Ruka-Kuusamo on luontomatkailijan ja aktiivilomailijan paratiisi

Ruka-Kuusamo on pohjoisen Suomen kiehtovimpia kohteita monipuolisella tarjonnallaan. Rukan kylän palvelut ja aktiviteetit yhdistettynä Kuusamon monipuolisiin luontokohteisiin takaavat sen, että tekemistä Kuusamossa kesällä on ympäri vuorokauden. Mikä parasta, yötön yö mahdollistaa touhuamisen kellon ympäri, kunhan muistaa aina välillä levätä ja kerätä akkuja seuraavaan aktiviteettiin. Itse olen vuosien varrella ollut Kuusamossa lomalla useasti, mutta varsinkin kesällä luontokohteet ovat kauneimmillaan.

* Postaus sisältää linkkejä kaupallisiin yhteistyökirjoituksiin.

Ruka-Kuusamo on monipuolinen aktiivilomakohde, jossa kesällä voi harrastaa ympäri vuorokauden.

Ruka-Kuusamo on monipuolinen aktiivilomakohde, jossa kesällä voi harrastaa ympäri vuorokauden.

Top10 tekemistä Kuusamossa kesällä

Keräsin tähän postaukseen omien kokemusten mukaan parhaat kesäaktiviteetit Kuusamoon. Tekemistä Kuusamossa kesällä riittää useammallekin lomalle ja itse olekin viettänyt siellä aktiivilomia erilaisilla kokoonpanoilla useana vuotena. Suurin osa aktiviteeteistä on saavutettavissa oman auton lisäksi julkisilla kulkuvälineillekin.

#1Iso Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa

Suomen kuuluisin vaellusreitti Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa on upea kokemus. Rukalta ja Kuusamon keskustasta pääsee helposti bussilla lähtöpaikoille, josta on joko 82 kilometrin (Sallan Hautajärveltä) tai 70 kilometrin (Kuusamon Ristikalliolta) upea elämys patikoitavana takaisin Rukan kylään. Useimmat retkeilijät yöpyvät retkellä kolme yötä, mutta Hautajärveltä lähtiessä kahden yön taktiikkakin on varsin toimiva pidempiä päivämatkoja harrastaville.

Omasta Karhunkarhunkierroksen vaelluksesta on jo pidemmän aikaa eli 15 vuotta. Se oli mahtavien luontokohteiden ja loistavan kaverin kanssa tarinoidessa todella upea kokemus. Jälkeenpäin olen patikoinut eri Karhunkierroksen osia, mutta en kokonaisuudessa. Ajattelin kiertää Karhunkierroksen tulevaisuudessa vielä uudestaan, ehkäpä seuraavaksi ruskan aikaan.

Alkumatkan metsä- ja jokimaisemat muuttuvat loppumatkasta mäkisiin tunturimaisemiin. Matkan varrella kuljetaan myös vähintään yhtä kuuluisaa “pikkuveljeä” pientä karhunkierrosta, josta toki löytyy pari reissun kohokohtaa eli Jyrävä ja Myllykoski. Mutta kyllä silti Karhunkierroksen pitkässä juoksussa parhaat hetket koetaan hieman vähemmän kansoitetuilla retkeilyosuuksilla.

Vaikka Karhunkierroksella on useampi retkeilymaja vaeltajille, niin missään nimessä ei kannata olla ilman omaa telttaa liikenteessä. Väkimäärät Karhunkierroksella on tällä hetkellä niin suuria, että kaikille halukkaille ei varmasti löydy kattoa pään päälle suositulta reitiltä.

Huom! Päähkänänkalliolle (Pähkänänkallio) on rauhoitettua aluetta tällä hetkellä harvinaisen muuttohaukan pesinnän vuoksi. Eli tätä kuuluisaa näkymää saa ihailla vain kuvissa elokuun puoleen väliin asti.

Päähkänäkallio puolen yön aikaan heinäkuun lopussa.

Päähkänäkallio puolen yön aikaan heinäkuun lopussa.

Kiutaköngäs ja sen upea punainen kallioreunus.

Kiutaköngäs ja sen upea punainen kallioreunus.

Karhunkierroksella Ristikalliolla vuonna 2006.

Karhunkierroksella Ristikalliolla vuonna 2006.

#2Pieni Karhunkierros päiväpatikointina

Pieni Karhunkierros kuuluu Rukalla tai Kuusamossa lomaillessa pakolliseksi kohteeksi, oli vuodenaika sitten mikä tahansa. Toki talvella sen kiertäminen on hieman haastavampaa, mutta keväästä syksyyn se on loistava päiväretki tarjoten upeita maisemia koko reitin ajan.

Pieni Karhunkierros sopii myös hyvin lapsiperheille, kunhan ymmärtää kiertää sen vastapäivään. Suurimmassa osassa blogeissa suositellaan kiertämään “Karhunkierroksen suuntaisesti” myötäpäivään, mutta nämä kirjoittajat eivät todellakaan ole kiertänyt sitten Pientä Karhunkierrosta toisin päin. Nimittäin myötäpäivään kiertäessä Harrisuvannolta alkaa tasaisen tappava ylämäki, jossa niin pienet lapset kuin huonokuntoiset ovat koetuksella. Vastapäivään kiertäessä meno on vähemmän ruuhkaista ja ainoa rankempi kohta on Kallioportin portaat, jotka taas ovat ylöspäin mennessä muksuille sopivan mielenkiintoiset.

Suosittelen menemään Pienelle Karhunkierrokselle todella aikaisin aamusta tai myöhään illasta. Kesällä ruuhkat ovat sitä luokkaa, että tuntuisi olevan luonnon huvipuistossa. Esimerkiksi viime kesänä Myllykosken kohdalla ylittäessä riippusiltaa, oli puolen tunnin jono aamupäivästä! Toisaalta jos edellisen kappaleen ohjeen mukaisesti patikoi Pienen Karhunkierroksen vastapäivään, niin välttyi isommilta ruuhkilta paitsi tietysti tulipaikoilla. Sanoisinkin, että jättäkää makkarat kotiin ja nauttikaa eväät omassa rauhassa sopivan rauhallisissa maisemakohdissa.

Myllykoski on Oulangan kansallispuiston kauniimpia kohteita.

Myllykoski on Oulangan kansallispuiston kauniimpia kohteita.

Jyrävä on lasten kanssa mukava taukopaikka.

Jyrävä on lasten kanssa mukava taukopaikka.

Aallokkokoski näkyy korkeuksista Pienellä Karhunkierroksella.

Aallokkokoski näkyy korkeuksista Pienellä Karhunkierroksella.

#3Monipuoliset patikointimahdollisuudet ja luontonähtävyydet

Karhunkierroksen ja Pienen Karhunkierroksen lisäksi Kuusamossa on suorastaan runsaudenpula upeista luontonähtävyyksistä ja patikointikohteista! Tarjolla on runsaasti eripituisia reittejä, millä pääsee tutustumaan niin Karhunkierroksen osuuksiin kuin ihan omiin retkikohteisiin. Oulangan kansallispuiston lisäksi naapurikuntien Posion Riisitunturin kansallispuisto, Suomen uusin kansallispuisto Sallan kansallispuisto ja Kuusamon etelärajalla sijaitseva Hossan kansallispuisto ovat kaikki vain tunnin ajomatkan päässä monipuolisine patikointireitteineen Kuusamosta.

Itse olen kirjoittanut kokonaan oman postauksen Kuusamon retkikohteista, jossa olen patikoinut useiden reissujen aikana. Itselle Kuusamo onkin ollut jo vuosia suosikkipaikkani Suomessa luonnossa liikkumiseen. Monet Kuusamon kauneimmat maisemat ovat saavutettavissa myöskin varsin lyhyiden patikointien jälkeen, joten ne sopivat käyntikohteiksi myös sellaisille, jotka eivät “niin patikoinnista välitä”.

Kuusamon retkikohteet ja parhaat luontonähtävyydet

Sallan kansallispuisto ja parhaat retkikohteet

Juhannuskallion luonnonsuojelualueelta avautuu upeat näkymät Rukatunturin huipulle.

Juhannuskallion luonnonsuojelualueelta avautuu upeat näkymät Rukatunturin huipulle.

Valtavaaran huipulta avautuu maisemat myös Rukatunturille.

Valtavaaran huipulta avautuu maisemat myös Rukatunturille.

Konttaiselta avautuu upeat maisemat.

Konttaiselta avautuu upeat maisemat.

Rukan kylästä on helposti saavutettavissa Kuusamon kauneimmat paikat ja rumimmat paikannimet.

Rukan kylästä on helposti saavutettavissa Kuusamon kauneimmat paikat ja rumimmat paikannimet.

#4Koskenlasku villillä koskilla ja perhereitillä

Jos aktiivilomailun tekemisestä yksi pitäisi nostaa ylitse muiden, on se Villi reitti Kuusamossa kumiveneellä laskien. Meno on todella vauhdikasta ja takuuvarmasti reissun järkeen on läpimärkä. Itse olen laskenut reitin vuosien saatossa puolenkymmentä kertaa, ja joka kerralla se on yhtä upea kokemus.

Villi reitti on täysin turvallinen, varsinkin jos muistaa kuunnella veneen kipparin ohjeistuksen. Viime kesänä edellisessä veneessä oli kuunneltu ohjeita puolella korvalla, ja edellisen veneen meloja liittyi Myllykosken uimareihin. Tästäkin tilanteessa kumiveneestä pudonnut selvisi kostealla kylvyllä, ja Aallokkokoskelle mentäessä hänetkin oli nostettu takaisin kumiveneen kyytiin.

Leppoisampaa menoa on tarjolla perhereitillä, missä vauhti on huomattavasti leppoisampaa ja maisemien katseluun jääkin enemmän aikaa. Osa matkasta taitetaan moottorilla, sillä reitin kokonaispituus on selvästi pidempi. Mutta ei huolta, kyllä tälläkin reitillä osa kastuu kunnolla riippuen kulloisellakin kerralla omasta melontapaikasta.

Yksi mielenkiintoinen retkivaihtoehto on Villin reitin päätteeksi jatkaa leppoisasti melontaa Venäjän rajalle saakka. Matkalla näkee Oulangan erämaamaisemia ja lämpöisellä kelillä voi vaikkapa pulahtaa uimaan melonnan lomassa. Venäjän rajalta kumiveneet nostetaan trailereiden kyytiin ja autokyydillä palataan takaisin Juumaan.

Koskenlasku Kuusamossa on parasta aktiivilomailua

Koskenlasku Kuusamon K18 villillä reitillä nostaa adrenaliinit kattoon.

Koskenlasku Kuusamon K18 villillä reitillä nostaa adrenaliinit kattoon.

Suosituimmalle Perhereitille lähti samaan aikaan neljä venekuntaa.

Suosituimmalle Perhereitille lähti samaan aikaan neljä venekuntaa.

#5Maastopyöräily Rukalla

Maastopyöräilyyn Rukalla ja Kuusamossa on tarjolla hyvin monen tasoisia reittejä. Pidemmille retkille paras työkalu alle on vuokrattavat sähköläskipyörät, jolla maastossa on helppo ajalle myös ylämäkiä sopivalla sähköavustuksella. Näin maisemista saa enemmän irti ja pystyy ajalemaan pidempiä reittejä. Kuusamon vaaramaisemat ovat sen verran voimia vaativia, että perinteisellä maastopyörällä ajaessa tarvitsee sitten jo huomattavasti kovempaa kuntoa.

Alamäkiajon harrastajille Rukan Bike Park tarjoilee vauhdikkaita mäkiä ajettavaksi hissinousun jälkeen. Rukalle onkin viimeisen kahden vuoden aikana syntynyt yksi Suomen parhaista alamäkikeskuksista. Näitä reittejä voi kuka tahansa lasketella alaspäin, kunhan ymmärtää ottaa huomioon oman taito- ja vauhtitasonsa mukaiset reitit ajolinjoja valitessa. Alamäkiajosta on tullutkin monen perheen yhteinen harrastus kesäajaksi talviajan laskettelun vastapainoksi.

Maastopyöräily Kuusamossa nuorentaa parikymmentä vuotta

Maastopyöräily Kuusamossa - eFatbikella ajellessa nuortui parikymmentä vuotta heittämällä :-D

Maastopyöräily Kuusamossa –  eFatbikella ajellessa nuortui parikymmentä vuotta heittämällä 😀

Sähköavusteisilla eFatbikella on helppo nousta vaarojen huipulle ihailemaan avautuvia maisemia.

Sähköavusteisilla eFatbikella on helppo nousta vaarojen huipulle ihailemaan avautuvia maisemia.

Ruka Bike Park on alamäkiajon harrastajien huippukohde.

Ruka Bike Park on alamäkiajon harrastajien huippukohde.

#6Rukan kesäkelkkarata ja Zipline

Rukan kesäkelkkarata on ollut jo vuosia monen hurjapään kohokohta Rukan kylässä. Tuolihissillä pääsee näppärästi ylös Rukatunturin huipulle, josta voi laskea vauhdikkaasti alas kesäkelkkarataa pitkin jo yksin tai kaverin kanssa. Mikäli uskaltaa laskea kesäkelkkaradan alas jarruttamatta, mennään vauhdin kanssa jo äärirajoilla – sekin on vuosien saatossa tullut testattua.

Mikäli haluaa nauttia leppoisammasta kyydistä, niin tuolihissillä nousun jälkeen voi käydä Juhannuskallion huipulla ihailemassa maisemia ennen laskua takaisin Rukan kylään. Laski sitten kesäkelkkarataa yhden kerran tai useamman laskun, niin taatusti hauskasta puuhasta on kysymys iästä riippumatta.

Heinäkuussa 2022 avataan uusi Zipline Rukalle, jossa pääsee nauttimaan Suomen pisimmästä vaijeriliu’usta. Halutessaan voi liitää pystyasunnossa tai makuulla niin kuin Supermies koko 364 metrin matkan!

Kesäkelkkarata on yksi suosikkiaktiviteeteistä Rukan kesässä.

Kesäkelkkarata on yksi suosikkiaktiviteeteistä Rukan kesässä.

#7Vierailu porotilalla

Poronhoitovyöhykkeellä kun ollaan, niin yksi hyvä tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin on vierailu porotilalla. Kuusamon ja Rukan puolivälissä sijaitseva Kujalan porotila on ottanut vierailijoita vastaan vuodesta 2017, mutta itse porotilan isäntä Juha Kujala on jo viidennen sukupolven porotilallinen. Eli kun mietitään miksi porot ylittelevät teitä miten sattuu, niin niiden DNA:ssa kulkureitit ovat olleet jo kauan ennen valtateiden rakentamisia.

Jos rehellisiä ollaan, niin en itse odottanut saavani paljoakaan porotilan vierailusta. Tiesin lapsien siitä olevan innoissaan, mutta jälkeenpäin yllätyin, kuinka paljon opin vierailun aikana poronhoitotaloudesta sen mielenkiintoisine yksityiskohtineen. Nyt tiedän mm. sen, että jokainen poro tekee vuosittain oman DNA:n mukaiset sarvet pudottaen ne aikaisin marraskuussa, jolloin pelkästään sarvia vertailemalla tietää minkä poron sarvet ovat kyseessä. Enpä ollut tullut aikaisemmin myöskään ajatelleeksi sitä, että poroilla on hampaat vain suun alapuolella.

Vierailu Kujalan porotilalla oli kaiken kaikkiaan opettavainen hetki mielenkiintoisine keskusteluineen aina poronhoidosta pororaveihin, vaikka puhuttiin myös paljon porotalouden vakavimmistakin puolista nokipannukahvien ja poromakkaran äärellä.

Haaskaruokinta on porotalouden suurin vihollinen. Ei ole luonnon etujen mukaista, että karhuja ja susia näkee lähempänä asusta kuin ennen. Suomi on harvoja maita Euroopassa, joka sallii suurpetojen haaskaruokinnan. Mieti sitä, ennen kuin lähdet seuraavan kerran kuvaamaan karhuja koppiin haaskaruokinnan avulla.

Porotilan isäntä otti vieraat vastaan porojen keran, ja nappulat sai antaa orpovasalle maitoa.

Porotilan isäntä otti vieraat vastaan porojen keran, ja nappulat sai antaa orpovasalle maitoa.

Jos astuu aitauksessa poron paskaan, niin ei tarvitse huolestua, kuuluu vierailun hintaan.

Jos astuu aitauksessa poron paskaan, niin ei tarvitse huolestua, kuuluu vierailun hintaan.

Porotilan yhteydessä on myös pieni matkamuistokauppa.

Porotilan yhteydessä on myös pieni matkamuistokauppa.

#8Julma-Ölkky ja veneretki Hossan kansallispuistossa

Hossan kansallispuisto on pääosin naapurikunta Suomussalmen alueella, mutta Hossan kuuluisin nähtävyys Julma-Ölkyn kanjonijärvi sijaitsee Kuusamon puolella. Julma-Ölkyyn pääsee parhaiten tutustumaan siten, että käy ensiksi puolen tunnin veneretken kanjonijärvellä. Veneretken aikana pääsee ihailemaan parhaimmillaan 50 metrin korkeuteen nousevia jyrkkäseinäisiä kallioita sekä vuosituhansia vanhoja kalliomaalauksia.

Veneretken jälkeen kannattaa ottaa ohjelmaan paikka paikoin varsin vaativa Ölökyn ylitys patikointireitti tai vielä tuplaten pidempi Ölökyn Ähkäisy. Riippumatta kumman reitin valitsee, pääsee nauttimaan Julma-Ölkyn maisemista kanjonin päältä käsin.

Mikäli käytössä ei ole omaa autoa, niin Hossan kansallispuiston luontokeskukseen pääsee Hossabussilla Kuusamosta.

Hossan kansallispuisto: Julma-Ölkky ja Ölökyn ylitys

Jyrkkäseinämäiset kalliot kohoavat parhaimmillaan 50 metrin korkeuteen.

Jyrkkäseinämäiset kalliot kohoavat parhaimmillaan 50 metrin korkeuteen.

Ölökyn ylitys tarjoilee upeita maisemia korkeuksista Julma-Ölkyn kalliojärvelle.

Ölökyn ylitys tarjoilee upeita maisemia korkeuksista Julma-Ölkyn kalliojärvelle.

#9Yöttömön yön golfia ja frisbeegolfia Kuusamossa

Mikäli olet golfin pelaaja, niin kierros Kuusamossa yöttömän yön aikaan on varsin erikoinen kokemus. Harvoin sitä tulee lähdettyä myöhään illasta pelaamaan golfia, siten vielä, että näkee pelata helposti kierroksen loppuun saakka. Ainoastaan pientä haittaa saattaa ilmaantua poroista, jotka eivät suostu lähtemään pois viheriöltä sinne palloa lyötäessä. Kuusamon golfkenttä on varsin mukava, joten se tarjoilee myös pelillistä nautintoa myös perinteisesti päivällä golfia pelatessa.

Kuusamon golfkentän on muuten Suomen korkeimmalla kohtaa sijaitseva golfkenttä.  Väylät ovat varsin vaihtelevia ja maisemat kauniita. Kuusamon golfkenttä sijaitsee Holiday Club Kuusamon tropiikin yhteydessä, mikä onkin monipuolisine majoituskohteineen golflomaa viettäville erinomainen vaihtoehto varsinkin sijaintinsa puolesta.

Golfloma Kuusamossa – golfia ja aktiivilomailua

Frisbeegolfin suosio on räjähtänyt käsiin ja Rukatunturin rinteillä on varsin haastava 20 väyläinen rata mäkisessä maastossa. Tasaisemman kokemuksen saa Holiday Club Kuusamon läheisyydessä olevalla 9 korin frisbeeradalla.

Kuusamon golf väyläkartta.

Kuusamon golf väyläkartta.

#10Tutustu Rukan kylän monipuolisiin palveluihin

Itse olen majoittunut Kuusamossa hyvin erilaisissa majoituskohteissa, suurimman osan kuitenkin tutussa huvilassa muutaman kilometrin päässä Rukan kylästä. Mikäli haluaa sijainniltaan parasta mahdollista paikkaa kesäaktiviteetteihin, niin ne löytyvät Rukan kylästä. Alppikylää rakennuksiltaan muistuttava Rukan kylä on varsin monipuolinen ravintolatarjonnaltaan. Keskuksesta löytyy myös niin ruoka- kuin tuliaisten ostoon sopivia kauppoja.

Rukan kylässä toimii myös monet aktiviteetteja tarjoilevat yritykset retkineen ja välinevuokrauksineen. Sekä tietysti sieltä nousevat maisemahissit Rukatunturin huipulle, josta pääsee alas vauhdikkaasti kesäkelkkarataa pitkin.

Rukan kävelykylä on Pohjoisen Suomen aktiivisin kesäkohde.

Rukan kävelykylä on Pohjoisen Suomen aktiivisin kesäkohde.

Rukan kylästä löytyy myös useita kauppoja, missä voi tehdä tuliaisostoksia tai ostaa uusia aktiivilomailuun sopivia vaatteita.

Rukan kylästä löytyy myös useita kauppoja, missä voi tehdä tuliaisostoksia tai ostaa uusia aktiivilomailuun sopivia vaatteita.

 Rukan kylässä on monipuolinen ravintolatarjonta, mutta toki poronkäristystäkin löytyy lautaselle.

Rukan kylässä on monipuolinen ravintolatarjonta, mutta toki poronkäristystäkin löytyy lautaselle.

Majoitus Rukalla

Rukan kylässä sijaitseva Hotelli RukaVillage on parhaalla paikalla majapaikkaa miettiessä. RukaVillage133 sopii isommillekin seurueille, mutta pienempiäkin huoneistoja majoitukseen sieltä löytyy. Loistava sijainti takaa sen, että ovesta ulos astuessa on kaikki Rukan kylän palvelut ja ulkoilumahdollisuudet käden ulottuvilla.

Hotelli RukaVillage – keskeisin majoitus Rukalla

RukaVillage sijaitsee Rukan kävelykylässä.

RukaVillage sijaitsee Rukan kävelykylässä.

+ Bonusvinkki sadepäivään: Kuusamon tropiikin kylpylä ja Angry Birds Active Park

Holiday Clubin Kuusamon tropiikin kylpylä ja sen Angry Birds Active Park sisäpuisto sopivat erinomaisesti sadepäivän ohjelmanumeroiksi. Muksut tykkäävät touhuta muutaman tunnin Angry Birdsin sisäpuistossa, jonka jälkeen voi rentoutua kylpylän altaissa.

ALENNUSKOODI: RAMI15
Alennuskoodi RAMI15 käy sellaisenaan Holiday Clubin verkkokauppaan ja sillä saa 15 % alennuksen kaikista Holiday Clubin kohteista Suomessa. Lisää alennuskoodi kohtaan “Onko sinulla kampanjakoodi” ja varaa itsellesi sopiva loma! Voimassaoloaika koodille 31.12.2022 saakka.

Angry Birds sopii muksuille varsinkin sadepäivänä ohjelmanumeroksi.

Angry Birds sopii muksuille varsinkin sadepäivänä ohjelmanumeroksi.

Summa summarum: Ruka-Kuusamo on ollut itselle jo vuosia kotimaanlomailun ykköskohde niin talven kuin kesän aktiivilomiin. Alueen monipuoliset harrastemahdollisuudet yhdistettynä eritasoisiin majoitusvaihtoehtoihin takaavat sen, että jokaisen on helppo rakentaa omannäköisensä loma Ruka-Kuusamon alueella. Tekeminen Kuusamossa kesällä ei lopu takuulla kesken!

Aktiivilomailua Kuusamossa,
-Kohteena maailma / Rami

Lue lisää Kuusamosta:

Top10 tekemistä Rukalla talvikaudella