Tutkimusmatka Prahan oluttupiin ja Craft Beer baareihin

Oluenmakuisia unelmareissuja miettiessä ei voi sivuuttaa Prahaa matkailukohteena. Siinä missä useimmat reissaajat miettivät päänsä puhki mitä nähtävyyksiä käy Prahassa katsastamassa, minä käytin suurimman energian luonnollisesti Prahan oluttupien tutkimiseen. Kokosinkin tähän postaukseen ne Prahan parhaat olutravintolat, joista on hyvä aloittaa tutustumisretki tšekkiläiseen sielunelämään ja itse Prahaan. Nimittäin jokaisen olutkohteen rinnalle nostin läheisen nähtävyyden, joten olutkulttuuriin tutustuessa näkee samalla Prahan kaupunkia ruokakulttuuria unohtamatta.

Tämä Prahan opas on kirjoitettu sellaiseksi, mitä olisin itse kaivannut tutustuessani ensimmäistä kertaa Prahaan ja sen olutkulttuuriin. Mukana on myös kartta, mihin on merkattu ylös Prahan parhaat olutbaarit ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet.

Strahovin luostarin panimo on yksi mielenkiintoisimmista olutkohteista Prahassa.

Strahovin luostarin panimo on yksi mielenkiintoisimmista olutkohteista Prahassa.

Praha olutkaupunkina

Praha on yksi maailman tärkeimpiä olutkaupunkeja ja sieltä löytyy oluen historiaa seitsemänsadan vuoden takaa. Isoin vallankumous tšekkiläisessä olutkulttuurissa syntyi kuitenkin vuonna 1838, kun vajaan sadan kilometrin päässä Plzeňin kaupungissa panimomestari Josef Groll kehitti Pilsner Urquellin.

Prahan kaupungissa oli pitkään sääntö, että myytävä olut saa olla korkeintaan peninkulman päästä. Vuonna 1843 tämä sääntö kumottiin, jolloin räätäli Pinkasu avasi saman tien olutravintola, jossa alkoi myymään Pilsner Urquellia Prahassa. Tänäkin päivänä räätälin luona (U Pinkasu) pääsee nauttimaan upeassa oluttuvassa tuoretta Pilsner Urquellia aivan Prahan keskustassa.

Prahan tunnetuin olutmerkki on Staropramen, joka ei kuitenkaan ole vaaleana oluena yhtä arvostettu kuin Plzeňin Pilsner Urquell, saman tehtaan Gambriunus, České Budějovicin kaupungista tuleva Budvar tai Velké Popovicen kaupungin nimikko-olut Velkopopovický Kozel.

Mikäli seurueessa on niitä, jotka eivät oluesta välitä, niin ei hätää. Monessa paikassa on tarjolla Kingswood-siideriä sekä viiniä virvoitusjuomien lisäksi, joten kuivin suin ei tarvitse olla kenenkään Prahan oluttuvissa.

Monessa Prahan oluttuvassa merkataan paperille mitä pöytäseurue nauttii.

Monessa Prahan oluttuvassa merkataan paperille mitä pöytäseurue nauttii.

Muutama perusasia tšekkiläisistä oluista

Perinteisesti tšekkiläiset oluet (pivo) jaotellaan vaaleisiin ja tummiin lagereihin. Vaalea lager on nimeltään světlé ja tumma lager tmavé. Tšekkiläiset oluet ovat prosenteiltaan varsin kevyitä, ja niitä myydään yleensä numeromerkinnöillä 8 – 10 – 12. Numero kymmenen vastaa suuriin piirtein vahvuudeltaan Suomen keskiolutta, ja numero 12 nippa nappa Suomen nelosolutta. Kun oluet eivät ole kovin vahvoja ja suosituimmat ovat jopa alle 4,5 prosenttisia, niin se sopiikin paremmin pitkäkestoiseen seurusteluun. Tsekkiläisen sanonnan mukaan miehet juovat vaaleita lagereita kasvattaen vatsaansa ja naiset puolestaan tummia oluita kasvattaen rintojaan.

Mikäli olutravintolan nimen edessä on sana Pivovar, se tarkoittaa panimoravintolaa missä tehdään omaa olutta. Vastaavasti U kirjain olutravintolan edessä kertoo sitä, kenen luona juodaan olutta. Jokaisella tšekillä on oma kantapaikkansa, missä he käyvät kaatamassa muutaman tuopillisen olutta viikoittain.

Prahan parhaat olutravintolat – koe ainakin nämä Prahassa

Listasin alle kymmenen prahalaista olutravintolaa, jotka ovat ehdottomasti kaupungin parhaimmistoa eri syistä. Samalla, kun tutustut näihin kaupungin parhaisiin juottoloihin, niin samalla voit käydä katsastamassa läheiset nähtävyydet. Näin pääset kokemaan Prahan parhaat palat olutmatkailun yhteydessä.

#1Keskiaikainen taverna U Krále Brabantského

Prahan vanhimpia oluttupia, tarvitseeko enää muuta sanoa. Vuonna 1375 avattu keskiaikainen taverna on samalla yksi maailman vanhimmista olutpubeista. Hämyisä, kynttilöillä varustettu rakennus on sokkeloinen kokonaisuus, joka ehdottomasti on myös arkkitehtuurillinen elämys. Tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin U Krále Brabantského:ssa on iltaisin keskiaikaisia näytöksiä, ja kun sijainti on Prahan linnalle johtavalla kujalla, niin se takaa tasaiset ihmisvirrat pitkin päivää. Parhaimmillaan kyseinen taverna onkin tutustumisretkelle heti sen aukeamisaikaan, jolloin lounaankin saa varsin siedettävässä ajassa.

Itselle on sellainen käsitys, että keskiaikaisine näytöksineen U Krále Brabantského on pitkin päivää melkoinen turistirysä ilman paikallisia kanta-asiakkaita. Mikäli kaipaa enemmän paikallisten tunnelmaa, niin läheinen U Hrocha (virtahepo) on loistava vaihtoehto Pilsner Urquellin nauttimiseen.

Oluena U Krále Brabantského:ssa on tummaa Dětenice’ä, jota valmistetaan samannimisellä paikkakunnalla Chateau Breweryssä (Zámecký pivovar Dětenice). Kyseistä olutta ei panimon lisäksi saakaan muualta kuin U Krále Brabantskéhossa.

Älä välitä tarjoilijoiden osittain jopa töykeältä vaikuttavasta käytöksestä. Työt hoidetaan 650 vuotta vanhan tavan mukaan asiallisesti ilman ylimääräisiä hymyjä. Huom! Ruuat syödään käsin, niin kuin keskiaikana oli tapana. Se on hyvä huomioida, kun tilaa syötävää listalta.

Keskiaikainen taverna U krále Brabantského vuodelta 1375.

Keskiaikainen taverna U krále Brabantského vuodelta 1375.

U krále Brabantskéhon puitteet ovat kieltämättä upeat.

U krále Brabantskéhon puitteet ovat kieltämättä upeat.

Detenicen tumma olut oli erinomaista, mutta makkara-annoksen kinkut eivät parhaimmasta päästä olleet.

Detenicen tumma olut oli erinomaista, mutta makkara-annoksen kinkut eivät parhaimmasta päästä olleet.

Lasku tuotiin keskiaikaisen teeman mukaisesti pääkallossa.

Lasku tuotiin keskiaikaisen teeman mukaisesti pääkallossa.

Lähellä: Prahan linna ja St. Vituksen katedraali

Prahan ehdottomasti tunnetuin ja vierailluin nähtävyys on Prahan linna. Sinne on suositeltava kiipeillä heti aamusta, jolloin välttää pahimman turistiryysiksen. Alueelle kannattaa ehdottomasti ostaa sellainen vierailulippu, jolla näkee Prahan linnan lisäksi loisteliaan St. Vituksen katedraalin ja kultaisen kujan. Kun aamupäivän on tutustunut Prahan linnaan, niin sieltä on hyvä suunnata puolen päivän aikaan aukeavaan U Krále Brabantskéhon lounaalle oluttuopin ääreen.

Prahan linna, St. Vituksen katedraali ja Kultainen kuja

Harvoin sponsoreita on näkynyt kirkon lasimaalauksissa.

Harvoin sponsoreita on näkynyt kirkon lasimaalauksissa.

#2Strahov Monastery Brewery

Munkit osaavat panemisen jalon taidon. Vuodesta 1142 lähtien Stahovin luostarissa on pantu olutta, joskin nykyinen panimo on avattu uudelleen vuonna 2000. Strahovin luostarin oluet voidaan luokitella pienpanimo-oluiksi eli suurtuotannon sijaan tehdään pieniä määriä eri laatuja käsityöläisoluita suurella pieteetillä. Omat suosikkini löytyikin erilaisista IPA-oluiden variaatioista, joiden laatu olikin yhtä korkealla kuin panimo Petřínin kukkulan huipulla.

Strahovin luostarin panimo menee markkinointi edellä toisin kuin tunnetut belgialaiset luostaripanimot. Kaikilla Strahovin työntekijöillä on oman panimon olutaiheiset paidat, ja turisteille on myytävillä niin paitoja kuin muita matkamuistoja panimon nimellä varustettuna. Käytännössä mieleen tulee Strahovin panimosta enemmän Las Vegasin Downtownin pienpanimot kuin Westvlaterenin luostarin munkkien harmoninen tunnelma.

Pivovar Strahov

Pivovar Strahov

Strahovin panimon olutvalikoima on varsin laadukasta.

Strahovin panimon olutvalikoima on varsin laadukasta.

Strahovin luostarilta on upeat näkymät alhaalle Prahaan.

Strahovin luostarilta on upeat näkymät alhaalle Prahaan.

Lähellä: Petřínin kukkula

Strahovin luostari sijaitsee Petřínin kukkulan läheisyydessä vehreällä alueella, jossa on monia upeita isoja puistoja. Petřínin kukkulalle voi nousta joko Petřín funikulaarilla, kävellen kiemurtelevia puistoteitä tai vaihtoehtoisesti Prahan linnan kautta esimerkiksi Nerudova -katua pitkin. Valitsi minkä tahansa vaihtoehdon, niin Petřínin kukkulalta avautuu upeat näkymät Prahan kaupunkiin. Parhaimmillaan ne näkee pienen Eiffel-tornin muotoisesta näköalatornista pääsymaksua vastaan.

Kaupungista ylöspäin Petřínin funikulaarille tahtoo olla aina pitkä jono. Siksi suosittelenkin kävelemään kukkulalle ja tulemaan sitten tarvittaessa alaspäin funikulaarin voimalla.

Petřínin kukkula on vehreää ulkoilualuetta, josta löytyy useita taukopaikkoja juomiseen ja syömiseen.

Petřínin kukkula on vehreää ulkoilualuetta, josta löytyy useita taukopaikkoja juomiseen ja syömiseen.

Petřínin kukkulalle pääsee myös funikulaarilla.

Petřínin kukkulalle pääsee myös funikulaarilla.

#3Kultainen tiikeri U Zlatého tygra

Yksi Prahan tunnetuimmista olutbaareista on U Zlatého tygra, joka viimeistään tuli kuuluisaksi maan rajojen ulkopuolella Neuvostoliiton murenemisen jälkeen. Silloisen Tšekkoslovakian viimeinen presidentti ja myöhemmin Tšekin ensimmäinen presidentti Václav Havel alkoi viemään muita valtion päämiehiä tyypilliseen tšekkiläiseen pubiin. Tämä oluttupa oli nimeltään U Zlatého tygra eli kultainen tiikeri. Osin senkin takia joka ikinen päivä klo 15 kyseinen oluttupa on täynnä porukkaa, ja sinne on lähes mahdotonta päästä sisään kuin jonottamalla – ellei sitten satu olemaan oluttuvan kanta-asiakkaita. Heille nimittäin on varattuna osa paikoista aina, olivat he paikalla tai eivät. Mikäli pääset sisään U Zlatého tygraan, nauti Pilsner Urquellia pitkän kaavan mukaan.

U Zlatého tygrassa nautitaan Pilsner Uruquellia.

U Zlatého tygrassa nautitaan Pilsner Urquellia.

Kultaisen tiikerin ulkpuolella on aina porukkaa odottomassa sisäänpääsyä.

Kultaisen tiikerin ulkopuolella on aina porukkaa odottamassa sisäänpääsyä.

Lähellä: Husova -kadun oluttuvat ja craft beer baarit

Prahan suosituin alue turistien majapaikaksi on luonnollisesti vanhakaupunki, joka on Euroopan upeimpia. Yksi vanhankaupungin vilkkaimmista kaduista on Husova, joka on ollut maailman olutkulttuurin kehtoja jo 700 vuotta. Sen varrelta löytyy sekä Prahan vanhimpia ja kuuluisimpia oluttupia että uusia oluthipstereille suunnattuja craft beer baareja. Mikäli majapaikaksi valitsee keskeisen vanhankaupungin, niin todennäköisesti itsensä löytää useampanakin iltana jostain näistä oluenystävän huippupaikoista.

Koska Prahan vanhakaupunki on myös turistirysä, niin siellä on tärkeää valita oikeat paikat illanviettoa varten. Päivästä mukaan samassa olutravintolassa kokemus saattaa olla varsin autenttinen tai vaihtoehtoisesti ei niinkään kummoinen.

Pivovar U Tří růží

Pivovar U Tří růží (kolme ruusua) on kolmessa kerroksessa oleva olutpanimo, jolla on pitkä historia Prahan ytimessä. Panimon oluet ovat varsin maittavia, ja erityisesti vehnäolut on todella laadukas saksalaistyyppinen vehnäolut. Arkkitehtuurillisesti parasta U Tří růžíssa on seinien upeat maalaukset, jotka ovat varsin ainutlaatuisia. Miinusta Pivovar U Tří růží saa niinä päivinä, kun toisen kerroksen terrorisoi muusikko soittamalla kovaan ääneen kaikkea muuta kuin sellaista musiikkia, mikä tällaiseen klassiseen oluttupaan kuuluu. Hieman Pivovar U Tří růžísta tulee mieleen Dublinin Temple Barin alueen pahimmat turistirysäpubit, jossa on silti käytävä kerran elämässä.

Pivovar U Tří růžíssa on upeita seinämaalauksia.

Pivovar U Tří růžíssa on upeita seinämaalauksia.

U Vejvodů

U Vejvodů on yksi vanhan kaupungin perinteisistä oluthalleista ja pubeista. Vaikka Tripadvisorin mukaan paikka ei kovin korkeita arvosanoja ole saanut, niin Pilsner Urquelin nauttimiseen U Vejvodů on varsin passeli ravintola oluen ystäville. Parhaimmillaan se on ison alakerran oluthallin osalta, eikä pienen sisäpihan olutpuutarhakaan ole huono vaihto illan pimentyessä vanhankaupungin kujilla. Monesta muusta Prahan oluttuvasta poiketen U Vejvodůssa on tarjolla useampaakin paikallista olutmerkkiä.

U Vejvodů on yksi vaihtoehto kaupungin parhaasta oluttupakeskittymässä.

U Vejvodů on yksi vaihtoehto kaupungin parhaasta oluttupakeskittymässä.

Beer Museum

Nimestään huolimatta kyseessä ei ole olutmuseo vaan suosittu paikka nauttia maistelulautanen eri oluista. Hanasta löytyy 30 erilaista olutta, ja kaiken kaikkiaan vastaavia ravintoloita löytyy Prahasta yhteensä neljä kappaletta. Beer Museum on ollut Prahassa edelläkävijä Craft Beer baarien historiassa.

Beer Museum on suosittu pienpanimoiden maistelupaikka.

Beer Museum on suosittu pienpanimoiden maistelupaikka.

U Kunštátů

Vain horjahdus Husova -kadulta kohti Vltavaa on yksi kaupungin parhaista Craft Beer baareista. Siinä vaiheessa päivää, kun alkaa perinteisten Pilsner Urquellin, Budvardin ja Staropramenin mittari olemaan täysi, on aika aloittaa seikkailu käsityöläisoluiden parissa. Siihen vanhankaupungin ehdottomasti paras paikka on U Kunštátů, jossa kesällä voi nauttia laadukkaita oluita viihtyisällä sisäpihalla. Suomalaisen oluenystävän lompakkoon tarjolla on oluita ympäri maailmaa varsin huokeaan hintaan kotimaahan verrattuna, mutta suosittelen tutustumaan laajaan tšekkiläiseen pienpanimo-olutvalikoimaan. Mikäli mahdollista on olla liikenteessä ajan kanssa, niin U Kunštátů tarjoaa myös laadukkaita olutmaistelutapahtumia.

Mahdollista on myös ottaa maistelulautasia varsin poikkeavalla tavalla. Nimittäin valitsemalla esimerkiksi neljä IPA-olutta, niin baarimikko valitsee ne sinulle – yleensähän itse valitaan maisteltavat oluet hanatuotteista, niin U Kunštátůssa valitaan oluiden tyylisuunta pullojen ja tölkkien valikoimasta baarimikon hoitaessa valintapuolen!

Elämänmittaista opiskelua.

Elämänmittaista opiskelua.

#4Pivovar U Medvídku

Yksi vanhankaupungin parhaista olutravintoloista on Pivovar U Medvídku, joka on yksi Prahan vanhimpia olutpanimoita Prahassa. No todellisuudessa samassa rakennuksessa oli panimo vuodesta 1466 vuoteen 1898 saakka, mutta nykyinen Prahan pienin ravintolapanimo on toiminut vuodesta 2004 lähtien. Nykyisen panimon erikoisuus on “maailman vahvin olut”, 12,6 prosenttinen X-Beer 33.

Pivovar U Medvídku on erinomainen paikka nauttia maistelulautanen panimon oluita ja/tai nauttia perinteinen böömiläinen illallinen. Mikäli haluaa keskittyä ilman maistelulautasia pelkästään tyypilliseen oluttuvissa tarjottavaan ruokaan, niin kyytipoikana toimii vaalea Budvar, Medvidku panimon oma vaalea Oldgott tai tumma Backgott.

Talon oma lager Oldgott Barique.

Talon oma lager Oldgott Barique.

Tsekkiläinen perusruoka budvar-oluella maustettu gulassi, mykyleivällä ja sipulilla.

Tšekkiläinen perusruoka budvar-oluella maustettu gulassi, mykyleivällä ja sipulilla.

Medvidkun paahtopaisti ruusunmarkakastikkeella ja krokettiperunoilla.

Medvidkun paahtopaisti ruusunmarjakastikkeella ja krokettiperunoilla.

Pivovar U Medvídkun yhteyteen kannattaa ajoittaa myös U Pinkasu. Varsinkin sen olutpuutarha vanhan rauniokirkon seinustalla on todella viihtyisä paikka nauttia Pilsner Urquellia, mitä tässä paikassa on ensimmäisenä Prahassa tehty.

U Pinkasu on kaupungin viehättävämpiä olutpuutarhoja.

U Pinkasu on kaupungin viehättävämpiä olutpuutarhoja.

Lähellä: David Černýn Sigmund Freud ja Franz Kafka -veistokset

Tšekin kuuluisimman modernin veistostaiteilijan eli David Černýn roikkuva patsas Sigmund Freudista on mielenkiintoinen yksityiskohta Husova -kadun itäpäästä. Talon katolta putken päässä roikkuva Sigmund Freud on aiheuttanut sydämentykytyksiä ja hätäpuheluihin soittoja jo vuodesta 1996 lähtien.

Vastaavasti Franz Kafkan 11 metriä korkea pään pyörivä muotokuva löytyy kolmen minuutin kävelymatkan päästä vastakkaiseen suuntaan Pivovar U Medvídkusta. Tämä vuonna 2014 valmistunut K -niminen veistos kerää katsojia varsinkin tasatunnein, jolloin pään “omalaatuista” pyörimistä on mukava seurata.

Kaiken kaikkiaan David Černýn veistokset ovat todella mielenkiintoisia ja niitä löytää ympäri Prahaa. Esimerkiksi Kafkamuseon pissaavista pojista Tšekin kartan päälle voi olla montaa mieltä, mutta puhuttelevaa taidetta se tottavie on!

Roikkuva Sigmund Freud Husova-kadulla.

Roikkuva Sigmund Freud Husova-kadulla.

#5U Fleků

Puhuttaessa Prahan tunnetuimmasta olutravintolasta ja panimosta, katseet kääntyvät yleensä U Flekůun. Vuodesta 1499 lähtien panimona ja olutravintola toiminut U Fleků on Prahan vanhin panimo ja yksi maailman vanhimpia olutravintoloita. U Fleků koostuu kahdeksasta erilaisesta upeasta salista sekä 400 paikkaisesta olutpuutarhasta. Kaiken kaikkiaan U Flekůssa voi kerralla nauttia oluesta 1200 asiakasta!

Tšekkiläiset vaaleat ja tummat lagerit omaavat pitkän historian. Esimerkiksi Münchenin kuuluisa oluthalli Hofbräuhaus avattiin vasta vuonna 1589 eli 90-vuotta myöhemmin kuin U Fleků, jossa on yhtäjaksoisesti pantu olutta jo yli 500 vuotta!

U Flekůssa ei kauaa tarvitse istua pitkien pöytien ääressä, kun tuoppi on jo kädessä. Nimittäin useat tarjoilijat kiertävät tarjottimien kanssa tiloissa ja kohdalle osuessaan kysyvät mitä haluat juoda. Jos tarjottimessa on sillä hetkellä tummaa tai vaaleaa lageria, saat tuoppisi heti juotavaksi. Paperilappuun aletaan ruksaamaan, kuinka monta olutta seurue nauttii.

U Flekůssa on viety oluen ystävän mielestä toiminta liian turismin suuntaan, mutta yritetään olla välittämättä siitä. Toki jotkut saattavat tykätä kansallispukuisen haitarinsoittajan musisoinnista tai koko ajan tarjoilijoiden tuputtamista Becherovka -shoteista, mutta ilman niitä olisi kokemus vieläkin parempi. Arkkitehtuurin ja historian puolesta kuitenkin Prahan kuuluisin oluttupa on kyseessä.

U Fleků on kokonaisuus, mitä on vaikea kuvitella talon ulkokuoren perusteella.

U Fleků on kokonaisuus, mitä on vaikea kuvitella talon ulkokuoren perusteella.

Sál Staročeská -oluthalliin mahtuu 72 oluen ystävää.

Sál Staročeská -oluthalliin mahtuu 72 oluen ystävää.

Sál Kabaret pitää sisällään 190 asiakaspaikkaa.

Sál Kabaret pitää sisällään 190 asiakaspaikkaa.

Zahrada on kaupungin kauneimpia olutpuutarhoja.

Zahrada on kaupungin kauneimpia olutpuutarhoja.

Lähellä: Tančící dům

Tanssivat talot eli Tančící dům on yksi Prahan valokuvatuimpia rakennuksia. Arkkitehtuurista kiinnostuneille Praha onkin oikea aarreaitta, sillä harvasta kaupungista löytää niin monen suunnan arkkitehtuuria kuin Prahasta. Taiteen ystäville tanssivissa taloissa on tarjolla upea galleria, jossa pääsee ihailemaan sekä tšekkiläisten että ulkomaalaisten taiteilijoiden teoksia.

Tanssivat talot tunnetaan myös nimellä Fred & Ginger.

Tanssivat talot tunnetaan myös nimellä Fred & Ginger. Ne näkee mukavasti myös ratikasta matkalla Vyšehradin linnoitukselle.

#6Lokál Dlouhááá

Lokál Dlouhááá on moderni tšekkiläinen oluthalli, jossa tarjolla on maukasta Pilsner Urquellia ja paikallista laadukasta lähiruokaa. Koko korttelin pituinen talo kätkee sisäänsä pitkän oluthallin, josta voi koosta huolimatta vaikea saada pöytää. Kun sellaisen saa, on tullut paikallisten suosimaan laatupaikkaan.

Kun olette valmiina tilaamaan oluesi, laskette tuopin alustan eteesi tšekkiläiseen tyyliin. Tarjoilija tuo kolpakolliset Pilsner Urquellia ja ruksaa tuopit pöydälle jätettävästä lapusta. Tuoppeja lapussa on 103 kappaletta odottamassa merkintöjä, montako janojuomaa kumotaan ruokien kyytipainikkeeksi…

Niin paikalliset kuin turistit viihtyvät täpötäydessä Lokál Dlouhááá -oluthallissa.

Niin paikalliset kuin turistit viihtyvät täpötäydessä Lokál Dlouhááá -oluthallissa.

Lokál tarjoilee yksinkertaista böömiläistä ruokaa tuoreen Pilsner Uruquellin kanssa.

Lokál tarjoilee yksinkertaista böömiläistä ruokaa tuoreen Pilsner Urquellin kanssa.

Lähellä: Bokokva ja Naše maso

Dlouhááá -katu on yksi Prahan parhaista kaduista nautiskelijoille. Oluthalli Lokál Dlouhááán lisäksi saman kadun varrella on yksi kaupungin parhaista viinibaareista eli Bokokva. Kesäisin tarjolla on tunnelmallinen sisäpiha sisätilojen lisäksi. Lokál Dlouhááán vaihtoehtoisena ruokapaikkana on Naše maso, joka on itse asiassa kaupungin parhaita lihakauppoja. Naše mason erikoisuus on siinä, että lihamestarit kokkaavat myös loistavia annoksia herkkusuiden nautittavaksi suoraan paikan päällä.

Naše maso ja Bokokva on saman omistajan kuin Lokal.

Naše maso ja Bokokva on saman omistajan kuin Lokál.

#7Výtopna – raiteita, lihaa ja olutta

Lapsi on terve kun se leikkii – ja siksi Prahassa ei voi jättää väliin Výtopnaa. Konsepti on varsin yksinkertainen – erinomaista olutta, hyviä liharuokia ja tarjottavat tuodaan pöytiin pienoisjunilla! Kyllä – saat tilauksesi pöytään tavarajunien kyydissä!

Puolison katsellessa meidän ryhmän miesten innokkuutta, oli hänen vaikea uskoa, että ryhmä koostui 40-50 -vuotiaista nuorista miehenaluista. Kaikki olivat intoa täynnä, kun tavarajuna toimitti tuopit, olutmaistelulautaset ja jopa ruoka-annokset tavaravaunuilla pöytään. Ja ei kuulemma pöytääkää ole siivottu ruokailun jälkeen yhtä innokaasti, kuin tyhjän tavarajunan saapuessa pöytään aterimien palautusta varten kohti keittiötä…

Todettakoon siis lyhyesti, että Výtopna on pakollinen kohde kaikille lapsenmielisille oluenystäville Prahassa.

Výtopnassa on 400 metriä pienoisrautatieitä.

Výtopnassa on 400 metriä pienoisrautatieitä.

Keittiössä tavarajunat ovat valmiina kuljettamaan ateriat pöytiin.

Keittiössä tavarajunat ovat valmiina kuljettamaan ateriat pöytiin.

Ateriat saapuvat pöytään nro 7.

Ateriat saapuvat pöytään nro 7.

Výtopna on ehdottomasti hyvä paikka myös ruokailulle.

Výtopna on ehdottomasti hyvä paikka myös ruokailulle.

Lähellä: Wenceslas Square

Itse Wenceslas Square ei ole ihmeellinen, mutta maailmanpolitiikan kannalta sillä on merkittävä osuus Neuvostoliiton hajoamiseen. Prahan kevät vuonna 1968 näkyy vielä tänäkin päivänä muuallakin kuin Jaromir Jagrin pelipaidassa ja pitkässä takatukassa – ja kaukana toivottavasti ei ole Moskovan syksykään 2022.

Yksi tunteikkaimmista Wenceles aukion muistomerkeistä löytyy Tšekin kansallismuseon edestä. Yliopisto-opiskelija Jan Palachin muistomerkki “Soihtu nro 1” löytyy paikalta, missä hän sytytti itsensä tuleen Prahan keväässä 16.1.1969. Tämän päivän maailmantapahtumia miettiessä voi miettiä vain sitä rohkeutta, mikä epätoivoisilla sorretuilla ihmisillä on voimavarana. Usko vapaaseen elämään maailmassa, vaikka oman henkensä kustannuksella!

Wenceslas aukion lähistöllä löytyy muitakin mielenkiintoisa käyntikohteita. Yksi sellainen on upea kauppakeskus Pasáž Lucerna, josta löytyy lasikattoiselta kauppakujalta David Černýn väärinpäin oleva hevospatsas. Se kuvastaa hyvin sitä, että tšekkiläiset eivät ota elämää turhan vakavasti.

Soihtu nro 1

Soihtu nro 1

David Černýn ratsastajapatsas Lucerna palatsin käytävässä.

David Černýn ratsastajapatsas Lucerna palatsin käytävässä.

#8Zlý časy

Mikäli haluaa löytää tšekkiläisen olutpubin, missä on tarjolla muutakin kuin suosituimpia tšekkimerkkejä niin Zlý časy on matkan arvoinen. Tarjolla on yli 40 vaihtuvaa hanaa, joista pääsee maistelemaan sekä hieman harvinaisempia tšekkiläisiä laatuoluita että muita mielenkiintoisia oluita ympäri maailmaa. Sen verran sivussa oleva Zlý časy sopiikin kohteeksi hyvin sellaiselle, joilla oluet ovat Prahan matkalla prioriteeteistä korkeimmalla.

Zlý časy ja sen kuuluisa kellologo.

Zlý časy ja sen kuuluisa kellologo.

Lähellä: Vyšehrad

Praha on saanut alkunsa Vyšehradin linnoitukselta. Massiivisen kiven päälle rakennettu linnoitus Vltava-joen rannalla on ollut sijainniltaan loistava. Sieltä on pystynyt hallitsemaan joen liikennettä, ja linnoituksen puolustusasemat ovat olleet erinomaiset. Nykyään Vyšehrad on suosittu ulkoilupaikka, ja linnoituksen muureilta avautuvatkin upeat näkymät moneen suuntaan. Myös Prahan vanhin säilynyt rakennus Rotuanda ST. Martin 1100-luvulta.

Vyšehradin linnoitukselta on upeat näkymät Prahan kaupunkiin.

Vyšehradin linnoitukselta on upeat näkymät Prahan kaupunkiin.

Vyšehradin linnoitukset maisemat ovat Prahan kauneimpia.

Vyšehradin linnoitukset maisemat ovat Prahan kauneimpia.

#9BeerGeek

BeerGeek on nimensä mukaisesti “olutnörttien” eli kaljahipstereiden suosikkipaikkoja Prahassa. Siinä vaiheessa, kun haluaa vaihtelua perinteisiin tšekkiläisiin lagereihin ja tummiin lagereihin, niin on aika suunnata BeerGeekin hanavalikoiman pariin. 32 vaihtuvan hanan päivittäisen listan näkee näppärästi netistä, joten jo metromatkalla voi miettiä mitä sitä ensimmäiseksi maistaisi. Vai ottaisiko sittenkin heti kärkeen maistelulautasen…

Mikäli haluat ostaa kotiin tuliaisiksi tšekkiläisiä pienpanimo-oluita, niin kaupungin laajin valikoima löytyy läheisestä BeerGeekin Pivotekasta osoitteesta Slavíkova 10. Reilun 500 pullon ja tölkin valikoima on varsin laadukas, ja ennen kaikkea kotimaisiin hintoihin tottuneelle edullinen. BeerGeekin Pivotekassa on myös pienen pieni baari parilla hanalla ja muutaman tuolin ulkopaikalla kadunvarressa.

BeerGeek Pivotekan pullovalikoima on kaupungin laajimpia.

BeerGeek Pivotekan pullovalikoima on kaupungin laajimpia.

BeerGeek on oluthipsterin valinta pienpanimokulttuuriin tutustuessa.

BeerGeek on oluthipsterin valinta pienpanimokulttuuriin tutustuessa.

Lähellä: Zitkovin televisiotorni

Kun katseet kääntyvät Prahan rumimpaan rakennukseen, ei ole paikallisten mielestä Zitkovin televisiotornin voittanutta. Varsovan liiton aikaan televisiotornin avulla häirittiin lännen televisiolähetyksiä, jotta tšekkiläisille pystyttiin syöttämään omaa Neuvostoliiton propagandaa. Nykyään Zitkovin torniin pääsee ihailemaan ilmaiseksi maisemia 60 metrin korkeudella olevasta kahvilasta. Samalla voi katsastaa, kiipeileekö David Černýn veistämät lapset tornin ulkoreunustalla.

Žižkovin TV-torni on samannimisen omaleimaisen kaupunginosan tunnusmerkki.

Žižkovin TV-torni on samannimisen omaleimaisen kaupunginosan tunnusmerkki.

#10Kolčavka Brewery

Vaikka parasta Prahasta on tutustua luonnollisesti historiallisiin oluttupiin, niin myös uuden aallon pienpanimot ovat erinomaisia vierailukohteita. Kolčavka Brewery on suosittu “Untappd”-baari, jonka laadukkaiden oluiden lisäksi on tarjolla maittavaa ruokaa. Viihtyisissä tiloissa pääsee kurkistamaan myös panimon puolelle, sillä olutsammiot ovat asiakastilojen yhteyksissä. Kesäisin on käytössä myös terassi, joka ei nyt ole maailman viihtyisämmästä päästä verrattuna itse sisätiloihin – pääosassa on kuitenkin panimon omat oluet.

Kolčavka panimon loistava IPA.

Kolčavka panimon loistava IPA.

Lähellä: 02 Arena

Yksi Euroopan isoimmista monitoimihalleista on O2 Arena Prahassa. Se tuli varsin monelle suomalaiselle tutuksi tänä kesänä koripallon EM-kisojen ansiosta, ja luonnollisesti monet urheilufanit ovat olleet siellä jääkiekon ja salibandyn maailmanmestaruuskisoissa. Tietysti O2 Arenalla esiintyy useita maailmanluokan tähtiä musiikin saralla, joten Praha on itse asiassa varsin huippu keikka- ja urheilutapahtumakaupunki.

Hockey Club Sparta Prahan kotihalli on O2 Arena Tšekin Extraliigassa. HC Praha on yksi maailman vanhimpia jääkiekkoseuroja, ja sen perustamisvuosi on 1903.

O2 Arena tuli susijengin faneille tutuksi koripallon EM-kisoissa.

O2 Arena tuli susijengin faneille tutuksi koripallon EM-kisoissa.

Summa summarum: Praha jos mikä on maailman tärkeimpiä olutkaupunkeja. Siksi Prahassa kannattaa tutustua useampaan oluttupaan, vaikka sitten ottaisi lasillisen limonadia. Oluen ystäville Praha tarjoilee huikeita elämyksiä niin olutbaareissa kuin niiden ulkopuolelta. Mikä on sinun suosikkisi Prahan olutbaareista?

Vaaleaa ja tummaa Prahan yössä,
-Kohteena maailma / Rami

Lue lisää Prahan olutravintoloista:

Lue lisää olutkaupungeista: