Münchenin olutopas matkailijoille

Baijerilainen olut on maailmankuulua ja München on sen olutpääkaupunki. Kaksiviikkoinen Oktoberfest on tunnetuin olutjuhla maailmalla, mutta München ja olut kuuluvat jokapäiväiseen elämään ympäri vuoden. Keväällä juodaan uuden sadon pukki-olutta (bock), kun taas syksyllä Oktoberfestin aikaan korkataan Märzen-oluita.

Tämä postaus on johdatus Münchenin olutkulttuuriin matkailijoille. Inspiraationa tälle postaukselle on ollut se, että kaipasin tällaista opasta Münchenin olutkulttuurista ennen omaa matkaani Baijerin olutpääkaupunkiin.

*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä NordicTB:n, Saksan valtion matkailutoimiston ja Münchenin kaupungin kanssa.

Prost!

Prost!

Münchenin olut-aakkoset

A – Augustiner ja Ayinger

Vuodesta 1328 lähtien valmistettua Augustiner panimon helles-olutta lähes poikkeuksetta paikalliset pitävät maailman parhaana oluena. Täytyy kyllä rehellisesti myöntää, että onhan se erittäin maistuva puhdas olut.

Augustinerillä on kaupungissa useita oluthuoneita (bierhaus) ja -puutarhoja (biergarten). Tunnetuin niistä on Augustinerbräu, jota pidetään yhtenä Münchenin parhaista oluthuoneista.

Isojen panimoiden lisäksi Münchenistä löytyy luonnollisesti paljon myös pienpanimoita. Esimerkiksi erittäin mielenkiintoinen panimo on Münchenin naapurikunnassa toimiva Brauerei Aying -pienpanimo, joka ei olisi hullumpi vierailukohdekaan Ayingerin oluiden ystävälle.

Augustiner weissbier.

Augustiner weissbier.

B – Biergarten ja Brezel

Saksassa olutkulttuuria parhaimmillaan on biergartenit (olutpuutarhat), joita löytyy Münchenistäkin lukuisia. Yleisesti ottaen biergarteneissa tarjoillaan vain yhden panimon tuotteita eli tämä poikkeaa melkoisesti siihen mihin ollaan Suomessa olutravintoloissa totuttu. Toinen asia mikä saattaa yllättää on se, että erilaisia oluita ei ole kovin montaa tarjolla. Tarjolla usein onkin pelkästään panimon valikoimasta muutama eri oluttyyppi.

Biergartenit ovat Müncheniläisten olohuone, minne mennään tapaamaan ystäviä omien eväiden kanssa. Oluet ostetaan biergartenista, mutta piknikeväät pöytäliinoineen tuodaan omasta takaa. Lapset leikkivät olutpuutarhan isolla leikkialueella, joten koko perheelle on mukavaa tekemistä.

Tässä kymmenen vierailemisen arvoista biergartenia:

Chinesischer Turm - hääseurue ohittaa paikan hevosilla.

Chinesischer Turm – hääseurue ohittaa paikan hevosilla.

Brezel tai Brezn on puolestaan suolarinkeli, joita myydään oluttuvissa palan painikkeeksi. Perinteiseen tapaan kaksi jakaa rinkelin vetämällä sitä eri suuntiin ja kumpikin saa syödä itselleen jäävän puoliskon.

Brezeleitä myydään jokaisessa oluttuvassa ja -puutarhassa.

Brezeleitä myydään jokaisessa oluttuvassa ja -puutarhassa.

Bretzel perinteiden mukaan jaetaan kaverin kanssa vetämällä sitä. Taitoa tai tuuria, niin toinen saa aina isomman palan kuin toinen. Tässä tanskalaiset Afterglobe.dk -bloggarit Anders ja Laura perinteisessä menossa.

Bretzel perinteiden mukaan jaetaan kaverin kanssa vetämällä sitä. Taitoa tai tuuria, niin toinen saa aina isomman palan kuin toinen. Tässä tanskalaiset Afterglobe.dk -bloggarit Anders ja Laura perinteisessä menossa.

C – Currywurst

Riippumatta missä päin Saksaa on, niin currywurst ja olut sopivat yhteen kuin nenä päähän. Esimerkiksi jalkapallo-ottelussa sopiva naposteltava puoliajalle katsomoon on currywurst kolmen oluen keran 😉 Erilaisia wursteja on Saksa täynnä ja jokainen varmasti löytää suosikkinsa niistä. Erikoisin kaikista on valkoinen makkara nimeltään weisswurst.

Erilaiset wurstit kuuluvat oluen kanssa yhteen.

Erilaiset wurstit kuuluvat oluen kanssa yhteen.

D – Dunkel ja Dirndl

Yleisesti ottaen parhaat vehnäoluet tulevat Saksasta ja Baijerin alueelta löytyy useita sen parhaimmistoja. Tumma vehnäolut on nimeltään Dunkel ja se on mielestäni paras vehnäoluttyyppi. Se minkä panimon Dunkel on parasta, niin on makuasia.

Myös ns. tumma lager on nimeltään Dunkel. Eli jos tarjolla on “pelkkä” Dunkel, se on tummaa lager-olutta. Puolestaan Hefe-Weißbier Dunkel tarkoittaa tummaa vehnäolutta.

Dirndl on puolestaan Baijerin alueen naisten kansanpuku, jollaisia oluttupien tarjoilijattaret käyttävät. Ravintoloissa käytettävät puvut ovat hieman viihteellisempiä ja paljastavampia kuin perinteiset kansanpuvut.

Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkel ja dirndl-pukuinen tarjoilijatar.

Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkel ja dirndl-pukuinen tarjoilijatar.

E – Englischer Garten ja Erdinger

Englischer Garten on Euroopan suurimpia kaupunkipuistoja ja siellä on hyvä viettää aikaansa esimerkiksi kävelemällä biergartenista toiseen. Englischer Gartenin erikoisuus on kaupunkisurffaus, joka on varsin hauskaa katsottavaa Eisbach-joella.

Englischer Garten

Englischer Garten

Erdingin kaupungista kotoisin oleva Erdinger on Münchenin lähikuntien pienimpiä panimoita. Panimon bravuurinumero on vehnäoluet, jotka ovat erittäin laadukkaita.

F – Franziskaner

Franziskaner on yksi Münchenin alueen tunnetuimmista panimoista, joka nykyään kuuluu Spatenin ja Löwenbräun kanssa Anheuser-Busch InBev -panimokokonaisuuteen. Franziskaner tunnetaan laadukkaista vehnäoluistaan, joihin voi tutustua etukäteen Alkon tarjonnan kautta.

H – Hacker-Pschorr, Hofbräu ja Helles-olut

Sekä Hacker-Pschorr että Hofbräu kuuluvat Münchenin alueen kuuteen isoon panimoon joidenka varaan Oktoberfest on rakennettu. Kummatkin panimot myyvät ympäri vuoden miljoonia litroja Münchenin alueen tunnetuinta oluttyyppiä – hellesiä. Helles on lähellä lager-olutta, joten se on helpoiten lähestyttävä oluttyyppi Münchenissä.

Hacker-Pschorr on perustettu 1417 pariskunta Joseph Pschorrin ja Maria Theresia Hackerin toimesta. Omistajien kuoltua panimot jakautuivat kahdeksi eri panimoksi perikunnille, mutta vuonna 1970 ne yhdistyivät takaisin yhdeksi panimoksi joka kuuluu nykyään Paulaner-konserniin.

Pschorrin tammitynnyri.

Pschorrin tammitynnyri.

Hofbräu on puolestaan perustettu vuonna 1589. Panimo sijaitsi alkujaan samassa tilassa, missä sijaitsee edelleen, ellei jopa koko maailman niin ainakin Münchenin tunnetuin oluttalo Hofbräuhaus. Myöhemmin panimo siirtyi Wiener Plazille, missä sijaitsee yksi Münchenin kauneimmista biergarteneista – Hofbräukeller.

Hofbräuhaus.

Hofbräuhaus.

I – Isarjoki ja Innenstadtwirte -olutravintolat

Mikäs olisi hienompaa kuin olutlauttaristeily tukkilautalla. Mikäli perinteinen oluiden tuontitapa Müncheniin kiinnostaa, niin “kerran elämässä” kokemus päiväretkellä olutlautalla olisi elämys.

Koskenlaskua Iserjoella copyright Archiv Tölzer Land

Koskenlaskua Iserjoella copyright Archiv Tölzer Land

Innenstadwirte on Münchenin keskustaan tehty 27 olutravintolan kartta, joihin voi ostaa etukäteen 20 euron vouchereita. Kupongit käyvät jokaisessa ravintolassa ja joukossa on mukana myös kaupungin parhaita olutravintoloita. Erinomainen tapa tutustua kaupungin oluthuoneisiin, tällaista palvelua toivoisi näkevän muissakin kaupungeissa maailmalla.

Der Pschorr Viktualenmarkt:lla on yksi Innenstadtwirte -ravintoloista - hieman hintava, mutta laadukas ruoka.

Der Pschorr Viktualenmarkt:lla on yksi Innenstadtwirte -ravintoloista. Hieman hintava, mutta laadukas ruoka.

Kyllä Münchenissä tarjoillaan muutakin kuin makkaraa olutravintoissa.

Kyllä Münchenissä tarjoillaan muutakin kuin makkaraa olutravintoissa.

J – Jetstream

Maailman ainoa lentokentällä toimiva panimo sijaitsee Münchenin lentokentällä. Airbräu panimo tarjoilee omia hanaoluita, kuten Jetstream -nimistä pilsneriä vilkkaasti liikennöidyllä lentokentällä. Tämä lentokentällä sijaitseva panimo ja upea biergarten kertoo hyvin siitä, kuinka merkittävä asia olut on baijerilaisessa kulttuurissa.

Airbräu panimo Münchenin lentokentällä copyright Flughafen München

Airbräu panimo Münchenin lentokentällä copyright Flughafen München

K – Kristallklar

Vehnäoluita on kolmea lajia, joista Kristallklar on suodatettu. Itse suosin mieluiten perinteistä vaaleaa (Naturtrüb) ja tummaa (Dunkel) vehnäolutta. Jokainen näistä oluista on maultaan erilaisia, joten itse kunkin on helppo löytää oma suosikkinsa. Kristallklar maistuu omasta mielestäni juuri valmistusmenetelmän takia vähiten vehnäoluelta.

L – Löwenbräu ja Lederhosen

Löwenbräu on yksi Münchenin tunnetuimmista panimoista ja sen Löwenbäukeller on yksi parhaista oluthuoneista. Löwenbräunkellerin biergarten on erittäin viehättävä paikka nauttia kesällä vuonna 1324 alkunsa saaneen panimon tuotteita.

Löwenbräun oluita.

Löwenbräun oluita.

Lederhosenit eli nahkahousut kuuluvat Baijerin katukuvaan. Perinteiseen tapaan miehet laittavat nahkahousut jalkaan lähtiessään istumaan iltaa oluthuoneisiin.

Hofbräuhausin soittajilla perinteiset lederhosenit jalassa.

Hofbräuhausin soittajilla perinteiset lederhosenit jalassa.

M – Maß ja Märzen

Baijerin alueella tuoppi olutta tarkoittaa litran tuoppia hellesiä. Litran tuoppi eli Maß kuulostaa isolta määrältä, mutta kyllä se näyttää uppoavan yhden, jos toisenkin suuhun vauhdikkaasti Münchenin lukuisissa oluttuvissa.

Perustilaus on litran tuoppi hellesiä.

Perustilaus on litran tuoppi hellesiä.

Eniten litran tuoppeja kuluu Oktoberfestin aikaan, jolloin Oktoberfestin virallista olutta Märzeniä juodaan miljoonia litroja.

N – Nürnberger Bratwurstglöckl

Nürnberger Bratwurstglöckl on erittäin mukava oluttupa lähellä Marienplatzia. Augustinerin oluet tarjoillaan pienistä puutynnyreistä ja niitä menee valtavia määriä vuorokaudessa. Ruoka on erinomaista, joten erittäin suositeltava paikka kaupungin keskustassa.

O – Oktoberfest

Oktoberfest on sitten oma tarinansa, jossa kolmeviikkoisen festivaalin aikana 6 miljoonaa ihmistä juo yhtä monta litraa olutta. HB:n teltta on tapahtuma-alueen suurin ja sinne mahtuu kerralla jopa 4000 ihmistä!

Oktoberfestin historia juontaa juurensa vuoteen 1810, jolloin kruununprinssi Ludwigin ja Therese of Sachsen-Hildburghausen menivät naimisiin. Häitä juhlittiin viisi päivää morsiamen kunniaksi nimetyllä Theresienwiesellä ja näin syntyi vuosittain vietettävä Oktoberfest. Vuodesta 1950 lähtien Münchenin pormestari on avannut Oktoberfestin Spatenin Schottenhamel teltassa kirjaimellisesti avaamalla ensimmäisen tynnyrin: “‘O’zapft is!”

‘O’zapft is! | Tappi on irti!

Ensi vuonna Oktoberfestiä vietetään 16.9.-3.102017. Mikäli ei ole käymässä Münchenissä Oktoberfestin aikaan, niin aina voi vierailla Olut- ja Oktoberfest -museossa.

P – Paulaner ja Prost

Paulanerin historia ulottuu vuoteen 1634, jolloin munkit panivat itselleen luostarissa vahvaa Salvator -olutta. Se mikä ei mennyt munkkien omaan käyttöön niin myytiin luostarin ulkopuolelle. Nykyään Paulaner on yksi kuudesta suuresta panimosta.

Kun juomakaverin kanssa otetaan samaan aikaan huikat, on tapana sanoa Prost!

R – Reinheitsgebot ja Radler

Reinheitsgebot tarkoittaa oluen puhtaussääntöä, mikä säädettiin 23.4.1516 Baijerin Ingolstadtissa. Reinheitsgebot sallii olutta pantavan vain mallastetusta ohrasta, vedestä ja humalasta.

Radler on oluen ja limonadin sekoitus. Lähes jokaisessa oluthuoneella on tarjolla radleria. Vehnäoluen ja limonadin sekoitus on puolestaan Russn.

S – Spaten

Spaten on Münchenin kuudesta isosta panimosta vähiten tunnetuin, mutta toisaalta ei pitäisi. Spatenin historia alkaa vuodesta 1397 ja sen omistajista Josef Seldmayr kehitti vuoden 1872 Oktoberfesteille Märzen-oluen. Siitä hetkestä oli Oktoberfest-olut syntynyt.

Nykyään Spaten kuuluu isoon kompleksiin Spaten-Franziskaner-Bräu, joka on ulkomaalaisessa omistuksessa. Tämä on todella arka paikka baijerilaisille, sillä he pelkäävät perinteisten oluiden maun muuttuvan. Onneksi ei ainakaan vielä ole niin tapahtunut.

T – Taxfree ruokakaupoissa

Suomalaisen olutharrastajan astuessa saksalaiseen ruokakauppaan tunne on kuin entisaikojen taxfree -myymälässä. Saksassa olutvero on mitätön Suomeen nähden ja sen kyllä huomaa oluthyllyjen kohdalla. Olut Saksassa on ruokakaupassa sen verran halpaa, että ei ihme, että se on Baijerin kansallisjuoma. Münchenissä tosin ei turistin kannata olutta nauttia ruokakauppojen runsaista valikoimista vaan suunnata kaupungin viihtyisiin oluthuoneisiin ja -puutarhoihin.

Olut on Münchenissä ruokakaupoissa halpaa.

Olut on Münchenissä ruokakaupoissa halpaa.

U – Untappd

Kunnon oluthipsteri on ladannut kännykkäänsä Untappd -sovelluksen, mihin merkitään vuosien saatossa maistellut oluet. Siinä samalla voi katsoa lähistöltä löytyvät baarit ja niissä tarjoiltavat olutmerkit. Kyllä oluen harrastajan elämä on tehty Untappdin avulla helpoksi! Kokeneemmat oluenharrastajat luottavat silti edelleen kynään ja ruutuvihkoon merkintöjä tehdessään.

Reissun viimeinen olut oli sopivasti tuhannes erilainen.

Reissun viimeinen olut oli sopivasti tuhannes erilainen.

V – Vehnäolut ja Viktualienmarkt

Vehnäolut on hellesin jälkeen toiseksi suosituin olutlaji Baijerissa. Vehnäolutta löytyy lähes jokaiselta panimolta ja se onkin parasta paikan päällä.

Viktualienmarkt on oiva paikka ostaa eväät piknikille ja suunnata johonkin Englischer Gartenin viehättävästi olutpuutarhoista. Omat eväät on mukava syödä kavereiden kanssa pöytäliinan päältä ja janojuomat ostetaan biergartenin valikoimista. Toki Viktualienmarktilta löytyy oma biergarten myös. Huomioitavaa on kuitenkin se, että ruokaa (ja kaikkea muutakin) myyvät kojut ovat kiinni sunnuntaisin.

W – Weihenstephaner

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephanerista eli tuttavallisemmin Weihenstephaner on maailman vanhin edelleen toimiva panimo. Weihenstephanin panimoon pääsee tutustumaan paikan päällä, joten panimovierailu on oluen ystävälle Münchenissä paikallaan. Weihenstephanin laadukkaaseen vehnään pääsee tutustumaan kyllä koti-Suomessakin Alkon avulla.

X – X 5.1 Westcost IPA

CREW Republic on harvoja Münchenin pienpanimoja, jotka panevat olutlajeja laidasta laitaan. Esimerkiksi kyseisen panimon X:llä alkavista tuotenimistä löydät niin IPAa, Barley Winea kuin Red Alea. Numeronsarja 5.1 puolestaan kertoo sen, mikä erä on kyseessä. CREW Republic on itse asiassa tyypillinen mikropanimo eli yhdestä oluesta tehtävät erät ovat melko pieniä ja seuraava erä saattaa olla jo hieman erilainen. Juutalaismuseon oluthistoriasta kertovan näyttelyn (Beer is the Wine of this Land) nimikko-olut oli CREW Republicin X Steam beer.

CREW Republic on erinomainen pienpanimo Münchenistä.

CREW Republic on erinomainen pienpanimo Münchenistä.

Olutterveisin,
-Kohteena maailma / Rami

Lisää luettavaa Münchenistä:

*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä NordicTB:n, Saksan valtion matkailutoimiston ja Münchenin kaupungin kanssa.

München ja vehnäolut on toimiva yhdistelmä - suosittelen!

München ja vehnäolut on toimiva yhdistelmä – suosittelen!