Tuskaturismi tuo historia ikävät asiat lähelle

Tuskaturismi eli Dark tourism on termi matkailulle, jossa vierailukohteena on historian ikäviä tapahtumapaikkoja kuten katastrofien ja erilaisten ihmisvainojen kohteita. Euroopassa tunnetuimpia tällaisia kohteita ovat keskitysleirit ja Tšernobylin ydinvoimala-alue.

Itseä tällaiset historialliset kohteet kiinnostavat usein sen verran paljon, että matkoilla niitä tulee otettua ohjelmaan. Toisaalta sitten joitakin kohteita olen tarkoituksella jättänyt väliin lyhyemmillä matkoilla, sillä tuskaturismin kohteet vetävät mielen apeaksi jokaisella käyntikerralla. Ihmisten julmuus osaa yllättää, joten aina tällaisissa kohteissa vieraillessa toivoo huomisen olevan maapallolla parempi.

Dachaun keskitysleirin makuuparakki.

Dachaun keskitysleirin makuuparakki.

Tuskaturismikohteita maailmalla

Tšernobylin ydinvoimala-alue ja Pripjat, Ukraina

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus vuonna 1986 näkyi Suomessa asti ja näkyy vielä tänäkin päivänä. Edelleen radioaktiivisuutta löytyy Suomessa esimerkiksi sienistä, jotka ovat Tšernobylin ydintuhon laskeumien aiheuttamia. Mikäli lomalla on Kiovassa, niin Tšernobyl ja sen viereinen aavekaupunki Pripjat on vierailun arvoinen päiväretkikohde.

Tsernobylin surullisen kuuluista ydinreaktori 4.

Tsernobylin surullisen kuuluista ydinreaktori 4.

Tshernobyl | Tsernobyl | Chernobyl - kielletty alue

Tshernobyl | Tsernobyl | Chernobyl – kielletty alue

Dachaun keskitysleiri, Saksa

Euroopassa on useita keskitysleirejä, joilla voi käydä kauhistelemassa Euroopan julminta ihmisrotuun kohdistuvaa vainoa. Keskitysleirit sijaitsevat Saksan ja Puolan alueella, ja monet niistä ovat varsin suosittuja kohteita. Dachau lähellä Müncheniä kannattaa ottaa ohjelmaan mukaan, mikäli on reissussa Münchenissä.

Dachaun keskitysleirin polttouuneja

Dachaun keskitysleirin polttouuneja.

"Suihkuhuone" - liian monen juutalaisen elämä päättyi tähän huoneeseen.

“Suihkuhuone” – liian monen juutalaisen elämä päättyi tähän huoneeseen.

KGB-museo, Viro

Vaikka Tallinnan Viru hotellin ylimmässä kerroksessa oleva pieni KGB-museo ei suoranaisesti ole mikään tuskaturismikohde, niin siellä tapahtuman vakoilun vaikutukset näkyivät julmasti monen virolaisen elämään. Tallinnan KGB-museo on varsin mielenkiintoinen kohde ja siellä saa myös hyvän käsityksen millaista elämä oli Neuvostoliitossa.

Kuuma linja Moskovaan KGB-huoneesta.

Kuuma linja Moskovaan KGB-huoneesta.

Robben Island, Etelä-Afrikka

Kapkaupungin edustalla oleva Robben Island on synkkä vierailukohde. Opastettuja kierroksia vetävät Robben Islandilla vankina olleet miehet, jotka kertovat elämästä erittäin tiukasti vartioidulla vankilasaarella. Saaren kuulisin vanki oli Nelson Mandela, josta myöhemmin tuli Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti.

Nelson Mandelan selli.

Nelson Mandelan selli.

Apartheid Museum, Etelä-Afrikka

Johannesburgissa sijaitseva Apartheid museo on vaikuttavin museo, missä olen itse koskaan käynyt. Etelä-Afrikan rotuerottelusta kertova museovierailu alkaa jo varsin koskettavasti, kun sinulle annetaan käteen sattumanvaraisesti joko musta tai valkoinen lippu. Sisäänpääsy museoon on lipun värin mukaan ja esimerkiksi kaverin kanssa saimme eriväriset liput – emme hetkeen toisiamme nähneet, kun kummatkin kulki alkumatkan museossa omaa reittiään.

Sattumanvaraisesti saatu lippu aukaisi oven jompaa kumpaan porttiin.

Sattumanvaraisesti saatu lippu aukaisi oven jompaa kumpaan porttiin.

Apartheid museon toteutus oli vaikuttava.

Apartheid museon toteutus oli vaikuttava.

Leninin mausoleumi, Venäjä

Leninin mausoleumi kuuluu niihin kohteisiin, jossa ihmispalvonta on mennyt ylitse ja hirmuhallitsija on saanut itselleen viimeisen juhlallisen lepotilan. Maailmalla on muutamia mausoleumeja, joissa maan hallitsijoita pääsee katsomaan vuosia kuoleman jälkeenkin. Leninin  mausoleumi on kaikesta huolimatta Moskovan mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä, joka kannattaa ottaa ohjelmaan mukaan Moskovassa vieraillessa.

Leninin mausoleumi punaisella torilla.

Leninin mausoleumi punaisella torilla.

Varsovan Ghetto, Puola

Puola oli yksi pahimmista maista, joissa juutalaisia joukkotuhottiin Natsi-Saksan toimesta. Varsovan Ghetto oli aidattu ja vartioitu alue, joissa juutalaiset asuivat epäinhimillisissä olosuhteissa. Varsovan kaupungilla kiertää vanhojen muurien raja ja siellä täällä on jäljellä pieniä muurinpätkiä tarinoineen muistuttamasta joukkotuhon kauheuksista.

Varsovan Ghetton rajamuuria kaupungilla.

Varsovan Ghetton rajamuuria kaupungilla.

Varsovan Ghetto muodosti ison osan koko Varsovan kaupungista.

Varsovan Ghetto muodosti ison osan koko Varsovan kaupungista.

Schindlerin emalitehdas, Puola

Krakovassa sijaitseva Schindlerin emalitehdas tuli tunnetuksi myös loistavasta Schindlerin lista -elokuvasta. Oskar Schindler niminen henkilö pelasti yli 1000 juutalaista holokaustilta pitämällä heitä töissä omalla emalitehtaallaan. Tehtaan tiloihin rakennettu museo on vaikuttava kokonaisuus ja yksi Krakovan tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Schindlerin emalitehtaassa on vaikuttavasti rakennettu museonäyttely.

Schindlerin emalitehtaassa on vaikuttavasti rakennettu museonäyttely.

Holokaustin ajan kauheudet ovat tuotu erinomaisesti esiin näyttelyssä.

Holokaustin ajan kauheudet ovat tuotu erinomaisesti esiin näyttelyssä.

Anne Frankin talo, Hollanti

Anne Frankin päiväkirja holokaustin ajan Amsterdamista on yksi tunnetuimpia juutalaisten vainoon kohdistuneista kirjoista. Rauhallisella kanaalinvarrella oleva talossa Frankin perhe eli piilossa salaoven taakse kätketyssä huoneistossa. Anne Frankin talo yksi Amsterdamin suosituimmista nähtävyyksistä ja pienessä tilassa voi vain ihmetellä, kuinka kauhealta elämä on tuntunut elää piilossa ja hiljaisuudessa kiinni jäämisen pelko koko ajan takaraivossa.

Anne Frankin talo kätkee piilotetun salaisuuden.

Anne Frankin talo kätkee piilotetun salaisuuden.

Kansanmurhan uhrien museo, Liettua

Kansanmurhan uhrien museo eli KGB:n vankilamuseo on Vilnan keskustassa entisessä KGB:n päämajassa toimiva näyttely. Museo on omistettu Liettuassa kuolleille uhreille, jotka joutuivat erilaisten vainon kohteeksi Neuvostoliiton miehityksen ajan julmuuksissa. Näyttely on erittäin mielenkiintoinen ja tuskaturismin mukaisesti varsin ahdistavakin kokemus.

Kansanmurhan uhrien museo, Vilna

Kansanmurhan uhrien museo, Vilna

Neuvostoliiton miehityksen ajan julmuuksista kertova näyttely on varsin vaikuttava.

Neuvostoliiton miehityksen ajan julmuuksista kertova näyttely on varsin vaikuttava.

Maailmansotien hautausmaat, Belgia

Belgia on kautta historiansa toiminut useiden sotien näyttämönä. Sen maaperän alueella on kuollut enemmän sotilaita kuin monen pienemmän valtion asukasmäärät ovat. Niin ensimmäisessä kuin toisessa maailmansodassa eri kansalaisuuksia kaatui useissa taistelussa ympäri Belgiaa. Esimerkiksi Tyne Cote Cementaryn kauniille hautausmaalle on haudattu pelkästään 12000 liittouman surmansa ensimmäisessä maailmansodassa saanutta sotilasta. Näistä lähes 8500 on nimettömiä sankarivainajia.

Tyne Cot Cemetery

Tyne Cot Cemetery

Summa summarum: tuskaturismi tuo eilispäivän historian käsin kosketeltaviksi. Usein vierailun jälkeen mieli on apea, joten lomalla kannattaa suunnitelma päivän ohjelmat sen mukaan. Usein nämä kohteet ovat sellaisia, että ne eivät ole pienten lasten eikä ala-asteikäisten kohteita. Vanhemmille lapsille nämä kohteet opettavat historiasta enemmän kuin oppitunneilla aiheesta käydyt asiat.

Miten on, käytkö sinä tutustumassa matkoillasi tuskaturismiksi luokiteltuihin kohteisiin?

Parempaan maailmaan uskoen,
-Kohteena maailma / Rami