Vinkit Tampereelle ja lähiympäristöön

Tampere tarjoaa monipuolista ja mielekästä tekemistä ympäri vuoden. Tässä postauksessa kerron omat vinkkini kotikaupunkiini, mitä niin matkailijoiden kuin paikallisten kannattaa ehdottomasti tehdä Tampereella.

Pyynikki ja Pispala paikallisten tapaan

Mikään ei voita Tampereella kävelyretkeä Pyynikille ja Pispalaan. Pakkaa reppuun pari janojuomaa ja lähde kävelyretkelle Pispalanharjulle. Itse usein yhdistän kävelyretken vielä Suomen vanhimpaan yleiseen saunaan eli Rajaportin saunaan. Mikäli et ole lukenut postaustani Pyynikistä ja Pispalasta, niin se kannattaa ehdottomasti lukea. Näin saat paremman käsityksen tästä Tampereen kauneimmasta alueesta ja mikä parasta, niin saat valmiin reitin kartalla pysähtymispaikkoineen.

Mikäli innostuit edellisestä postauksesta, niin todennäköisesti pidät myös Hervantaan suuntautuvasta polkupyöräkierroksesta. Näillä kierroksilla näet kaupunginosan arkkitehtuurilliset helmet ja tauot pidetään alueen parhaissa olutravintoloissa.

Saunakulttuurin mekka maailmassa

Tampere on julkisten saunojen mekka maailmassa. Mistään muualta ei löydy niin montaa ja samalla korkeatasoista julkista saunaa kuin Tampereelta ja sen naapurikunnista. Nimet Rajaportti ja Rauhaniemi ovat jokaisen paikallisen saunafanin tietoisuudessa. Mikäli et ole käynyt koskaan julkisessa saunassa, niin Suomen vanhin yleinen sauna – Rajaportin sauna on elämys!

Yksi mielenkiintoisimmista saunomispaikoista on puolen tunnin automatkan päässä Tampereen keskustasta sijaitseva Ylöjärven Wake Walley. Siellä upean saunan lisäksi on mahdollista harrastaa vesihiihtoa laudalla vaijerin vetämänä. Kerrassaan mahtavaa puuhaa, jonka seurauksena löysin itseltäni uusia lihaksia… Wake Walleyssä on myös pieni ravintola, jossa voi nauttia Tampereen yhtä tunnusruokaa eli siipiä Siipiveikkojen kastikkeella.

https://www.instagram.com/p/BWLOhergDiL/?tagged=rajaportinsauna

Gastropubien kaupunki

Tampere on mielestäni Suomen paras kaupunki, mitä tulee gastropubien suhteen. Gastropubeja löytyy ympäri Tamperetta ja niiden taso on pääsääntöisesti erinomaisia. Yksi on kuitenkin ylitse muiden ja se on samalla myös Suomen paras gastropub. Eli jos Gastropub Tuulensuu ei ole ennestään tuttu, niin suuntaa sinne viivana. Erinomaista ruokaa ja varsinkin belgialaisia oluita on tarjolla täydelliseen illanviettoon. Tuulensuussa on ympäri vuoden erilaisia teemaviikkoja ja parhaillaan siellä alkaa Lambic-oluiden viikot.

Monet Tampereen parhaista gastropubeista on saman omistajakokonaisuuden alla, mutta silti kaikki gastropubit ovat niistä hyvin erilaisia. Tuulensuun lisäksi omia suosikkejani ovat gastropub Nordic sekä tapas bar Inez. Nordicin omat oluet ovat varsin erinomaisia ja Inezin tapakset yhdistettynä erinomaiseen pullo-olut valikoimaan toimii loistavasti. Mikäli haluat nähdä todellisen tamperelaisen pubin, mene kievari Kahdet kasvoihin. Sieltä muuten saa yhden Suomen ensimmäistä ulkomaalaisista pikaruuista eli turkkilaisen lihapiirakan Peremecin oluen painikkeeksi. Jokaisesta gastropubista löytyy myös hyvä siideri- ja viinitarjonta eli nautintoaineita löytyy jokaiselle. Kysy baarimikkojen suosituksia, niin saat takuulla onnistuneen illan aikaiseksi.

Mikäli haluat tutustua muutamaan gastropubiin opastetusti ja samalla kuulla eläväistä opastusta Tampereen historiasta, niin sekin on mahdollista. Maista Mansen maut -kierros on loistava tapa tutustua Tampereen historiaan ja itsekin kyseisellä kierroksella opin paljon uutta kotikaupungistani pienpanimo-oluen ja pikkupurtavan äärellä.

Viikinsaari ja pidemmät sisävesiristeilyt

Viikinsaari on tamperelaisten oma virkistäytymiskeidas vain 20 minuutin laivamatkan päässä keskusta. Viikinsaari onkin oiva retkeilykohde ikään katsomatta. Sieltä löytyy laadukas lähiruokiin panostava ravintola sekä myös yleinen sauna. Kummatkin ovat enemmän kuin suositeltavia. Viikinsaari onkin monen tamperelaisen perheen päiväretkikohde kauniina kesäpäivänä. Samalla tulee nähtyä Tamperetta vesiltäkin käsin, joten Viikinsaaressa käynti on samalla maisemaristeily.

Viikinsaaren reittiä operoiva Hopealinjat tekee myös pidempiä risteilyjä sekä Näsijärven että Pyhäjärven puolella. Oma suosikkireittini on Näsijärven puolella Historiallinen runoilijan tie höyrylaiva S/S Tarjanteella. Tarjanne on rakennettu vuonna 1908 ja sillä matkaaminen kauniina kesäpäivänä on maisemaristeily parhaimmillaan. Yksi vaihtoehto on tehdä risteily Tarjanteella siten, että polkee ensiksi Tampereelta 50 kilometriä Muroleen kanavalle ja tulee paluumatkan Tarjanteella takaisin Mustanlahden satamaan Tampereelle. Samalla tulee nähtyä Teiskon maaseutua pyörän selästä ja matkalla voi nauttia välioluen Kessan baarissa Kämmenniemessä.

https://www.instagram.com/p/BV5PvoAAOnA/?taken-by=vanhameri

Pyhäjärven ympärysreitti

Pyhäjärven ympärysreitti polkupyörällä on yksi upeimpia tapoja tutustua Tampereeseen. Tämä vajaat neljäkymmentä kilometriä pitkä reitti ajellaan vaihtelevissa rantamaisemissa ja näkemistä riittää koko matkalle. Reitin voin kiertää halutessaan kummin päin vaan, joten ei muuta kuin pyörä alle ja menoksi! Ehdottomasti yksi kesän kohokohdistani, jonka teen vähintään kerran joka vuosi.

Upeimpia maisemahetkiä reitillä koetaan Arboretumin puistossa Hatanpäällä, Perentien maalaismaisemassa Pirkkalassa sekä Tahmelan rantamaisemissa. Tuleepa reitillä tutuksi myös Pispalan ja Pyynikin alue sekä kannattaa tietysti poiketa myös Uittotunnelia pitkin Näsijärven puolella Uittotunnelin kahvilassa.

Tammerkoski ja arkkitehtuuri

Tampereella voi viettää helposti pitkän viikonloppuloman poistumatta puolta kilometriä kauemmaksi Tammerkoskesta. Tammerkoski on ilman muuta Tampereen keskeisin alue ja sen varrelta löytyy lukuisia arkkitehtuurillisia helmiä.

Oma suosikkihotellini Tampereella on Sokos Hotel Ilves, jossa käyn itsekin välillä majoittumassa ja nauttimassa Tammerkosken maisemista. Vaikka linnuntietä kotiovelta ei Ilvekseen ole kolmeakaan kilometriä, niin silti aina silloin tällöin on viettää hotellilomaa myös omassa kotikaupungissa. Ilveksen keskeinen sijainti on kaupungin paras ja maisemat ovat kyllä parasta mahdollista. Onhan Tampere vaan niin upea ja parhaimmillaan se onkin Ilveksen yläkerroksista Tammerkosken putoukselle päin katsellessa.

Tammerkosken rannalta löytyy nähtävää ja tekemistä helposti muutamaksi päiväksi. Finlaysonin ja Tampellan alue on monen mielestä Tampereen upeinta aluetta. Tammerkosken lähistöltä löytyy myös erinomaisia baareja, kahviloita ja ravintoloita jokaisen makuun.

Kirkot

Monella suomalaisella matkailijalla on tapana ulkomailla kierrellä katsomassa kirkkojakin, mutta kotimaassa ne eivät sykähdytä arkkitehtuurin puolesta. Tampereella ei todellakaan näin ole, vaan sieltä löytyy mm. Suomen kaunein kirkko eli Tampereen tuomiokirkko. Tuomiokirkko on oman aikakautensa mestariteos niin sisältä kuin ulkoa.

Oma lukunsa on myös Kalevan kirkko, joka jakaa mielipiteitä rajusti niin paikallisten kuin turistien keskuudessa. Tämä yläilmoista katsottuna kalalta näyttävä kirkko on yhtä omanlaisena kuin Hervannan kirkko, joka on niin ikään Reima ja Raija Pietilän arkkitehtuurillisia helmiä. Lisäksi katsastamisen arvoisia on ainakin keskustorilla sijaitseva Vanha kirkko sekä Tampereen ortodoksinen kirkko.

Torielämä ja puistot

Tammelan tori on paikallisten ehdoton ykköskohde, mitä tulee torielämään. Viime vuosina Laukontori on parantanut osakkeitaan huimasti, mutta varsinainen torielämä keskittyy Tampereella Tammelan torille. Tapolan myyntikojusta voit käydä ostamassa itsellesi palan mustaa puolukkahillolla ja ottaa kyytipojaksi kylmän maidon. Tunnetusti kaupungin isoimmat grilliruoka-annokset saat Ullan grilliltä ja kesäisin maukkaan kala-annoksen Eurolohesta.

Lapsiperheille Tammelantori on erinomainen vaihtoehto, kun kadun toiselta puolelta löytyy kiva leikkipuisto. Läheltä löytyy myös Sorsapuisto, mikä kannattaa ottaa ohjelmaan mukaan Tampereella vieraillessa. Lisäksi lapsiperheille voi suositella Pikku Kakkosen leikkipuistoa Koskipuistossa, mikä onkin varmasti Tampereen vierailluin leikkipuisto. Siellä viihtyy myös vanhemmat, kun saavat samalla nauttia kauniista Tammerkosken maisemista.

Kaupungin ylivoimaisesti upein puisto on Arboretum, joka tarjoaa koko Tampereen ehkäpä jopa upeimmat maisemat. Ilta-auringossa on mahtava liikkua Arboretumin kävelytiellä, joka myötäilee Pyhäjärven rantaa. Ota omat piknikeväät mukaan ja nauti maisemista!

Teatterit ja museot

Tampereen museo- ja teatteritarjonta ovat erinomaisia. Tunnetuimmat teatterit ovat Tampereen teatteri, Tampereen työväen teatteri ja Pyynikin kesäteatteri. Lisäksi Tampereelta löytyy mm. Komediateatteri.

Museoiden ystäville löytyy useita vaihtoehtoja, joista ainakin kannattaa ohjelmaan ottaa Vapriikki. Siellä on useita näyttelyitä ja tietysti urheilufanien ykköskohde Suomen jääkiekkomuseo. Nuoren ja monen nelikymppisen suosikki on puolestaan pelimuseo, jossa pääsee itse pelaamaan nostalgisia pelejä. Vapriikin lisäksi erittäin mielenkiintoinen kohde on Lenin-museo sekä kesäkuussa avattu maailman ainoa Muumimuseo. Muumimuseo on kyllä todella onnistunut kokonaisuus ja itsekin yllätyin, kuinka upea se oli!

Särkänniemi ja Näsinneula

Särkänniemeä ei voi olla sivuuttamatta, kun aiheena on “tekemistä Tampereella”. Särkänniemi on monen lapsiperheen kesän odotetuimpia päiväretkiä ja ei ihme. Huvipuistossa pääsee niin lapset kuin aikuiset nauttimaan erilaisista laitteista possujunasta tämän kauden uutuuteen Hypeen. Oletko sinä testannut jo Hypen vai oletko #jänishousu?

Näsinneulasta on mukava katsella maisemia korkealta yläilmoista. Kulinaristisia elämyksiä etsiville tarjolla on myös yksi Tampereen parhaista ravintoloista. Lisäksi Särkänniemen alueelta löytyy Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuva Koiramäki sekä Sara Hildenin taidemuseo.

Mikä on oma suosikkijuttusi Tampereella? Mitä suosittelisit Tampereelta turisteille nähtäväksi ja koettavaksi?

Manserokkia ja mustaamakkaraa,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Tampere on kaunis talvellakin:

Instagram Travel ThursdayTämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat
Muru Mou, Skimbaco ja Travellover.

Minut löydät Instagramista:
https://www.instagram/kohteenamaailma
Blogini on myös Facebookissa:
https://www.facebook.com/kohteenamaailma
Matkailuaiheiset tviitit:
https://www.twitter.com/kohteenamaailma