Finger Lakesin päiväretkikohteet

Finger Lakes on monen newyorkilaisen siinä missä bostonilaisen pakopaikka kiireisestä arjesta. Lukuisten viinitilojen ja pienpanimoiden lisäksi alueella on useita upeita luontokohteita ja mielenkiintoisia museoita. Finger Lakesin nähtävyyksistä mielenkiintoisimmat ovat koottu tähän postaukseen.

Finger Lakes

Finger Lakes

Ili goes to America

Finger Lakesin viinitilat ja pienpanimokulttuuri alkoi kiinnostamaan matkailua rakastavaa Ilkka Varmavuota. Eipä muuta kuin tuumasta toimeen ja Mustang alle jyrisemään Amerikan valtateille. Finger Lakes oli maineensa veroinen ja tämän reissun pohjalta Ili kirjoitti neliosaisen postaussarjan suomalaisille varsin tuntemattomasta alueesta läheltä New Yorkia Kohteena maailma -blogin lukijoiden iloksi. Ensimmäinen osa oli yleisesittely Finger Lakesin alueesta ja tämä toinen osa keskittyy nähtävyyksiin. Tulevissa osissa pureudutaan tarkemmin vielä alueen viinitiloihin ja majoitusvinkkeihin.

Vieraskynä: Vieraskynä -sarjassa matkailuun tavalla tai toisella liittyviä vinkkejä ja tarinoita kirjoittavat vierailevat tähdet. Postaus on kokonaan vieraskynäilijän käsialaa ja juttujen tarkoituksena on tarjota Kohteena maailma -blogin lukijoille elämyksiä mielenkiintoista asioista aiheen todellisen asiantuntijan voimin.

Tervetuloa Finger Lakesin road tripille Ilkan ja Kirsin matkaan!

Tervetuloa Finger Lakesin road tripille Ilkan ja Kirsin matkaan!

Finger Lakes nähtävyydet – rotkot, kanjonit ja putoukset

Finger Lakes aluetta on siunattu upeilla rotkoilla ja putouksilla. Helppokulkuiset patikkapolut johtavat upeille maisemapaikoille.  Ja mikä parasta, luonnonpuistot ovat ilmaisia.

Watkins Glen State Park

Watkins Glenin kaupungin sydämestä alkava Watkins Glen State Park ja sen Gorge Trail on varmasti vierailluin kohde. Parhaimmillaan rotko on muutama tunti sateen jälkeen auringon valon siilautuessa vehmaan kasvuston lomasta aina rotkon pohjalle asti vesihelmien kimmeltäessä kasvien lehdillä.

Watkins Glen State Park

Watkins Glen State Park

Watkings Glen State Park - Gorge Trail

Watkings Glen State Park – Gorge Trail

Uimapaikkoja ja korkeita vesiputouksia

Buttermilk Falssin suvannossa sijaitsee kesällä jopa valvottu uimapaikka samoin kuin  Lucifer Falls –putouksen alla Robert Treman State Parkissa. Luonnonpuistot sijaitsevat muutaman mailin päässä toisistaan Ithacasta etelään. Niiden ympäristöstä löytyy useita eri mittaisia mainioita vaellusreittejä. Alueen korkein yksittäinen putous on jopa Niagaraa korkeampi. Taughannock Falls State Parkin ylpeyttä pääsee ihailemaan halutessaan jopa autolla. Parkkipaikka ja upouusi vierailukeskus sijaitsee vain sadan metrin päässä näköalatasanteesta.

Taughannock Fall

Taughannock Fall

Taughannock Falls State Park

Taughannock Falls State Park

Letchwork State Park

Päiväretki Idän Grand Canyonille Letchwork State Parkkiin vie jylhempiin maisemiin. Täältä löytyy samoiltavaa vaativimmallekin vaeltajalle. Kolme suurinta putousta on nimetty veden kulkusuunnan mukaan: Upper-, Middle- ja Lower Fallsin lisäksi kanjonissa kerrotaan olevan yli 50 pienempää putousta.

Letchwork State Park

Letchwork State Park

Niagaran putoukset

Kuuluisin kaikista putouksista on kuitenkin kahden ja puolen tunnin ajomatkan eli päiväretken päässä oleva Niagara Falls. Jylisevät Vedet houkuttelevat reilusti yli kymmenen miljoonaa turistia puoleensa vuosittain. Päivä Niagaralla on liian vähän ja kolme on liikaa. Se käy nyrkkisäännöstä. Jenkkien puolella huippukohdat ovat seuraavat: Hevosenkenkä-putouksen partaalla putouksen ihaileminen Terrapin Pointissa, Morsiushuntu -putouksen äärellä seisominen auringon painuessa mailleen Luna Islandilla, Morsiushunnun alle menevälle Cave Of The Winds – retkelle osallistuminen samoin kuin Prospect Pointin näköalatorniin kapuaminen samoin kuin sieltä tehtävä Hornblower –laivan risteily Horseshoe- Fallsin vesityrskyjen piiskattavaksi. Kanadan puolelle pääsee ylittämällä Rainbow Bridge -sillan kävellen. Putousten ylle pääsee helikopteriretkelle tai sitten liukumaan joenvartta myötäilevää Zipline- linjaa pitkin. Hevosenkenkä -putous näkyy myös kaikessa uljaudessaan parhaiten Kanadan puolelta.

Niagaran putoukset kannattaa yhdistää Finger Lakesin alueella lomailuun.

Niagaran putoukset kannattaa yhdistää Finger Lakesin alueella lomailuun.

Niagaran putoukset ovat upea näky myös helikopterista katsottuna.

Niagaran putoukset ovat upea näky myös helikopterista katsottuna.

Museot

Corningin lasimuseo

Corningin sanotaan olevan kristallia. Ainakin tässä lasiteollisuudestaan tunnetussa kaupungissa sijaitsee maailman suurin lasimuseo. Museosta löytyy omat osastonsa paitsi taidelasille niin myös tieteelle. Erilaista lasiesineistöä on esillä kattavasti kaikilta mantereilta aina antiikin ajoista nykypäivään.  Modernin lasitaiteen hiljaisista näyttelysaleista voi vaellella läpi lasinvalmistuksen historian erilaisia lasiesineitä ihaillen. Pohjoismaalaiselle lasitaiteelle on pyhitetty yksi seinä ja suomalainen design on upeasti edustettuna. Lisäksi museossa on esitelty hauskasti ja informatiivisesti lasin tieteellisiä ja kaupallisia sovelluksia pullotuskoneesta aina teleskooppeihin asti. unohtamatta kattavaa ja tasokasta lasimyymälää museon alakerrassa.

Corning lasimuseo

Corningin lasimuseo

Maailman suurin lasimuseo on mielenkiintoinen.

Maailman suurin lasimuseo on mielenkiintoinen.

G Curtiss museo

G Curtiss museo on puolestaan keskittynyt moottoreilla liikkuviin koneisiin viimeisen sadan vuoden ajalta kokoelman painottuessa historiallisiin vempeleisiin. G Curtiss oli tekniikan Pelle Peloton ja hän kantoi maailman nopeimman miehen titteliä yli vuosisata sitten yltäen itse rakentamallaan V8- moottorilla varustetulla moottoripyörällä reilusti yli 200 km/h nopeuteen. Curtiss oli myös ilmailun pioneereja. Hänen suunnittelemillaan ja rakentamillaan lentokoneilla oli suuri vaikutus ilmailun historiassa. Hammondsportin pikkukaupungin kupeessa oleva museo on tekniikan aarreaitta. Museosta löytyy läpileikkaus niin moottoripyöräilyn, veneilyn, ilmailun kuin myös autoilun saralta. Hyvin mielenkiintoinen on myös iso entisöintityöpaja, jonne vierailla on mahdollisuus päästä seuraamaan entisöintiä. Tällä haavaa entisöinnin alla oli Evergladesin- suoalueelta esiin kaivettu P40 Warhawk hävittäjä yli puolen vuosisadan takaa.

Glenn Curtiss suunnitteli aikakautensa kuuluisimman lentokoneen.

Glenn Curtiss suunnitteli aikakautensa kuuluisimman lentokoneen.

Entisaikojen stunttihommia.

Entisaikojen stunttihommia.

P40 Warhawk

P40 Warhawk

Ostosmahdollisuuksia

Viininystävä tekee hankintansa viinitilojen kauppojen kattavasta valikoimasta, oli kyseessä sitten lasinaluset tai muu alan tarpeisto. Kivijalkakaupat ovat vielä vahvasti esillä amerikkalaisten pikkukaupunkien arjessa. Niissä samoillen saattaa tehdä oivallisia löytöjä. Toki Shopoholicillekin löytyy jenkkityyliin oma paratiisinsa. Genevan liepeillä sijaitsevassa Waterloo Premiun Outlet kylässä saa matkalaukkunsa täyttymään tuliaisilla liiankin helposti. Edustettuina ovat omilla myymälöillään tunnetuimmat merkit niin käyttömuodin kuin urheiluvaatetuksenkin osalta.

Brew & Brats

Brew & Brats

Oluen ja kirjan ostaminen ei voi mennä pieleen.

Oluen ja kirjan ostaminen ei voi mennä pieleen.

Yhteenveto: Tämä neliosainen Finger Lakes -sarja pureutuu tulevissa osissa vielä pintaa syvemmälle viinitilojen ja majoitusideoiden osalta. Miltä sinusta Finger Lakes näyttää luontokohteiden osalta?

-Ili alias Ilkka Varmavuo

Lisää luettavaa:

Aikaisemmin julkaistut vieraskynä -postaukset:

Ensi vuonna Woodstock täyttää 50-vuotta!

Ensi vuonna Woodstock täyttää 50-vuotta!