Norja – luonnon ehdoilla

Norja on yksi maailman kauneimmista maista. Se on helposti saavutettavissa joko omalla autolla tai sitten vuokra-autolla. Joka tapauksessa Norjassa kannattaa tehdä erilaisia kiertomatkoja, sillä harva maa tarjoaa niin paljon nähtävää auton ratin takaa. Tässä postauksessa viisi syytä lähteä Norjaan.

b1Ihastuttavat kaupungit kuten Bergen ja Stavanger tarjoavat paljon nähtävää kauniiden vanhojen puutalojen kautta. Vaikea sanoa kumpi kaupungeista on viihtyisämpi, mutta itse yritän ottaa siitä selvää taas ensi viikolla. Bergenin vanha satama Bryggen ja Stavangerin puutaloalue ovat kummatkin kerrassaan upeita kokonaisuuksia. Molemmissa kaupungeissa on kiva istua iltaa ja juoda muutama tuopillinen olutta. Harvalla tosin varaa on ainakaan kovin monena iltana useampaa juoda, sillä tuoppien hinnat pyörivät 12-20 euron välillä suurimmassa osassa ravintoloita. Itse maksoin edellisellä reissulla pahimmillaan 25 euroa puolen litran pullosta – Nognea tosin oli se.

Stavanger

Stavanger

b2Kansalliset maisematiet tarjoavat ympäri Norjaa upeita maisemia ratin takaa.  Tiet ovat selkeästi merkattuja ja niitä kannattaa ilman muuta liikkua. Kaikkiaan erilaisia reittejä on tarjolla 18. Ainoa miinus Norjassa on hintataso, mutta onneksi luontonähtävyydet ovat ilmaisia ja niitä näkee erinomaisesti autolla liikkuessa.

Auto alle ja upeita maisemia katsomaan Norjaan!

Auto alle ja upeita maisemia katsomaan Norjaan!

b3Vesiputouksia Norjassa on ympäri maata ja monet Euroopan isoimmista putouksista sijaitsevatkin Norjassa. Ainakin Bergenin ja Stavangerin välillä vesiputouksia näkee tien vieressä harva se hetki, ja useimpien kohdalla mielellään pysähtyykin niitä ihailemaan.

Vesiputouksia on ympäri maata.

Vesiputouksia on ympäri maata.

b4Vuonot tietysti ovat Norja upein asia. Niitä on upeita ja vielä vähän upeampia. Geirangeria pidetään yleisesti kaikista kauneimpana, etelämpänä Lysebotn tarjoaa upeita maisemia. Vuonoja ylitetään erinäköisillä lautoilla ja laivoilla, ja vedenpinnan tasolta vuonot näyttävätkin jylhimmiltä.

Lysebotn

Lysebotn

b5

Aktiivilomailua voi Norjassa harrastaa vaikka mitä. Vaellusta, patikointia, melontaa, maastopyöräilyä, kesälaskettelua ja vaikka jäätikkökävelyä taatusti upeissa maisemissa. Jo autoteiltä pienenkin kävelymatkan päässä saattaa avautua todella upeita maisemia, minne kannattaa ilman muuta lähteä tutustumaan. Varsinainen aktiivilomailu Norjassa on varsin suosittua niin paikallisten kuin sinne menevien turistien kesken.

Kjeåsen

Kjeåsen

Summa summarum: Itse olen innostunut Bergenin ja Stavangerin välisestä alueesta sen verran ensimmäisen kerran jälkeen neljän vuoden takaa, että huomenna sinne uudestaan aktiivilomailemaan. Viime syksynä suunniteltu ohjelma on kutakuinkin edelleen voimassa.

Pysy kanavalla,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Käy tsekkaamassa myös La Vida Loca 2.0 -blogin Sarin 10 syytä matkustaa Norjaan.