Pohjoismaita ristiin rastiin

Kesäloman määritelmä on tänä vuonna itsellä hieman vaikea määritellä, sillä se pitää sisällään talvilomaa, kesälomaa, isyyslomaa ja hoitovapaata… Jokaiselle näistä lomista on osunut jotakin reissuja Pohjoismaissa, mihin olenkin tämän kesän halunnut keskittyä. Onneksi loma vielä jatkuu parisen kuukautta, niin ehtii olemaan kenties kotonakin.

La Vida Loca 2.0 -matkablogin Sari kirjoitteli vähän aikaa sitten legendaarista matkablogikamaa eli The Matka-aakkoset. Postauksen ideana oli kaikessa yksinkertaisuudessaan kertoa yksi mieleen juolahtava, matkailuun liittyvä asia kullekin aakkosten kirjaimelle. Itse modifioin ideaa siten, että kerron kesäloman 2016 kohteet A:sta Ö:hön.

Kesäloman matka-aakkoset

A – Asuntomessut

Asuntomessut on kesän suosikkitapahtumia Suomessa. Seinäjoen asuntomessut tarjosivat tänä vuonna paljon nähtävää hintaluokassa 400-700000 euroa, mikä valitettavasti on aivan ylikanttiin suurimmalle osalle suomalaisista asunnonostajista. Kun tähän huomioidaan vielä se, että näissä taloissa ei ollut mukana tontin hintoja, niin aika harvalla on varaa vastaavanlaisiin asuntoihin. Näin ollen kohokohdaksi jäi Duudsonien HP:n kanssa jutustelu hänen uuden asuntonsa pihassa.

B – Billund

Pehmeä Bertta voisi olla vaikea kirjain, mutta itselle oli tänä vuonna ylitarjontaan sen suhteen. Bergenin ja Barlingbo Bryggerin sijasta valitsen Billundin, jonne ensi viikolla suuntaan kolmannen kerran aikuisiällä. Tyttären kanssa tehdään ensimmäinen isä&tytär -retki ulkomaille ja aloitetaan se Legolandista. Aivan huippu mesta, vaikka talvellakin.

C – C-luokan hytti

Siitä on parisen kymmentä vuotta, kun tein laivalla sen yhden ainoa reissun C-luokan hytissä jossakin opiskelijariennoissa. Olin vannonut, että en toiste enää mene C-luokan hyttiin. Vannomatta paras, mutta tänä vuonna kävin kuuntelemassa yöt Silja Europan konehuoneen ääniä. Ainoa vapaana ollut hyttiluokka oli C, ja Visbyyn oli pakko päästä äkkilähdöllä. Reissu oli erinomainen, vaikka en juuri nukkunutkaan. Tällä kerralla syy ei ollut yökerhon.

D – Dragon

Viro ei luonnollisesti pohjoismaita ole, mutta Tallinna on monelle tutumpi kuin suomalaiset kaupungit. Itse kävin siellä ainoastaan muutaman tunnin pikavisiitillä, missä pääkohde Superalkon lisäksi oli maittava lounas jossakin parhaimmista Tallinnan ravintoloista. Eipä se onnistunutkaan ilman pöytävarausta, joten raatihuoneen torilla jäi aikaa valokuvata Dragon-kyltti. Tallinnan vanhan kaupungin pääkatu oli revitty koko matkalta auki, joten kaupunki muistutti kotoisan Tampereen jokavuotisia kesätietöitä.

E – Egersund

Joskus matkan aikanakin on mukava lukea matkaoppaita. Lonely Planet suositteli Egersundin pientä kaupunkia Länsi-Norjassa, joten tein pienen koukkauksen sen kautta matkalla Stavangeriin. Aivan upea vanha puukaupunki, jossa tuli historiastakin opittua paljon uutta. Esimerkiksi sen, että saman perheen naiset ja miehet istuivat kirkossa todella pitkään eri puolella käytävää. Samoin tuli uutena havaintona se, että monia norjalaisia kirkkoja koristaa purjelaivat Tanskan lipulla varustettuna ajalta jolloin Norja kuului Tanskalle.

F – Forssa

Forssa on siitä ihmeellinen kaupunki, että kovin usein siellä olen, mutta mitään sieltä en ole oikeastaan nähnyt. Anopin pihan lähistöltä löytyi erinomaiset vattupensaat, mutta cityboy72:sen varustus ei ollut parhaimmillaan marjojen noukintaan. Släpärit, shortsit ja T-paidat saivat hyttyslaumat laadukkaan veren perään ja marjojen noukinta jäi omalta osalta varsin vaatimattomaksi. Mikä kuitenkin pahinta, ravintolaiva Jannu jäi tältäkin kesältä kokematta.

G – Gardermoenin lentoasema

Tänä kesänä olen yrittänyt lähtenyt Oslon Gardermoenin lentoasemalta neljä kertaa tietyllä kellonlyömällä, mutta yksikään kone ei ole ollut ajoissa. Ensimmäisellä kerralla taiteiltiin jopa siten, että ei ehditty koneeseen, kun yhdessä laukussa oli jotain häikkää. Syy ei koskaan selvinnyt, eikä yksikään laukku saapunut ajoissa määränpäähän. Viimeisin lähtö puolestaan oli siten, että kone rullasi kiitoradalle siinä vaiheessa, kun piti olla lähtökiidossa jo Arlandan kentältä kohti kotia. Uudelleenreititykset toimivat lopulta siten, että reilut 300 euroa maksoi taksi Turusta Tampereelle. Näin ollen Charles de Gaulle on saanut kilpailijan Oslosta.

H – Helsinki

Tänä kesänä Helsinki jäi lähinnä läpikulkukohteeksi. Kuitenkin alkukesästä siellä tuli muutamaan otteeseen käytyä, mutta ensi kesänä pääkaupunkiimme tarvitsee keskittyä taas enemmän. Omaksi suosikiksi tänä vuonna nousi Esplanadin puiden pyjamat, kun Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuma jäi poikkeuksellisesti väliin.

I – Iisalmi Pale Ale

Suomessa on olutverotus sanonko mistä. Näin oluen harrastajan näkökulmasta Iisalmi Pale Ale olut on malliesimerkki siitä, miksi kannattaa käydä hakemassa oluet Virosta. TallinkSiljan laivalla Iisalmi Pale Ale maksaa kolmasosan siitä kuin Suomessa ja kaiken huipuksi sitä saa vielä 0,33 litran tölkkinä. Kotimaassa tuote on siis kolme kertaa kallimpaa ja tarjolla on vain 0,5 litran tölkkiä. Olvihan omistaa myös Tartossa toimivan A le Coq -panimon, joka tuottaa aivan saman näköistä Indian Pale Ale -tölkkiä. Siihen se samankaltaisuus sitten jääkin, sillä se olut on tehty aivan eri humalalajikkeista kuin aito ja alkuperäinen Iisalmi Pale Ale.

J – Jondal

Folgefonnan jäätikkö on Norjan kolmanneksi isoin. Jondalin kylästä lähtee parikymmentä kilometriä pitkä tie Folgefonnan jäätikön päälle, jossa sijaitsee Folgefonnan Summer-Ski. Vain kesäaikaan auki oleva hiihtokeskus on monien maajoukkueiden suosiossa kesäharjoituksiin ja tulihan siellä käytyä itsekin muutamat kurvit vetäisemässä. Samaisessa paikassa voi harrastaa myös jäätikkökävelyä tai nauttia vaan autoilun maisemista.

K – Kaskis

Monessa ravintolassa on tänä kesänä tullut syötyä, mutta parasta ruokaa on ollut tarjolla Turussa Kaskiksessa. Kaskis onkin Turun ykkösravintola ja sinne täytyy tehdä varaus viikkoja etukäteen. Kesällä Kaskiksessa on kauniina päivinä terassi auki, jonne on jokaiseen kolmeen kattaukseen tarjolla 14 lisäpaikkaa. Sitä kannattaa tiedustella muutamaa päivää ennenkin, niin voi saada pöydän helpommin tähän huippusuosittuun ravintolaan.

L – Lysebotnin leirintäalue

Lysebotnin vuono on yksi Norjan upeimmista. Vuonon perällä sijaitsee Lysebotnin pieni kylä, jossa upean majoituspaikan tarjoaa Lysebotnin leirintäalue. Leirintäalueella voi majoittautua telttojen lisäksi kuuteen vuokramökkiin, joiden pieneltä terassilta aukeaa täydellinen maisema. Leirintäalueella voi katsella Base-hyppääjien alastuloa käytyään ensin päivävaelluksella Kjeragboltenilla. Lysebotnin toisessa päässä sijaitsee Norjan tunnetuin luontokohde Preikestolen, jonka vaellus kannattaa yhdistää Kjeragiin.

M – Mynämäki

Mynämäki on parhaimmillaan juhannuksena kaveriporukalla. Mölkyllä katsotaan, kuka on juhannuksen virallinen mölkvisti. Pihajatsi on mukavaa ajanvietettä ja kesäpäivän lomassa nautitaan olutta kohtuudella. Mannerheimin lastensuojeluliitolta vuokrattu pomppulinna on lasten suosikki, joten jokaiselle löytyy sopivaa tekemistä. Mynämäen sijasta juhannuksen viettoon käy mikä paikkakunta tahansa Suomesta, kunhan on sopiva porukka kasassa.

N – Naantali

Naantali, jos mikä, on monen pieniä lapsia omaavan perheen suosikkikaupunki kesällä Suomessa. Muumimaailma sijaitsee upealla paikalla, joten aikuisetkin viihtyvät Muumilaaksossa. Naantalin keskustan satamassa on monia rantaravintoloita, joissa voi syödä illallisen upeasta maisemasta nauttien.

O – Odda

Oddan kaupunki oli jo sata vuotta sitten Norjan toiseksi vierailluin matkakohde. Nykyään Odda ei ole lähellekään niin korkealla matkailijamäärissä, mutta kesäaikaan siellä on paljon luonnosta nauttijoita. Oddan läheisyydessä on lukuisia erinomaisia patikointi- ja vaellusreittejä, joista Trolltunga luonnollisesti tunnetuin.

P – Preikestolen

Norjan suosituin yksittäinen luontonähtävyys on Preikestolen. 604 metriä Lysebotn -vuonon reunalla pystysuoraan nouseva saarnastuoli on upea nähtävyys. Neljän tunnin patikkaretkellä pääsee nauttimaan todella upeista maisemista sään salliessa. Preikestolenin patikointiin kannattaa varata tunti enemmän aikaa ja kiivetä vielä sata metriä korkeammalle, mistä avautuu maisemat vieläkin upeampana. Preikestolenin vaelluksesta tulossa oma postaus lähiaikoina.

Q – Queen Bohemian Lager

Pohjoismaissa ja Baltiassa reissatessa kesän oluet ovat keskittyneet kyseisen maiden pienpanimo-oluisiin. Näin ollen tsekkiläinen Queen Bohemian Lager, nimestään huolimatta pilsneri, on ollut harvoja poikkeuksia kesän juomavalinnoissa. Sekä Norjasta, Ruotsista että Virosta on jokaisesta löytynyt todella laadukkaita pienpanimo-oluita kotimaista tuotantoa unohtamatta.

R – Rogaland

Rogaland on Norjan upeimpia alueita. Stavangerin läheisyydestä löytyy Lysebotn -vuono, jonka reunalla on toinen toistaan upeampia vaelluskohteita. Preikestolen ja Kjerag on luonnollisesti tunnetuimmat, mutta esimerkiksi itseä kiinnostaisi kovasti patikoida Flørlin 4444 porrasta ylös Lysebotnin vuonon huipulle. Rogalandin alueella kulkee myös pari Norjan kansallisista turistiteistä, joten upeista maisemista voi nauttia myös autoillessa.

S – Stavanger

Stavangerin kaupunki oli ohjelmassa toistamiseen neljän vuoden sisällä. Stavanger itsessään on upea kaupunki, mutta parasta siellä on kuitenkin lähialueen luontonähtävyydet. Preikestolen ja Lysebotn -vuono ovat tunnin ajo- ja lauttamatkan päässä. Stavanger onkin oiva paikka lähteä tutustumaan vuono-Norjaan.

T – Tartto

Tartto oli todella mukavaa vaihtelua Tallinnan matkoihin. Virossa on paljon muutakin kuin Tallinna, joten kannattaa lähteä myös katsastamaan muita paikkoja. Itselle ei Viro ole oikeastaan Tallinnan lisäksi tuttu kuin Niitväljan golfkentän osalta, sillä Pärnun vierailukin on suoritettu Neuvostoliiton aikaan. Tartto onkin erinomainen muutaman päivän lomakohde joko omalla autolla tai Finnairin suorilla lennoilla. Palvelukulttuuri Tartossa on monta pykälää Tallinnaa edelle, joten ravitsemusliikkeissä on senkin vuoksi mukava viettää aikaa.

U – Urjala

Urjalassa tuli vietettyä yksi lauantai perinteiselle suomalaisella mökillä. Suomi on tuhansien järvien maa ja Urjalassakin niitä on monia. Takapenkin terroristeille sijaitsee Urjalassa makeistukku, mutta itselle Urjala tulee mieleen perinteisenä mökkikuntana. Mökkeily on mukavaa, oli sitten kyseessä Kangasala, Tammela, Urjala tai joku muu paikkakunta Suomessa.

V – Visby

Visbyn risteily tuli varattua todella pikahälytyksellä. Monta vuotta Visbyyn on tehnyt mieli ja kyllä kannatti lopultakin mennä. Tekisi jopa mieli sanoa, että kauniina kesäpäivänä Visby on Pohjoismaiden kaunein kaupunki. Kesänä lämpimin päivä tuli vietettyä todella upeassa kaupungissa, josta postausta tulossa ensi viikolla.

W – Werner Söderström Osakeyhtiö

Porvoossa perustettu Werner Söderström Osakeyhtiö (WSOY) näkyy vielä tänäkin päivänä Porvoon katukuvassa. Itse olen Porvoon pääpaikan ohi ajanut tänäkin kesänä muutaman kerran, joskin kyseistä rakennusta enemmän on kiinnostanut jokirannan vanhat talot. Vanha Porvoo onkin yksi Suomen kauneimpia paikkoja ja tarjoaa upeat puitteet kesäpäivän viettoon. Lapsiperheiden kohokohta on Muumileikkipuisto, joka on yksi Suomen hienoimpia leikkipuistoja.

X- X Särkänniemi

Särkänniemen huvipuisto sijaitsee upealla paikalla Näsinneulan juuressa. Kesän uutuuslaitteen eli X:n kyytejä katsellessa alkaa jo suurinta osaa huimata. Koska en saanut seurueestani kaveria testaamaan kesän uutuuslaitetta, tyydyin muksujen menon katseluun Possujunassa. Hiekkapusseilla onnistuin tiputtamaan kolme ilmapalloa viidestä, joten päävoitto (laatikollinen karkkipusseja) jäi yhden osuman päähän. Eniten kuitenkin harmitti se, että koripallopeli oli rikki, emmekä päässeet kaverin kanssa kilpailemaan sillä tällä kerralla.

Y – Ykköskohde kesällä Trolltunga

Koko Norjan reissu oli suunniteltu sen pohjalta, että Trolltunga onnistutaan valloittamaan päivävaelluksella. 22 kilometrin retki vei aikaa 13 tuntia ollen erittäin upea kokemus kaiken kaikkiaan. Norjan luonto on todella kaunista ja se tällä reitillä tuli taas hyvin huomattua. Trolltunga onkin ulkona liikkumisesta tykkääville aivan huippukohde!

Z – Zlatan Ibrahimovic

Jalkapallon EM-kisoja Ranskasta tuli seurattua tiivisti television välityksellä. Pitkään teki mieli lähteä paikan päälle kisoja katsomaan, mutta ne jäi tällä kerralla väliin. EM-kisojen huuma on kyllä parasta paikan päällä, mutta pelit näkee parhaiten televisiosta. Zlatan Ibahimovicin ja Ruotsin pelit loppuivat jo alkusarjan jälkeen, mutta Islanti piti Pohjoismaiden värejä pinnalla ollen kisojen isoin yllättäjä.

Å – Åbo

Suomen Turku on upea kesäkaupunki. Aurajoen rannassa Turku on parhaimmillaan ja Förillä voikin tehdä matkan Turusta Åboon. Tämän kesän huippu-uutuus Turussa on Lånä -vuokravenepalvelu, jonka avulla voi itse veneillä Aurajoessa. Tätä on tamperelaisena vaikea sanoa, mutta Turku on tällä hetkellä Suomen kesäkaupunki nro 1.

Ä – Ähtäri

Ähtärin vieressä Alavuden kaupungissa sijaitsee Tuurin kylässä Suomen suurin kyläkauppa eli Veljekset Keskinen. Vesaa eikä tarjoushaukka Jormaa ei näkynyt, mutta pahviset oikeanmittaiset figuurit sentään pääsivät meidän kanssa kuvaan. Tällä kerralla en ostanut Tuurista mitään, edellisellä kerralla vuosia takaperin tarttui matkaan kymmenellä eurolla vieläkin toimiva kumivene.

Ö – Öljymuseo

Stavangerin kaupunki elää öljybisneksestä ja sieltä löytyykin Norjan öljymuseo. Museo olikin erittäin positiivinen yllätys, sillä se oli varsin interaktiivinen. Itse tuli testattua mm. pelastustunnelia sekä paniikkihuonetta, jotka molemmat olivat erittäin mielenkiintoisia kokemuksia. Museo itsessään on myös arkkitehtuurin taidonnäyte mielenkiintoisen näyttelyn lisäksi.

Lomaterveisin,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Mitkä oli oman kesälomasi TOP3 kohteiden kirjainta?

Instagram Travel ThursdayTämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat
Travellover, Rimmalaura ja Muru Mou.
Lue ohjeet täältä.

P.S. Minut löydät siis Instagramista: https://www.instagram.com/kohteenamaailma
Blogini on myös Facebookissa: https://www.facebook.com/kohteenamaailma
Matkailuaiheiset tviitit: https://www.twitter.com/kohteenamaailma