Kotimaata ristiin rastiin

Vuosi sitten kesäloman jälkeen intouduin tekemään kokoelmapostauksen siitä, kuinka loma oli mennyt reissatessa pohjoismaita ristiin rastiin. Tänä vuonna loma sujui mukavasti kotimaata tutkiessa, joskin loman loppuun tuli vielä perinteinen Tallinnan reissu. Muuten pysyttelin Suomen rajojen sisäpuolella, vaikka aina ei siltä tuntunut. Nimittäin lomaviikko Ahvenanmaalla kävi ulkomaanlomasta kielikylpyä myöten. Pitemmittä puheitta kesäloman kohteet matka-aakkosten muodossa A:sta Ö:hön.

Kesäloman matka-aakkoset

A – Anttolanhovi

Saimaa kierroksen ensimmäinen majoituskohde oli Anttolanhovi Mikkelissä. Majoituimme Anttolanhovin Art & Design rantahuvilassa, joka on toistaiseksi ollut upein majoituskohteeni Suomessa varmasti yli sadassa majapaikassa vietetyistä öistä. Upean rantahuvilan lisäksi tuli nautittua Anttolanhovin lähiruokaan panostavassa fine dining -ravintolassa, joten kokonaisuus oli kyllä luksuslomaa parhaimmillaan.

B – Borgå

Porvoo on ollut itselle perinteinen kohde vuosien varrella sukulaissuhteiden myötävaikutuksesta ja niin sitä tänäkin kesänä päivä vierähti Porvoossa. Porvoojoen rannassa olevat punaiset makasiinirakennukset ja sen takana näkyvä Porvoon tuomiokirkko on sellainen näky, että sitä jaksaisi katsella joka päivä aamusta iltaan. Porvoo onkin yksi Suomen upeimmista kesäkaupungeista ja siellä tulee aina hyvälle tuulelle.

C – Colpopolis

Lahti eli latinaksi Colpopolis on itselle sellaisia kaupunkeja, että sinne pitäisi tehdä oikein kunnon hotelliyöreissu kesäaikaan. Tänäkään vuonna en sitä toteuttanut, mutta pysähdyin ohi ajessa yhteen Suomen mielenkiintoisimmista hampurilaispaikoista maukkaalle lounaalle. Nimittäin Bus Burger toimii vanhassa amerikkalaisessa koulubussissa ja sitä pidetään Lahden parhaana burgerpaikkana.

D – Dånö

Dånön rantakalliot on jylhä näky Ahvenanmaan luoteisosassa. Dånö kuuluu tänä kesänä itselle siihen osastoon, että käydään nyt tuollakin, jotta muksut ehtivät nukkumaan kunnon päiväunet autossa.

E – Eckerö

Eckerö on yksi Ahvenanmaan upeimpia paikkoja ja oma suosikkini Maarianhaminan lisäksi yöpymispaikaksi silloin, kun haluaa päästä kävellen muutamaan laadukkaaseen ravintolaan Ahvenmaalla. Ranta-alueen lisäksi Eckerössä sijaitsee myös pienten lasten suosikkipaikka SmartPark, jossa tuli vietettyä mukava päivä muksujen kanssa.

F – Forssa

Kesän parhaita löylyjä tuli heiteltyä appiukon puusaunassa Forssassa, kun parina iltana tarkeni jopa nauttimaan saunaoluet terassilla. Forssan torilla aamupalaa nauttiessa kuuntelin samalla eläkeläisten tanssiorkesteria ja vietin rauhallista aamupäivää puistosta toiseen kävellessä. Perinteisessä kumiankkojen kilpailussa oma ankkani ei päätynyt palkintosijoille, joten tuin FoKoPon toimintaa osallistumismaksun muodossa.

G – Godby

Godbyssä parasta antia on Stallhagenin panimon gastropub, jossa tuli nautittua maittava iltapala oluenmaistelun ohella. Muutenkin Godbyn tiet tuli tutuksi, kun siitä tuli sahattua ohi useampaan kertaan viikon aikana.

H – Hamina

Haminaan kutsu tuli ikilomalaisten häihin ja ne olivatkin yksi kesän ehdottomista kohokohdista. Haminan maaseudulla vietetyt tunnelmalliset häät oli maalaishäät parhaasta päästä. Häiden jälkeisenä aamuna oli kiire jatkaa matkaa kohti Tamperetta ja rippijuhlia, mutta hieman ehdittiin tutustumaan myös ympyräkaupungin nähtävyyksiin. Sitä oli kyllä jo myös Hotelli Seurahuone, jonka vastaanotto on ollut erikoisin Suomessa, mihin muistan törmänneeni vähään aikaan.

I – Indigo

Hyvästä ruuasta ja laadukkaista oluista pitävän ykkösmesta Ahvenanmaalla on ravintola Indigo Maarianhaminassa. Paikan pullo-olutvalikoima on Suomen parhaimmistoa ja ravintolan terassi todella viihtyisä. Yksi kesän parhaista ravintolakokemuksista jäi mieleen sellaisena, että olisi kiva mennä todella pian uudelleen pidemmän kaavan mukaan nauttimaan iltaa.

J – Juva

Juva oli itsellä läpimenokuntana matkalla Mikkelistä Savonlinnaan, mutta kyllä sinne yksi tarkoin mietitty pysähdyspaikkakin oli suunniteltu. Nimittäin TeaHouse of Wehmais on Suomen ainoa englantilainen teehuone ja pelkästään senkin takia pysähtymisen arvoinen paikka. Upea kokemus ja tulipahan nauttia kello viiden tee tyylikkäästi kotimaan kamaralla.

K – Kangasala

Kangasala on itselle rakas paikka, sillä olenhan siellä lapsuuteni ja nuoruuteni viettänyt. Jos minulta kysytään, olenko tamperelainen vai kangasalalainen, niin vastaus on jälkimmäinen, vaikkakin Tampereella olen asunut jo reilut parikymmentä vuotta. Käyn toki edelleen Kangasalla usein, viimeksi tänään.

Kangasalla parasta on järvet sekä harjumaisemat, mutta löytyy siellä muutama hieno museokin. Vehoniemen automuseo on jopa ilmainen ja samalla pääsee katsomaan järvimaisemia Vehoniemen näkötornista. Lähistöltä löytyy automuseo Mobilia, jossa on Suomen rallimuseo.

L – Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto Tammelassa oli itselle vuoden kahdeksas kansallispuisto. 15 kilometrin lenkki vaihtelevassa suomalaisessa metsämaastossa oli erinomainen puolipäiväretki. Kyynärharjun maisemat järvien ollessa molemmin puolin pientä kannasta jäi reissusta kuitenkin parhaiten mieleen.

M – Mikkeli

Mikkelissä tuli vietettyä pari mukavaa kesälomapäivää tutustuen kaupungin parhaisiin kohteisiin. Yksi mielenkiintoisimmista paikoista itsestä oli Ollinmäen viinitila, joka on yksi Suomen vanhimmista. Edellisestä viinitilavierailusta Suomessa oli vierähtänyt jo parikymmentä vuotta, mutta Ollinmäen vierailun jälkeen innostuin menemään heti Puumalassa Temolan viinitilalle seuraavana päivänä.

N – Naantali

Naantali kuuluu perheemme jokavuotisiin kohteisiin ja niin tälläkin kertaa löysin itseni Muumimaailmasta. Ihmetystä aiheutti se, että siellä oli kerrankin aika vähän porukkaa, joten sai todella rauhassa sekä tutustua rakennuksiin että rutistella muumihahmoja useaan otteeseen. Illaksi laitoimme muksut hoitoon isovanhemmille ja katsastimme Fingerporin näytelmän Emma-teatterissa sekä nautimme illallista Uudessa Killassa. Täydellinen päivä kaiken kaikkiaan.

O – Oravi

Oravi jäi valitettavasti ohimenon asteelle, sillä Linnansaaren kansallispuistoon ei tällä lomareissulla aika riittänyt. Oravi kuuluu tulevaisuuden suunnitelmiin ja mieluummin keväällä, jolloin saimaannorpan näkeminen on todennäköisintä.

P – Punkaharju

Punkaharjun maisemat niin auton ikkunasta kuin pyörän satulasta näyttivät upeilta. Niin oli upeita myös Jukka Rintalan suunnittelemat puvut, joita esiteltiin Hotelli Punkaharjun muotibrunssilla. Punkaharju on kyllä niin kaunis, että se kannattaa jokaisen suomalaisen kokea edes kerran elämässään.

Q – Q-Park

Jos Tampereen keskustaan onnistuu jotain reittiä ajamaan, niin auto kannattaa jättää Q-Parkkiin. Kotikenttäedun suomin valtuuksiin löydän yleensä nopeimmat reitit, mutta kyllä pahaa tekee turistien puolesta, kun he ovat autoilemassa Tampereen keskustassa.

Muistin virkistämiseksi Tampereen keskustan ulkopuoleltakin löytyy paljon nähtävää ja tekemistä Tampereella.

R – Ratinannokanpuisto

Tammerfestissä tänä vuonna olin paikalla torstaina, kun kattauksena oli Sanni, Jenni Vartiainen, Apulanta ja Haloo Helsinki. Kattaus oli sen verran kova, että jätin Sannin väliin ja kävin katsastamassa sen viikkoa myöhemmin Valkeakosken Työväen Musiikkijuhlilla.

S – Savonlinna

Saimaan upein kaupunki oli itsestä elämys. Toki talvisin työreissuilla Olutravintola Sillansuu on tullut tutuksi, mutta on kyllä kaupungissa paljon muutakin. Savonlinna on ilman muuta Suomen parhaita kesäkaupunkeja ja oli itselle yksi kesän kohokohdista.

T – Tallinna

Tänä kesänä ainoa reissu Suomen rajojen ulkopuolelle suuntautui Tallinnaan. Pitkään oli vaihtoehtona myöskin Pärnu, mutta aikatauluja ei saatu sopimaan sen suhteen. Pari päivää Tallinnassa meni totutusti vauhdilla ja paluumatkalla aloinkin suunnitella jo uutta Tallinnan matkaa. Pienpanimo-oluiden ja laadukkaan ruuan ystävän lähikohde nro 1 on Tallinna ilman muuta!

U – Uffe på Berget

Uffe på Berget on näköalaravintola Ahvenanmaalla, jonka yhteydestä löytyy upeita maisemia tarjoava puinen näkötorni. Uffe på Bergetiltä on vuosien takaa itseltä hauskoja muistoja, joten joka kerta ohi ajaessa nousee suupielet väkisin hymyyn, jollei ole ollut jo ennen sitä.

V – Vääksy

Vääksyn kanavalla oli sopiva jäätelötauon paikka ja itsehän innostuneena seurasin kanavan toimintaa muutaman sulkujen avaamisen ajan.  Vääksyn sijaitsee sellaisella alueella, että upeat paikat eivät rajoitu pelkkään kanavaan – järvisuomea parhaimmillaan.

W – Wehmaan kartano

Wehmaan kartanon mailla sijaitsee Juvalla TeaHouse of Wehmais. Kartanon vetonaula on kuitenkin lasten mielestä lypsyautomaatti, jota voi seurata lähietäisyydeltä. Täytyy itsekin todeta, että lukuisten kartanoiden jälkeen lypsyautomaatti oli sopivan rentouttava vaihtoehto myös itselle.

X – Nukkuminen

Lomalla perinteisesti tuli nukuttua monessakin paikassa hyvin ja hyvin huonosti. Maarianhaminan iltakävelyllä ei huvittanut kyllä näissä maisemissa mennä nukkumaan ollenkaan.

Y – Ylöjärvi

Ylöjärveltä lähti kesäloma liikkeelle vauhdikkaasti, kun kävin testaamassa Wake Valleyn lainelautailua eli “weikkausta”. Mielettömän hauskaa puuhaa, jonka jälkeen löytyi kropasta kokonaan käyttämättömiä lihaksiakin.

Z – Zero Cola

Kotimaanmatkailua pystyi harrastamaan myös juomalla Zero Colaa, kun tölkkeihin oli painettu Suomen upeita kohteita.

Å – Åbo

Turussa ohjelmaan kuului perinteisesti myös Åbo-Turku -risteily Förillä. Mayerin telakkaan tuli tutustuttua jo toukokuussa, mutta gastropub Auneen ehdin vasta kesälomalla. Turku ei pettänyt tälläkään lomareissulla, joten siellä jaksaa käydä kerta toisensa jälkeen muutaman kerran vuodessa. Pari uutta ravintolaa tuli taas korkattua ja nauttia Aurajoen rantanäkymistä ilman sen kummempaa ohjelmaa.

Ä – Äiti

Kesälomareissut mahdollisti äiti, joka hoiti kissaa lomareissujen ajan.

Ö – Öylätti

Tänä vuonna tuli nähtyä monta upeaa kirkkoa ja muutamassa tuli käytyä sisälläkin. Poitsun pääseminen ripille kuului luonnollisesti myös ehdottomasti kesän kohokohtiin.

Lomaterveisin,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Kesäloma 2017 on kirjaimellisesti takanapäin, kun huomenna on paluu takaisin töihin. Omaa yksittäistä suosikkia on vaikea nimetä, mutta sekä Ahvenanmaa että Saimaa olivat molemmat upeita lomakohteita. Mitkä oli oman kesälomasi TOP3 kohteiden kirjainta?

Lisää luettavaa:

Instagram Travel ThursdayTämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat
Travellover, Skimbaco ja Vagabonda.
Lue ohjeet täältä.

P.S. Minut löydät siis Instagramista: https://www.instagram.com/kohteenamaailma
Blogini on myös Facebookissa: https://www.facebook.com/kohteenamaailma
Matkailuaiheiset tviitit: https://www.twitter.com/kohteenamaailma