Odda – satavuotinen matkailuhistoria
Odda oli sata vuotta takaperin Norjan toiseksi vieraillun matkailukohde. Pienen pieni kylä vuonon päässä houkutteli laivoilla matkailijoita ympäri maailmaa katsomaan vapaana virtaavia vesiputouksia. Insinöörit ymmärsivät vesiputousten arvon ja Trolltungan lähistöllä ollut vesiputous otettiin hyötykäyttöön. Matkailijoiden virta Oddaan loppui, kun sen vieressä sijaitsevasta Tyssedalista tuli aikoinaan maailman mahtavimman sähkövoimalaitoksen koti.
Paljon on edelleen vapaita putouksia Oddan lähistöllä, mikä houkuttelee taas matkailijoita ihailemaan vuono-Norjan hienoimpia vesiputouksia. Samaten vaellus- ja patikointimaastot tarjoavat upeita maisempia Oddan seudulla. Lähistöltä löytyy lisäksi Folgefonnan kansallispuisto, missä sijaitsee Norjan kolmanneksi suurin jäätikkö. Jäätiköllä voi aktiiviurheilijat käydä kokeilemassa jääkävelyä tai kesälaskettelua vain kesällä auki olevassa Folgefonnan laskettelukeskuksessa. Kaikista tunnetuin ja suosituin kohde Oddan lähistöllä on Norjan ehkäpä jopa kuuluisin luontonähtävyys Trolltunga, minkä kävimme poikieni kanssa valloittamassa.
Oddan seudulla historiallisen majoituskohteen Trolltungan vaellukselle, aktiivilomailulle ja autoreissulle tarjoaa Hotel Tyssedal. Yli satavuotisen historian aikana hotelli on majoittanut niin vieressä sijainneen Tyssedalin voimalan johtokuntaa, työntekijöitä ja matkailijoita tarjoten vielä nykyäänkin Oddan kaupungin parhaan ravintolan. Trolltungan parkkipaikalle hotellilta ajaa 15 minuuttia, joten sen erinomainen sijainti tarjoaa tukevan aamupalan jälkeen lyhyen ajomatkan pitkän vaelluksen alkuun.
Itse mietin pitkään minkä hotellin valitsen kolmen yön tukikohdaksi Norjan vaellusreissun aloitukseksi ja sijainnin puolesta Hotel Tyssedal oli selvä ykkönen. Valitettavasti Norjan hintataso kesän sesonkiaikaan on sen verran korkea, että majoitus meinasi lohkaista turhan suuren osan matkabudjetista. Hotel Tyssedal tarjosi majoituksen puoleen hintaan blogikirjoitusta vastaan, joten majoituskohteen valinta oli lopulta itselle helppo.
* Postaus totetutettu yhteistyössä Hotel Tyssedalin kanssa.
Top 5 vinkit Oddan lähistölle
Vaeltamiseen ja patikointiin Oddan seutu tarjoaa erinomaisia vaihtoehtoja. Trolltunga on tietysti ylivoimaisesti kuuluisin kohde, mutta valitettavasti se on monelle aivan liian haastava fyysisen rasituksen vuoksi. Norjassa on kuitenkin jaoteltu patikka- ja vaellusreitit neljän vaikeustason mukaan (vihreä, sininen, punainen ja musta), joten jokaiselle löytyy sopivan tasoisia ja kestoisia reittejä. Trolltungan lisäksi suosituimmat hieman vaativammat reitit ovat Buerbreen jäätikkö ja Kuningatar Sonjan vaellusreitti (HM Queen Sonja’s panomaric hiking trail).
Vesiputouksia voi Oddan lähistöllä ihailla edelleen useassa kohtaa. Hieman Oddan eteläpuolella aivan tienvieressä virtaava Låtefossen on upea näky. Hieman pidemmällä Haugesundiin johtavan tien vieressä oleva Langfossen on puolestaan arvioitu jopa maailman kymmenen kauneimman vesiputouksen joukkoon. Tien vierestä putous ei nyt niin upea ole, mutta neljän tunnin patikkareissulla pääsee ihailemaan Langfossenin päälle todella upeita maisemia.
Norjan vesivoima ja energiamuseo (Norwegian Museum of Hydropower and Industry) sijaitsee Tyssedalin kylässä vanhassa voimalaitoksessa. Aivan upean voimalarakennuksen tiloihin pääsee tutustumaan aikoinaan maailman parhaaseen vesivoimalaitokseen. Laitoksen ympärille on koottu mielenkiintoinen näyttely Oddan kaupungin ja vesivoimalan historiasta. Ilman muuta suositeltava vierailukohde kaikille, jotka Oddan seudulle matkaavat.

Voimalaitoksen havainnekartta.

Vesiputkia on rakennettu kolmessa osassa eri aikakausina. Vasemmanpuoleinen putki oli aikoinaan maailman suurin. Tysso Via Ferrata -retkellä pääsee aktiiviurheilun makuun kävelemään vesiputkilinjoja rakentaneiden mestareiden jalanjäljille. Ei suositella korkeanpaikankammoisille!
Folgefonnan jäätikkö tarjoaa erinomaisia luontoaktiviteettejä niin patikoinnin, vaelluksen, jääkävelyn ja kesälaskettelun muodossa. Oddasta pääsee parhaiten ihailemaan jäätikköä joko XXX patikointireissulla tai sitten ajamalla Folgefonnan jäätikön päälle Jondalin kylästä. Jondalin kylään voi ajella kahden yli kymmenen kilometriä pitkän tunnelin kautta tai vaihtoehtoisesti kiertää Utnen kylän kautta. Mikäli ei aio tehdä ympärireittiä molempien reittien kautta, kannattaa valita Utnen kautta maisemareitti. Tällä kohtaa on yhdet kauneimmista vuononorjan maisemista ajellessa kirsikkaviljelmien läpi Utnen kylän lähettyvillä.
Itse Jondalin kylästä ajetaan 20 kilometriä varsinaista elämysreittiä jäätikön päälle. Maisemat ovat henkeäsalpaavan upeat, joten suosittelen autoreittiä vaikka ei aktiivilomailua itse jäätiköllä haluaisi harrastaakaan.

Rinkat katosivat lennoilla, joten omat varustukset eivät aivan parhaasta päästä ollut laskettelulle…

Folgefonnan laskettelukeskuksen parakkikioskista sai tarvittavat palvelut ja näki rinnekartan fläppitaululta.
Kansallisia maisemareittejä Oddan kohdalla menee useampia. Pari päivää saisi pelkästään helposti kulumaan auton ratissa, sillä upeita maisemia ja pysähdyspaikkoja on tasaisin väliajoin. Bergenin ja Stavangerin välillä liikkuessa kannattaa ilman muuta ajaa Oddan maisemareittien kautta.

Monilla tienpätkillä on vain yksi kaista molempiin suuntiin liikkuville. Autoilu Norjassa voittaa Playstationin autopelit mennen tullen!
Tyssedal hotel
Oddan seudun tutustumiseen erinomainen majoituspaikka on Tyssedal Hotel. Hotellin asiakkaista yli 50% käy kesäaikaan Trolltungalla, joten lienee selvä mikä alueessa eniten matkailijoita kiehtoo. Tyssedal hotellin satavuotinen historia tarjoaa majoituksen lisäksi taidenäyttelyn, sillä hotellissa on erinomainen kokoelma norjalaista maalaustaidetta. Useita töitä on tehnyt alkoholisoitunut Nils Bergslien (1853-1928), joka sai asua ilmaiseksi hotellissa maalattuaan useita tauluja hotellille. Rehellisesti sanoen itseä kiinnosti kuitenkin kaikista eniten hotellihuoneestamme avautuneet maisemat vuonolle ja Folgefonnan jäätikölle.
Hotellin ravintolaa pidetään Oddan parhaana, mutta valitettavasti sen testaaminen jäi puolitiehen. Trolltungan vaelluksen jälkeen menimme syömään juuri ennen sulkemisaikaa, mutta keittiön pääruokana toiminut kana oli päässyt loppumaan poikkeuksellisen runsaan ruokailijamäärän vuoksi. Itse tyydyin erittäin hyvään alkuruokana olleeseen parsakeittoon, mutta pojille se ei yllättäen maistunut. Näin ollen ravintolasta ei voi antaa muuta arvosanaa, kuin että aamiaisella oli tarjolla riittävän monipuolinen aamupala.
Hotellin sijainti on erinomainen, mutta Suomen hintatasoon tottuneille matkailijoille kallis. Trolltungan vaellukselle kyllä hotelli on silti erinomainen tukikohta pariksi yöksi.

Näissä maisemissa oli kiva ottaa parit laadukkaat norjalaiset iltaoluet, jotka oli hankittu menomatkalla Oslon lentokentän verovapaasta myymälästä.
-Kohteena maailma / Rami
* Postaus totetutettu yhteistyössä Hotel Tyssedalin kanssa.