Mitä tehdä Karibian satamakaupungeissa

Karibian risteilyt ovat nykyisin helposti toteutettavissa ja risteilyjä on hyvin erilaisia. Osalle Karibian risteilyn satamat ovat risteilyn valinnan perusteena, toiselle puolestaan varustamo ja kolmannelle itse risteilyalus. Oli sitten kyseessä Karibian risteily häämatkana, lasten kanssa tai kaveriporukalla, ovat puitteet risteilyllä erinomaiselle lomalle tiedossa. Tässä postauksessa on vinkit kootusti kymmeneen satamakaupunkiin Karibialla, joista puolessa olen itse vieraillut pidemmällä lomalla. Toivottavasti saat näillä vinkeillä enemmän irti risteilyjen kohdesatamistasi!

* Postauksessa oleva matkamessujen lippuarvonta on toteutettu yhteistyössä We Love Cruisesin kanssa.

Karibian risteilyn satamat – mitä nähdä ja tehdä

Risteilyillä on myynnissä lukuisia erilaisia retkipaketteja kohdesatamiin, mutta suurimmasta osasta vierailukohteista saa hyvin myös omatoimisesti irti. Toki kohdesataman saaren koko vaikuttaa myös pitkälti siihen, mitä risteilysatamassa vierailun aikana on ylipäätään edes mahdollista nähdä. Osa risteilysatamista sijaitsee aivan satamakaupunkien keskustoissa, mutta osassa kohteista satamat ovat vähintään taksimatkan päässä kaupungista. Toisaalta sitten joillakin saarilla luontonähtävyydet vievät voiton kaupungeista ja niihin usein on helpointa tutustua ohjatuilla retkillä. Mikäli suunnitelmissa on puolestaan viettää rantapäivä kohteessa, niin silloin ei tarvitse ottaa selvää kuin saaren parhaasta uimarannasta.

Risteilysatamissa on hyvä muistaa se, että tietyt kohteet ovat lähes kaikkien risteilyvieraiden kiinnostuksen kohteena. Siksi suosituimmat retket myydään loppuun ennen kuin risteily on edes alkanutkaan. Siksi on hyvä tutustua risteilyn kohdesatamien tarjontaan hyvissä ajoissa etukäteen risteilyä.

Kymmenen risteilysatamaa Karibialla (avaa kartta Google Mapsiin napsauttamalla kuvaa).

Kymmenen risteilysatamaa Karibialla (avaa kartta Google Mapsiin napsauttamalla kuvaa).

 

#1

Miami

Monelle Karibian risteilylle Miami toimii lähtösatamana. Itse satama sijaitsee Miamin Downtownissa, 15 kilometrin päästä Miamin lentokentältä. Liikenneruuhkista riippuen matka-aikaan saa kulumaan varttitunnista kahteen tuntiin, joten se kannattaa huomioida risteilyä suunnitellessa. Mikäli lähtösatamana risteilylle on ylipäätään Miami, Fort Lauderdale tai Cape Canaveral, niin mahdollisuuksien mukaan kannattaa Karibian risteilyyn kannattaa yhdistää loma Miamissa & muualla Floridassa.

Miami itsessään on upea lomakaupunki, jossa näkemistä ja tekemistä riittää useaksi viikoksi. Tai jos oikein tarkkoja ollaan, niin Miamin sijasta naapurikaupunki Miami Beach ja risteilysatamasta vartin päässä sijaitseva kuuluisa South Beach on lomailun kannalta Downtownia huomattavasti mukavampaa aluetta. Eipä silti, kannattaa Miamin Downtownissakin käydä tutustumassa Little Havanaan ja Little Haitiin, mutta parasta lomailua on Miami Beachin kilometrien pituisilla hiekkarannoilla. Sanomattakin on selvää, että Miamissa lomailusta saa irti parhaiten vuokra-autolla – Miami Beachin ja Miamin Downtownin alueella toimii sentään jollakin lailla julkinen liikenne busseilla.

Jos Miamissa yöpyy ennen tai jälkeen risteilyä vain 1-2 yötä, niin suosittelen majoitusta mahdollisimman läheltä Miami Vice televisiosarjan maailmalla tunnetuksi tekemää Ocean Drivea. Saatat törmätä jopa Johnny Crockettiin valkoisella Ferrari Testarossallaan…

Miamin vinkit kootusti:

Kohteen viihdearvo: *****

Älä missaa tätä: South Beachin värikkäät uimavalvojien kopit päivällä ja Ocean Drive illan neonvaloissa.

South Beachin tunnusmerkki on uimavalvojien värikkäät rantakopit.

South Beachin tunnusmerkki on uimavalvojien värikkäät rantakopit.

Ocean Drive ja Colony Hotel tuli maailman tietoisuuteen Miami Vice -televisiosarjan myötä.

Ocean Drive ja Colony Hotel tuli maailman tietoisuuteen Miami Vice -televisiosarjan myötä.

 

#2

San Juan – Puerto Rico

San Juanin vanha kaupunki on yksi Karibian upeimmista kohteista. San Juan toimii myös risteilyjen lähtösatamana, minkä vuoksi se on helppo yhdistää myös yhdistelmälomaan Puerto Ricossa. Se onkin varsin suositeltava yhdistelmä, sillä Puerto Ricon saari on suuri ja tekemistä riittää pidemmällekin lomalle.

Risteilypäivän satamavierailun aikana suosittelisin tutustumaan omatoimisesti San Juanin vanhaan kaupunkiin, joka on vierailusatamasta riippuen joko suoraan vanhan kaupungin portilla tai lyhyen taksimatkan päässä. San Juanin vanhassa kaupungissa saa helposti koko päivän kulumaan nauttien kaupungin värikkäistä rakennuksista, kapeista mukulakivikaduista ja upeista linnoituksista. Luontokohteiden ystävälle El Yunquen sademetsä on kiehtova kohde, mutta päivävierailun aikana ei sitten juuri muuta ehdi näkemäänkään Puerto Ricosta.

San Juanin vinkit kootusti:

Kohteen viihdearvo: *****

Älä missaa tätä: San Juanin vanhakaupunki ja tutustuminen Unescon suojelukohteeseen Castillo San Felipe del Morro -linnoitukseen.

San Juanin vanha kaupunki on yksi Karibian upeimmista ellei jopa upein kaupunki.

San Juanin vanha kaupunki on yksi Karibian upeimmista ellei jopa upein kaupunki.

San Juanin vanhan kaupungin värikkäitä taloja ja niiden edustalla olevia rentoja rommibaareja.

San Juanin vanhan kaupungin värikkäitä taloja ja niiden edustalla olevia rentoja rommibaareja.

#3

Frederiksted, St. Croix – Yhdysvaltain Neitsytsaaret

Siinä missä Puerto Ricon saari on erittäin suuri, niin vastaavasti St. Croix on puolestaan erittäin pieni. Koko St. Croixin saari on helposti kierrettävissä taksilla risteilyn satamapäivän aikana, mikäli haluaa tutustua saareen laajemmin.

Itse risteilysatama on saaren toiseksi suurimman kaupungin Frederikstedin keskustassa. Kaupungin leveys on suurin piirein samaa luokkaa kuin risteilyaluksen pituus, joten mistään isosta kaupungista ei todellakaan ole kysymys. Frederiksted on tutkittu tunnin kävelyllä, joten aikaa on hyvin tutustua myös saaren suurimpaan ja mielenkiintoisempaa kaupunkiin eli Christianstediin. Christiansted vaikuttikin varsin sympaattiselta kaupungilta, jossa voisi helposti lomailla pidempäänkin.

Mikäli pienet kaupungit eivät kuulosta korvaasi houkuttelevilta, niin Frederikstedin risteilysatamasta on kävelymatkan päässä viehättävä hiekkaranta. Vastaavasti ohjatulla retkellä pääsee tutustumaan Buck Islandin rikkaaseen merimaailmaan.

St. Croixin vinkit kootusti:

Kohteen viihdearvo: ***

Älä missaa tätä: Christianstedin arkkitehtuuri ja leppoisa ilmapiiri on muistutus Tanskan suurvalta-asemasta vuosisatojen takaa.

Frederikstedin sataman läheltä löytyy mukava ranta rentoutumiseen.

Frederikstedin sataman läheltä löytyy mukava ranta rentoutumiseen.

Cristianstedin rantabulevardi on rakennettu laiturirakenteen päälle.

Cristianstedin rantabulevardi on rakennettu laiturirakenteen päälle.

#4

Philipsburg – St. Maarten

Philipsburgin satama on Karibian vierailun. Siellä on päivittäin risteilyaluksia ja parhaimmillaan voi olla kymmenenkin risteilijää satamalaiturissa kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Aikoinaan Philipsburg oli tunnettu verovapaista ostosmahdollisuuksista, mutta ei ne eurooppalaisesta vinkkelistä katsottuna enää mitään merkittäviä alennuksia tarjoa. Eipä silti, itse Philipsburgin kaupunki on varsin mukava ja pitkä rantabulevardi lukuisine baareine ja ravintoloineen riittää useille satamapäivän ohjelmanumeroksi.

Toki Hollannin ja Ranskan kesken jaetun saaren tunnetuin nähtävyys on Maho Beach, joka on Karibian kuuluisin ranta. Ei niinkään itse auringonotosta eikä uimisesta, vaan sen yli laskeutuvista lentokoneista. Monelle Karibian risteilyn osallistujalle Maho Beach on yhtä kuin St. Maarten ja koko päivä vietetään sen karnevaalitunnelmassa. Surffilautaan kirjoitetusta taulusta tarkkaillaan mihin aikaan koneita odotetaan laskeutuvan ja niitä on kiva seurata virkistävä juoma käsipuolessa.

St. Maartenin & Saint Martinin saari on upea ja yksi vaihtoehto on kiertää saari kokonaan ympäri. Siksi St. Maarten on mukava risteilysatama, sillä useammallekin risteilyllä siellä riittää vaihtoehtoista tekemistä. Lempisaareni Karibialla, missä on mukava viettää pidempäänkin lomaa.

St. Maartenin vinkit kootusti:

Kohteen viihdearvo: *****

Älä missaa tätä: Kreolilainen ruoka, Maho Beach ja Philipsburgin rantabulevardi.

Legendaarinen Maho Beach.

Legendaarinen Maho Beach.

Marigot on ranskanpuoleisen Saint Martinin pääkaupunki.

Marigot on ranskanpuoleisen Saint Martinin pääkaupunki.

#5

Gustavia – St. Barthélemy

Ensinnäkin, on tuotettava pieni pettymys. Isot risteilyalukset eivät pysähdy St. Bartsille eli sinne halutessaan on valittava pienempi purkki – mikä yleensä tarkoittaa myös paksumpaa lompakkoa. Toisaalta sitten St. Maartenilta voi lähteä päiväretkelle katamaraanilla Gustaviaan, jolloin tämä aikoinaan ruotsalaisten omistava saari on päiväretken aikana helposti kierrättävissä.

St. Bartsilla ei itsessään ole varteenotettavia nähtävyyksiä, mutta itse saaren elämänmeno on näkemisen arvoista. St. Barts on yksi Karibian kuuluisimpia saaria rikkaiden leppoisana lomanviettopaikkana. Ruokakulttuuri on saarella aivan huippua ja saaren lukuisat kauniit rannat houkuttelevat leppoisaan loman viettoon. Saaren tunnetuin ranta on Nikki Beach, jossa paparazzit päivystävät lomailevia julkkiksia.

St. Barthélemyn vinkit kootusti:

Kohteen viihdearvo: ****

Älä missaa tätä: St. Bartsin lentokenttä on ainutlaatuinen maailmassa. Koneet laskeutuvat alamäen pohjalla odottavalle lyhyelle kiitoradalle.

Upeita huviloita on ympäri saarta omassa rauhassaan.

Upeita huviloita on ympäri saarta omassa rauhassaan.

St. Bartsin lentokentälle koneet laskevat alamäkeen.

St. Bartsin lentokentälle koneet laskevat alamäkeen.

#6

Basseterre – St. Kitts & Nevis

Basseterre on siitä mukava risteilysatama, että kahden minuutin kävelyn jälkeen on suoraan kaupungin keskustassa. Siellä pääsee nauttimaan karibialaisen pikkukaupungin viehättävästä tunnelmasta, kunhan hieman viitsii kävellä turistikojuja kauemmaksi.

St. Kittsin saarivierailulla kannattaa lähteä silti myös tutustumaan Basseterrea kauemmaksi, sillä saarella on muutama mielenkiintoinen vierailukohde. Rantapäivää viettävälle Cockleshell Beach muovituolibaareineen on leppoisa kohde, jonne matkatessa näkee myös hieman saaren kaunista luontoa. St Kittsin saaren suosituimmat nähtävyydet löytyvät kuitenkin toisesta suunnasta, sillä Scenic Railway -maisemajuna ja Brimstone Hill Fortress -linnoitus ovat vierailemisen arvoisia.

St. Kittsin vinkit kootusti:

Kohteen viihdearvo: ****

Älä missaa tätä: Unescon suojelukohteisiin kuuluva Brimstone Hill Fortress -linnoitus on yksi Karibian alueen upeimmista.

Brimstone Hill Fortness linnoitus on Unescon suojelukohde.

Brimstone Hill Fortness linnoitus on Unescon suojelukohde.

Karibialla ei voi olla törmäämättä Carib-oluen värikkäisiin mainoksiin.

Karibialla ei voi olla törmäämättä Carib-oluen värikkäisiin mainoksiin.

#7

Fort-de-France – Martinique

Fort-de-France on palanen ranskalaista hienostuneisuutta ja karibialaista rastafarikulttuuria samassa paketissa. Jo risteilyaluksen tuleminen Fort-de-Francen satamaan on omanlainen elämys, sillä omalle kohdalle osuneista satamista Karibialla maisemat ovat ylivoimaisesti kauneimmat. Vieri vieressä olevat värikkäät talot kohoavat merenrannasta korkealla kukkuloille – ja se on mielenpainuva näky. Itse Fort-de-France on helposti kävellen saavutettavissa satamasta käsin, joten logistiikan kannalta Martiniquen risteilypäiväksi se on helpoin ratkaisu.

Itse olen risteilyn satamapäivinä tehnyt vähintään puolen päivän saarikierroksen uusissa kohteissa. Martinique on sattuneesta syystä siinä poikkeus ja olen tutustunut ainoastaan Fort-de-Francen kaupunkiin. Jotenkin tällä tavalla saaresta jäi hieman vajavainen käsitys, joten oma suositukseni lähes kohteeseen kuin kohteeseen on seuraava: ensiksi puolen päivän saarikierros ja sen jälkeen loppuaika risteilysatamakaupunkiin tutustumista.

Martiniquen vinkit kootusti:

Kohteen viihdearvo: ****

Älä missaa tätä: Satamaan tulo on poikkeuksellisen komea eli mene ihailemaan sitä kannelle tai sopivaan ikkunalliseen aamiaispöytään. Itse Fort-de-Francessa ei kannata jättää väliin Bibliothèque Scholcher’ia – joka lienee upein kirjastorakennus Karibian alueella.

Fort de France - Martinique

Fort de France – Martinique

Fort-de-Francen katukuvaa.

Fort-de-Francen katukuvaa.

#8

Bridgetown – Barbados

Barbados lienee synonyymi “upealle lomakohteelle Karibialla” ja sitä se totta tosiaan on. Jos unohdetaan pienemmät luksussaaret, niin Barbados on täydellinen häämatkakohde tai muuten vaan elämästä nautiskelevalle. Jos nyt risteilyn puitteissa haluaa selkeän miinuksen hakea, on se risteilysataman sijainti: se on sen verran syrjässä, että siellä saa kunnon Itä-Eurooppalaiset painit taksimatkojen hinnasta.

Barbadokselta löytyy upeita hiekkarantoja sekä pari Unescon suojelukohdetta. Saaren pääkaupunki Bridgetown on niin ikään näkemisen arvoinen, joten risteilyvieraat joutuvat pohtimaan huolella mitä haluavat päivävierailun tehdä. Barbadoslaiset ovat varsin leppoisaa porukkaa, joten varmasti mukava päivä on tiedosta – teki sitten mitä tahansa tai on tekemättä mitään.

Barbadoksen vinkit kootusti:

Kohteen viihdearvo: *****

Älä missaa tätä: Vaikka Bridgetown on mukavan vilkas karibialaiskaupunki, niin jonkinlainen saarikierros on kauniiden maisemien vuoksi paikallaan.

Kiertoajelua Barbadoksen tyyliin - kaikki Rihannan kotitalon portaille...

Kiertoajelua Barbadoksen tyyliin – kaikki Rihannan kotitalon portaille…

Barbadoksella on lukuisia upeita uimarantoja.

Barbadoksella on lukuisia upeita uimarantoja.

#9

Willemstad – Curacao

ABC-saarista suurin Curacao kuulostaa monen korvaan mediaseksikkäältä lomakohteelta Karibialla. Niin kuulosti omaankin korvaan ja innostuin sinne lähtemään hieman pidemmälle lomalle. Rehellisyyden nimissä Curacao tuotti itselle pienen pettymyksen, mutta itse saaren pääkaupunki Willemstad sitä vastoin ei. Willemstad oli varsin upea lomakohde ja suosittelenkin pysymään koko risteilyn satamapäivän Willemstadissa. Satamasta on kymmenen minuutin kävelymatka pelipaikalle, joten voit nauttia koko päivän Karibian yhdestä kauneimmasta kaupungista.

Willemstadin vinkit kootusti:

Kohteen viihdearvo: *****

Älä missaa tätä: Willemstadin keskustassa sijaitseva Plein Cafe Wilhelmina on tuulahdus Amsterdamia keskellä Länsi-Intian saaristoa.

Willemstadin keskustan vanhat värikkäät talot kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

Willemstadin keskustan vanhat värikkäät talot kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

Plein Cafe Wilhelmina on Curacaon ykköspaikka, tuulahdus Amsterdamia keskusaukion laidalla.

Plein Cafe Wilhelmina on Curacaon ykköspaikka, tuulahdus Amsterdamia keskusaukion laidalla.

#10

Cozumel – Meksiko

Cozumelin saari sijaitsee Jukatanin niemimaan edustalla, missä sijaitsevat suomalaisillekin varsin tutut Cancunin ja Playa del Carmenin rantalomakohteet. Jukatanin niemimaan tunnetuin vierailukohde on maya-temppeli Chichén Itzá, joka on yksi maailman seitsemästä ihmeestä.

Mikäli olet todella kiinnostunut historiasta ja kulttuurillisesti merkittävistä kohteista, kannattaa istua päivä katamaraanissa & bussissa – ja vierailla Chichén Itzassá. Mikäli et ole, niin kannattaa viettää risteilyn satamapäivä Cozumelin saarella. Itse Cozumel ei ole vierailusatamana kummoinen, mutta pidempi loma Jukatanin niemimalla sitä vastoin on varsin suositeltavaa.

Cozumelin vinkit kootusti:

Kohteen viihdearvo: ***

Älä missaa tätä: Cozumelin rannikolla on varsin upeat riutat, joten rentoa rantapäivää & snorklaamista kannattaa vakavasti harkita päiväohjelmaksi.

Chichén Itzán retkeen saa varata koko päivän ja valokuvaamiseen ilman muita turisteja toisen.

Chichén Itzán retkeen saa varata koko päivän ja valokuvaamiseen ilman muita turisteja toisen.

Cozumelin saarikierroksen voi ajella parissa tunnissa vuokra-autolla, pysähtymisineen toki saa kulumaan koko päivänkin.

Cozumelin saarikierroksen voi ajella parissa tunnissa vuokra-autolla, pysähtymisineen toki saa kulumaan koko päivänkin.

Cozumelilla on monia kivoja rantabaareja snorklausmahdollisuuksineen.

Cozumelilla on monia kivoja rantabaareja snorklausmahdollisuuksineen.

Karibian risteilyjen varaaminen & messulippujen arvonta

Karibian risteilyt ovat helposti varattavissa yhteistyökumppanini We Love Cruisesin asiantuntevan porukan kautta. Risteilyt eivät maksa yhtään enempää kuin suoraan varustamolta, mutta usein saat sen vielä edullisemmin kuin itse varaamalla. We Love Cruises on tuttuun tapaan Helsingin matkamessuilla isolla osastolla mukana, joten heiltä saat asiantuntevat vinkit risteilylomien varaamiseen.

Millaista on risteillä lasten kanssa - Matkamessut 2018.

Millaista on risteillä lasten kanssa – Matkamessut 2018.

Lippuarvonnan säännöt – 5 * 2 kpl lippuja
(*Arvonta päättynyt 6.1.2019)

Jos haluat osallistua matkamessujen pääsylippujen arvontaan, niin laita alle kommenttia, mikä yllämainituista satamakaupungeista kuulostaisi sinun korvaan mielenkiintoisimmilta vierailukohteelta? Mikäli olet jo entuudestaan Karibian risteilylle osallistunut, niin voit puolestasi mainita mikä risteilysatamista on tehnyt sinuun parhaan vaikutuksen? Tarjolla arvonnassa on 5 * 2 kpl -lippupaketteja, jotka We Love Cruises toimittaa sinulle ennen messuja. Palkinnon saajat valitsen minä tällä kerralla omasta mielestäni parhaiden perustelujen perusteella 6.1.2019. Koska lippupakettien arvonta on oman mielivaltaisen päätökseni takana – kilpailusta ei voi valittaa kenellekään.

Laita osallistuessasi joka tapauksessa sähköpostiosoitteesi mukaan, koska voiton osuessa kohdallesi en saa sinuun muuten yhteyttä. Sähköpostiosoitettasi ei käytetä muuten mihinkään, mutta jos haluat liittyä Kohteena maailma -avaruusmiehistöön, niin se on toki erikseen mahdollista. Onnea kisaan ja toivottavasti mahdollisimman moni lukijoista kokee Karibian risteilyn riemut tulevaisuudessa!

Stig onBord,
-Kohteena maailma / Rami

* Postauksessa oleva matkamessujen lippuarvonta on toteutettu yhteistyössä We Love Cruisesin kanssa.

Lisää luettavaa risteilyistä: