Bangkokin nähtävyydet temppeleistä toreihin

Bangkok, tuo Idän Venetsiaksikin kutsuttu maailman kostein kaupunki sykkii 24 tuntia vuorokaudessa. Miljoonakaupungin saasteen ja melun seassa löydät kaupungin hiljaisen ja hauraan puolen lukuisista upeista temppeleistä. Bangkok ei jätä ketään kirjaimellisesti kylmäksi – ei lämmön eikä tekemisen suhteen. Toiset tykkää ja toiset ei, mutta joka tapauksessa tekemistä Bangkokissa on moneen lähtöön. Tässä postauksessa on omat vinkkini Bangkokiin, joka on yksi kymmenestä suosikkikaupungistani maailmassa.

Pahinta, joskin valokuvauksellisen kaunista, pakokaasut ja ruuhkat.

Pahinta, joskin valokuvauksellisen kaunista, pakokaasut ja ruuhkat.

Top 10 tekemistä Bangkokissa

#1Chao Phraya joki – veneretki Bangkokissa

Kuuman kosteassa Bangkokissa, paita liimautuneena ihoon, on paras viilennyskeino hypätä Chao Phraya -jokea liikennöiviin lauttoihin. Niillä pääsee liikkumaan temppeleiltä toisille sekä ihailemaan Bangkokin arkkitehtuuria venematkojen aikana. Joella liikkuvat veneet ovat myös paikallisten liikkumiskeino ja liput niille on edullisia. Chao Phraya joki maisemineen on upea ympäri vuorokauden, joten retkeile veneillä niin aamulla, päivällä kuin myöhään illallakin.

Mikäli haluat nähdä Chao Phraya joelta lähteviä kanaaleja ja tutkia myös paikallisten asutuksia kanaalien varrella, niin vuokraa pitkähäntävene. Pitkän metallitangon päässä oleva potkuri kiidättää sinut rauhallisempiin maisemiin ja samalla näet todennäköisesti myös vesistön varressa elävää eläimistöä. Kanaalit ovat antaneet Bangkokille lempinimen Idän Venetsia, joskin aika kaukana muuten yhtäläisyydet ovat. Paitsi siltä osin, että niin Bangkok kuin Venetsia ovat turistien suosikkeja vuodesta toiseen.

Chao Phraya -joki copyright mahanakhon tower

Chao Phraya -joki copyright Mahanakhon tower

Chao Phraya -joki toimii niin huviajeluun kuin liikkumiseen paikasta toiseen.

Chao Phraya -joki toimii niin huviajeluun kuin liikkumiseen paikasta toiseen.

Jokilaivat ovat myös paras tapa tutustua paikalliseen elämänmenoon.

Jokilaivat ovat myös paras tapa tutustua paikalliseen elämänmenoon.

Kanavien varrella näkee erilaista Bangkokia eläimineen.

Kanavien varrella näkee erilaista Bangkokia eläimineen.

Idän Venetsia on lähimmillään tässä kuvassa, värit kuin Venetsian Buranon saarelta.

Idän Venetsia on lähimmillään tässä kuvassa, värit kuin Venetsian Buranon saarelta.

#2Bangkokin temppelit: Grand Palace, Wat Pho ja Wat Arun

Bangkokissa on yli 400 temppeliä ja buddhalaisuus näkyy ympäri vuoden katukuvassa. Bangkokissa kannattaa tutustua ainakin muutamaan temppeliin, sillä niillä on merkittävä osa thaimaalaisten elämässä. Kaiken lisäksi kauneimmat temppelit ovat upeita arkkitehtuurillisia kokonaisuuksia.

Grand Palace ja Wat Phra Kaeo

Grand Palace eli suuri palatsi on toiminut ennen kuninkaan palatsina. Nykyään Thaimaan kuningas ei asu Grand Palacessa, josta on tullut Bangkokin vierailluin nähtävyys. Palatsin muurin sisäpuolella on Bangkokin tunnetuin temppeli Wat Phra Kaeo eli Smaragdibuddhan temppeli. Siellä säilytetään myös Thaimaan tärkeintä uskonnollista esinettä eli 66 cm korkeaa yhdestä jadepalasta veistettyä istuvaa smaragdibuddhaa. Koko Grand Palacen alue on yhtä kullan kimallusta ja upeita rakennuksia mielenkiintoisine veistoksineen.

Grand Palace eli suuri palatsi on Bangkokin suosituin nähtävyys.

Grand Palace eli suuri palatsi on Bangkokin suosituin nähtävyys.

Kullan kimmallus ja koristeiden värikkyys tuikkii Bangkokin aurinkoisen taivaan alla.

Kullan kimallus ja koristeiden värikkyys tuikkii Bangkokin aurinkoisen taivaan alla.

Suuren palatsin patsaat ovat mielenkiintoisia, osa jopa pelottavia.

Suuren palatsin patsaat ovat mielenkiintoisia, osa jopa pelottavia.

Wat Pho

Yksi Bangkokin tunnetuimmista temppeleistä on Wat Pho eli kullatun makaavan buddhan temppeli. Makaava buddha on iso, sen jalat ovat pelkästään kolme metriä korkeat ja 4,5 metriä leveät. Pituutta makaavalla buddhalla on kunnioitettavat 46 metriä.

Temppelissä vierailevat paikalliset tiputtavat kolikoita 108 kupariseen pataan, sillä sen uskottaan tuottavan hyvää onnea.

Wat Pho eli makaava buddha.

Wat Pho eli makaava buddha.

Wat Arun

Wat Arun lienee Bangkokin kuvatuin temppeli, sillä se sijaitsee aivan Chao Phraya -joen penkalla. Jokilaivoilla liikkuessa Wat Arun vallitsee katseet niin päivällä kuin yöllä, mutta tätäkin temppeliä kannattaa mennä ihastelemaan paikan päälle. Wat Arun eli aamunkoiton temppeli on nimensä mukaisesti parhaimmillaan aamun ensimmäisten säteiden sarastaessa temppelin posliinirakenteisiin. Toisaalta sitten “ei niin aamuvirkuille” lomailijoille auringonlaskun aikaan Wat Arun näyttää myös parhaimpia puoliaan päivän viimeisten säteiden osuessa korkeaan tornimaiseen temppeliin.

Wat Arun eli aamunkoiton temppeli ilta-auringossa Chao Phraya -joen rannalla.

Wat Arun eli aamunkoiton temppeli ilta-auringossa Chao Phraya -joen rannalla.

#3

Katuruoka ja kulinarismi

Monelle Thaimaasta puhuttaessa tulee mieleen ensimmäisenä tulinen suussa sulava thairuoka. Se onkin jo pelkästään syy lähteä Bangkokiin, josta löytyy thairuuan lisäksi kaikki maailman keittiöt edustettuna. Vaikka Bangkokissa on tällä hetkellä 26 Michelin-tähden saanutta ravintolaa, niin kaupungin sydän löytyy lukuisista katukeittiöistä. Katuruokaa myydään lähes jokaisella kadulla Bangkokissa ja sen ympärille on rakentunut erilaisia markkina-alueita ja food streettejä. Kokeile rohkeasti eri makuja ja etsi oma suosikkisi tuhansien ruokakojujen joukosta.

Mikäli mietteissä on fine dining, niin ensimmäisenä suosituksena on pakko vetäistä oluenmakuisten unelmareissujen hengessä tanskalaisen Mikkeler panimon ravintola Uppstairs Mikkeler. Sillä ei ole tekemistä mitään thairuuan kanssa, mutta laadukkaan kansainvälisen keittiön kera on tarjolla huikeita oluita yhdeltä maailman parhaimmalta panimolta.

Yötoreilla katuruoka on isossa osassa,

Yötoreilla katuruoka on isossa osassa.

Katuruokaa Chinatowissa.

Katuruokaa Chinatowissa.

Tulinen thairuoka on itsestä suurta herkkua.

Tulinen thairuoka on itsestä suurta herkkua.

Uppstairs Mikkeler on yksi Bangkokin 26 Michelin-tähden ravintolasta. copyright Uppstairs Mikkeler

Uppstairs Mikkeler on yksi Bangkokin 26:sta Michelin-tähden ravintolasta. copyright Uppstairs Mikkeler

#4

Bangkokin parhaat kattobaarit

Kun suurkaupungista on kyse, niin sitä halutaan usein nähdä lintuperspektiivistä käsin. Bangkokin parhaat kattobaarit tarjoavat upeiden drinkkien lisäksi mahtavat maisemat Bangkokin sykkivään yöhön. Myös päiväaikaan kannattaa Bangkokia ihailla korkeuksista, jolloin virkistävä janojuoma piristää olotilaa extrabonuksena kaupunkimaisemien ihailun lomassa.

Bangkokin ihailu korkeuksista on monesta reissun kohokohtia.

Bangkokin ihailu korkeuksista on monesta reissun kohokohtia.

Lebua Sky Bar

Monissa Bangkokiin sijoitetuissa elokuvissa on kohtauksia myös Bangkokin parhaista kattobaareista. Ehkäpä kuuluisin kohtaus niistä on Hangover 2 (Kauhea kankkunen 2) elokuvasta, jossa vieraillaan yhdessä maailman korkeimmissa kattobaarissa. Jo baarin Sky Bar -nimikin kertoo sen, että korkealla ollaan rakennuksen 64. kerroksessa Lebua at State -hotellin katolla.

Lebua Sky Bar copyright London and Beyond

Lebua Sky Bar copyright London and Beyond

Vertigo ja Moon Bar

Banyan Tree -hotelliketju on takuu luksuksesta ja sitä on myös hotellin katolla toimiva illallisravintola Vertigo ja Moon Rooftop Bar. Upeat maisemat yhdistettynä upeaan illalliseen tarjoaa elämyksiä koko rahan edestä – joskaan mistään ilmaisesta huvista ei ole kysymys Thaimaan normaalitasossa.

Vertigo ja Moon Bar copyright Banyan Tree

Vertigo ja Moon Bar copyright Banyan Tree

Mahanakhon Sky Bar ja Sky Walk

Thaimaan korkein rakennus King Power Mahanakhon eli pikselitorni on Bangkokin uusin vetonaula. Sen 73. kerroksessa sijaitseva Mahankhon Sky Bar tarjoaa maisemien lisäksi myös upeita visuaalisia puitteita ravintolan sisätiloilla.

Extreme-kokemuksia hakeville matkailijoille suosittelen Mahanakhon Sky Walkia, jossa kävellään lasikehikon päällä 310 metrissä Bangkokin yläpuolella. Itse en ole tätä vielä kokenut, mutta vastaavanlaisen idealla kävellessä lasikopissa Chicagossa kokemus oli varsin mieleenpainuva!

Bangkokin silhuetti copyright King Power Mahanakhon

Bangkokin silhuetti copyright King Power Mahanakhon

Bangkokin korkein kattobaari copyright Mahanakhon Bangkok SkyBar

Bangkokin korkein kattobaari copyright Mahanakhon Bangkok Sky Bar

#5

Ladyboy showt Bangkokissa

Siinä missä New Yorkin Broadwaylla mennään teatteriin tai Moskovassa balettiin, niin Bangkokissa suunnataan perinteisiin Ladyboy show -esityksiin. Parhaat Ladyboy showt vetävät vertoja Las Vegasin kabareille tarjoten katsojalle viihdettä koko rahan edestä. Nämä transvestiittina elävät ladyboyt esittävät upeita tanssiesityksiä taiteellisten koreografioiden kautta ja tuovat lavalla esiin “thaimaalaista naiskauneutta parhaimmillaan”.

Ei ole yhden eikä kahden miehen suusta kuultu, että Thaimaan kauneimmat naiset ovat miehiä.

Bangkokin tunnetuin Ladyboy show järjestetään Calypsossa. Se on ollut vuosia turistien suosiossa esitysten ollessa varsin korkeatasoisia.

Ladyboy showt kuuluvat Bangkokin kulttuuriin.

Ladyboy showt kuuluvat Bangkokin kulttuuriin.

Calypso ladyboy kabaree.

Calypso ladyboy kabaree.

Thai boxing Bangkokissa

Mikäli Ladyboy showt eivät tunnu omalta jutulta tai oma miehisyys on koetuksella, niin toinen varteenotettava paikallinen kokemus on Thai boxing ottelut. Ympäri maailmaa levinneen Thai boxingin tunnetuin stadion on Bangkokissa sijaitseva vuonna 1945 perustettu Rajadamnern stadium. Nämä atleettiset miesvartalot saattavat olla enemmän naiskatsojien mieleen lajin kaikesta brutaalisuudestaan huolimatta.

#6

Thaimaalainen hieronta

Jos jossain, niin thaimaassa kannattaa suunnata hierontaan. Enkä nyt tarkoita mitään “happy end” -hierontaa vaan pitkät perinteet omaavaa thaimaalaista hierontaa. Hierontapaikkoja on ympäri kaupunkia, eikä moneenkaan paikkaan tarvitse varata aikaa etukäteen. Pelkästään jalkahieronta saa kaupunkikävelystä rasittuneet jalat tuntumaan kuin uudelta ja uudet 10000 askelta tuntuvat kevyemmiltä. Itse en juurikaan ole hierojilla käynyt, mutta thaimaalainen hieronta kerran pari loman aikana saa ihmeitä aikaan.

Perinteisissä thaimaalaisissa hierontalaitoksissa ollaan vaatteet päällä. Siksi kävelyreissulta on helppo poiketa hierontaan lepuuttamaan väsyneitä jäseniään.

Perinteinen thaihieronta kannattaa kokea Bangkokissa lomaillessa. copyright bangkok.com

Perinteinen thaihieronta kannattaa kokea Bangkokissa lomaillessa. copyright bangkok.com

#7

Bangkokin parhaat ostospaikat

Vaikka itse en nykyään juurikaan shoppaile reissuilla, niin Bangkok kuuluu sellaisiin kohteisiin, jossa ei kannata jättää hyödyntämättä kaupungin lukuisia ostosmahdollisuuksia. Bangkok tarjoaa kaikkea maan ja taivaan väliltä luksusmerkeistä luksusmerkkien kopioihin. Jättäkäämme jälkimmäiset väliin ja keskitytään esimerkiksi Chinatownissa vain ihailemaan värikästä kaupunginosaa. Sama koskee kaupungin tunnetuinta katua Khao San Road, joka on reppureissaajien paratiisi halpoine hostelleineen ja ruokapaikkoineen. Laadukkaita tuotteita etsivät suuntaavat katseensa Bangkokin lukuisiin ostoskeskuksiin.

Lukuisat torit ja markkinat

Bangkok on täynnä lukuisia toreja ympäri vuorokauden, joissa kannattaa käydä “näyteikkunaostoksilla”. Kukkatori on parhaimmillaan aikaisin aamulla, iltaisin puolestaan mennä kaupungin night marketeille. Torit ovatkin monelle paikka kokoontua ja siellä on tarjolla kaikkea maan ja taivaan väleiltä – tärkeintä kuitenkin monelle on hyvät ruokailumahdollisuudet erilaisissa katukojuissa.

MBK

MBK on sokkeloinen rakennus, jonka kahdeksassa kerroksessa on yhteensä 2000 liikettä. MBK on ollut pitkään Bangkokin tunnetuimpia ostokeskuksia, joka keskittyy hieman edullisempien merkkejen myymiseen niin vaatteiden, elektroniikan kuin käyttötavaroiden suhteen.

Siam Square

Siam Squaren alueella sijaitsee useita kauppakeskuksia, joista tunnetuimmat ovat Siam Discovery Center, Siam Center ja Siam Paragon. Näistä liikkeistä löytää tunnetuimmat merkkivaatteet kotiin tuotavaksi ja laadukkaat golfpallot lähialueen kentille hukattavaksi. Monet matkaavatkin Thaimaahan matkalaukut tyhjinä ja täyttävät ne laadukkailla merkkivaatteilla paikan päällä.

Patpong Night Market on yksi Bangkokin kuuluisimmista iltatoreista.

Patpong Night Market on yksi Bangkokin kuuluisimmista iltatoreista.

MBK on Bangkokin tunnetuimpia ostoskeskuksia. copyright Sutterstock

MBK on Bangkokin tunnetuimpia ostoskeskuksia. copyright Sutterstock

Majoitus kannattaa ottaa jo shoppailukin kannalta sky trainin varrelta, jotta ostoskeskuksista on helppo viedä ostokset hotellille.

Majoitus kannattaa ottaa jo shoppailukin kannalta sky trainin varrelta, jotta ostoskeskuksista on helppo viedä ostokset hotellille.

#8

Chatuchakin viikonloppumarkkinat

Bangkok on täynnä erilaisia markkinoita, mutta yksi niistä on elämyksenä ylitse muiden. Chatuchakin viikonloppumarkkinat keräävät yhdelle maailman suurimmalle ulkoilmatorille 9000 kauppiasta myymään kaikkea maata ja taivaan välillä. Chatuchakin viikonloppumarkkinoille kannattaa mennä Sky train -junalla tai metrolla niin aikaisin kuin jaksaa herätä, sillä kello kuudesta eteenpäin hulina alueella kasvaa tunti tunnilta. Ostettavana on kaikkea muovikrääsästä koiranpentuihin, buddhapatsaista käärmeisiin. Pelkästään “näyteikkunaostoksilta” palaa hämmentynein mielin kohti Bangkokin keskustaa, joka Chatuchakin viikonloppumarkkinoiden jälkeen näyttää ihmisvilinästään huolimatta rauhalliselta Hämeenkadulta.

Chatuchakin viikonloppumarkkinat on täynnä merkkikuteiden kopioita niin kuin tässä Converseja.

Chatuchakin viikonloppumarkkinat on täynnä merkkikuteiden kopioita niin kuin tässä Converseja.

Chatuchakin viikonloppumarkkinat eivät sovi kaikille -esimerkiksi monet surevat eläinten kohtaloa.

Chatuchakin viikonloppumarkkinat eivät sovi kaikille -esimerkiksi monet surevat eläinten kohtaloa.

#9Damnoen Saduakin kelluvat markkinat

James Bond ja 007 elokuvat ovat useiden matkakohteiden innoittajani. Damnoen Saduakin kelluvat markkinat kuuluvat niihin kohteisiin, joihin matkustusinto on herännyt James Bondin kautta. Damnoen Saduakin kelluvat markkinat ovat “Bangkokin tunnetuimmat”, joskin sijaitsevat 100 kilometriä etelään itse Bangkokin keskustasta.

007 ja Kultainen ase -elokuvassa yksi James Bondin elokuviin tyypillinen takaa-ajokohtaus on kuvattu Damnoen Saduakin markkinoilla. Mukana menossa on myös lomamatkalla louisianalainen sheriffi J. W. Pepper, joka tuli tunnetuksi edellisestä Bond-elokuvasta Elä ja anna toisten kuolla.

Todella ruuhkainen ja turistien täyttämä Damnoen Saduak on revetä liitoksistaan pitkähäntäveneiden liikkuessa ympäri jokea kuin Tuk-Tukit Bangkokin liikenneruuhkassa. Kaikesta huolimatta on mukava tehdä ostoksia veneillä liikkuvilla kauppiailta tai kiinteistä myyntikojuista. Valokuvauksesta nauttivalle Damoen Saduakin kelluvilta markkinoilta ei ainakaan kuvausaiheet lopu kesken. Ihana värien sekamelska kaikesta ruuhkasta huolimatta.

Mikäli haluaa kokea hieman rauhallisempia ja vähemmän turismiin keskittyvään menoa, niin Bangkokissa on tarjolla useita kelluvia markkinoita ympäri kaupunkia.

Damnoen Saduak ja paikallinen veneellä liikkuva kauppias.

Damnoen Saduak ja paikallinen veneellä liikkuva kauppias.

Damnoen Saduakin kelluvat markkinat ovat James Bond fanin suosikkikohde Bangkokissa.

Damnoen Saduakin kelluvat markkinat ovat James Bond fanin suosikkikohde Bangkokissa.

#10

Kwai-joen silta

Kwai-joen silta lienee ensimmäinen kosketukseni Thaimaaseen. Kwai-joen silta tuli tutuksi vuonna 1957 kuvatussa samannimisessä sotaelokuvassa, joka palkittiin aikoinaan seitsemällä Oscarilla. Tämä elokuva oli erittäin vaikuttava ja upea silta on nähtävä omin silmin. Todellisuudessa nykyään näemme vain uudelleen rakennetun kopion, sillä alkuperäinen pommitettiin tuusan nuuskaksi toisessa maailmansodassa.

Parin tunnin ajomatkan päässä Bangkokista olevalle Kwai-joen sillalle voi ottaa valmisretken tai tehdä sen omatoimisesti vuokraamalla auton kuskin kanssa. Itse sillalla kävelyn lisäksi kannattaa tehdä veneretki Kwai-joelle pitkähäntäveneellä, niin saa paremman kosketuksen itse alueeseen. Joka tapauksessa suosittelen katsomaan Kwai-joen sillasta kertovan mestariteoksen etukäteen, jotta vierailusta Kwai-joelle saa enemmän irti.

Kwai-joen silta kauneudessaan, aikoinaan sodan kauheudessaan.

Kwai-joen silta kauneudessaan, aikoinaan sodan kauheudessaan.

Kwai-joen veneretki antaa katsauksen alueen upeisiin maisemiin.

Kwai-joen veneretki antaa katsauksen alueen upeisiin maisemiin.

Kymmenen vuotta sitten sillalta olisi helposti pudonnut veteen...

Kymmenen vuotta sitten sillalta olisi helposti pudonnut veteen…

... nykyään on tehty uudet turvakaiteet ja radan vierustalle kävelytiet.

… nykyään on tehty uudet turvakaiteet ja radan vierustalle kävelytiet.

Summa summarum: Bangkok tarjoaa matkailijalle portin suomalaisten suosituimpaan maahan Aasiassa. Lähimmät rantakohteet Pattaya ja Hua Hin ovat helposti yhdistettävissä kaupunkilomaan Bangkokissa. Mikäli haluaa mennä muihin Thaimaan lomakohteisiin, niin niihin pääsee myös helposti lentäen. Bangkokin sijainti takaa sen, että sieltä pääsee helposti myös muualle Aasiaan Thaimaan ulkopuolelle. Toisaalta, tarvitseeko Bangkokista lähteä minnekään?

Bangkok shocks Saigon shakes,
-Kohteena maailma / Rami

Lisää luettavaa Bangkokista:

Bangkok ei jätä ketään kylmäksi - tekemistä Bangkokissa riittää 24/7.

Bangkok ei jätä ketään kylmäksi – tekemistä Bangkokissa riittää 24/7.