Tartto on erinomainen minilomakohde

Olimme ajatelleet lomareissua puolison vanhempien kanssa autolla Viroon ja talvella innostuimme jo appiukon kanssa ajatuksesta mennä vaihtelun vuoksi Tarttoon. Valinta olikin oikein onnistunut ja kahden yön visiitti Tarttoon oli matkan keston puolesta enemmän kuin sopiva. Siinä ajassa ehti näkemään ja kaiken oleellisen, minkä lisäksi oli aikaa istua ja ihmetellä Tarton menoa kaupungin lukuisissa kahviloissa ja ravintoloissa.

2,5 tunnin automatkan päässä Tallinnasta

Tartto sijaitsee kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Helsingistä Tallinnaan pääsee nopeasti Tallink Siljan pika-aluksilla tai sitten hieman rauhallisemmin varsinaisilla laivoilla. Laivamatka on helppo varata kokonaisuudessaan Tallink Siljan nettisivuilta kaikkine haluamineen palveluineen. Laivan lisäksi voit varata halutessasi hotelliyöt Tartosta samalla kertaa. Tallink Siljan kesätarjouksessa lapset tai muut takapenkkiläiset pääsevät laivamatkat ilmaiseksi elokuun loppuun saakka. TallinkSilja oli meille helppo valinta, koska perheemme kuuluivat jo entuudestaan TallinkSiljan Club One -kanta-asiakasohjelmaan ja olemme useita laivamatkoja yhtiön aluksilla tehneet.

* Lopputuloksena sain blogiyhteistyön kautta TallinkSiljalta oman perheen laivamatkat auton kanssa ilmaiseksi, joten postaus on toteutettu yhteistyössä Tallink Siljan kanssa.

Top 10 vinkit Tarttoon

b1Raatihuoneen tori on Tarton keskus. Raatihuoneen edessä sijaitsee Suutelevat opiskelijat -patsas, minkä onkin Tarton kuvatuimpia kohteita. Raatihuoneen edessä avautuvan aukiolla on useampia perinteisiä kesäterassiravintoloita olutvarjojen alla. Raatihuoneen edessä järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten oman vierailuni aikaan useampia musiikkiesityksiä tapahtumaa varten rakennetulla lavalla.

Raatihuoneen tori on Tarton keskipiste. "Suutelevat opiskelijat" saivat olla rauhassa lavan takana ihmismassan kuunnellessa musiikkiesitystä.

Raatihuoneen tori on Tarton keskipiste. “Suutelevat opiskelijat” saivat olla rauhassa lavan takana ihmismassan kuunnellessa musiikkiesitystä.

Raatihuoneen torin ravintolat on täynnä porukkaa aamupäivästä iltaan.

Raatihuoneen torin ravintolat ovat täynnä porukkaa aamupäivästä iltaan.

b2Kävelykadun (Küüni) ympärille sijoittuu Tarton niin päivä- kuin yöelämä. Raatihuoneen editse kulkeva kävelykatu on täynnä erilaisia ravintoloita ja kauppoja. Raatihuoneen lähistöllä kadunvarressa onkin lähes kaikilla ravintoloilla omat terassit. Kävelykadun toisessa päässä sijaitsee isommat kauppakeskukset kuten Kaubamaja.

Kävelykadun toinen pää lähtee Kaubamajan edustalta.

Kävelykadun toinen pää lähtee Kaubamajan edustalta.

b3Emajoki virtaa läpi Tarton, minkä ympärille kaupunki on aikojen alussa rakennettu. Kaupungin muureja ei ole enää jäljellä, mutta Emajoen rannan vieressä kulkeva kävelytie on varsin idyllinen. Emajoella on mahdollista tehdä myös jokiristeily. Emajoen rannalta löytyy myös kauppahalli ja sen edessä oleva kuuluisa sikapatsas.

Emajoen rannalla kulkee kävelytie.

Emajoen rannalla kulkee kävelytie.

Emajoen rannalta Raatihuoneen kadulta löytyy myös "National Geographic" -kehikko, jota voi käännellä mieleiseensä suuntaan.

Emajoen rannalta Raatihuoneen kadulta löytyy myös “National Geographic” -kehikko, jota voi käännellä mieleiseensä suuntaan.

b4Karlova on Tarton vanhaa puutaloaluetta, missä nykyäänkin talot lämmitetään haloilla. Näitä vanhoja upeita rakennuksia on viime aikoina kunnostettu julkisivun osalta monen talon kohdalla ja talot ovatkin Tarton kauneimpia. Karlova sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella, mutta silti kävelymatkan päässä kaupungista.

Karlovan pääkatu Tähe.

Karlovan pääkatu Tähe.

Karlovan roisoisempaa katukuvaa.

Karlovan roisoisempaa katukuvaa.

 Itse ihastuin paikallisten autotallien erivärisiin oviin, mitä näkyi Karlovan lisäksi ympäri kaupunkia.

Itse ihastuin paikallisten autotallien erivärisiin oviin, mitä näkyi Karlovan lisäksi ympäri kaupunkia.

b5Supilinn on niin ikään vanhaa puutaloaluetta, mutta hieman ränsistyneempää sellaista. Osa taloista on todella värikkäästi maalattu ja tännekin kannattaa ilman muuta tehdä kävelyretki. Supilinn sijaitsee Tarton yliopiston kasvitieteellisen puutarhan takana, joten senkin voi katsastaa samalla kertaa. Supilinn -kaupunginosan kaduista monella on kasvien nimet, sillä alue oli ennen vanhaa viljelysmaata.

Supilinn on Tarton vanhaa värikästä puutaloaluetta.

Supilinn on Tarton vanhaa värikästä puutaloaluetta.

b6Ravintolatarjonta Tartossa hinta/laatu -suhteella on erinomaista. Parhaatkin ravintolat ovat hinnoiltaan sellaisia, että harvoin yltävät Suomen hintatasoon. Kahvilakulttuuri on katukuvassa vahvasti esillä ja myös alkoholi on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa. Näin ollen Tartto onkin erinomainen kohde kulinaristiseen lomaan.

Omien kokemusten perusteella pihviravintolaksi voi suositella Meat Market Steak & Cocktail, italialaisen ruuan ystävälle sopii La Dolce Vita ja perinteistä olutravintolakulttuuria henkii Tarton kuuluisin ravintola Pussirohukelder (Ruutikellari).

Vaikka en kahvilaihmisiä varsinaisesti olekaan, niin Creppiä voin kyllä suositella kaikille.

Osoitteet:

  • Meat Market Steak & Cocktail: Kuutri 3, Tartu
  • La Dolce Vita: Kompanii 10, Tartu
  • Pussirohukelder: Lossi 28, Tartu
  • Crepp: Ruutli 16, Tartu
Meat Market Steak & Cocktail on hyvä valinta pihvien ystävälle.

Meat Market Steak & Cocktail on hyvä valinta pihvien ystävälle.

b7Oluen ystävät tuntevat Tarton A Le Coqista. Kiitos Suomen alkoholipolitiikan, A le Coq on yksi Suomen juoduimpia olutmerkkejä. Nykyään Olvin omistuksessa olevan A Le Coqin tehdas sijaitsee Tartossa, jossa on tiettyinä päivinä mahdollista tutustua olutmuseoon sekä lopuksi maistelukierrokselle. Valitettavasti oman vierailun aikana ei sellaista ollut tarjolla, niin keskityin Virolaisiin pienpanimo-oluisiin.

Tarton parhaat olutravintolat ovat deTolly õllebaar ja J. R. Schramm’i Keller. Ensimmäinen on pieni vaikeasti löydettävä maanalainen pubi, joka toimii päivisin myös olutkauppana. Tarjolla on reilut kolmesataa erilaista olutta ja merkittävä osa virolaisista pienpanimo-oluista. Päiväsaikaan kotiin ostettuna hinnat on keskimäärin -20% ravintolahinnoista.

J. R. Schramm’i Keller on enemmän gastropub tyyppinen ravintola, jolla on mukava pieni terassi keskellä kävelykatua. Tälläkin paikalla on tarjonnassa listalla parisensataa erilaista olutta, joten oluen ystäviä hemmotellaan urakalla. Suomen hintatasoon nähden oluiden nauttiminen onkin varsin edullista. Myös siideriä on tarjolla lähes joka paikassa ja valikoima runsaampaa kuin Suomessa on totuttu.

Osoitteet:

  • deTolly õllebaar: Küüni 5A, Tartu
  • J. R. Schramm’i Keller: Rüütli 11, Tartu
deTolly õllebaar löytyy tämän rakennuksen kellarista.

deTolly õllebaar löytyy tämän rakennuksen kellarista.

b8Yläilmoista kaupunkia pääsee katsomaan kahdesta paikkaa. Toomemägellä sijaitsee Tarton vanhan tuomiokirkon rauniot, minne voi kiivetä katsomaan näköaloja. Toomemägen puusto on valitettavasti sen verran korkeaa ja rehevää, että käytännössä näköalat rajoittuvat Toomemägeen. Tuomikirkon raunioiden näköalatasanteen lipulla voi tutustua myös museoon ja pelkäksi näköalakäynniksi se olisikin turhan arvokas. Toomemagi itsessään on myös nähtävyys ja tärkeä alue Tarton historiassa.

Paremmat näköalat on tiedossa Johanneksen kirkossa (Jaani kirik), mutta eivät nekään nyt mitään silmiä hiveltäviä ole. Väkisin nimittäin vertailukohdaksi ottaa Tallinnan Toompean mäen (Toompean magi), mistä näkymät ovatkin aivan upeat. Silti kävisin jommassa kummassa katsomassa näkymät, sillä itse kiipeilyosuus on molempien näköalakäyntien kohokohta.

Tarton tuomiokirkon raunioiden näköalatasanteelta Toopemäen puut jättävät Tarton kaupungin piiloon.

Tarton tuomiokirkon raunioiden näköalatasanteelta Toopemäen puut jättävät Tarton kaupungin piiloon.

Johanneksen kirkon tornissa kannattaa vierailla.

Johanneksen kirkon (Jaani kirik) tornissa kannattaa vierailla.

b9Patsaita on Tartossa ympäriinsä. “Suutelevien opiskelijoiden” ja “sikapatsaan” lisäksi kuuluisimpia patsaita on “Isä ja poika”. Patsaat kuuluvat oleellisena osana Tarton katukuvaan ja niitä onkin siellä suhteessa huomattavasti enemmän kuin kaupungeissa yleensä.

Suutelevat opiskelijat.

Suutelevat opiskelijat.

Sikapatsas kauppahallin edustalla.

Sikapatsas kauppahallin edustalla.

b10Tartto by Night – Tarton iltaelämä on varsin vilkasta kesäaikana. Ihmiset viihtyvät ulkoilmabaareissa varsin pitkään. Mikäli et niinkään välitä baarielämästä, niin kannattaa kierrellä katuja katselemassa upeasti valaistuja rakennuksia. Tartto onkin kauneimmillaan pimeän laskeuduttua.

Kävelykadulla on tunnelmaa illan tunteina.

Kävelykadulla on tunnelmaa illan tunteina.

Tarton kuuluisan yliopiston päärakennus.

Tarton kuuluisan yliopiston päärakennus.

Emajoki by Night.

Emajoki by Night.

Raatihuone ympäristöineen.

Raatihuone ympäristöineen.

Vanemuine teatteri.

Vanemuine teatteri.

Auto laivaan ja menoksi

Tallink Siljan pika-alukset liikennöivät Helsingin ja Tallinnan väliä kuusi kertaa päivässä. Matka-aika on kaksi tuntia, joten laivalla ehtii halutessaan tekemään ostoksia ja käymään syömässä. Menomatkalla valitsimme itsellemme aamun 10.30 lähdön (M/S Superstar), niin ei tarvinnut lähteä turhan aikaisin Tampereelta. Satamassa pitää olla tuntia ennen ja heti laivaan päästyä palvelut on käytettävissä. Meillä oli mennessä Tallink Siljan puolesta aamupalat mitkä maistuikin hyvin. Aurinkoisena päivänä olikin hieno samalla katsoa Helsingin ulkosaaristoa samalla aamupalaa syödessä.

Tallinnan satamasta ajaa Tarttoon 2,5 tuntia. Tiet ovat hyväkuntoisia paria pientä pätkää lukuun ottamatta ja matkalla on muutamia pieniä bensiiniasemia&kahviloita. Itse olimme Tartossa neljän aikaan, joten ehdimme hyvin tutustumaan kaupunkiin jo ensimmäisenä iltanakin.

Paluumatkalle valitsimme Tallinnasta 16.30 lähtevän pika-aluksen (M/S Star). Lähdimme aamupalan jälkeen ajelemaan Tallinnaa kohti ja ehdimme siellä viettämään muutaman tunnin ennen laivaan menoa. Paluumatka vierähti laivalla jopa turhankin nopeasti, joten jälkiviisaana olisi voinut tulla takaisinpäin jopa hitaammalla aluksella.

Automatkat menivät hyvin tyttären katsellessa videoita ja nuorimmaisen nukkuessa päiväunet ajomatkojen aikana. Laivamatkoilla pieni leikkipaikka oli tyttären mieleen ja nuorimmainen tykkäsi katsella ihmisiä ympärillään. Lasten kanssa reissatessa sai erillisen lapun lähtöselvityksessä, missä auto ohjattiin hissien viereen. Näin ollen matkarattaiden kanssa oli helppo liikkua autokannelta pois ja takaisin päin. Takaisin tullessa automme ohjattiin laivassa keulaluukun eteen siten, että pääsimme ensimmäisenä pois laivasta Helsingistä.

Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut auto&laivaloma Tarttoon, jota ei voi muuta kuin suositella! Oman auton etuna oli itselle myös luonnollisesti se, että sai tuotua takaisinpäin kesäoluet mukanaan.

M/S Star liikennöi kahdessa tunnissa Helsingin ja Tallinnan välin.

M/S Star liikennöi kahdessa tunnissa Helsingin ja Tallinnan välin.

Tallinnan ja Tarton välillä voi bongata useita haikaran pesiä. Varsinkin puolessa välissä matkaa on niitä iso keskittymä tien vieressä.

Tallinnan ja Tarton välillä voi bongata useita haikaran pesiä. Varsinkin puolessa välissä matkaa on niitä iso keskittymä tien vieressä.

Lapset Tartossa

Pienten lasten kanssa ei oikeastaan tarvinnut vielä hyödyntää Tarton lapsille tarkoitettuja nähtävyyksiä. Kolme ja puolivuotiaalle tyttärelle reissun kohokohta oli Tarton kävelykadun viereinen leikkipuisto (Kaubamaja mänguväljak), mikä olikin ohjelmassa jokaisena päivänä muutaman kerran. Ainoa ongelma pienten lasten kanssa on matkarattaiden kanssa oikean reitin löytäminen Toopemäelle, mutta kyllä sekin lopulta onnistui. Lapsiin suhtauduttiin joka puolella erinomaisesti ja muutenkin Tarton palvelutaso oli kaikkialla todella kiitettävää.

Auto&laiva -yhdistelmä on helppo tapa reissata lasten kanssa Baltiaan.

Auto&laiva -yhdistelmä on helppo tapa reissata lasten kanssa Baltiaan.

-Kohteena maailma / Rami

*Postaus on toteutettu yhteistyössä Tallink Siljan kanssa.

P.S. Oletko sinä käynyt Tartossa ja mitä vinkkejä lisäisit Tarton kävijöille? Entä onko Baltiassa omalla autolla reissaaminen tuttua ja mitä kohteita sieltä suosittelisit?