Riittääkö kännykkä ainoaksi kameraksi reissuun?

Matkapuhelimien kamerat ovat vuosien saatossa parantuneet huimasti ja tänä päivänä ne haastavat tietyissä olosuhteissa huippuluokan järjestelmäkameroita kuvausominaisuuksiltaan. Itse olen vuosikaudet vannonut järjestelmäkameroilla kuvaamiseen reissutyypistä riippumatta, mutta viime vuosina kännykkäkameralla olen ottanut jo enemmän kuvia helppokäyttöisyyden vuoksi reissuissa. Silti mukana on aina ollut matkassa järjestelmäkamera varsinaisia “kuvaussessioita” varten kahta poikkeuksesta lukuun ottamatta. Ensimmäinen kerta osoittautui New Yorkissa täydelliseksi katastrofiksi, joten oli aika kokeilla pelkällä kännykkäkameralla reissuun lähtöä toistamiseen viikoksi Egyptiin. Tässä yhteenveto siitä, riittääkö pelkkä kännykkä ainoaksi kameraksi reissuun.

Kännykällä kuvaaminen reissussa

Valokuvauksen oleellisin ohjesääntö on se, että “paras kamera reissussa on se mikä on mukana”. Eli ei ole mitään iloa kamerasta, mikä ei ole kuvaushetkellä käsissä. Siksi itse olen reissuissa kantanut mukana järjestelmäkameraa oikeastaan kaikkialla minirepussani, minne sen on voinut ottaa mukaan. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että mikäli esim. joissain urheilutapahtumissa järjestelmäkameran käyttö on kielletty, niin kamera ei ole ollut matkassa mukana. Samoin pidemmän kaavan mukaan vedetyissä illanvietoissa järjestelmäkamera on jäänyt hotellille.

Kokeilin pokkarikameroita vuosina 2008-2009, mutta niiden kanssa en päässyt koskaan sinuiksi reissulla. Palasin hyvin nopeasti takaisin järjestelmäkameroiden pariin ja niissä olen pitäytynyt sen jälkeen.

Tämäkin kuva on otettu matkassa olleella järjestelmäkameralla, kun SoWeTo:n townshipin laittomassa baarissa paikallinen asiakas halusi kokeilla kameraani.

Tämäkin kuva on otettu matkassa olleella järjestelmäkameralla, kun SoWeTo:n townshipin laittomassa baarissa paikallinen asiakas halusi kokeilla kameraani.

New York 2014 – ensimmäinen kokeilu

Itse kun olen muutamia kertoja New Yorkissa käynyt, niin ajattelin jättää tällä reissulla kuvaamisen vähemmälle. Toki kännykässä oli kamera ja kaveri lupasi ottaa uuden pokkarinsa reissuun mukaan niihin olosuhteisiin, mihin kännykkäkamera ei riitä. No oikeastaan silloinen kännykkäkamera ei riittänyt mihinkään, eikä kaverinkaan kamerasta paljon iloa ollut. Laturi oli jätetty kotiin ja kamerasta akku tyhjä toisena päivänä. Tältä reissulta ei montaa hyvää kuvaa tarttunut mukaan, mutta reissu oli silti erinomainen. Toki muutama hyvä kuva olisi lämmittänyt mieltä jälkeenpäin vieläkin enemmän. Varsinkin ilta-aikaan kuvien laatu oli sen verran heikkoa, että ei muistettu missä baareissa tarkalleen ottaen oltiin oltu ympäri Manhattania ja Brooklynia.

SoHossa oluenmakuisella unelmareissulla. Kännykkäkamera toimi päivällä riittävällä laadukkuudella vuonna 2014.

SoHossa oluenmakuisella unelmareissulla. Kännykkäkamera toimi päivällä kohtalaisella laadukkuudella vuonna 2014.

Hurhgada, Egypti 2019 – uusi yritys ilman järkkäriä

Hieman etukäteen mietitytti, onkohan järkevää lähteä ilman järjestelmäkameraa reissuun. Toisaalta olen ollut hyvin tyytyväinen nykyisen kännykkäni (Huewei P20 Pro) yökuvaominaisuuksiin, niin ajattelin pelkän kännykkäkameran riittävän reissuun. Varsinkin, kun suurin osa reissusta tullaan viettämään hotellin uima-altaalla ja haaveilemaani Luxoriin ei ollut raskaasta reissusta johtuen ideaa ottaa muksuja mukaan. Näin ollen itselle päätös jättää järkkäri kotiin oli kova, mutta kokeiluna mielenkiintoinen. Tässä testiyhteenveto, kuinka kännykkäkameralla reissussa pärjättiin.

Paperidokumenttien kuvaaminen

Reissussa usein tulee kuvattua erinäköisiä paperidokumentteja milloin mihinkin tarpeisiin. Jos jossain hommassa kännykkäkamera on paras mahdollinen, niin tässä.

Arvio: Ei kahta sanaa, että tämä on kännykkäkameran paraatialuetta ja dokumentit ovat tarvittaessa heti helposti lähetettävissä eteenpäin sähköpostilla mikäli sellaiseen on tarvetta.

Palkittu taiteilija - omakuva piirrettynä lentokoneessa käsipyyhkeeseen.

Palkittu taiteilija – omakuva piirrettynä lentokoneessa käsipyyhkeeseen.

Kuvaaminen lentokoneessa – lähestyminen Hurghadaan

Olkaamme rehellisiä, en olisi kaivanut järjestelmäkameraa esiin, vaikka se olisi ollut mukana koneessa. Muutama hauska lomakuva tuli napattua koneesta ja laskeutumisessa tuli napattua muutamia kuvia ikkunapaikalta. Kännykässä kuvat näyttivät yllättävän hyvältä, tietokoneelle siirrettynä kohtalaisilta.

Arvio: Kännykkäkamera oli varsin riittävä tämänkaltaisiin lomamuistoihin.

Lähestyminen Hurghadaan - turkoosi meri näytti upealta yläilmoista.

Lähestyminen Hurghadaan – turkoosi meri näytti upealta yläilmoista.

Paikallisten ihmisten kuvaaminen

Kännykkäkameralla kuvatessa tarvitsee päästä tarpeeksi lähelle paikallisia ihmisiä kuvatakseen heitä. Se ei sinänsä haittaa, sillä aina pitää kysyä ihmisiltä lupa kuvaamiseen. Varsinkin tietyissä maissa ja naisia kuvatessa tämä on erittäin tärkeää, sillä huonommissa tapauksissa aiheuttaa itselleen vaan turhaa hankaluuksia.

Arvio: Riippuu tietysti millaisia kuvia haluaa ottaa, mutta nykyajan kännykkäkamerat toimivat tällaiseen kuvaukseen varsin hyvin. Etuna järjestelmäkameroihin on vielä se, että ihmiset eivät “pelkää” kännykkäkameroita samalla lailla kuin isoja järjestelmäkameroita ja kuvauslupa irtoaa huomattavasti helpommin.

Hotellimme leipurit tarjosivat kuvauspalkkioksi itselle tuoretta leipää.

Hotellimme leipurit tarjosivat kuvauspalkkioksi itselle tuoretta leipää.

Muotokuvat

Usein reissussa on mukava kuvata lähietäisyydeltä niin paikallisia kuin omaa seuruettakin. Suurimman osan lomakuvat tosin tarkoittavat sitä, että “Eiffel-torni näkyy loistavasti, mutta itse pienenä pisteenä sen juurella”. Tällaisten tylsien kuvien sijaan kannattaa ottaa ns. muotokuvia, missä kohteet näkyvät kuvan pääelementtinä ja itse nähtävyys himmeänä takana. Toki kannattaa siitä nähtävyydestä sitten ottaa matkamuistoksi se oma kuvansa.

Arvio: Ilman manuaalisten asetusten tuntemistakin kännykkäkamerat toimivat usein loistavasti muotokuvissa. Niissä on usein automaattinen tunnistus, joka tekee kuvaajasta kertaheitolla “ammattilaisen” mitä teknisiin ominaisuuksiin tulee. Se on tietysti sitten oma tarinsa, osaako kuvaaja sommitella kuvattavat hyvin itse valokuvaan.

Mönkijäsafarin vetäjä onnistui hyödyntämään kännykkäkamerani automatiikkaa taukopaikalla.

Mönkijäsafarin vetäjä onnistui hyödyntämään kännykkäkamerani automatiikkaa taukopaikalla.

Ruokakuvaus

Ruokakuvia kännykkäkameralla on näppärämpi napata kuin isolla järjestelmäkameralla. Kännykän saa helposti taskuun tai joissakin ravintoloissa sitä kehtaa pitää ruokailun yhteydessä myös pöydän kulmalla. Helppokäyttöisyys on etu kuvatessa, ja ruokakuvissa varsinkin haluaa ottaa kuvat nopeasti muuta seuruetta häiritsemättä.

Arvio: Kännykkäkamera on hyvä valinta ruokakuviin – laatu on riittävän tarkkaa ja nopea kuvaushetki ei häiritse oleellisesti muita ruokailijoita.

Kännykkäkamera on varsin näppärä ruokakuvia ottaessa ja ainakin Huewei P20 Pro ruokakuvamoodi on varsin käyttökelpoinen.

Kännykkäkamera on varsin näppärä ruokakuvia ottaessa ja ainakin Huewei P20 Pro ruokakuvamoodi on varsin käyttökelpoinen.

Pienet yksityiskohdat

Usein matkoilla haluaa kuvata pieniä yksityiskohtia niin rakennuksissa kuin maisemissa. Tällaisia kuvia ottaessa sommittelu merkitsee todella paljon, mutta syväterävyydessä tarvitaan usein hyviä kameran asetuksia.

Arvio: Tässäkin kuvaustilassa kännykkäkameroiden automatiikka on parantunut viime vuosina merkittävästi. Näin ollen usein lomareissujen parhaimmat kuvat ovatkin otettu pienistä yksittyiskohdista, jotka on helppo ottaa kännykkäkameralla nopeasti. Kun mielenkiintoisia kohteita tulee vastaan, on hyvä kameran olla heti valmiina.

Takana ajaneen suomituristin juututtua hiekkaan, ehti aavikolla nopeasti kaivaa kännykän esiin ja ottaa kuvan ajomiehen vinkkelistä.

Takana ajaneen suomituristin juututtua hiekkaan, ehti aavikolla nopeasti kaivaa kännykän esiin ja ottaa kuvan ajomiehen vinkkelistä.

Kaupunkikuvat iltahämärässä kävellessä

Hurghadan vanhan keskustan eli Sakkalan pääkatu Sheraton Road on valokuvaajan taivas. Paikka paikoin sotatanteretta muistuttava Sakkala on sellainen kohde, että 80% turisteista tuntee olonsa siellä enemmän tai vähemmän turvattomaksi. Kuvattavaa kävellessä olisi ollut tarjolla vaikka kuinka paljon, mutta muksujen kanssa kaupungilla liikkuessa ei oikein ollut aikaa keskittyä valokuvakseen.

Arvio: Mikäli olisi ollut mahdollista käyttää kännykkäni yökuvausmoodia, niin olisi saanut paljon laadukkaampia otoksia. Toki kyseisen kuvausmoodin käyttäminen Sakkalan kaltaisessa ympäristössä ei ole turvallisesti paras ratkaisu, niin järjestelmäkamerasta olisi ollut kyllä iloa ottaessa yleiskuvaa rakennuksista ja liikenteestä. Toisaalta sitäkään ei olisi voinut käyttää alla olevan kuvan ottamiseen, ellei olisi halunnut kysellä sohvaryhmän herrasmiehiltä kuvauslupaa todennäköisesti siten, että meillä ei olisi ollut yhteistä kieltä.

Normaalit valokuvausominaisuudet eivät riittäneet hämärtyvään iltaan, vaan sitä varten tarvitsisi käyttää joko manuaalisäätöjä tai yökuvausmoodia.

Normaalit valokuvausominaisuudet eivät riittäneet hämärtyvään iltaan, vaan sitä varten tarvitsisi käyttää joko manuaalisäätöjä tai yökuvausmoodia.

Yökuvaus

Yökuvaus on ollut itselle haastavin osuus reissuilla kameravalinnan suhteen. Koska kännykkäkameroissa yleensä ei ole ollut riittävät ominaisuudet, niin olen järjestelmäkameraa kuljetanut mukanani yleensä ympäri vuorokauden. Itsestä parasta aikaa kuvaukselle onkin yöaika, jolloin omasta mielestäni matkakohteet näyttävät todellisen luonteensa.

Arvio: Oman kännykkäkamerani yökuvausmoodi on ollut itselle todella positiivinen yllätys. Sillä kuvaaminen kestää noin viisisekunttia per kuva, mutta senkin ajan pystyy vielä pitämään kameran vakaana käsipelillä. Mikäli kuvissa on ihmisiä, niin olen usein heitä kehottanut olemaan kuvausajan paikallaan. Pienet liikkeet eivät kuvassa näy, mutta isommat liikkeet toki. Tämä ominaisuus oikeastaan tekee sen, että voisin harkita järjestelmäkamerasta luopumista ainakin osalla reissuista. Ennen ilta- ja yökuviin oli pakko käyttää järjestelmäkameraa ja tukea se johonkin – jalustaa en ole reissuilla halunnut kantaa mukana.

Tämäntasoisiin otoksiin vapaalla kädellä kuvattuna olen jo todella tyytyväinen.

Tämäntasoisiin otoksiin vapaalla kädellä kuvattuna olen jo todella tyytyväinen.

Yökuvausmoodi on onnistunut rakentamaan taustalla näkyvien kävelijöiden liikeradasta "pysäytyskuvan".

Yökuvausmoodi on onnistunut rakentamaan taustalla näkyvien kävelijöiden liikeradasta “pysäytyskuvan”.

Valokuvaus venereissulla

Parasta maisemakuvausta oli tarjolla lähtiessä lasipohjaveneellä kolmen tunnin snorklausretkelle. Veneen lasipohjan läpi näki korallikasvillisuutta helposti, mutta vene tietysti teki suurimpaan osaan näkyvyyttä varjon, mikä tietysti vie värejä oleellisesti kasvillisuudesta ja kaloista pois. Oma kauneutensa retkellä oli katsella Makadi Bayn rannikkoa, mitä olisi voinut kuvailla helposti hieman pidemmällä järjestelmäkameran putkella helposti.

Arvio: Egyptin rannikon kuvaaminen kännykkäkameralla oli yhtä tyhjän kanssa enkä siihen keskittynytkään – se ei yksinkertaisesti mereltä käsin ollut mahdollista. Rannikko oli kännykkäkameralla liian kaukana, eikä kameran suljinnopeus pienessä tuulessa ollut riittävän nopeaa. Lomamuistoiksi kännykkäkamera oli riittävää, mutta valokuvausta rakastavalle väärät välineet olivat veneretkellä matkassa kuvaamisen kannalta.

Snorklaamisen tunnelmakuvaukseen kännykkäkamera riitti kuitenkin lomamuistoksi mainiosti.

Snorklaamisen tunnelmakuvaukseen kännykkäkamera riitti kuitenkin lomamuistoksi mainiosti. Zoomaukset hoidetaan kuitenkin kotona kuvankäsittelyllä.

Tämän kauempaa ei rannikosta saanut kännykkäkameralta järkevää kuvaa veneen kannelta.

Tämän kauempaa ei rannikosta saanut kännykkäkameralta järkevää kuvaa veneen kannelta.

Kuvaaminen liikkuvasta kulkuneuvosta

Reissussa usein tulee napsittua kuvia niin liikkuvasta bussista, taksista tai vuokra-autosta. Ikkunan läpi kuvaamisessa on omat haasteensa, niin kuin ylipäätään liikkeestäkin. Mikäli kuvia otetaan julkisesta kulkuneuvosta, ei matkavauhtiin pysty vaikuttamaan mielenkiintoisen kuvauskohteen nähdessään. Tällöin usein tarvitsee ottaa nopeasti useita kuvia peräkkäin ja toivoa, että joku kuvista osuu oikeaan kohtaan.

Arvio: Nyt täytyy rehellisesti todeta, että ei olla kännykkäkameran vahvuusalueella. Onnistuneitakin kuvia tulee, mutta mitä kovempi vauhti ja hämärämmät olosuhteet niin sen heikommat todennäköisyydet. Kirkkaalla päivänvalolla sinisen taivaan ollessa taustana, saattaa kuitenkin onni olla myöden.

Makadi Bayn golfkenttä melkein kävelyvauhdista napsittuna oli onnistunut suoritus.

Makadi Bayn golfkenttä melkein kävelyvauhdista napsittuna oli onnistunut suoritus.

Bussin ikkunasta liikenneympyrässäkin kuvatessa oli liikaa vauhtia, kun kännykkäkamera on työvälineenä. Oikean yläkulman heijastuksen voisi kuvankäsittelyllä rajata pois, mutta vain järjestelmäkameralla olisi ehtinyt ottamaan niin monta kuvaa kohteesta, että tolppa ei olisi peittänyt toista liikennemerkkiä.

Bussin ikkunasta liikenneympyrässäkin kuvatessa oli liikaa vauhtia, kun kännykkäkamera on työvälineenä. Oikean yläkulman heijastuksen voisi kuvankäsittelyllä rajata pois, mutta vain järjestelmäkameralla olisi ehtinyt ottamaan niin monta kuvaa kohteesta, että tolppa ei olisi peittänyt toista liikennemerkkiä.

Maisemakuvaus auringossa pilvettömällä taivaalla

Tämä on ollut vuosia kännykkäkameroiden paras osa-alue ja niin se on tänäkin päivänä. Mikäli kuvattava kohde on tarpeeksi lähellä, niin kännykällä on optimaaliset kuvausolosuhteet. Tarpeeksi valoa ja värikäs kuvattava alue, niin parempaa ei voi toivoa.

Arvio: Näissä olosuhteissa ei järjestelmäkameraa ole ikävä, sillä kännykkäkameralla pärjätään mainiosti.

Makadi Bayn vesipuiston kirkkaat värit ja pilvetön taivas avasi täydelliset kuvausolosuhteet lähimaisemakuville.

Makadi Bayn vesipuiston kirkkaat värit ja pilvetön taivas avasi täydelliset kuvausolosuhteet lähimaisemakuville.

Maisemakuviin saa mukavasti syvyyttä mikäli kuvan etualalla on joku kohde katseenvangitsijana - tässä tapauksessa beduiiniteltan eteen pysäköidyt mönkijät aavikolla.

Maisemakuviin saa mukavasti syvyyttä mikäli kuvan etualalla on joku kohde katseenvangitsijana – tässä tapauksessa beduiiniteltan eteen pysäköidyt mönkijät aavikolla.

Yhteenveto kännykkäkamerasta reissukamerana

Egyptissä kännykkäkameralla pärjäsin varsin hyvin ja uskoisin tämän tason riittävän suurimmalle osalle matkailijoista. Helppokäyttöinen kamera on paras kamera, ja kännykkä kulkee jokaisella koko ajan matkassa. Kännykkäkameran etuna on myös se, että se ei herätä niin paljon huomioita kuin iso järjestelmäkamera ja sillä on helppo kuvata myös paikallisia ihmisiä askareissaan.

Itsellä kuitenkin järjestelmäkamera tulee säilymään reissujen pääkamerana ja suurimmalle osalle reissuista se lähtee varmasti mukaan. Tietyissä kuvausolosuhteissa kännykkäkameran laatu ei riitä järjestelmäkameralle ja kuvien laatu heittelee kännykällä liikaa. Osasyynä tähän on se, että ainakin Huewei P20 Pro käyttää kuvatessa erilaisia automaattitoimintoja, joista tosin on iloa varsinkin kuvia kännykästä katsellessa ja mahdollisissa somejaoissa. Toisaalta sitten tämäkin postauksen kuvista on havaittavissa se, että kuvien värimaailma on varsin vaihtelevaa. Itsestä parasta järjestelmäkameralla kuvatessa onkin kuvien tasalaatuisuus, jota on omasta mielestäni paljon helpompaa kontrolloida kunnon kameralla. Järjestelmäkamera ei tee kenestäkään parempaa kuvaajaa, joten valokuvausmielessä optimaalisissa kuvausolosuhteissa kännykkäkameralla pääsee kyllä samaan lopputulokseen kuin järjestelmäkameralla. Heikommissa kuvausolosuhteissa vaaka kallistuu sitten “kunnon kameran puoleen”.

Valokuvaus isona osana reissuja,
Kohteena maailma / Rami

P.S. Mitä mieltä olit postauksen kuvien tasosta, olisiko ne sinulle omiksi lomamuistoiksi riittäviä? Entä millä kameralla itse kuvaat reissussa? Itsellä matkoilla mukana kulkee kulloisenkin kännykkäkameran lisäksi tällä hetkellä Nikonin D610 ja Nikkorin 28-200 mm objekti.