Suomen maakunnat

Suomen maakunnat 2011Itsenäinen Suomi täyttää tänään 100 vuotta. Kauniin maamme juhlapäivän kunniaksi julkaisen yhden kuvan jokaisesta Suomen 19 maakunnasta. Onko sinulle Suomen maakunnat kuinka tuttuja? Itse olen käynyt niistä jokaisessa ja lähes kaikissa useita kertoja. Kotimaan matkailu on alkanutkin kiinnostamaan viime vuosina entistäkin enemmän.

Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille.
-Adolf Ehrnrooth

Ahvenanmaa

Väkiluvun perusteella Suomen pienin maakunta on Ahvenanmaa. Se on monella muullakin tavalla ainutlaatuinen maakunta. Kotimaanmatkailussa Ahvenanmaalla on yksi iso etu muihin maakuntiin – siellä on kuin ulkomailla olisi.

Maarianhaminan Merikortteli on kappale Ahvenanmaan merenkulkuhistoriaa.

Maarianhaminan Merikortteli on kappale Ahvenanmaan merenkulkuhistoriaa.

Etelä-Karjala

Monelle Etelä-Karjalasta tulee mieleen Saimaan vedet ja Lappeenranta. Kansallisruokana Atomi ja Vety. Etelä-Karjala on tyypillisesti matkailualueena monelle kesällä, mutta talvisessakin maakunnassa on taikaa.

Lappeenranta by Night.

Lappeenranta by Night.

Etelä-Pohjanmaa

Seinäjoen tangomarkkinat ja viljavat pellot luovat mielikuvaa Etelä-Pohjanmaasta. Puukkojunkkarit ja pesäpallo, siinä kaiketi muut tärkeimmät. Ja Lauri Tähkä, jos puolisolta kysytään.

Tuurin kyläkauppaa ei voi sivuuttaa Pohjanmaasta puhuttaessa.

Tuurin kyläkauppaa ei voi sivuuttaa Pohjanmaasta puhuttaessa.

Etelä-Savo

Etelä-Savoon matkatessa vastuu siirtyy kuulijalle hyvinkin nopeasti. Itselle Etelä-Savon pääkaupunki Mikkeli tuli tutuksi lapsuuden kesälomareissuilta. Nykyään Etelä-Savossa kiinnostaa eniten laadukas lähiruoka ja kauniit järvimaisemat. Savonlinnan ja Punkaharjun seutu on sitä parhaimmillaan.

Sininen hetki Saimaalla.

Sininen hetki Saimaalla.

Kainuu

Työn puolesta paljon ympäri Suomea liikkuneena sanoisin Kainuun olevan syrjäisin paikka Suomessa. Sehän tarkoittaa sitten automaattisesti puhdasta luontoa ja hiljaisuutta. Sitä parhaiten kuvaa Hiljainen kansa -taideteos Suomussalmella.

Hiljainen kansa talvivarustuksessa.

Hiljainen kansa talvivarustuksessa.

Kanta-Häme

Kanta-Häme on täynnä kirkasvetisiä järviä ja pieniä kaupunkeja. Hämeenlinna ja Forssa ovat isoimmat kaupungit, jotka kulkevat täysin päinvastaiseen suuntaan. Hämeenlinna on kasvukeskuksia erinomaisella sijainnilla Helsingin ja Tampereen puolivälissä. Forssa puolestaan on surullisia esimerkkejä siitä, kuinka vanha puuvillateollisuuden vauras kaupunki on menettänyt työpaikkojaan vuodesta toiseen.

Torronsuon kansallispuisto on yksi Etelä-Suomen upeimpia päiväretkikohteita.

Torronsuon kansallispuisto on yksi Etelä-Suomen upeimpia päiväretkikohteita.

Keski-Pohjanmaa

Keski-Pohjanmaasta on itselle muodostunut lähinnä läpimenomaakunta matkalla pohjoiseen. Kokkola lienee ainoa paikkakunta, missä olen yöpynyt Keski-Pohjanmaalla vuosien saatossa. Eli voidaankin todeta, että Keski-Pohjamaa tarvitsee ottaa läheisempään tutkintaan!

Keski-Pohjanmaa avautuu itselle useimmiten auton ratista.

Keski-Pohjanmaa avautuu itselle useimmiten auton ratista.

Keski-Suomi

Keski-Suomi on tullut varsin tutuksi vuosien saatossa Ääneskoskesta alaspäin. Sitä vastoin, siitä ylöspäin on paljon enemmän tutkimista jäljellä. Jyväskylä luonnollisesti on Keski-Suomen keskus ja se onkin varsin kiva kaupunki. Keski-Suomessa parasta on kuitenkin luonto ja kauniit järvimaisemat.

Liesjärven kansallispuiston rauhaa.

Liesjärven kansallispuiston rauhaa.

Kymenlaakso

Kotkan ja Haminan merenrantakaupungit tulevat itselle ensimmäisenä mieleen Kymenlaaksosta – sekä tietysti Kouvola. Kymenlaakson läheisyys Venäjän rajaan on tuonut omat mausteensa maakuntaan ja sen ihmisiin. Kauniita maisemia löytyy ympäri Kymenlaaksoa niin maalta kuin mereltä.

Kymenmaalla vietettiin kesällä Ikiloma -vloggaajien unelmahäitä.

Kymenmaalla vietettiin kesällä Ikiloma -vloggaajien unelmahäitä.

Lappi

Monelle suomalaiselle Lappi on yhtä kuin hiihtoa ja laskettelua keväthangilla tai vaihtoehtoisesti patikointia ruskan aikaan. Lappi on kuitenkin erinomainen luontokohde ympäri vuoden ja joka kerta Lapissa ollessa tulee miettineeksi sitä, miksi täällä ei käy useammin? Lappi on täydellinen paikka rentoutumiseen ja luonnossa liikkumiseen.

Riisitunturin kansallispuisto - tunturimaisemaa parhaimmillaan.

Riisitunturin kansallispuisto – tunturimaisemaa parhaimmillaan.

Pirkanmaa

Pirkanmaa on kotimaakunta ja siksi itselle läheisin. Maailma pyörii Näsinneulan ympäri ja Tampere on Suomen paras pikkukaupunki. Pirkanmaan järvet ovat itselle tärkeitä ja mökkisaunan jälkeinen kylmä keskikalja kruunaa kesäisen illan.

Kesäpäivä Kangasalla.

Kesäpäivä Kangasalla.

Pohjanmaa

Pohjanmaan maakunta on yksi ruotsinkielisimmistä alueista Suomessa. Uusin ylpeyden aihe on kuitenkin se, että se tunnettaan maailman parhaasta ginistä. Napue Gin onkin erinomainen tapa juhlistaa Suomen itsenäisyyttä, mikäli sen kunniaksi haluaa napanderin nostattaa.

Isokyrö maailmankartalle.

Isokyrö maailmankartalle.

Pohjois-Karjala

Jylhät maisemat ja erämaiden karhut. Puhdas luonto ja Kolin kansallismaisema. Leevi and the Leevings kiteytti oleellisen Pohjois-Karjalasta:

Minä lähden Pohjois-Karjalaan
vaihdan farkut verkkarihousuun
kotiseudulle Pohjois-Karjalaan
juon kaljaa auringon nousuun…

Vaikka kansallispuistoja ei kannata paremmuusjärjestykseen laittaa, niin Patvinsuon kansallispuisto kuuluu ilman muuta omiin Top3 kokemuksiin maisemien puolesta.

Vaikka kansallispuistoja ei kannata paremmuusjärjestykseen laittaa, niin Patvinsuon kansallispuisto kuuluu ilman muuta omiin Top3 kokemuksiin maisemien puolesta.

Pohjois-Pohjanmaa

Itselle väkisin herää sellainen kysymys, että Pohjois-Pohjanmaa on viimeiseksi valittu maakunta. Joku kokous on venähtänyt pitkäksi ja joku on todennut, että “vedetään noi loput alueet yhdeksi niin päästään kaikki kotiin”. Miten muuten voisi Kalajoki ja Kuusamo olla samassa maakunnassa? Ja mitä yhtäläisyyttä ylipäätään on juumalaisilla ja nivalalaisilla – ei mitään.

Asiaan: tästä sekasikiöstä huolimatta erinomaista kotimaanmatkailun aluetta lännestä itään, pohjoisesta etelään.

Pikku-Karhu Kuusamossa on lasten kanssa mukava päiväretkikohde.

Pikku-Karhu Kuusamossa on lasten kanssa mukava päiväretkikohde.

Pohjois-Savo

Kuopio, Kallavesi ja Irene Partasen kalakukot. Hieman idemmästä löytyy Juankoski ja sieltä maailmalle ponnistanut Juhani Leskinen. Juice, jos mikä, on parhaiten tulkinnut suomalaisuutta ja Suomen paikkakuntia. Kukapa muu olisi pystynyt tekemään 16 minuuttia pitkän kappaleen Pieksämäen asemasta.

Ei oo nakkikioskia, ei kahvilaa
Eikä ravintolaa, vain asemaa
Mikä toivottomuus
Näin soi Pieksämäen asemalla blues

1970-luvulla rakennettu mökki Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

1970-luvulla rakennettu mökki Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

Päijät-Häme

Päijät-Häme, niin kuin itse asiassa koko Suomi on kaunista aluetta. Järvimaisemat kesällä ja Salpauskesän kisat talvella. Ja surullisen kuuluisat Lahden MM-hiihdot. Kukaan ei muista hyviä kertoja, ainoastaan vuoden 2001 dopingkatastrofiin päättyneet kisat. Tapio Rautavaara ei olisi vaihtanut päivääkään pois, itse pyyhkisin kyllä satavuotiaan Suomen historiasta päivämäärän 28.2.2001 tiedotustilaisuuden.

Haluaisin korostaa, että kyseessä on vasta epäily.
-Paavo M. Petäjä

Kesäpäivä Vääksyssä.

Kesäpäivä Vääksyssä.

Satakunta

Suomi ei olisi Suomi ilman Poria ja Satakuntaa. Urheilussa kautta vuosikymmenien Porin Ässät on edustanut sitä suomalaista hulluutta, millä saavutetaan pienemmillä resursseilla parempia tuloksia kuin ennakkotilanteet antaisivat odottaa.

Kevätpäivä Satakunnassa.

Kevätpäivä Satakunnassa.

Uusimaa

Uusimaa on väkiluvultaan Suomen ylivoimaisesti suurin maakunta niin kuin myös väestötiheydeltään. Helsinki ja ympäryskaupungit näyttelevät luonnollisesti suurta roolia koko Suomessa, mutta Uudeltamaalta löytyy myös pieniä idyllisiä kyliä ja kaupunkeja. Sekä luontokohteita.

Isolla kirkolla - Helsinki on tullut itselle tutuksi vuosien varrella.

Isolla kirkolla – Helsinki on tullut itselle tutuksi vuosien varrella.

Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomi on tullut itselle vuosien saatossa varsin tutuksi. Siellä tulee vierailtua usein, ja osittain sinne on tietyissä asioissa pystynyt jopa kotiutumaan. Kesäinen Aurajoki ja saaristo on Varsinais-Suomen parasta antia. Ja eihän ne ihmisetkään hullumpia ole, vaikka hieman eriskummallisilta aluksi tamperelaisesta tuntuvatkin.

Kesäilta Aurajoella.

Kesäilta Aurajoella.

Aika tummanpuhuvia kuvia oli oma Suomi -katsaukseni. Eipä silti, kauniit maisemat korostuvat usein illan pimenevinä tunteina. Millainen on sinun Suomesi? Kuinka tuttuja sinulle on Suomen eri maakunnat?

Hyvää itsenäisyyspäivää,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Muutamaa poikkeuksetta lukuun ottamatta kaikki kuvat ovat tältä vuodelta. Aika mahtava huomata, että juhlavuotenamme on tullut käytyä lähes kaikissa maakunnissa. Neljässä maakunnassa ei ole tullut yövyttyä eli on ollut ns. läpimenokohteita matkalla joko pohjoiseen tai itään. Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa ovat ainoat maakunnat, missä en ole käynyt tänä vuonna. No, vielähän tässä ehtisi.

P.S.2. Lue matkabloggajakollegani Mikan reissuvinkit Suomen maakuntiin: