Kevätretki Amsterdamiin ja lähiympäristöön

Kevään vasta ojennellessa raukeasti jäseniään Suomessa talven jäljiltä, hehkuu Hollannin kevät jo täydessä väriloistossa Keukenhofin puutarhassa. Keväinen retki Amsterdamiin kannattaa ulottaa myös kaupungin rajojen ulkopuolelle, sillä välimatkat ovat Hollannissa lyhyitä. Yhden päivän aikana ehti hyvin suunnittelemalla koluta Keukenhofin lisäksi myös Zaanse Schans- kotiseutumuseoalueen tuulimyllyineen.

Vieraskynä: Tämä postaus on Kohteena maailma -blogin vakivieraskirjoittaja Ilkka “Ili” Varmavuon käsialaa. Ilkan “oluenmakuiset unelmareissut” ovat idealtaan ja kohteiltaan kuin yksi yhteen omien reissujeni kanssa, joten uskon näistä postauksista olevan iloa myös vakilukijoilleni. -Kohteena maailma / Rami

Vieraskynäilijä Ili valmistautuu kuninkaanpäivän hulinoihin kattohuoneistossaan.

Vieraskynäilijä Ili valmistautuu kuninkaanpäivän hulinoihin kattohuoneistossaan.

Keukenhof – kukkiva sipulikukkapuutarha

Keukenhofin kukkapuutarhaa pidetään yleisesti eräänä maailman kauneimmista. Eipä siis ihme, että vuosittain puutarhassa käyskentelee yli miljoona vierailijaa. Jokaisen viherpeukalon soisi pääsevän huumaavan kauniiden kukkaistutusten äärelle edes kerran elämässään. Vierailu onnistuu kuitenkin vain keväisin, sipulikukkien kukkimisen aikaan. Tänä vuonna puisto on auki 21.3- 19.5. Tuolloin puistossa huojuu seitsemän miljoonaa kukkaa yli 1600 eri lajikkeesta. Näky on huima, joskin jossain vaiheessa 15 kilometriä pitkiä polkuja samoillessa iskee taatusti kukkaähky. Liika on liikaa. Aivan kaikkea ei millään pysty sulattamaan.

Valtaosa vierailijoista vaeltaa pääportilta kohden kukkapeltojen laidalla olevaa tuulimyllyä. Heti puiston avaamisen jälkeen on täälläkin vielä rauhallista, mutta puoliltapäivin kuljetaan jo sitten muun ihmisvirran mukana. Kukkapeltojen väliin pääsisi veneretkelle, mutta sen me jätämme väliin, sillä lumoavan puutarhan ihastelussa riittää tarpeeksi puuhaa.

Puisto sijaitsee 30 kilometrin päässä Amsterdamin keskustasta ja sinne saapuminen on helppoa niin omalla autolla kuin myös julkisia käyttäen. Mikäli haluat tutustua puistoon syvällisemmin, on Tämä Matkan -blogin Anna kirjoittanut laajasti puiston historiasta ja sen merkityksestä hollantilaisille.

Mikäli haluat tutustua Keukenhofiin perihollantilaisella tavalla, niin vuokraa polkupyörä ja lähde kiertämään reilun kolmenkymmenen kilometrin pyöräretki omatoimitesti kukkaloiston keskelle.

Keukenhofin kukkaloisto on keväisin Hollannin suosituin reissukohde.

Keukenhofin kukkaloisto on keväisin Hollannin suosituin reissukohde.

Tulppaanit ovat tunnetuin laji Keukenhofin seitsemästä miljoonasta kukasta.

Tulppaanit ovat tunnetuin laji Keukenhofin seitsemästä miljoonasta kukasta.

Keukenhof on maailman suurin kukkapuisto.

Keukenhof on maailman suurin kukkapuisto.

Pienet taideteokset sulautuvat kukkamereen Keukenhofissa.

Pienet taideteokset sulautuvat kukkamereen Keukenhofissa.

Zaanse Schans – Tuulimyllyjen tunnelmaa

Paitsi tulppaaneistaan niin Alankomaat tunnetaan myös tuulimyllyistään ja kanavistaan. Hollantilaiseen sielunmaisemaan sujahtaa helposti sisään vierailemalla Zaanse Schansin kulttuurihistoriallisessa miljöössä. Alueelta löytyy tuulimyllyjen ja perinteisten vihreävalkoisten talojen lisäksi seitsemän museota. Täällä sijaitsee mm. Hollannin suurin puukenkäkauppa, jonka työpajassa voi myös seurata puukenkien valmistusta.

Tuulimyllyjä Zaan-joen rannalta löytyy kahdeksan. Myllyt eivät ole alun perin sijainneet juuri näillä sijoilla, vaan ne on siirretty museoalueelle muualta. Joen partaalla kävellessään voisi kuitenkin kuvitella toisin, niin saumattomasti myllyt joen penkereellä istuvat. Osa sahamyllyistä, maustemylly, maalimylly ja öljymylly ovat edelleen toiminnassa ja sopivalla tuulella niiden mahtavat lavat pyörivät raukeasti myllykivien jauhaessa samaan tahtiin kuin vuosisatoja sitten. Tällä alueella sijaitsi ennen teollista vallankumousta ns. teollisuuspuisto, jossa sijaitsi kaikkiaan 1100 tuulimyllyä. Eipä siis ihme, että Zaanse Schans on maan suosituimpia ulkoilmamuseoita. Vuotuinen kävijämäärä alkaa hivotella jo kahta miljoonaa.

Zaanse Schansiin matkustaminen on helppoa. Junayhteys Amsterdamin keskusrautatieasemalta tuo matkailijan reilun kilometrin päähän alueesta reilussa vartissa!

Toinen varteenotettava tuulimyllyjen bongauspaikka on Kinderdijk. Tämä tuulimyllyjen keskittymä on Unescon maailmanperintökohde, joka sijaitsee Rotterdamin lipeillä kanavien puhkomassa peltomaisemassa.

Zaanse Schansin tuulimyllymuseo on Zaan-joen rannalla.

Zaanse Schansin tuulimyllymuseo on Zaan-joen rannalla.

Kaikkiaan alueelta löytää yhteensä kahdeksan tuulimyllyä tutkimuskohteeksi.

Kaikkiaan alueelta löytää yhteensä kahdeksan tuulimyllyä tutkimuskohteeksi.

Alueelta löytyy myös maailman suurin puukenkäkauppa, mistä voi ostaa itselleen aidot hollannikkaat kotiintuomiseksi.

Alueelta löytyy myös maailman suurin puukenkäkauppa, mistä voi ostaa itselleen aidot hollannikkaat kotiintuomiseksi.

Täydellinen päiväretki Amsterdamista

Vinkki: Keukenhofin ja Zaanse Schansin lumon voi kokea helposti yhden päivän aikana vuokraamalla auton. Sekä Aviksen että Europcarin vuokraamot sijaitsevat ratikkalinjojen välittömässä läheisyydessä aivan keskustan tuntumassa lähellä sykkivää Leidseplania.  Käy varaamassa auto vaikkapa edellisenä päivänä paikan päällä.

Vuokraamojen auetessa seitsemältä, ole heti hakemassa autoa ja ota suunnaksi Keukenhof. Vuokraamot sijaitsevat isomman tien vieressä, jota pitkin pääsee suoraan kehätielle A10:lle, jolta puolestaan pääsee suoraan Keukenhofiin johtavalle moottoritielle. Ole paikalla Keukenhofissa heti kun puisto avataan, niin saat vaeltaa läpi puiston kaikessa rauhassa ennen kuin turistimassat vyöryvät puistoon.

Lounaan jälkeen aja Zaanze Schansiin, joka sijaitsee reilun puolen tunnin ajomatkan päässä. Muutama tunti tuulimyllyillä riittää ja sitten onkin aika palauttaa auto takaisin vuokraamoon. Kätevää. Päivän vuokrahinta pikkuautolle on muutaman kympin. Itse ajaminen ei poikkea kotimaasta mitenkään. Myös viitoitus kohteisiin on erinomaista. Toinen vaihtoehto on jatkaa Keukenhofista Kinderdijkiin. Myös tämä retki luonnistuu päiväseltään vallan mainiosti.

Vuokraamalla auton ja olemalla Keukenhofissa ennen porttien avautumista, ehdit tutustumaan alueeseen ennen kuin suuret turistimassat vyöryvät paikalle.

Myös Kinderdijkin Unescon suojelemat tuulimyllyt ovat helposti saavutettavissa vuokra-autolla päiväretkellä Amsterdamista. copyright TripHobo

Myös Kinderdijkin Unescon suojelemat tuulimyllyt ovat helposti saavutettavissa vuokra-autolla päiväretkellä Amsterdamista. copyright TripHobo

Kerran elämässä: Kuninkaan päivä Amsterdamissa

Hollantilaiset osaavat juhlia ja maan suurin juhla on Kuninkaan syntymäpäivät eli Koningsdag, joita juhlitaan antaumuksella 27.4. Juhlahumu alkaa edellisenä iltana. Aattoilta tunnetaan nimellä Kings Night ja jo silloin baarit täyttyvät juhlijoista eikä Amsterdam nuku.

Todelliset hulinat ovat sitten vuorossa varsinaisena juhlapäivänä. Kings Day:ta ryntää juhlimaan Amsterdamin kaduille jopa miljoona ihmistä. Kaupat ovat kiinni ja julkinen liikenne olematonta. Ravintolat ovat toki avoinna ja täpötäysiä. Myös kadut täyttyvät oranssiin pukeutuneista ihmisistä ja rieha voi alkaa.

Vappu, uusivuosi ja juhannus samana päivänä? Kyllä vaan!

Juhliin kuuluu oleellisesti myös perinteinen kirpputorimeininki. Ihmiset varaavat vilteillä myyntipaikkoja katujen varsilta ja jopa silloilla pidetään myyjäisiä, puistoja unohtamatta. Pääasia on kuitenkin päästä jonkun veneen kyytiin Kanavat täyttyvät nimittäin kaikenlaisista vesikulkuneuvoista, jotka ovat tupaten täynnä ihmisiä. Varttuneempi väki istahtaa kanavien reunoille seuraamaan nuorten hulvatonta juhlintaa veneissä. Parhaiten tunnelmaan pääsee mukaan pukemalla itsekin oranssia ylle ja varustautumalla rennolla asenteella päivään.

Juomatarjoilua löytää katujen varsilta yllin kyllin. Kaiken maailman kaupustelijat myyvät kaikkea mahdollista juotavaa myös katujen varsilla. Baariin ei tarvitse vaivautua, jollei halua. Itselleni suurin ihmetyksen aihe oli se, etten nähnyt yhdenkään juhlijan putoavan kanavaan. Toki poliisiveneet kuten myös pelastuslaitos sukkuloi veneineen muiden paattien seassa. Kyseessä on kaljakellunta hollantilaisittain. Melkoiset kemut. Näiden juhlien virallinen ja ainoa väri on oranssi, siinä missä virallinen juoma on paikallinen Heineken. Onpa hollantilaisilla jopa oma nimi seuraavan aamun aloittamista varten. Se on Herstelbiertje ”recovery beer” eli krapularyyppy. Se nautitaan juhlien jälkeisenä aamuna.

Kanaalit ovat täynnä juhlivaa kansaa veneineen.

Kanaalit ovat täynnä juhlivaa kansaa veneineen.

Oranssi väri näkyy ympäri kaupunkia.

Oranssi väri näkyy ympäri kaupunkia.

Osa juhlijoista on panostanut veneensä koristeluun kunnolla.

Osa juhlijoista on panostanut veneensä koristeluun kunnolla.

Summa summarum: Nämä kolme keväistä Hollannin kohokohtaa (Keukenhof, Zaanse Schans ja Kuninkaan päivä) on toteuttavissa helposti pitkän viikonloppureissun aikana. Hollannin kevät on erinomaista aikaa lomailla Amsterdamissa. Mutta muista, varaa majoitukset ajoissa, jos haluat mukaan kuninkaanpäivän hulinoihin.

Kevätterveisin,
Ili

Aikaisempia vieraskirjoituksia: