Tamperrada – Baskimaan pintxoja Tampereella

Yksi Suomen mielenkiintoisimmista ruokafestareista on Tamperrada, joka on parhaillaan meneillään Tampereella (14.-18.8.2017). Tamperradan viisi päivää kestävällä pintxoviikolla paikalliset ravintolat valmistavat kolmen euron annoksia herkuttelijoita varten näyttäen samalla omaa osaamistaan. Tamperrada 2017 on samalla myös ravintoloiden välinen kilpailu, missä kokit taistelevat kaupungin mielenkiintoisimman pintxon tittelistä.

Mukana on kaiken kaikkiaan 54 ravintolaa, joista kuusi tarjoaa pintxoja lounasaikaan klo 11-16. Itse otin tänään lounastunnilla selvää, miltä tämän vuoden kilpailuannokset keskustan viiden lounaskohteen osalta maistuivat ja näyttivät. Loput tapahtumaan osallistuvat ravintolat myyvät pintxojaan klo 16-21 välisenä aikana.

Stockmann Herkku ja Jukka-Pekka Alanko Tamperradan tuoksinassa.

Stockmann Herkku ja Jukka-Pekka Alanko Tamperradan tuoksinassa.

Mikä ihmeen Pintxo?

Ennen kuin mennään itse lounaskävelyyn ja pintxojen nauttimiseen eri paikoissa, niin pari sanaa siitä mistä on kysymys. Pintxot ovat perinteisiä baskimaalaisia pieniä suupaloja, joita tyypillisimmällään voi syödä yhdellä tai kahdella haukkauksella. Niitä voi verrata myös espanjalaisiin tapaksiin, joskin pintxot ovat hieman pienempiä pohjois-espanjalaisia versioita. Ne ovat erittäin näyttävän näköisiä ja niitä syödään tyypillisesti sormilla ilman apuvälineitä. Usein ne tarjoillaan pienen leipäpalan päällä ja annoksia tilataan muutamia kerralla. Maailman ruokapääkaupungissa San Sebastianissa nautitaankin pintxoja perinteisesti siten, että kävellään ravintolasta toiseen nauttien pintxon siellä toisen täällä. Tavallisesti kyytipojaksi otetaan lasillinen viiniä ja vietetään iltaa samalla ystävien seurassa.

Mikä ihmeen Tamperrada?

Tamperrada on puolestaan kotimainen versio San Sebastianissa vuosittain tammikuun 20. päivä vietettävästä La Tamborrada -juhlasta. Tamperradan pintxoviikon lisäksi Tampereella järjestetään 9.9.2017 Kauppahallin Herkkufiesta, jossa nautitaan tamperelaisten paistinkääntäjien kilpiyritysten pintxoja viinin kera. Tamperradan pintxoviikolle voi osallistua kuka tahansa, mutta Kauppahallin Herkkufiestaan tarvitsee ostaa ruokailuun oikeutettava lippu etukäteen. Molempien tapahtumien tarkoitus on nostaa esiin pirkanmaalaisen ruuan ja kokkien arvostusta sekä tunnettavuutta.

Tamperradassa pääsee nauttimaan kolmella eurolla maukkaita pintxoja ympäri kaupunkia.

Tamperradassa pääsee nauttimaan kolmella eurolla maukkaita pintxoja ympäri kaupunkia.

Tamperradan lounasajan pintxot

Itselle helpoin tapa tutustua Tamperradaan oli lähteä lounaskävelylle heti tapahtuman alettua. Kun työskentelen Tampereen keskustassa, niin lounasTUNNILLA ehdin hyvin kiertämään kaikki Tampereen keskustan lounasaikaan osallistuvat ravintolat. Reitiksi muodostui logistisista syistä Stockmannin Herkku, Siilinkari, Ohana Lei’PoMo, Kalaherkut Nygrén ja 4 Vuodenaikaa. Lisäksi lounasaikaan olisi Tamperrada 2017 osallistujista auki ollut myös Tesomalla sijaitseva Makujen Laguuni, mutta sinne ei olisi lounastauolla ehtinyt kävelemään edes Valentin Kononen.

Stockmann Herkku – Mustamakkara pitaleipä puolukka-aliolilla

Stockmannin herkku onkin harvinaisempi ruokapaikka, sillä siellä ei yleensä kyllä syödä mitään vaan ostetaan laadukkaat elintarvikkeet kotiin vietäväksi. Tamperrada 2017 oli tuonut kuitenkin Stockmannin Herkun alueelle pienen lisäkeittiön, missä Jukka-Pekka Alanko valmisti pintxoja keskellä ruokakauppaa. Kilpailupintxon lisäksi tarjolla oli kolme muutakin pintxoa paikan päällä nautittavaksi tai kotiin vietäväksi.

Stockmannin Herkun kilpailuannos oli Mustamakkara pitaleipä puolukka-aliolilla. Koska pintxossa oli mustaa, niin se lämmitettiin paikan päällä sopivan lämpöiseksi. Annos oli sinänsä onnistunut, että siinä tuli esiin Tampereen luonne niin perinteisen mustanmakkaran kuin lukuisten kebab-ravintoloiden osalta. Kokemus syödä Herkun ruokaosastolla oli itselle ainutlaatuinen ja palvelu oli kaiken kaikkiaan todella ystävällistä. Oli mahtava nähdä, kuinka henkilökunta itse oli innostunut Tamperrada 2017 tapahtumasta silmin nähden isosti. Tämä, jos mikä, oli oiva startti omalle pintxo-viikolle.

Arvosana: Vaikka en ole mikään ruokakriitikko, niin arvostelin kaikki annokset varsin kriittisellä asteikolla 1-5. Mustamakkara pitaleipä sai itseltä arvosanan 3, mikä oli oiva avaus omalle ruokakävelylle baskilaiseen makumaailmaan Tampereella. Söin samalla myös Röstimunakaspinxton, joka maistui omasta mielestä maukkaammalta ja oli toki paremman näköinenkin. Sille tempaisin kilpailun ulkopuolella arvosanan 3,5.

Mustamakkara kebab-leivällä herätti kiinnostusta jo muissakin ravintoloiden kokeissa...

Mustamakkara kebab-leivällä herätti kiinnostusta jo muissakin ravintoloiden kokeissa…

Röstimunakaspintxoja kotiin vietäväksi tai paikan päällä maistettavaksi.

Röstimunakaspintxoja kotiin vietäväksi tai paikan päällä maistettavaksi.

Siilinkari – Poroa, karpaloa & karamellisoitua ruissipsiä

Siilinkari on Tampereen legendaarisimpia kahvilaravintoloita pitkän historian omaavana. Vanhempani tapasivat täällä syödä Tampereen kuuluisimmat pärämätsit eli turkkilaiset lihapiirakat. Muistan itsekin lapsuudessani Siilinkarilla vierailleeni useasti. Historianmuistelut sikseen ja oli aika astua sisään edelleen yhteen Tampereen viehättävimmistä kahviloista.

Siilinkarin vitriinin väriloisto oli upea ja siellä täpötäysi pintxorivi odotteli myös ostajia. Pääsinkin keulapaikalta korkkaamaan Siilinkarin Tamperradan avatuksi tänä vuonna ja kilpailuannos olikin varsin houkuttelevan näköinen. Nautinkin sen hartaudella ennen siirtymistä kohti Tampereen Kauppahallia.

Arvosana: Poro ja karpalo oli upeasti taiottu omiksi viipaleiksi ja päällä oleva karamellisoitu ruissipsi teki tuloksesta varsin makoisan. Mikäli osia nautti erikseen, niin maut eroittuivat selvästi, kun taas yhdessä niistä löytyi omanlaisensa makumaailma. Pintxoksi annos oli varsin iso ja sitä ei nauti yhdellä eikä viidelläkään lusikallisella. Karamellisoidun ruissipsin makeus teki sen, että voisi todeta tämän pintxon olleen suolainen jälkiruoka. Maistuva ja kaunis annos sai itseltä arvosana 3,5.

Siilinkari on tamperelainen legenda jo eläessään.

Siilinkari on tamperelainen legenda jo eläessään.

Poroa, karpaloa & karamellisoitua ruissipsiä.

Poroa, karpaloa & karamellisoitua ruissipsiä.

Ohana Lei’PoMo – Cheddarilla täytetty burgerpihvi

Yksi Tamperradan parhaista puolista on se, että kiertäessä osallistuvia ravintoloita tulee tutustuttua itselle uusiin paikkoihin. Sellaiseksi osoittautui Tampereen Kauppahallissa sijaitseva Ohana Lei’PoMo & Grille, jolla itse asiassa on kaksi eri toimipistettä kauppahallissa. Tamperrada 2017 verkkoesitteestä poiketen annosta ei tarjoiltu grillin vaan leipomon puolella, jonne löysin toisella yrittämällä.

Kauppahalli tarjoaa todella upeat puitteet tapahtumalla ja Ohana Lei’PoMon annosta nauttiessa voisi tuntea olevansa baskimaan pikkuravintoloissa. Ahtaat istuinpaikat toimivat erinomaisesti luoden samalla tunnelmallisen tilanteen tutustua jopa ventovieraisiin ruokailun aikana. Eihän se tietenkään Tampereelle sovi, mutta mahdollisuudet olisi siis olemassa.

Arvosana: Kilpailuannoksena nimi kokonaisuudessaan oli Juicy Lucy Sope Slider eli cheddarilla täytetty burgerpihvi. Kokki suositteli maistamaan kaikkia makuja samanaikaisesti, mikä tietysti pintxoja syödessä tulisi aina muistaa. Annoksen koko oli selvästi isompi kuin normaalisti pintxon kuuluisi olla ja muovihaarukalla annosleivän leikkaaminen oli haastava tehtävä eli pintxomaisuus oli kateissa. Maistuva annos kuitenkin ja monelle annoksen iso koko olisi käytännössä plussaa – arvosana 3.

Ohana Lei'Pomon Juicy Lucy Sope Slider eli cheddarilla täytetty burgerpihvi.

Ohana Lei’PoMon Juicy Lucy Sope Slider eli cheddarilla täytetty burgerpihvi.

Kalaherkut Nygrén – Friteerattua osteria, tomaattia ja majoneesia

Tampereen kalakauppojen kuningas ja legenda jo eläessään osallistui kilpailuun tuomalla minikeittiön yhteistyössä 4 Vuodenaikaa ravintolan kanssa heidän väliseen tilaan kauppahallissa. Tässä olikin sellaista festarimeininkiä, mitä myös Stockmannin Herkku omalta osaltaan tapahtumaan toi. Mukava lisä Nygrénin ja 4 Vuodenaikaa yhteiskojussa oli se, että halutessaan sai ostaa annoksiin sopivan valkoviinin kyytipojaksi tuomaan lisämakuja pintxoihin.

Nygrénin kilpailuannoksena oli Friteerattua osteria, tomaattia kahdella tavalla ja majoneesia tarjoiltuna osterinkuoresta. Tämä oli kooltaan todellinen pintxo eli helposti haukattava yhdellä kertaa. Annos olikin erittäin toimiva kokonaisuus ja niitä olisi helposti nauttinut vielä pari muutakin samalla kertaa.

Arvosana: Ympäristö ja annos oli kaiken kaikkiaan makuaistien mieleen – arvosana 4.

Tamperradan pintxoviikon lounasajan huumaa Tampereen kauppahallissa.

Tamperradan pintxoviikon lounasajan huumaa Tampereen kauppahallissa.

Osteria ja valkoviiniä - normilounas...

Osteria ja valkoviiniä – normilounas…

4 Vuodenaikaa – Savustettu kuningasrapumoussetuutti

Tampereen paras lounasravintola 4 Vuodenaikaa ei pettänyt odotuksia tänäkään vuonna. Puitteet yhdessä Kalaherkut Nygrénin kanssa tarjosivat upean elämyksen yhdistettynä aina niin tunnelmalliseen Tampereen Kauppahalliin. Parasta oli kuitenkin kilpailuannoksen kohdalla se, että se jopa ylitti omat korkeat odotukseni. Jo pelkkä annoksen valmistus toi veden kielellä, mutta varsinainen visuaalinen taidonnäyte oli saada tämä tuutti käteen. Savustettu kuningasrapumousse, caviart & merilevätuutti oli ulkonäön puolesta pintxo parhaimmillaan.

Arvostelu: Visuaalinen ulkomuoto yhdistettynä tuutin makuun oli toistaiseksi tajunnanräjäyttävin kilpailuannos. Kieltämättä ateriaan sopivan raikas valkoviini toi esiin annoksesta vielä yhden lisävaihteen, mutta ilman sitäkin täyden vitosen arvoinen suoritus. Nähtäväksi jää, onnistuuko iltakävelyiden aikaan joku muu annos nousemaan tämän Kuningasrapumoussetuutin edelle – makuelämyksen osalta siihen on mahdollisuudet, mutta ulkonäön ja innovatiivisuuden puolesta en usko. Tuutti oli kuitenkin täydellinen pintxo eli se ansaitsee joka tapauksessa arvosanan 5.

4 Vuodenaikaa on aina täynnä, mutta hyvin sinne mahtui pintxojakin syömään.

4 Vuodenaikaa on aina täynnä, mutta hyvin sinne mahtui pintxojakin syömään.

Kalaherkut Nygrénin osteri ja 4 Vuodenaikaa ravintolan kuningasrapumoussetuutti.

Kalaherkut Nygrénin osteri ja 4 Vuodenaikaa ravintolan kuningasrapumoussetuutti.

5/54 – vielä on maisteltavaa jäljellä

Tamperrada 2017 tapahtuman paras puoli on se, että maisteltava ei todellakaan lopu kesken. Toki jotkut ehtivät viikon aikana maistelemaan kaikki annokset, mutta suurin osa ehtii nauttimaan vain murto-osan pintxoista. Tällaisessa tapahtumassa itsestä oleellista onkin se, että löytää uusia ravintoloita katsastettavaksi ja nauttii kävelyn lomassa muutaman erinomaisen pienen pintxon eri paikoissa. Useinhan pintxot ovat parhaimmillaan sopivan juoman kera, joten kannattaa kysellä kokeilta suosituksia millainen juoma tuo esiin parhaat aromit annoksista. Monessa ravintolassa on tarjolla myös muita pintxoja, joten ei kannata nauttia vain kilpailuannoksia. Itselle pelkästään jo lounaskävely oli omanlaisensa elämys ja kokonaisarvosana sille täydet 5 pistettä.

Mikäli pintxoviikon jälkeen haluaa nauttia kerralla useita pintxoja sopivan juoman kera, kannattaa hankkia liput Kauppahallin Herkkufiestaan syyskuulle. Silloin on mahdollista nauttia kymmenen ravintolan pintxoja samalla kertaa viinin kera. Tapahtuma kuulostaa kyllä omiin korviin tosi mukavalta.

Parasta kaupunkikävelyä Tampereella,
Kohteena maailma / Rami

Lue lisää:

Tamperrada on kulinaristinen elämys ympäri Tamperetta.

Tamperrada on kulinaristinen elämys ympäri Tamperetta.