Historian raidoittama rajakaupunki

Kaikki tietävät Frankfurtin. Sen Main joen rannalla sijaitsevan saksalaiskaupungin (viralliselta nimeltään Frankfurt am Main), joka on Euroopan lentoliikenteen keskeisiä solmukohtia. Mutta kuinka moni tietää sen toisen Frankfurtin (Frankfurt an der Oder)? Pienen muutaman kymmenen tuhannen asukkaan taantuvan teollisuuskaupungin tunnin junamatkan päässä Berliinistä, Puolan rajalla?

Frankfurt an der Oder - pikkukaupunki Puolan rajalla.

Frankfurt an der Oder – pikkukaupunki Puolan rajalla.

Riimunkantaja DDR:ssä

Frankfurt an der Order oli aiemmin aivan yhtä tuntematon Seppo Alangolle, kunnes hänelle tarjoutui tilaisuus vuokrata kahdeksi viikoksi huone Särö ry:n vapaasti haussa olevasta residenssiasunnosta eli asumis- ja työskentelytilasta Journalistisen kulttuuri edistämissäätiön apurahalla. Tämän reissun pohjalta Seppo kirjoitti postauksen historian raidoittamasta rajakaupungista Kohteena maailma -blogin lukijoiden iloksi.

Vieraskynä: Vieraskynä -sarjassa matkailuun tavalla tai toisella liittyviä vinkkejä ja tarinoita kirjoittavat vierailevat tähdet. Postaus on kokonaan vieraskynäilijän käsialaa ja juttujen tarkoituksena on tarjota Kohteena maailma -blogin lukijoille elämyksiä mielenkiintoista asioista aiheen todellisen asiantuntijan voimin.

Mihin se am Main jäi? – Seppo Alanko

“Täällä ei ole yhtään nostokurkea.” kämppäkaverini, eläkkeellä oleva opettaja Turun läheltä, tiivisti paikan hengen.

Ja oikeassa Matti on. Vaikka Frankfurt an der Oder on kohtuullisen kokoinen kaupunki ja siellä on mahdollista suorittaa yliopistotason tutkintoja, on se silti muuttotappiopaikkakunta. Samalla tavalla kuin meillä Suomessa, kaupunkia vielä 60- ja 70-luvuilla kannattanut raskas teollisuus on kadonnut ja sitä myöten kukoistus.

No onko sitten tuollainen paikka matkustamisen arvoinen? Ehdottomasti! Oder-joen varrella (siitä nimitys Frankfurt an der Oder) sijaitseva kaupunki ei varmasti ole bilettäjän Mekka, mutta historiasta ja kulttuurista kiinnostuneelle se tarjoaa aina uusia näkökulmia.

Pelkästään Frankfurt an der Oder on kaupunkirakentamisen ja arkkitehtuurin räikeä tilkkutäkki. Sopuisasti rinnakkain näkee 1800-luvun arvokkaita ja kansastaan ylpeän Saksan rakennuksia, kommunistisen Itä-Saksan betonihirviöitä ja jonkin verran uuttakin rakennuskantaa. Viereinen rakennus saattaa olla täysin restauroitu satoja vuosia vanha rakennus ja sen seinässä kiinni purkukuntoinen, puoliksi romahtanut mörskä.

Jos osaa katsoa, voi kuulemma keskustan reunoilla vielä kortteleiden rakenteiden perusteella nähdä, mistä liittoutuneiden tankit vyöryivät Saksaan joen yli ja raivasivat kaiken pois tieltään. Ja mikäli hoksaa katsoa, näkyy kaduilla asuinrakennusten edessä pieniä laattoja muistoina kyseisistä osoitteista keskitysleireille ja kaasukammioihin toimitetuista juutalaisista ja muista natsisorron alle jääneistä.

Holokaustin muistolaattoja löytyy kaikkialta.

Holokaustin muistolaattoja löytyy kaikkialta.

Frankfurt an der Orderin kolmoistornit.

Frankfurt an der Orderin kolmoistornit.

Koukuttavia erikoisuuksia

Vaikka Frankfurt an der Oder on näennäisesti kuin mikä tahansa muu pikkukaupunki, on sillä matkailijan kannalta monta mielenkiintoista ässää hihassaan.

Pääkaupunki Berliini on vain tunnin junamatkan päässä. Matka on sujuva, helppo ja edullinen ja kun hommaat oikean lipun, voi sitä käyttää myös Berliinin lähiliikenteessä.

Joen toisella puolella, vain muutaman sadan metrin päästä keskustasta Puolan puolella sijaitsee Sludicen pikkukaupunki. Vaikka matka on fyysisesti lyhyt, tuntuu hyppy henkisesti monta sataa kilometriä pitemmältä. Slaavilainen ilmapiiri huokuu kaikkialta ja monesti muistuu mieleen, miltä tuntui ajaa läpi Viron syrjäseutujen joskus 90-luvulla. Syy henkiseen kontrastiin tulee sekin historiasta: kuulemani mukaan lähes koko kaupungin alkuperäinen väestö on pakkomuutettu pois ja uutta väkeä tuotu tilalle samalla tavoin, kun aikanaan Neuvostoliitto venäläisti Baltiaa ja pyrki sillä tavoin säilyttämään henkisen kuristusotteensa alueesta.

Berliini on lyhyen junamatkan päässä.

Berliini on lyhyen junamatkan päässä.

Sludice Bazaar - Puola.

Sludice Bazaar – Puola.

Frankfurt an der Order Puolasta.

Frankfurt an der Order Puolasta.

Mitä tehdä Frankfurt an der Oderissa

Frankfurtissa ja lähiseuduilla löytyy historiafriikille kaikenlaista vanhoista luostareista kirkkoihin ja teollisuusmiljöihin. Enemmän tekemistä ja tapahtumia kaipaavalle löytyy myös puuhaa.

Aivan Oderin rantaa myötäillen Frankfurtin puolella kulkee ulkoilureitti, jota myöten voi pyöräillä lounaalle kymmenen kilometriä alavirtaan sijaitsevaan idylliseen pikkukylään.

Sludicen molemmin puolin joen äärellä sijaitsee valtavat viheralueet. Yläjuoksun puolella on valtava suistoalue, josta löytyy valtavia altaita, joissa vesilinnut levähtävät. Alajuoksulta puolestaan löytyy soista lehtimetsää, jonka äärellä paikalliset käyvät kalastamassa ja nuotioretkeilemässä.

Lord of the Drinks -ravintola sijaitsee lähellä rajasiltaa Saksan puolella. Ja ei, Sormusten herraan viittaava nimi ei ole vahinko, sillä satunnaisesti auki olevan ravintolan sisällä ja henkilökunnan vaatteissa löytää kaikkialta pieniä viitteitä elokuviin. Ravintolan erityisin piirre on kuitenkin valikoima! Vielä jokin aika sitten ravintolan valikoimasta löytyi 1 500 erilaista juomaa. Kun itse maistelin hanasta laskettua Guinnessiani tiskin ääressä, oli omistaja karsinut tarjontaa jo 1 200 juomaan. Mutta älkää huoliko, minulle luvattiin, ettei valikoima tule laskemaan alle 800 juoman.

Ruokaravintoloissa löytyy yllättävän mukavasti valinnanvaraa. Raatihuoneen lähellä joen rannasta löytyy Kartoffelhaus, jossa laatu ja kotoisuus yhdistyvät loistavalla tavalla. Kreikkalaisesta perheravintolasta ei pääse lähtemään ilman Ouzo-shottia ja Karl Marx Strassen varren italialaisessa ravintolassa saksaa osaamattomana saatoin hoitaa tilaukseni italiaksi. Lisäksi löytyy intialaista, kiinalaista, meksikolaista ja muita, mitä suuremmastakin kaupungista saattaa odottaa löytävänsä.

Franfurt an der Orderissa on pieniä patsaista lähes kaikkialla.

Franfurt an der Orderissa on pieniä patsaista lähes kaikkialla.

Sludicen kosteikko.

Sludicen kosteikko.

Lord of the Drinks.

Lord of the Drinks.

Karl Marx Strassella.

Karl Marx Strassella.

Keskustorin taidetta.

Keskustorin taidetta.

Yhteenveto

Vietin Frankfurt an der Oderissa kaksi viikkoa ja jälkeenpäin olen kovasti miettinyt, mihin se oikein meni? Kävin vain kerran päiväretkellä Berliinissä, vaikka etukäteen mietin ramppaavani siellä joka toinen päivä.

Ja loppujen lopuksi huomasin, että kerrankin levoton sielu vain oleskeli! Kävelin kaupungilla, seurustelin residenssin toisten asukkien kanssa, räpsin kuvia, kävin lounaalla, otin kämpillä päiväunet, kävelin vähän lisää – joskus lenkkeilin, kipaisin Puolassa päivällisellä, tissuttelin kotosalla katsellen läppäriltä Vain Elämää -sarjaa ja menin nukkumaan. Ja seuraavana päivänä sama uudelleen – mitä nyt ruokapaikkoja varioiden.

Kolmen lapsen isälle se oli todellista hermolomaa. Ja silti sain töitäkin tehtyä vähintään saman verran, kun vastaavana aikana teen kotimaassa.

-Riimunkantaja alias Seppo Alanko

Aurinko nousee Puolasta - kuvattu residenssin ikkunasta.

Aurinko nousee Puolasta – kuvattu residenssin ikkunasta.

Aikaisemmin julkaistut vieraskynä -postaukset:

P.S. Millaisista matkailuun liittyvistä asioista haluaisit lukea vieraskynäilijöiden toimesta? Kenet haluaisit nähdä vieraskynäilijänä vai olisiko sinulla halukkuutta vieraskynäksi?