Irlanti tarjoaa elämyksiä ympäri saarta

Irlanti tarjoaa kävijälleen elämyksiä. En tiedä ketään, joka ei olisi tykännyt Irlannista siellä käydessään. Suurin osa on ihastunut Irlantiin, muutama jopa rakastunut. Itselle Irlanti on erityisen lämmin, sillä sieltä löytyy itselle kaksi tärkeää asiaa: maailman parhaat links golfkentät sekä maailman paras pub-kulttuuri. Tähän kun yhdistetään saaren todella upeat luontokohteet, on Irlanti itselle yksi rakkaimmista alueista maailmassa!

Mitä sitten Irlannissa kannattaa nähdä ja tehdä? Siihen tietysti vaikuttaa osin se, mikä reissaajaa ylipäätään kiinnostaa elämässä. Tässä on lueteltuna omat Top10 elämykset Irlannissa – uskon, että löydät näistä vinkeistä itsellesi ainakin muutaman sopivan seuraavalle Irlannin matkalle!

Tämä postaus on osa junailemaani bloggaajien Irlantiviikkoa, jossa on mukana kuusi erinomaista matkabloggaajaa. Postauksen lopusta löydät linkit myös muiden bloggaajien sivuille sekä tiedot siitä, miten voit voittaa kahden hengen lennot Irlantiin kahden yön majoituksella. Ennen kisaan osallistumista, lue Top10 elämykseni, ja mieti mitä tekisit Irlannissa kilpailun voiton osuessasi kohdallesi.

Top10 elämykset Irlannissa

Autonvuokraus – Saarikierros autolla tai pienemmissä pätkissä on paras tapa tutustua Irlantiin. Suurin osa turisteista saapuu Irlantiin Dublinin kansainvälisen lentokentän kautta ja jatkaa sieltä lomailemaan Dubliniin. Ei Dublinissa todellakaan mitään vikaa ole, mutta paras tapa tutustua Irlantiin ja irlantilaisiin on kiertämällä eri alueita. Itse suosittelen auton vuokraamista ja saaren eri osiin tutustumista. Toki lomaan kannattaa yhdistää Dublin jollakin tavalla, mutta suurimmat elämykset koetaan Dublinin ulkopuolella.

Onko “vääränpuoleinen” liikenne sitten haastavaa? Kyllä, ei ole. Jos on tottunut autoilemaan kohtalaisen paljon Suomessa, niin ei se sen kummempaa Irlannissakaan ole. Toki alkuun saattaa olla joka kolmannella vaihtamiskeralla laskemassa ikkunaa, mutta pikku hiljaa oppii vaihtamaan vasemmalla vaihdekeppiä. Viikon kun on autolla sompannut Irlannissa, niin kotimaassa alkaa “laskemaan ikkunaa” paluupäivänä.

Vinkki: Irlannissa kannattaa varata kaksi kertaa enemmän aikaa siirtymiin, mitä kuvittelee karttaa katsoessa. Tiet on usein varsin kapeita ja mutkittelevia, joten keskinopeudet eivät aina kovin suureksi nouse. Lisäksi moni valtatie menee kylien ja kaupunkien keskustojen läpi, mikä aiheuttaa omat ruuhkansa. Kaiken kaikkiaan negatiivisia asioita autoilussa on huomattavan vähän verrattuna positiivisiin puoliin. Auton vuokraamalla saa Irlannin saaresta kaikista eniten!

Clifden, County Galway copyright Tourism Ireland

Clifden, County Galway copyright Tourism Ireland

Cliffs of Moher on Irlannin tunnetuin nähtävyys ja jokaisen Irlannin kävijän must-kohteita. Siinä missä Dublin sijaitsee Irlannin itärannikolla, niin Moherin kukkulat nousevat dramaattisen jyrkästi merestä Länsi-Irlannissa. Cliffs of Moher nousee korkeimmillaan yli 200 metriä pystysuoraan ylös Atlantin aalloista. Moherin kukkuloita katsomaan mennessä kannattaakin olla tarkkana, että ei putoudu kielekkeeltä alas valokuvia ottaessa.

Cliffs of Moher copyright Tourism Ireland

Cliffs of Moher copyright Tourism Ireland

Giant Gauseway – Pohjois-Irlannin puolella oleva Giant Gauseway on yksi Irlannin upeimmista luontonähtävyyksistä. Erikoinen kasa kivipylväitä on vuosituhansien aikana nivoutunut yhteen muodostaen todella omaperäisen rantakallion. Giant Gauseway kuuluu ehdottomasti Pohjois-Irlannin kävijän must-kohteeksi ja samalla siihen voi yhdistää lähellä olevan maailman vanhimman viskitislaamon eli Bushmillsin.

Giants Gauseway copyright Tourism Ireland

Giants Gauseway copyright Tourism Ireland

Ring of Kerry on 179 kilometriä pitkä ympärysreitti, jonka varrella näkee Kerryn maakunnan upeimmat luontonähtävyydet. Matkan voi taittaa autolla päivässä, mutta kyseiselle reitille saa helposti kulumaan useammankin päivän. Itse ehdotan majapaikaksi puolivälin paikkeilla olevaa Charlie Chaplinin suosikkikohdetta Watervilleä, josta löytyy myös maailmanluokan links-golfkenttä. Paljon muuta sieltä ei sitten löydykään, mutta eipä sitä links kentän ja parin pubin lisäksi muuta tarvitakaan.

Kierroksen ehdottomia kohokohtia on Killarneyn kaupunki ja sen eteläpuolella oleva Killarney National Park. Sinne voi lähteä vaikka patikoimaan upeisiin maisemiin, jos pelkästä auton ikkunoista maisemien ihaileminen ei riitä. Autosta ihailu ei sitä vastoin riitä, jos haluaa nähdä uusimman Star Warsin loppukohtauksessa esiintyneen Skellig Michaelin saaren ja sen Unescon suojeleman luostarin. Tämä merimatkan päässä oleva ainutlaatuinen saari on itsellä vielä ns. vierailevien kohteiden listalla.

Skellig Michael Island copyright Tourism Ireland

Skellig Michael Island copyright Tourism Ireland

North West Ireland, jossa sijaitsee Sligo ja Donegal, on erittäin upeata ja karua aluetta. Täältä luonnollisesti löytyy Irlannin upeimpia merenranta golfkenttiä, mutta myöskin viehättäviä kaupunkeja ja pieniä kyliä. Autoillessa tulevat tutuksi turvesuot ja mutkittelevat tiet, näihin maisemiin ei koskaan kyllästy.

Benbulben, Sligo copyright Tourism Ireland

Benbulben, Sligo copyright Tourism Ireland

Dublinia ei missään nimessä voi sivuuttaa, puhuttaessa Irlannin parhaista nähtävyyksistä ja elämyksistä. Toki itse viihdyn Irlannissa aina parhaiten, mitä kauempana ja vaikeakulkuisemman maaston takana Dublinista ollaan. Eipä silti, kyllä Dublinissakin on koettavaa ja nähtävää. The Book of Kells ja Trinity College on Dublinin tunnetuimmat nähtävyydet ja ehdottomasti Trinity Collegen kirjasto on vierailun arvoinen paikka. Itse asiassa Dublinista saa kuitenkin eniten irti, jos kiertää kaukaa Temple Barin alueen turistipubit ja yrittää löytää sivummalta pienen paikaillisten suosiman pubin. Näin ollen pääsee lähemmäksi irlantilaisuutta ja saa varmasti irti Dublinista entistä enemmän.

Trinity Collage valmiina St. Patrick'sin päivään copyright Tourism Ireland

Trinity Collage valmiina St. Patrick’sin päivään copyright Tourism Ireland

Belfast ja Derry (Londonderry) ovat Pohjois-Irlannin puolella olevat vierailun arvoiset kaupungit. Belfast on monelle suomalaiselle negatiivisista uutisista tuttu, sillä onhan siellä vuosien saatossa sattunut ja tapahtunut vaikka mitä. Nykyään Belfast on huomattavasti rauhallisempi paikka kuin parikymmentä vuotta takaperin ja sama koskee myös Derryä. Siellä näkee hyvin Pohjois-Irlannin riitaisat ajat, kun poliittisilla puolilla on samasta kaupungista omat nimet.

Derryn kaupungin kiertää muuria pitkin maisemia ihaillen ja Belfastissa kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa tunnettuja seinämaalauksia Shankill Roadilla ja Falls Roadilla. Nykyään sinne uskaltaa jo mennä, toista oli 80-luvulla.

St. George's Market, Belfast copyright Tourism Ireland

St. George’s Market, Belfast copyright Tourism Ireland

Derry City Walls copyright Tourism Ireland

Derry City Walls copyright Tourism Ireland

Pub-kulttuuri ja pitkät perinteet oluen & viskin valmistuksesta tekee Irlannista mielenkiintoisen kohteen myös tältä kantilta. Parhaimmillaan irlantilaisuus korostuu iltaisin pubeissa, missä kanta-asiakkaat soittavat irlantilaisia kansansävelmiä ja asiakkaat nauttivat Guinnessia ja Bulmersia (Irlannin ulkopuolella Magners) hymyssä suin. Jokaisella irlantilaisella on oma pubi, joka on kuin oman asunnon toinen olohuone. Sinne tullaan työpäivän jälkeen rentoutumaan ja tapaamaan kavereita sekä samalla nautitaan pintti pari Guinnesia.

Mikäli Guinnessin historia ja tuotanto kiinnostaa, on Dublinissa sijaitseva Guinness Storehouse erinomainen käyntikohde. Dublinista löytyy myös Jameson viskitislaamon vierailukohde, jossa pääsee tutustumaan viskin tislaamisen saloihin. Oma lukunsa on tietysti Bushmillsin kylässä Pohjois-Irlannissa oleva Bushmillsin viskitislaamo, joka on laatuaan maailman vanhin.

Old Jameson Distillery copyright Tourism Ireland

Old Jameson Distillery copyright Tourism Ireland

Links of Heaven eli Irlannin upeat merenranta golfkentät ovat ainutlaatuisia maailmassa. Royal County Down, Royal Portrush ja Ballybunion on esimerkkejä maailman parhaista golfkentistä. Irlannissa löytyy golfkenttiä moneen eri lähtöön, mutta juuri links-kentillä on golf sellaista, mitä se aikojen alussa on ollutkin. Kovaa tuulta, pitkää heinää ja nopeita luonnonmukaisia greenejä – sitä golf parhaimmillaan on!

Irlantiviikon toinen postaukseni tulee koostumaan Irlannin parhaista golfkentistä, joten jos pelaat golfia, kannattaa odottaa muutama päivä vihreää raamattua.

Waterville golf links

Waterville golf links

St. Patrick’s Day 17.3.2016 on juhlapäivä, jota vietetään ympäri maailmaa. Toki isoimmat juhlat löytyy varmasti Dublinista sekä muualta Irlannista, mutta mukavaa on juhlia päivää myös Irlannin ulkopuolella. Suomessa monet irkkupubit viettävät St. Patrick’s Dayta. Helsingissä kannattaa suunnata O’Malley’siin Torni-hotellin alakertaan. Tampereella parhaimmat juhlat puolestaan on O’Connellsissa. Salossa puolestaan tänä vuonna järjestetään ensimmäistä kertaa Salo Irish Festival.

Joskus reissun päällä on hauska tempaantua Pyhän Patrikin päivän menoon milloin missäkin. Pari vuotta takaperin Teneriffalla Playa de las Americansissa oli parissakin pubissa isot juhlat ja saari oli silloin vihreän värinen. Tänä vuonna elätän toivoa, että Barbadoksella juhlitaan myös St. Patrick’s Dayta. Näin ollen itsellä luonnollisesti teemaan sopiva Guinness-hattu matkassa. Oli miten oli, jos et ole Irlannissa 17.3.2016, suuntaa itsesi lähimpään Irkkupubiin maasta riippumatta.

St. Patrick's Dayn viettoa Teneriffalla.

St. Patrick’s Dayn viettoa Teneriffalla.

Joko löytyi oma suosikkisi Irlannista? Oletko ennen käynyt siellä – mikä sinulle jäi Irlannista parhaiten mieleen?

Golfia ja Guinnessia,
-Kohteena maailma / Rami

Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 13.20.3.2016 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Arvomme yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa matkan Irlantiin sekä monia muita palkintoja. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä myös kampanjan muista kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Levoton matkailija | London and beyond | Lähtöportti | Pää pilvissä | To travel is to live

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley'sbooky.fi
inSpiral Dance CompanySuomi-Irlanti -seuraSalo Irish FestivaaliKelttikorut