Parhaat olutravintolat Suomessa
Taannoisella Hervannan kierroksella tutustuin suomalaiseen olutharrastaja Vesa Välitaloon. Oma kotiinlähtö viivästyi Pub Kultaisesta Apinasta, kun pääsin keskustelemaan itselle rakkaasta aiheesta muutaman uuden oluen ääressä aiheen asiantuntijan kanssa. Vesan kai voi todeta harrastavan oluita päivätyökseen ja hänet tunnetaan olutpiireissä nimellä Euphemos. Tällä hetkellä erilaisia oluita hänellä on arvioituna n. 7500 kpl.
Se ei ole mikään salaisuus, että suosikkijuomani on olut ja siitä on vuosien saatossa tullut jopa itselle eräänlainen harrastus. Nykyisin tuleekin tutustuttua uusiin oluisiin usein ja viimeisten vuosien aikana “erikoisoluihin” on tullut sijoitettua muutaman pidemmän reissun matkan hinnan verran.
Omanlaista matkailua onkin tutustua maan kulttuuriin paikallisten oluiden kautta – nautittiin sitten oluet panimon lähellä tai kotisuomessa. Reissuissa oluet ovat itselle iso osa matkailua ja kuuluuhan omaan blogin esittelytekstiinkin: “Urheilua ja pienpanimo-oluita sopivassa suhteessa”.
Itse olen erittäin kiinnostunut siitä, mitkä ovat parhaat olutravintolat Suomessa. Usein hieman viihteellisempien ravintolakäyntien ensimmäinen kriteeri onkin itsellä ollut paikan olutvalikoima yhdistettynä laadukkaaseen ruokaan. Samoin vieraillessani ympäri Suomea, käyn tutustumassa kehuttuihin olutravintoloihin paikan päällä. Siksi olikin erittäin hienoa, että “Euphemos” listasi parhaat olutravintolat Suomessa Kohteena maailman vieraskynänä.
Vieraskynä: Vieraskynä -sarjassa matkailuun tavalla tai toisella liittyviä vinkkejä ja tarinoita kirjoittavat vierailevat tähdet. Postaus on kokonaan vieraskynäilijän käsialaa ja juttujen tarkoituksena on tarjota Kohteena maailma -blogin lukijoille elämyksiä mielenkiintoista asioista aiheen todellisen asiantuntijan voimin.
Top 10 olutpubit Suomessa – Vesa Välitalo
Pitkällisen pohdinnan jälkeen tässä ne kymmenen kotimaista pubia, joista mieluiten lähden uusia juomakokemuksia hakemaan aina kun mahdollista.
Viihtyisimmät juottolat
Vahvuudet:
- belgialaiset, hollantilaiset ja saksalaiset omatuontioluet
- ranskalaiset aitosiiderit
- puolalaiset hunajasimat
- rommit
- portviiniviikot
- henkilökunnan vertaansa vailla oleva asiantuntemustaso
- laaja lasivalikoima
Muita huomioita: taustamusiikkina tuntuu miltei joka käyntikerralla toistuvan Miles Davisin ikivihreä So What ja/tai Catherine Zeta-Jonesin laulama Chicago-musikaalin tunnuskappale All That Jazz.
- Gastropub Tuulensuu (viralliset sivut)
Vahvuudet:
- vilkkaasti vaihtuva pohjoismaisten, virolaisten, brittiläisten ja yhdysvaltalaisten huippupanimoiden hanaoluttarjonta
- harvat ihan oikeat tap takeoverit Suomessa (eli enemmän kuin pari hanaa kerralla)
- harvinaisia pullotteita
Muita huomioita: tiskillä yksi harvoja randalizereita Suomessa, johon jokainen työntekijä vuorollaan tekee oman kokeellisen olutsekoilureseptinsä, jota asiakkaille myydään Hopinator-nimellä.
- BrewDog Helsinki (viralliset kotisivut)
Vahvuudet:
- laaja valikoima eurooppalaisia pullotuotteita eri maahantuojilta
- kohtalaiseen tahtiin vaihtuva, mutta pääosin huolella valikoitu hanatarjonta
- keskeinen sijainti
- avaa joka päivä klo 12 vuodenajasta riippumatta
Muita huomioita: perällä valkokangas penkkiurheilijoille sekä saunatilat varakkaammille hikoilijoille.
- Konttori (viralliset sivut)
Vahvuudet:
- vilkkaasti vaihtuva kotimaisten hanaoluiden valikoima
- real ale -hana
- desin hana-annoskoot
- satunnaiset ulkomaiset yllätyspullot
- kohtalainen viskihylly
Muita huomioita: tällä hetkellä vuoden verran remontissa, kesäkuussa aukesi tilapäinen sijainti Kaisaniemenkatu 4:ään.
- Black Door (viralliset sivut)
Vahvuudet:
- Tampereen laajin kotimaisten panimoiden hanatarjonta
- satunnaiset ulkomaiset yllätyspullot
- lämminhenkinen miljöö
Muita huomioita: erillinen kabinetti isommille porukoille, johon kulku tiskin takaa.
- Ukkometso (viralliset sivut)
Vahvuudet:
- pubille tehdyt yksinoikeudella myytävät oluet
- tanskalaiset ja belgialaiset omatuontipullot
- Helsinki Beer Festivalin rääppiäiset
Muita huomioita: erittäin niukalti asiakaspaikkoja, keskimääräistä karummat WC-kopit.
- One Pint Pub (viralliset sivut)
Vahvuudet:
- kohtalaiseen tahtiin vaihtuva kotimaisten ja pohjoismaisten hanaoluiden valikoima
- 1,5 desin hana-annoskoot toistaiseksi ainoana Tampereella
- satunnaiset ulkomaiset pullouutuudet
Muita huomioita: WC-kopissa ilahduttavat islantilaistaiteilija Hugleikur Daggsonin sarjakuvastripit.
- Gastropub Nordic (viralliset sivut)
Vahvuudet:
- tasokas valikoima kotimaisia ja ulkomaisia pullotteita sekä hanatuotteita
- Harju-nimikkeellä yksinoikeudella myytäviä hanaoluita
- viihtyisä sisustus
- keskeinen sijainti
Muita huomioita: kookkaahko terassi kävelykadun varrella.
- Harry’s (viralliset sivut)
Vahvuudet:
- vilkkaasti vaihtuvat pohjoismaisten trendipanimoiden hanat
- laajahko pullovalikoima
- desin hana-annoskoot
- laajahko lasivalikoima
- tap takeoverit
- keskeinen sijainti
Muita huomioita: S-ryhmän paikaksi erittäin edustuskelpoinen.
- Ølhus København (viralliset sivut)
Vahvuudet:
- pienehkö, mutta huolella valikoitu ulkomainen pullo- ja hanaolutvalikoima
- vaihtuvia hanatuotteita paikallisilta panimoilta
- tasokas viskivalikoima
- kohtalainen lasivalikoima
- viihtyisä vanhakantainen sisustus
- ylivertaiset aukioloajat (joka päivä 10-02)
Muita huomioita: seinät notkuvat historiallisia pulloja, ikkunoista avautuu idyllinen näkymä Aurajoen rantamille.
- Uusi Apteekki (viralliset sivut)
Muut alkoholijuomat
Mainittakoon vielä tähänastiset suosikkiravintolat niiden väkevien juomien osalta, joita voin sanoa laajemmin harrastaneeni:
- Viskit: Pikkulintu, Helsinki
- Pikkulintu (viralliset sivut)
- Rommit ja portviinit: Pikku Havanna, Turku
- Pikku Havanna (viralliset sivut)
- Kypsytetyt tequilat ja brandyt: Tapas Bar Inez, Tampere
- Tapas Bar Inez (viralliset sivut)
- Ginit: Grotesk, Helsinki
- Grotesk (viralliset sivut)
Postauksen ravintoloiden valintaperusteet
Kohtuullisen hintatason ohella käytännössä kaikki nämä paikat valikoituivat myös sen perusteella, että niihin pääsee Tampereen Hervannasta parissa tunnissa. Ilta-aikaan perjantaisin ja lauantaisin nämä mestat ovat käytännössä täpötäynnä, joten vältän vierailuja niihin aikoihin. Maanantait ja tiistait ovatkin yleisesti ottaen osoittautuneet vaivattomimmiksi pubikierrospäiviksi.
Silti edelleen useimmat eksoottisemmat juomakokemukset joutuu hankkimaan ulkomailta joko itse tai asianharrastajatuttavien kautta, joko olemattoman saatavuuden tai törkeän hinnoittelun takia. Paljon riittäisi tekemistä edelleen täkäläisen ravintolaverkon kehittämisessä eikä se tietenkään aivan riskitöntä hommaa ole byrokratia-Suomessa.
– Kirjoittaja: Vesa Välitalo alias “Euphemos”