Turku – kesäkaupunkien ykkönen

Turku on kesän ykköskohde Suomessa. Se on paljon sanottu tamperelaiselta, mutta näin se vain on. Tekemistä Turussa ja sen lähiympäristössä on vaikka kuinka paljon ja ässänä hihassa Suomen upein luontokohde eli Turun saaristo. Mitä sitten kannattaa Turussa tehdä, mitkä ovat parhaat nähtävyydet ja mitkä ravintolat kannattaa käydä testaamassa? Tässä vinkit kesäiseen Turkuun.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitTurun kanssa

Top 10 – tekemistä Turussa

b1Låna on koko kesän ykkösuutuusjuttu Suomessa! Anteeksi siis mikä? Låna – vuokraa piknikvene ja näe Turku – on aivan huippuidea viettää tunti tai pari kaveriporukalla nauttien maisemista Aurajoelta käsin. Venevuokraamo toimii Tuomiokirkon sillan kupeessa ja vuokrattaviin veneisiin mahtuu kymmenkunta henkilöä. Sähkömoottoreilla toimivat baatit eivät kovin kovaa kulje (mikä on hyvä juttu), mutta niillä ehtii tunnissakin käymään kääntymässä Suomen Joutsenella saakka. Piknikeväät voi hommata mukaan etukäteen ja ei muuta kuin Aurajoelle veneilemään.

Itse kävimme kuuden hengen porukalla testaamassa veneilyn, kun Jakke Jokilautta oli toisessa päässä Aurajokea. Tämä onkin ollut kesän pikaisista päätöksistä paras, sillä parempaa tekemistä ei voisi kaveriporukalla keksiä. Piknikeväät löytyivät nopeasti lähimmästä kioskista ja vesille pääsimme lähtemään saman tien. Mikäli haluat varmistaa itsellesi veneen tiettyyn ajankohtaan, sen voit varata netistä etukäteen. Aivan huippujuttu – suosittelen!

  • Låna – lisätietoa ja hinnat (viralliset sivut)
Låna - parasta huvia Turussa kaveriporukalla!

Låna – parasta huvia Turussa kaveriporukalla!

Veneillessä näkee isommatkin ravintolalaivat uudesta perspektiivistä.a

Veneillessä näkee isommatkin ravintolalaivat uudesta perspektiivistä.

Jakke Jokilautta on saanut Lånasta hyvän vaihtoehdon katsella Aurajoen maisemia - molempi parempi sanois tamperelainen.

Jakke Jokilautta on saanut Lånasta hyvän vaihtoehdon katsella Aurajoen maisemia – molempi parempi sanois tamperelainen.

b2

Aurajoki ja sen ranta ovat monelle yhtä kuin Turku. Suurin osa matkailijoista ei edes käy 500 metriä kauempana Aurajoen rannasta, mikä on tavallaan jopa sääli. Eipä silti, tulee itsekin pääasiassa aina suurin osa ajasta oltua Turussa Aurajoen rannan läheisyydessä. Parasta Aurajoessa ovat maiseman lisäksi jokilaivaravintolat, Föri ja Jakke Jokilautta edellä mainitun Lånan lisäksi. Jokirannan penkkoille ja jokilaivoille kokoontuvat kesäisin kaikki turkulaiset istumaan iltaa ja tapaamaan tuttujaan. Förillä pääsee tois puol jokke ja sillä on mukava myöskin turistin ajella. Jakke Jokilautta puolestaan tarjoaa liikkuvan terassin, joka risteilee Aurajokea edestakaisin.

Aurajoen molemmin puolin kulkee upeat kävelytiet, joilta voi ihailla kaupunkia useamman kilometrin kävelylenkillä. Tasaisin väliajoin on tarjolla laadukkaita ravintoloita, joissa pääsee tutustumaan Turun erinomaiseen ravintolatarjontaan. Varsinkin Tuomikirkon päässä Aurajoen rannassa on huippuravintoloita oikein kasapäin (Pinella, Smor, Sergio’s, Tintå, Mami jne). Myös monet museot ja kulttuuririentokohteet löytyvät Aurajoen rannasta, joten ei ihme, että Turussa elämä keskittyy Aurajoen rannalle.

Turku on yhtä kuin Aurajoki, aika monelle.

Turku on yhtä kuin Aurajoki, aika monelle.

Turkua parhaimmillaan.

Aurajoki – Turkua parhaimmillaan.

Föri - ei Turussa ilman laivamatkaa.

Föri – ei Turussa ilman laivamatkaa.

b3Turku Food Walk on paras tapa tutustua Turun erinomaiseen ravintolatarjontaan. Turun parhaat ravintolat sijaitsevat kaikki kävelymatkan päässä Aurajoen rannasta, suurin osa jopa itse rannassa. Turku Food Walk on ruokakortti, jossa 44 € hintaan pääsee valitsemaan yhdeksästä eri ravintolasta viisi mieleistään. Jokaisessa yhdeksässä ravintolassa on joku annos, minkä Food Walk -kortilla voi nauttia. Aikaa kortin käyttöön on kolme vuorokautta, joten yhden päivän aikana kaikkia annoksia ei tarvitse nauttia kuten Meriharakka -blogin Pirkko. Palaan mahdollisesti omiin ruokapaikka- ja annosvalintoihin omassa postauksessa myöhemmin, joten siihen saakka voit vaikka lueskella Andalusian auringossa -blogin Erjan ruokaretkeä Pirkon blogin lisäksi. Sanotaan näin, että parempaa ideaa ei ole Suomessa tullut vastaan tutustua laadukkaisiin ravintoihin – siitä täydet pisteet Turku Food Walkille!

Di Trevi sai kunnian olla aloituskohteena meidän Turku Food Walkilla - erinomainen tapaslajitelma tuli nautittua hymyssä suin.

Di Trevi sai kunnian olla aloituskohteena meidän Turku Food Walkilla – erinomainen tapaslajitelma tuli nautittua hymyssä suin.

b4

“Gamla Åbo” eli Turku on vanha. Onhan Turku ollut jopa Suomen pääkaupunki, mitä on aina välillä vaikea muistaa (paitsi turkulaisten). Turun linna, Turun Tuomiokirkko ja Luostarinmäen käsityöläismuseo antavat oivan näytteen kaupungin historiasta. Näitäkin vanhempaa Turkua löytyy vielä Aboa Vetus -museosta, missä on Kadonnut kaupunki -näyttely. Turun vanhoja raunioita kaivettiin esiin vuonna 1995 ja ne kannattaa ilman muuta käydä katsastamassa.

Turun Tuomiokirkko hallitsee Aurajoen “toisen päädyn” jokimaisemaa ja onhan rakennus upea. Kirkkohan on meille jokaiselle tutuksi tullut Joulurauhan julistuksesta, mutta valitettavasti vain ulkoapäin. Parhaimmillaan rakennuksen kauneus tulee astuessa sisään tähän mahtipontiseen tuomiokirkkoon. Turun linna puolestaan kannattaa kiertää opastetulla kierroksella, jopa lapsille on Turussa sellainen osana Koiramäen lasten kaupunkikierrosta.

Turun linna

Turun linna

Löydetty kaupunki - Aboa Vetus.

Löydetty kaupunki – Aboa Vetus.

b5Forum Marinum eli merimuseo on Turun yksittäisistä museoista ykkönen! Suomalaiset ovat risteilykansaa ja täällä on tehty vuosia upeimmat matkustajalaivat maailmalle. Turun Wärtsilän telakka on parhaat päivänsä nähnyt, mutta merimuseossa voimme rinta rottingilla muistella parempia aikoja. Todella mielenkiintoinen näyttely on jaettu kahteen eri halliin, jonka lisäksi kohokohtana on jokirannassa olevat alukset. Niistä upein, kaunein ja mahtavin on Suomen Joutsen, jonka kannella ihminen tuntee itsensä pieneksi kuvitellessa missä kaikkialla maailman merillä tämä kaunotar on seilannut.

Suomen Joutsen.

Suomen Joutsen ja Wärtsilän telakan vanhat nosturit taustalla.

Vaarini oli merimies ja kait sieltäpäin on matkailijan vereni peräisin.

Vaarini oli merimies ja kait sieltäpäin on oma matkailijan vereni peräisin.

Silja Line ja Viking Line - suurta suomalaista merenkulun historiaa ja nykypäivää.

Silja Line ja Viking Line – suurta suomalaista merenkulun historiaa ja nykypäivää.

b6

Anniskeluravintoloissa Turussa on tapana olla jotain vanhaa. On vanha pankki (The Old Bank) ja vanha koulu (Panimoravintola Koulu), joissa molemmissa on erinomainen olutvalikoima. “Vanha pankki” tarjoilee kaikkea mahdollista niin kuin pankit yleensä tuppaavat tehdä, asiakkaan vastuulle jää valita itselle sopiva tuote lukuisista oluista. “Vanhassa koulussa” on tiskillä kuin opon puheilla eli siellä kyllä kerrotaan, mitä kunkin janoisen kamelin kannattaa itselleen ottaa tulevaisuutta varten. “Vanha koulu” tarjoileekin oman panimon oluita, jotka ovatkin varsin laadukkaita.

Jos on pariskuntaretkellä matkalla, niin puolisot voivat tehdä kierroksen Vanhan Apteekin museonäyttelyssä. Mielenkiintoinen paikka sekin, mutta itse mieluummin suuntaan aina varmuuden vuoksi Uuteen Apteekkiin talttumaan “alkavaa flunssaani”. Kertaakaan ei ole tullut vielä Jussi Vares vastaan siellä, mutta jatkan etsintääni hamaan loppuun saakka Turussa vieraillessani. Puoliso sentään on löytänyt minut Uudesta Apteekista joka kerta ja ilta on siltä osin jäänyt siellä turhan lyhyeen.

Uusi Apteekki pääsi muuten vieraskynäilijänäni olleen olutasiantuntija Vesa Välitalon Suomen parhaiden olutravintoloiden listalle. Löytyi Turusta myös toinen hänen suosikkipaikoistaan eli Pikku Havanna, mutta se oli mainittuna rommien ja portviinien johdosta parhaana Suomessa.

Omien kokemukseni mukaan myös jokilaivat ovat varsin mukavia paikkoja illanviettoon, vaikkakin siis oluenystävät laadukkaampia kokemuksia etsiessään suuntaavat muualle. Hauskanpitoon ja hyvään seuraan sitä vastoin jokilaivat ovat enemmän Turkua kuin ulkopuoliset voisi kuvitellakaan.

Uudessa Apteekissa ei näkynyt tälläkään kertaa Jussi Varesta, mutta "alustava flunssa" lähti...

Uudessa Apteekissa ei näkynyt tälläkään kertaa Jussi Varesta, mutta “alustava flunssa” lähti…

b7Kaskis kruunaa tällä hetkellä Turun ravintolatarjonnan. Ravintola on aina täynnä, joten sinne kannattaa tehdä varaus viikkoja, jopa kuukausia etukäteen. Nyt sitten tulee paras vinkki: kesäaikaan parasta on se, että terassilla on 14 lisäpaikkaa. Näin ollen hyvien kelien sattuessa kohdalle saattaa saada pöydän parinkin päivän varoitusajalla. Näin kävi meilläkin, sain varattua kahta päivää ennen pöydän kuudelle. Terassi on itse asiassa erittäin viehättävä, sillä siellä on enemmän tilaa omalle seurueelle jutustella erinomaisen ruuan keran. Aivan huippupaikka, ehdottomasti parhaita ravintoloita Suomessa! Tästä ehkäpä tarinaa lisää myöhemmin…

On suorastaan ihme, että sekä Kaskis Turusta että ravintola C Tampereelta ovat ilman Michelin-tähteä. Kuvastaa hyvin sitä, että tarpeeksi montaa arvioijaa eivät ole käyneet niissä.

Kaskis - muista varata ajoissa pöytä!

Kaskis – muista varata ajoissa pöytä!

Puolison ilmeestä näkee sen, kuinka hyvää Kaskiksen ruoka oli. Äijät miettii kuumeisesti, millä verukkaalle päästään takana siintävään Uuteen Apteekkiin...

Puolison ilmeestä näkee sen, kuinka hyvää Kaskiksen ruoka oli. Äijät miettii kuumeisesti, millä verukkaalle päästään takana siintävään Uuteen Apteekkiin…

b8Taide on vahvasti esillä Turussa. Turku on täynnä pieniä patsaista, joita voi etsiä Piiloleikki -kartan avulla. Isompia taideteoksia on myös vaikka muille jakaa ja kirsikkana kakun päällä toimii Ars Nova eli nykytaiteen museo. Tälläkin hetkellä museossa on erittäin mielenkiintoinen 15 huonetta -näyttely menossa. Itseä aina lämmittää varsinkin Andy Warholin ja Pablo Picasson teokset, joita voi ihailla vielä 11.9.2016 saakka.

Logomossa puolestaan on Hanoi Rockista ja David Bowiesta kertova valokuvanäyttely, mikä kannattaa kyllä käydä katsomassa. Valitettavasti näyttely ei ollut auki vielä omalla Turun vierailulla, mutta se olisi vielä viikon ohjelmassa. Bangkok Shocks Saigon Shakes vai miten se meninkään…

#kissmyhylje on huippuhauska taideteos.

#kissmyhylje on huippuhauska taideteos.

Tämä pieni patsas löytyy Föriltä.

Tämä pieni patsas löytyy Föriltä.

15 huonetta -näyttely Ars Novassa.

15 huonetta -näyttely Ars Novassa.

b9Tapahtumat ovat Turun vahvuus, ideanikkareita on sieltä löytynyt toimivien konseptien tekemiseen jo vuosia. DBTL ja Ruisrock kuuluu monen kesään eikä ihme. Muutenkin Turussa on tasaisesti erittäin mielenkiintoisia tapahtumia, joskin joskus ajoituksessa hekin voivat epäonnistua. Eihän ole mitään järkeä sijoittaa Kuninkuusraveja ja DBTLää samaan viikonloppuun – kun en osannut valita kumpaan menisin, boikotoin molempia. Kun siihen lisättiin samaan viikonloppuun vielä Swan-regatta, niin on majoituskapasiteetti ollut varattuna jo kuukausia etukäteen. Joka tapauksessa tämäkin kertoon sen, että Turussa tapahtumia mihin mennä löytyy joka lähtöön.

Kaunis ilma ja PapaJoen kansi on aika tyhjillään. Voit olla varma, että mikään festari ei ole silloin Turussa menossa. Kun festarit on, PapaJoe on täynnä porukkaa aamusta iltaan.

Kaunis ilma ja PapaJoen kansi on aika tyhjillään. Voit olla varma, että mikään festari ei ole silloin Turussa menossa. Kun festarit on, PapaJoe on täynnä porukkaa aamusta iltaan.

Kansainväliset ruokamarkkinat värittivät katukuvaa tänäkin kesänä.

Kansainväliset ruokamarkkinat värittivät katukuvaa tänäkin kesänä.

b10Turun saaristo on kappale kauneinta Suomea. Helpoin tapa tutustua siihen Turusta käsin on oma auto, jolla voi kiertää halutessaan päivässä Saariston rengastien. Parhaimmillaan Saariston rengastie on luonnollisesti siten, että tekee sen rauhassa yhden tai useamman yön taktiikalla. Mikäli ei ole aikaa lähteä kiertämään Saariston rannikkotietä, niin kannattaa käydä vähintään kääntymässä Ruissalossa. Eikä lähistöllä oleva Naantalikaan ole hullumpi vaihtoehto!

Upeinta saaristoon tutustuminen on varmasti veneellä, mutta valitettavasti itse en ole sitä päässyt vielä kokemaan – eli vink vink, mielelläni lähtisin veneilemään muutamaksi päiväksi sinne 😀 Toki saaristoa näkee helposti vaikka piknikristeilyllä käymällä Ahvenanmaalla ja takaisin, mikä ei olisi huono idea ollenkaan upealla kelillä.

Onneksi Turusta pääsee erilaisiin saariin veneilemään, vaikka ei venettä omistaisikaan. Lyhyemmän risteilyn voi tehdä höyrylaiva Ukkopekalla illallisristeilyn muodossa Loistokarille. Örön saari on tällä hetkellä kuuminta hottia, joten se on itselläkin kyllä ainakin ensi kesän suunnitelmissa. Vielä sinne en päässyt käymään, mutta kaikki siellä olleet on kehuneet sitä. Seilin saari myös kiinnostaisi, kun sinne en ole myöskään aikaisempina kesinä ehtinyt. Sitä vastoin hieman pidemmällä oleva Bengtskär on jo kaveriporukalla koettu siten, että varattiin koko majakka itsellemme kesäyöksi – aivan huippujuttu sekin!

Saariston rengastie - kappale kauneinta Suomea!

Saariston rengastie – kappale kauneinta Suomea!

Bengtskär kannattaa varata kaveriporukalle yöksi, niin parempaa kohdetta ei Suomesta majoitukselle silloin löydy.

Bengtskär kannattaa varata kaveriporukalle yöksi, niin parempaa kohdetta ei Suomesta majoitukselle silloin löydy.

Mihin mennään yöksi vai Hamburger Börssiin?

Itse olen Turussa saanut nopeasti laskettuna majoittautua ainakin yhdeksässä eri hotellissa, joista muutamat on tullut vuosien varrella työmatkoilla suosikeiksi. Vapaa-ajan reissut on käytännössä viimeiset viisi vuotta mennyt aina siten, että puoliso on varannut meille “Börssistä” huoneen. Sijainti on paras mahdollinen ja onhan aikoinaan Börssin yökerho ollut Turun yökerho nro 1. Nykyään muksujen kanssa reissatessa Sokos Hotel Hamburger Börsin sijainti painaa enemmän kuin yökerho, joskin puolison kanssa kahdestaan sinne myös retkiä tehdään. Börssin vahvuus on hinta/laatu -suhde, varsinkin kun viime aikoina meillä Finnairin pistelahjakorteilla hinta on jäänyt varsin halvaksi. Sijainti on huippuluokkaa ja bonuksena vielä se, että auton saa ajettua parkkiin hotellin katolle autohissillä! Tämä, jos mikä, on ainakin itselle yhtä hauskaa joka kerta.

Hotellin vastaanotosta löytyy sekä hotellin omia että VisitTurun karttoja erilaisilla teemoilla. On romanttista kävelykierrosta, arkkitehtuuriin tutustuvaa kierrosta ja lapsille suunnattua karttaa jne. Tämän palvelun toivoisin näkeväni aivan jokaisessa hotellissa, mutta varsin harvassa on tullut vuosien varrella vastaan. Todella hieno homma – kiitos siitä!

Useamman vierailun aikana hotellin sängyt ovat osoittautuneet erittäin toimiviksi eli niissä olen nukkunut kuin tukki varsinkin, jos olen hakenut lääkkeet yöhön Uudesta Apteekista. Aamulla on aina herätty virkeänä ihailemaan ikkunoista Turun torielämää, jota olen aina yön hiljaisina tunteina myös viimeiseksi katsellut.

Moitteita hotelli saa siitä, että “tyypilliseen ketjuhotellin tapaan” puhtaan pöydän löytäminen aamupalalla hotellin ollessa täysi on mahdottomuus. Toivoisinkin, että niin Suomessa kuin ulkomailla varsinkin isot ketjuhotellit palkkaisivat nuoria kesätöihin pitämään huolta aamupalatilojen viihtyvyydestä. Edellisen asiakkaan lautaset&kupit pitäisi viedä viivana pois ja pyyhkiä pöytä siinä vaiheessa, kun takamus nousee ylös penkistä. Näin ollen seuraava asiakas näkee heti missä on vapaana puhdistettu pöytä odottamassa ja saa näin mukavan startin uuteen päivään. Tämä tuntuu olevan lähes poikkeuksetta jokaisen isomman ketjun hotellissa sula mahdottomuus, mikä ainakin itseä ottaa eniten aamiaisella päähän.

Autolla hissiin ja kohti Hamburger Börssiä.

Autolla hissiin ja kohti Hamburger Börssiä.

Turkuun tutustumiseen sopivia karttoja löytyy jokaiselle.

Turkuun tutustumiseen sopivia karttoja löytyy jokaiselle.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin Turun yöstä on helppo päättää raportti.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin Turun yöstä on helppo päättää raportti.

Tois puol jokke,
-Kohteena maailma / Rami

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitTurun kanssa

Lisää vinkkejä Turkuun:

Lasten leikkiteline nro 1 Turussa. Tämä ja monet muut lasten lempipaikat tulee lapsiperheille erikseen suunnatussa postauksessa.

Lasten leikkiteline nro 1 Turussa. Tämä ja monet muut lasten lempipaikat tulee lapsiperheille erikseen suunnatussa postauksessa.