Hania – Kreetan upea lomakohde

Hania on yksi parhaista lomakohteista, minne pääsee Suomesta suorilla lennoilla. Hanian vanhakaupunki on suorastaan upea ja siellä on kiva viettää iltaa hyvän ruuan ja juoman parissa. Lähistöltä löytyy jokaiselle sopivia hotelleja, joissa voi viettää rentouttavaa lomaa uima-altaalla. Parasta kuitenkin Haniassa on se, että auton vuokraamalla pääsee helposti katsomaan Länsi-Kreetan ja Hanian nähtävyydet oman mielenkiinnon mukaisesti. Myös Kreetan parhaille uimarannoille pääsemiseksi on auton vuokraaminen paikallaan ja samalla pääsee nauttimaan vaihtelevista maisemista Kreetan kauniilla saarella. Haniasta onkin tarjolla useita upeita päiväretkikohteita, jonka jälkeen on mukava nauttia illallista Hanian vanhankaupungin tunnelmallisilla kujilla.

Tässä postauksessa viisi vinkkiä Länsi-Kreetalle, joita ei kannata jättää väliin Haniassa lomaillessa.

Länsi-Kreetan kohokohdat (napsauta kuvaa, kartta aukeaa Google Mapsiin).

Länsi-Kreetan kohokohdat (napsauta kuvaa, kartta aukeaa Google Mapsiin).

Hanian nähtävyydet ja Länsi-Kreetan kohokohdat

#1Hanian vanhakaupunki

Asui sitten Agia Marinassa, Geranissa, Plataniaksessa tai jossakin muussa Hanian lähistön lomakohteista, niin Hanian vanhakaupunki on alueen paras illanviettopaikka. Sinne pääsee lomakohteista helposti paikallisbussilla, joten lomareissulla kannattaa käydä Hanian vanhassakaupungissa useana iltana. Mikäli sinulle ei ole auringonotto lomailun ykkösjuttu, niin kannattaa miettiä vakaasti majoittumista Hanian kaupunkiin. Näin pääset nauttimaan Kreetan upeasta venetsialaisen hallinta-ajan kaupungista päivittäin.

Vanhankaupungin venetsialainen satama on valokuvauksellinen niin päivällä kuin illalla. Rantaviivaa hallitsee 1600-luvulta peräisin oleva Janitsaarien Hassan Pasha moskeija eli toiselta nimeltään Yiali Tzami. Venetsialaisessa satamassa niin ikään ylväästi seisova majakka on kaupungin maamerkki – se on yksi maailman vanhimmista majakoista. Venetsialaiset rakensivat sen 1500-luvun loppupuolella ja egyptiläiset korjasivat sen 1800-luvulla. Hania on aina ollut merenkulkijoille tärkeä kohde ja sen omistuksesta on kiinnostuttu kautta vuosisatojen.

Hanian vanhakaupungin kapeille kaduille ravintoloiden pöydät levittäytyvät illalliselle. Kreikkalainen ruoka ja viini ovatkin takuuvarma yhdistelmä antamaan mukavalle päivälle arvoisensa päätöksen hyvässä seurassa. Illallisen jälkeen on kiva vielä kierrellä kaupungilla ja nauttia upeasta arkkitehtuurista.

#2Elafonissi, Fálasarna, Balos Lagoon ja Seitan Limania

Hanian alueen rannat ovat perinteisiä hiekkarantoja, joissa ei ole mitään vikaa. Mutta mikäli haluaa viettää aikaa Länsi-Kreetan kauneimmilla uimarannoilla, kannattaa ottaa päiväretkikohteeksi jokin näistä neljästä uimarannasta.

Elafonissin matalapohjainen ranta on Länsi-Kreetan suosituin uimaranta. Se on päivittäin täynnä porukkaa, joten hyvän vapaan paikan löytäminen on oma taiteenlajinsa. Silti Elafonissin ranta kannattaa käydä katsastamassa, sillä onhan se maailman upeimpia rantoja. Bonuksena Elafonissin rannalle mennessä on se, että pääsee nauttimaan upeista Länsi-Kreetan maisemista vuoristoteillä.

Toinen mielenkiintoinen ranta on Fálasarnan ranta, joka on matkan varrella Elafonissiin. Halutessaan nämä kaksi rantaa pystyy helposti yhdistämään myös samalle retkelle, jolloin saa mukavan rantapainotteisen päiväretken aikaiseksi.

Vaihtoehtoisesti kohteeksi länsirannikolla voi ottaa myös Balos Lagoonin, jonne joutuu tekemään pienen patikkaretken perille pääsemiseksi. Vaivannäkö palkitaan uskomattoman kauniilla maisemilla ja mahtavalla rannalla.

Neljäs mainitsemisen arvoinen ranta on Seitan Limania, joka on lähellä Hanian lentokenttää. Tämä ranta on varsinkin Instagram-kuvaajien suosiossa, sillä ylhäältä kallioilta Seitan Limania näyttää upealta. Valitsitpa näistä neljästä rannasta minkä tahansa, niin perillä voit viettää ikimuistoisen rantapäivän upeissa maisemissa.

#3Paleohora (Palaióchora)

Paleohora sijaitsee Hanian eteläpuolella Kreetan saaren Afrikan puoleisella rannikolla. Sinne pääsemiseksi tarvitsee ylittää Kreetan vuoristo maisemareittejä ajellen, mutta perillä odottaakin sitten varsin rauhallinen ja kaunis pieni Paleohoran uinuva kaupunki.

Paleohoran historia ulottuu 1200-luvulle, jolloin venetsialaiset rakensivat linnoituksen niemen jälkeisen mäen korkeimmalle kohdalle. Nykyään paikalla sijaitsee enää linnoituksen rauniot ja aikoinaan kukoistanut kaupunki on hiljaisuudestaan huolimatta tai juuri siksi harkitsemisen arvoinen lomakohde.

Paleohoran ravintolatarjonta on erinomainen paikan kokoon nähden, sillä sieltä loistavat poissaolollaan suuret turistihotellit. Pienissä majapaikoissa pääseekin hyvin kreikkalaiseen elämänmenoon sisään eikä uimarannoilla tarvitse tapella aurinkotuoleista. Tällaisissa paikoissa käydessä tietää olevansa lomalla, sillä kenelläkään ei ole kiire mihinkään. Mikäli Kreetan lomaa ajattelee viettävänsä kiertomatkan muodossa, niin Paleohora on erinomainen vaihtoehto yöpymiskohteeksi.

#4Samarian rotko

Länsi-Kreetalla on useita patikointireittejä, joista tunnetuin on Samarian rotko Lefka Orin vuoristossa. Samarian rotko on avoinna säästä riippuen toukokuun puolivälistä syys–lokakuun vaihteeseen, jolloin on mahdollista vaeltaa tämä 17 kilometriä pitkä rotko päästä päähän.

Samarian rotko on kansallispuistoaluetta, josta löytyy monia harvinaisia Kreetan kasveja ja eläimiä. Rotkon rinteillä asustaa kreetalaisen itsenäisyyden tunnuseläimiä uhanalaisia kri-kri-villivuohia. Rotko on paikka paikon varsin vaikeakulkuinen, joten kunnon patikointivarusteet tarvitaan matkaan mukaan. Vaikeakulkuisuudesta johtuen siellä asusti aikoinaan monet Kreetan vastarintaliikkeen jäsenistä, joten Samarian rotkolla on myös tärkeä historiallinen rooli Kreetan historiassa.

Muita mainitsemisen arvoisia patikointikohteita Länsi-Kreetalla ovat Imbrosin ja Agia Irinin rotkot. Samoin Kreetalla asuva Terhi vinkkaa Sarakina-rotkon patikoinnista.

#5

Ágioi Theódoroi (saari) ja uponnut lentokone

Ágioi Theódoroin saari sijaitsee hieman Haniasta länteen olevan Agia Marinan edustalla. Tämä kallioinen saari on uhanalaisten kri-kri -vuohien koti, jossa ne saavat laiduntaa rinteillä rauhassa ilman ihmisten häirintää. Saaren ympäri tehdään veneretkiä, joissa pysähdytään snorklaamaan saaren eteläpuolelle. Siellä on pohjassa uponnut saksalainen Messerschmitt Bf 109 -hävittäjäkone, joka ammuttiin alas toisessa maailmansodassa vuonna 1941. Nykyään se onkin varsi suosittu snorklaus- ja sukelluskohde Hanian läheisyydessä, sillä kirkkaassa vedessä muutaman metrin syvyydessä se on helposti nähtävissä.

Tässähän tuli itsellekin sellainen fiilis, että olisiko Kreeta seuraava lomakohde…

Mustekalaa ja Mythosta,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Tykkäsitkö lukemastasi – tilaa uutiskirje!
Muista seurata myös Kohteena maailman Twitter-tililtä matkailuaiheiset ajankohtaiset uutiset ja reissuvinkit!

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat
Travellover ja Vagabonda.
Lue ohjeet täältä.

Minut löydät siis Instagramista:
https://www.instagram/kohteenamaailma
Blogini on myös Facebookissa:
https://www.facebook.com/kohteenamaailma
Matkailuaiheiset tviitit:
https://www.twitter.com/kohteenamaailma