Talvisen aktiivilomailijan paratiisi

Ruka on Suomen suosituimpia laskettelukeskuksia ja Rukan kylän ympärille onkin muodostunut aktiivilomailijan paratiisi. Itse olen viettänyt siellä viimeiset parikymmentä vuotta suurimman osan pohjoisen lomistani ja tekemistä Rukalla on riittänyt jokaiselle päivälle ympäri vuoden. Talviaikaan tarjolla on monenlaista touhua ja Ruka onkin koko perheen lomakeskus.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä Ruka-Kuusamo matkailun ry:n kanssa.

Ruka - lempikohteeni pohjoisessa niin perheen kuin kavereiden kanssa.

Ruka – lempikohteeni pohjoisessa niin perheen kuin kavereiden kanssa.

Top10 tekemistä Rukalla talvikaudella

#1

Laskettelu

Laskettelu on varmasti suosituin ohjelmanumero Rukalla talviaikaan. Monipuoliset rinteet ja toimiva hissiverkosto takaa sen, että laskettelijat viihtyvät rinteissä useampana päivänä peräkkäin. Itse olen aikuisiällä Suomessa laskettelut suurimman osan laskuistani juuri Rukalla, joten eri rinteet ovat tulleet tutuksi vuosien saatossa. Omat suosikkini ovat eturinteet, joiden profiilit ovat täydellisiä omalle laskettelulleni. Lisäksi Pessari ja Kelo ovat jokavuotisia suosikkirinteitäni Rukalla.

Omat vanhemmat lapseni on oppinut laskettelemaan Rukalla, joten tutuksi on tullut myös lasten rinteet ja metsäreitit. Onneksi moneen vuoteen ei ole tarvinnut laskea heidän perässä maastoreittejä, kun he ovat rinteessä usein omia aikojaan. Ski-Bus on ollutkin meidän perheelle loistava juttu, sillä mökin oven edestä pääsee kukin omia aikojaan suoraan bussilla Rukan kylään eturinteille.

Rukan eturinteet ja Rukan tunnusmerkkinä toimiva punavalkoraidallinen masto.

Rukan eturinteet ja Rukan tunnusmerkkinä toimiva punavalkoraidallinen masto.

Kelon metsäreitit kutsuvat keväthangilla.

Kelon metsäreitit kutsuvat keväthangilla.

#2

 Kansallispuistot

Oulangan kansallispuisto on upea retkeilykohde ympäri vuoden. Talvisessa Myllykoskessa on taikaa eikä pikkukarhun kiertokaan ole hullumpi juttu talviaikana. Samoin Posiolla sijaitseva Riisitunturi, että hieman kauempana sijaitseva Hossa ovat helppoja yhdistää Rukan lomaan liikkuessa omalla autolla. Kauniina aurinkoisena talvipäivänä kansallispuistoissa tehtävät päiväpatikoinnit ovatkin usein reissun kohokohtia.

Pieni Karhunkierros talvella – retkeilyä luonnon rauhassa

Riisitunturin kansallispuisto – iltakävely auringonlaskuun keväthangilla

Myllykoski ja Pieni Karhunkierros ovat upeita myös talvella!

Myllykoski ja Pieni Karhunkierros ovat upeita myös talvella!

Iltakävelyllä Riisitunturilla. Minne kansallispuistoon sinä aiot seuraavaksi mennä patikoimaan?

Iltakävelyllä Riisitunturilla. Minne kansallispuistoon sinä aiot seuraavaksi mennä patikoimaan?

#3

Moottorikelkkailu

Ruka-Kuusamon moottorikelkkareitistö on laaja ja erilaisia ympyräreittivaihtoehtoja on eri pituisia. Lisäksi matka-ajoa voi halutessaan ajella Posiolle tai Sallaan, ja löytyy jopa ohjattuja retkiä kelkalla Paanajärven kansallispuistoon Venäjän puolelle. Silti suurin osa “huviajelijoista” kiertää moottorikelkoilla Rukan ympärysreitin, joka kestää vajaan tunnin verran. Siitä on helppo poiketa tauolle esimerkiksi Lammintuvan porotarhalle.

Omat muksut ovat pienestä pitäen tottuneet moottorikelkan kyytiin ja ovat nauttineet talvisista moottorikelkkaretkistä joka kerta. Kertaakaan pienempänä ei kysytty “joko ollaan perillä”, mikä autoillessa saattoi kuulua vartin ajon jälkeen. Puolen päivänkin kelkkaretket ovat sopivilla tauoilla olleet toimivia. Tänä vuonna on mahdollista vuokrata jopa ensimmäisä sähkökelkkoja pohjoisessa, joten ympäristötekijät tässäkin asiassa parantuvat vuosi vuodelta. Nykyään kun itsellä ei ole käytössä “omia kelkkoja”, niin vuokrauksen olen ottanut Sport House Rukan kautta.

Moottorikelkkailu kuuluu itsellä Rukan lomailun kohokohtiin.

Moottorikelkkailu kuuluu itsellä Rukan lomailun kohokohtiin.

Moottorikelkkailu Rukalla on mahtavaa puuhaa myös illan pimeydessä.

Moottorikelkkailu Rukalla on mahtavaa puuhaa myös illan pimeydessä.

#4

Murtomaahiihto

Rukan latuverkosto on kattava ja reittejä on todellakin joka lähtöön. Viimeistään maailmancup-ladun nousu vie viimeiset mehut, jos ylipäätään on kuntoa lähteä sille latuprofiilille. Suurimmalle osalle riittää hieman loivemmat verkostot ja tasaista järven jäätäkin on riittävästi tarjolla. Viime vuosina omat hiihtoni on aina syystä tai toisesta jäänyt taka-alalle ja viimeiset kaksi kertaa olen vienyt sukset käyttämättöminä takaisin. Josko ensi kerralla sitten panostaisi luisteluhiihtoon taas enemmän…

Murtomaahiihtoon on tarjolla vaihtelevia latupohjia.

Murtomaahiihtoon on tarjolla vaihtelevia latupohjia.

Rukalta löytyy erimittaisia reittejä jokaisen kuntopohjalle.

Rukalta löytyy erimittaisia reittejä jokaisen kuntopohjalle.

#5

Karvapohjasuksilla hiihto

Viime reissulla kokeilin ensimmäistä kertaa karvapohjasuksia ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Karvapohjasuksilla hiihto on enemmän sellaista “leppoisaa kävelyä” luonnon rauhassa omia latuja kulkien. Umpihangessa pääsee karvapohjasuksilla etenemään ja yllättävänkin jyrkät nousut voi suksilla kävellä suoraan ylös. Alamäet lasketaan varovasti “harakkatyylillä”, joten karvapohjasuksilla eteneminen on nopeampaa kuin lumikengillä. Molempi parempi, mutta suosittelen kokeilemaan karvapohjasuksia seuraavalla kerralla!

Karvapohjasuksilla hiihtäminen on elämys.

Karvapohjasuksilla hiihtäminen on elämys.

Karvapohjasuksilla voi hiihdellä "omia latuja" luonnosta nauttien.

Karvapohjasuksilla voi hiihdellä “omia latuja” luonnosta nauttien.

Jääkiipeily

Jääkiipeily on oiva esimerkki siitä, että tekemistä Rukalla on moneen lähtöön. Helpoimmillaan jääkiipeilyä voi harrastaa Rukalla laskettelukeskuksen keskellä, kun ohjatuilla jääkiipeilyretkillä käydään kiipeämässä jääseinää ylöspäin 10 minuutin kävelymatkan päästä Rukan kylästä. Outdoor Passion Finlandin Jussi ja Lotta tarjoavat turvallisia elämyksiä jäisellä seinämällä. Jääkiipeily on huima kokemus ja itsensä voittamista parhaimmillaan.

Mahtavaa touhua, ei voi muuta sanoa!

Mahtavaa touhua, ei voi muuta sanoa!

Selfie 35 metrin korkeudessa.

Selfie 35 metrin korkeudessa.

Ravintolatarjonta Rukalla

Rukan laskettelukeskuksen rinneravintoloista ja itse Rukan kylän ravintoloista löytyy jokaiselle jotakin. Piste ja Monomesta ovat takuuvarmoja paikkoja nauttia minttukaakao tai lounas rennossa menossa. Riipisen riistaravintola toimii laadukkaana illanviettopaikkana, kuten monet muut Rukan kylän ravintoloista. Rukalla kävijöitä on vuositasolla paljon, mikä näkyy kyllä erinomaisena ravintolatarjontana aasialaisista vaihtoehdoista perinteisiin riistaruokiin.

Piste ja sen hamppariateria.

Piste ja sen hamppariateria.

Jääbaareja on erilaisia - tässä vuonna 2009 poikien kanssa kaakaolla.

Jääbaareja on ollut erilaisia vuosien saatossa – tässä vuonna 2009 poikien kanssa kaakaolla.

Esiintyjät

Rukalla käy Suomen eturivin artisteja esiintymässä useammassakin ravintolassa. Mikäpä sen hienompaa viettää rentouttava ilta aktiiviliikunnan jälkeen, kun menemällä nauttimaan huippumusiikista valovoimaisia esiintyjiä kuunnellen. Toki pääsiäisen aikaan Rukan esiintyjien kattaus on äärimmäisen kova, mutta riittää niitä huippuartisteja koko talvikaudelle.

Rukan tapahtumat

Rukalla on erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Talvikaudella tietysti pääsiäinen on ykköstapahtuma, mutta myös monet muut tapahtumat keräävät porukkaa sankoin joukon. Talviurheilun maailmancup, Polar Night Light Festival, laskettelukauden avaus ja vappu ovat tapahtumia, jotka ovat monen suosikkijuttuja vuosittain. Ruka on yksi Suomen suurimpia talviurheilukeskuksia ja se näkyy luonnollisesti positiivisesti myös ohjelmatarjonnassa.

Polar Night Light Festival 2018 copyright Veera Vihervaara

Polar Night Light Festival 2018 copyright Veera Vihervaara

Rukan pääsiäinen

Eipä ole parempaa paikkaa viettää pääsiäistä kuin Rukan laskettelukeskus! Useana vuonna pääsiäistä siellä vietettyäni olen valmis lähtemään Rukalle jokaisena pääsiäisenä. Parasta pääsiäisen vietto on ajoittaa siten, että aloittaa Rukalla pääsiäisloman muutamaa päivää ennen pääsiäistä – tällöin rinteissä on hyvin tilaa ja moottorikelkkareititkin ovat vielä ilman suurempia ruuhkia. Itse pääsiäisviikonloppuna voi sitten ottaa rinnepäivät rennosti ja viettää aikaa mahdollisessa auringonpaisteessa rinneravintoloissa. Makkaranpaisto, minttukaakao ja rento juhlakansa ovat parasta pääsiäisen viettoa keväthangilla!

Sakari Kuosmanen ja Jope Ruonansuu nostattaa tunnelmaa Riipisen riistaravintolassa.

Sakari Kuosmanen ja Jope Ruonansuu nostattaa tunnelmaa Riipisen riistaravintolassa.

Monomesta on Pääsiäisenä aina täynnä ja tunnelma on korkealla.

Monomesta on pääsiäisenä aina täynnä ja tunnelma on korkealla.

Nyt kutsuu mua Kuusamo…
-Kohteena maailma / Rami

Ruka toimii aktiivilomailuun ympäri vuoden.

Ruka toimii aktiivilomailuun ympäri vuoden.