Lähiruokaa navetasta fine diningiin

Makumatka Ahvenanmaan saaristoon oli tutustumisretki Ahvenanmaan ruokakulttuuriin ja tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Viiden päivän aikana tuli ajeltua lähes kaikki Ahvenanmaan pääsaaren isommat tiet ja tutkimusretkimielessä monet pikkutietkin. Päivittäin retket aikatauluttiin siten, että matkalle osuivat sekä mielenkiintoisimmat nähtävyydet että ruokamatkailun kohteet. Tässä postauksessa kootusti omat vinkit Ahvenanmaan makumatkalle. Mukana on niin Ahvenanmaan parhaat ravintolat kuin tunnelmallisimmat gastropubit.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitÅlandin ja Viking Linen kanssa.

6700 nimettyä saarta, 15000 lammasta ja eniten aurinkotunteja Pohjoismaissa – Ahvenanmaa on kuin luotu ruokamatkailulle.

Ahvenanmaan parhaat ravintolat

Ahvenanmaan parhaat ravintolat ovat levittäytyneet ympäri Ahvenanmaan pääsaarta. Aina fine dining -ravintolat eivät ole niitä elämyksellisimpiä kohteita makumatkalla, mutta ainakin Ahvenanmaalta löytyy muutama helmi suomalaisten ravintoloiden joukossa. Lähiruoka alkaa olemaan jo itsestään selvyys parhaissa ravintoloissa ympäri Suomea, joten painotus alkaa ruokakulttuurissa olemaan vuodenaikoihin liittyvää. Samainen ajatus on ollut itsestään selvyys jo vuosisatoja esimerkiksi Espanjassa, joten oli jo sen aika rantautua myös Suomeenkin. Ahvenanmaa ei tee tästä poikkeusta, vaan on tässä edelläkävijänä osittain tietysti jopa olosuhteidensa vuoksi.

White Guide Nordic

Ruotsalainen ravintolaopas White Guide listaa vuosittain Pohjoismaiden parhaat ravintolat neljään eri kategoriaan omalla pisteytyksellään. Vuoden 2018 listalle (lista julkaistu 26.6.2017) valittiin kaiken kaikkiaan 341 ravintolaa Pohjoismaista, joista 61 oli suomalaisia. Viisi näistä sijaitsee Ahvenanmaalla.

Ravintoloiden paremmuuden arviointi on blogeissa aina vaarallista, mutta yhtä nautinnollista joka kerta. Omakohtaiset kokemukset eivät kuitenkaan ole Ahvenanmaan osalta vielä aivan riittävät tähän, joten luotan tässä osittain ravintolaopas White Guide Nordic:iin.

Suomen parhaaksi ravintolaksi valittiin helsinkiläinen Ask, joka sai ainoa suomalaisena ravintolana Global Master Level -luokkaan oikeutettavan pistemäärän arvioinnissa. Ask sai 85 pistettä, kun pisteraja oli tähän parhaaseen luokkaan 80 pistettä.

Nautical (70 pistettä – Very Fine Level)

White Guiden mukaan Ahvenanmaan paras ravintola on Ahvenanmaan merenkulkumuseon ravintola Nautical. Suomen parhaaksi museoksi vuonna 2016 valittu merenkulkumuseo kannattaa ottaa Maarianhaminan vierailuun mukaan, jonka jälkeen voi nauttia lounasta ravintola Nauticalin terassilla. Varsinainen ravintola on auki ainoastaan ilta-aikaan, mutta kesällä lounasmahdollisuus upealla terassilla on varmasti elämys. Näin ainakin kuvittelin, mutta sääolot puuttuivat peliin. Viiden päivän aikana osui ainoa sadekohtaus kaavailtuun lounasaikaan ja näin Nautical jäi seuraavaan reissuun.

Nautical kannattaa yhdistää Ahvenanmaan merenkulkumuseossa käyntiin.

Nautical kannattaa yhdistää Ahvenanmaan merenkulkumuseossa käyntiin.

Smakbyn (69 pistettä – Very Fine Level)

Ahvenanmaan tunnetuin ravintola ruokamatkailijoiden keskuudessa lienee Smakbyn. Tämän Kastelholman linnan ja Jan Karlsgårdenin vieressä sijaitsevan ravintolan omistaja on useasta televisiosarjasta ja ruokakilpailuista tuttu Ahvenanmaan tunnetuin kokki Michael Björklund. Smakbyn on oiva kohde makumatkalle Ahvenanmaalle erinomaisen ruuan ja sijaintinsa johdosta. Jo pelkästään yhden päivän saa kulumaan Skakbyn ympäristössä, jossa sijaitsee myös yksi Suomen parhaista golfklubeista eli Ålands Golfklubben. Slottsbanan eli linnankentän kierrettyään voi mukavasti siirtyä lounaalle tai päivälliselle Smakbyyn ja sieltä sitten vielä katsastamaan viereiset historialliset kohteet.

Smakbyn tunnelma isossa ruokasalissa juuri oikeanlainen – tarjoilijat ovat todella ystävällisiä ja avokeittiö tuo oman visuaalisen ilmeen korkeaan tilaan. Annokset ovat maukkaita ja esillepano on viehättävä pieniä yksityiskohtia myöten. Itse tykkäsin erityisesti siitä, että lasten annokset olivat aikuisten annosten näköisiä ja maito tarjottiin muksuille pienistä lasisista maitopulloista.

Vieressä oleva pieni putiikki tarjoaa mahdollisuuden ostaa kotiin vielä makumuistoja Ahvenanmaalta. Tarjolla on myös Smakbyn Distlillerin eli tislaamon omia juomatuotteita kuten omenabrandy Apelbrand. Smakbyn onkin lähiruokakohde parhaasta päästä ja kaikkien kehujen arvoinen.

Smakbyn on Ahvenanmaan kohokohtia ruokamatkailijalle.

Smakbyn on Ahvenanmaan kohokohtia ruokamatkailijalle.

Päivän lounasvaihtoehdot olivat varsin kohtuuhintaisia.

Päivän lounasvaihtoehdot olivat varsin kohtuuhintaisia.

Makumatka värien maailmaan.

Makumatka värien maailmaan.

Smakbyn omenaviiniä voi ostaa kotiin vietäväksi putiikista.

Smakbyn omenaviiniä voi ostaa kotiin vietäväksi putiikista.

Ålands Golfklubb ja Smakbyn on golfarille toimiva yhdistelmä.

Ålands Golfklubb ja Smakbyn on golffarille toimiva yhdistelmä.

HavsVidden (69 pistettä – Very Fine Level)

HavsViddenin luksusmökkejä pidetään yhtenä Suomen parhaista majoituskohteista. Omakohtaiset kokemukset ovat toistaiseksi jääneet vain tutustumiskäyntiin alueella, eikä ravintolakaan ole vielä itselle tuttu. HavsVidden kuuluu ilman muuta siihen osastoon Ahvenanmaalla, minkä haluan kokea tulevilla lomareissuilla.

HavsViddenin luksusmökkejä Getan rantakallioilla.

HavsViddenin luksusmökkejä Getan rantakallioilla.

Indigo (64 pistettä – Fine Level)

Indigon nousu White Guiden listalle on itselle eräänlainen kohokohta, sillä Indigossa on onnenpäivät oluen ystävälle. Erinomaisen ruuan lisäksi tarjolla on yksi Suomen parhaista olutlistoista, jossa suurin osa pullo-oluista on harvinaisuuksia suomalaisissa ravintoloissa. Indigo sijaitsee Maarianhaminan keskustan vanhassa kivimakasiinissa, ja kesäisin sen terassi on lisäksi erittäin viehättävä eli täydellinen paikka istua myös pidemmän kaavan mukaan iltaa. Todella ystävällinen palvelu kruunaa Indigon vierailuista miellyttävän kokemuksen ja tähän ravintolaan voi hyvillä mielin ottaa lapsetkin mukaan.

Pojalle iso maito ja isälle pieni pienpanimo-olut - meniköhän koot nyt oikein päin?

Pojalle iso maito ja isälle pieni pienpanimo-olut – meniköhän koot nyt oikein päin?

Indigon terassi on erittäin viihtyisä.

Indigon terassi on erittäin viihtyisä.

Indigon maukas hampurilainen.

Indigon maukas hampurilainen.

Kvarter 5 (62 pistettä – Fine Level)

Kvarter 5 sijaitsee sellaisessa paikassa Maarianhaminaa, että sinne ei vahingossa eksy. Maarianhaminan keskusta on erittäin pienellä alueella pääkadun ja vierasvenesataman välisellä alueella, mutta silti vain yhden korttelin päässä oleva Kvarter 5 saa olla turistiryntäyksiltä rauhassa. Mikäli haluat syödä erinomaisessa paikallisten suosimassa ravintolassa, suuntaa Kvarter vitoseen. Se on myös viinin ystävien suosikki viinibaarinsa takia.

Pari tärppiä Maarianhaminaan

Maarianhamina on helpoin kohde majoittautua Ahvenanmaalla. Matkustaja-alussatama on lyhyen kävelymatkan päässä keskustassa, joten halutessaan taksin tai “kesäjunan” sijaan satamasta voi kävellä majapaikkaan.

Park hotellin terassi

Park Alandia Hotell on yksi hyvä vaihtoehto majoitukseen ja sieltä löytyy myös laadukas ravintola. Park Alandia on ollut samalla paikalla jo vuodesta 1971, mutta on nyt siirtynyt hiljattain perheomistukseen. Tämän seurauksena hotelli on modernisoitu jo nyt puoliksi ja ensi kesään mennessä kokonaan. Itse olen yöpynyt nyt Park Alandia kaksi kertaa ja sitä voin suositella omakohtaisten kokemusten perusteella lämpimästi. Viihtyisät huoneet ja hotellin erinomainen sijainti ilmaisine parkkipaikkoineen on matkailijoiden mieleen. Iltaa voi istua myös viihtyisällä terassilla vehreän puistokadun laidalla, joko ennen tai jälkeen kaupungilla kävelyn. Illan tunteina usein tarjolla on myös laadukkaan purtavan lisäksi live-musiikkia.

Nonna Rina

Italiaisen ruuan ystävälle Maarianhaminan keskusaukion laidalla sijaitseva Nonna Rinna on suositeltava vaihtoehto. Päivittäin itsevalmistettavat tuorepastat ja pitsat syntyvät aitoon italialaiseen tyyliin, joten makunautinto niin lounaalla kuin päivällisellä on taattu. Kesällä voi syödä myös ulkona terassilla, missä samalla voi katsella Maarianhaminan pääkatu Torggatanin menoa.

Nonna Rina sopii italialaisen ruuan ystävälle.

Nonna Rina sopii italialaisen ruuan ystävälle.

Maarianhaminan Shell

Ehkäpä hieman yllättävä valinta postaukseen, mutta täysin ansaittu. Nimittäin Maarianhaminan Shellillä Servicegatanilla pääsee lähimmäksi Ruotsia Suomessa. Iltaisin voit pelata suoraan Ruotsin raveja ATG:n eli Ruotsin hippoksen järjestelmään. Samalla voit katsella lähdöt suorana niin Mantorpiin kuin Solvallaan ja rivejä miettiessä maistuu aito Sibyllan hodari. Hyvällä tuurilla voit olla muutaman sata kruunua rikkaampi ja ottaa sen kunniaksi parit laatuoluet kotimatkalla hotellille…

Miten olisi Sibyllan hodari terassilla totopelien lomassa?

Miten olisi Sibyllan hodari terassilla totopelien lomassa?

Gastropubit

Pub Niska

Pub Niska sijaitsee Maarianhaminan Merikorttelissa. Levypitsat ja viileät huurteiset on mukava nauttia tutustuttuaan Maarianhaminan merenkulun kehtoon. Historialliset rakennukset museotiloineen ovat varsin suosittu käyntikohde päiväaikaan, mutta täällä kannattaa käydä illallakin. Pub Niskan mentyä kiinni klo 21, kannattaa suunnata valokuvauskierrokselle alueelle. Auringon laskiessa saa upeita kuvia vanhoista makasiinirakennuksista ja merimieskirkosta.

Pub Niska toimii Maarianhaminan Merikorttelissa.

Pub Niska toimii Maarianhaminan Merikorttelissa.

Gastropub Bodegan

Toinen suositeltava merenrannalla sijaitseva gastropub sijaitsee Eckerössä. Tämä kehuttu gastropub oli haluamanamme ajankohtana täynnä ja sen seurauksena meillä jäi ruokailut harmittavasti väliin. Ensi kerralla olen viisaampi ja tilaan pöydän etukäteen. Puitteet näyttivät olevan kunnossa ja paikan saamat kehut lienevät ansaittuja. Täytyy siis ottaa siitä selvää toisella kertaa, sillä tällä kerralla jouduin tyytymään lähistöllä olevan Käringsund Resortin pitsaan. Käringsund oli ruokailupaikkana positiivinen kokemus, joten sekin on toimiva Eckerössä liikkuessa.

Gastropub Bodeganin terassimaisemat ovat upeat.

Gastropub Bodeganin terassimaisemat ovat upeat.

Stallhagenin panimoravintola

Jos Smakbyn on Ahvenanmaan tunnetuin ravintola ruokamatkailijoiden keskuudessa, niin uskoisin Stallhagenin panimoravintolan olevan silti Ahvenanmaan tunnetuin ravintola. Stallhagen on yksi Ahvenmaan tunnetuimpia brändejä ja se olikin pitkään Ahvenanmaan ainoa panimo.

Stallhagenin panimon tiloissa toimivan panimoravintolan menu vaihtuu päivittäin saatavilla olevien ainesten mukaan. Lähiruokaan paneutuvassa ravintolassa pääsee seuraamaan kokien työskentelyä isojen lasien takaa ruokaa odotellessa. Samalla voi nauttia Stallhagenin panimon oluita useasta hanavaihtoehdosta. Halutessaan voi ostaa myös “maistelulautasen”, johon voi valita neljää erilaista olutta 1dl laseihin.

Tällä hetkellä Suomen neljänneksi suurimmalla pienpanimolla on isot laajennustyöt menossa ja tulevaisuudessa tuotantomäärät kasvavat vielä entisestään. Mahdollisuus on osallistua myös ohjatuille aikataulutetuille panimokierroksille.

Stallhagenin panimoravintola on oluen ystävän pyhiinvaelluskohde Ahvenanmaalla.

Stallhagenin panimoravintola on oluen ystävän pyhiinvaelluskohde Ahvenanmaalla.

Lapsiperheetkin tuntuivat ottaneen Stallhagenin ohjelmaan ja hyvä niin. Muksujen annokset oli yhtä kauniisti laitettu kuin aikuistenkin.

Lapsiperheetkin tuntuivat ottaneen Stallhagenin ohjelmaan ja hyvä niin. Muksujen annokset oli yhtä kauniisti laitettu kuin aikuistenkin.

Päivän menu ehti vaihtumaan meidän vierailuaikanakin.

Päivän menu ehti vaihtumaan meidän vierailuaikanakin.

Kahvilat

Vaikka en olekaan kahvilaihmisiä, niin upeassa miljöössä tai merenrannan läheisyydessä istuskelu toimii aina.

Maisemakahviloita on ympäri Ahvenanmaata. Tämä kahvila löytyy Granöstä.

Maisemakahviloita on ympäri Ahvenanmaata. Tämä kahvila löytyy Granöstä.

Bagarstugan Cafe & Vin

Bagarstugan sijaitsee yhdessä Maarianhaminan vanhimmista rakennuksista ja on erittäin suosittu niin paikallisten kuin turistien keskuudessa. Lounasaikaan voi olla vaikea löytää tyhjää pöytää, joten sitä odotellessa voi tutkia viereisiä sisäpihan käsityömyyntipöytiä. Toinen vaihtoehto on mennä samalla sisäpihalla olevalla Indigon terassille…

Jan Kärlsgården

Jan Kärlsgården ja Kastelholman linna on Ahvenmaan parhaita kohteita historiasta kiinnostuneille. Jan Karlsgårdenin kahvila toimii vaihtoehtona, jos haluaa nauttia jälkiruokakahvit Smakbynissä käynnin jälkeen perinnekylän ympäristössä.

Jan Kärlsgårdenin pihassa on Ahvenanmaan tapaan iso juhannussalko.

Jan Karlsgårdenin pihassa on Ahvenanmaan tapaan iso juhannussalko.

Miten olisi Ahvenanmaan pannukakku?

Miten olisi Ahvenanmaan pannukakku?

Makumatkaa voi jatkaa kotonakin...

Makumatkaa voi jatkaa kotonakin…

Uffe på Berget

Uffe på Bergetille mennään näköalojen vuoksi. Tämä korkea näköalatorni on pakollinen pysähdyspaikka ohi ajellessa. Jo pelkästään kahvilan edustalta kalliolta näkee kauaksi, mutta näköalatornista nähtävää riittää moninkertaisesti enemmän.

Uffe på Berget

Uffe på Berget

Kahvittelun lomassa voi nauttia upeista maisemista.

Kahvittelun lomassa voi nauttia upeista maisemista.

Muuta maisteltavaa

Ahvenanmaan makumatkalla kannattaa tutustua ympäri saarta oleviin niin pienempiin maataloustuottajiin kuin isompiin brändeihin. Ahvenanmaan tuotteet ovat pärjänneet hyvin Suomen ruokakilpailuissa.

Grannas äppel

Ahvenmaalla valmistetaan 70% Suomen omenatuotannosta ja omenapuita näkeekin ympäri Ahvenanmaata. Omenamehujen kuningas on Grannas äppel, jota valmistetaan Grannasin maatilalla 40 hehtaarin omenapuurivistöjen omenalajikkeista.

Ahvenanmaalla ei voi olla törmäämättä omenapuihin.

Ahvenanmaalla ei voi olla törmäämättä omenapuihin.

Taffel

Taffel Ships on yksi Suomen tunnetuimmista merkeistä ja sen kotipaikka & tehtaanmyymälä sijaitsee Ahvenmaalla. Ei ole Taffelin perunalastujen voittanutta.

Open Water Brewery

Stallhagen on kaikkien oluen ystävien huulella, kun puhutaan Ahvenanmaasta. Sitä vastoin hieman vajaan vuoden ikäinen Open Water Brewery ei olekaan kuin innokkaimpien oluthipsterien tiedossa. Open Water Brewery valmistaa tällä hetkellä kuutta erilaista olutta ja niitä on huomattavasti hankalampi löytää kuin Stallhagenin oluita. Muutamien ravintoloiden lisäksi Open Water Breweryn oluita löytää ainakin Maarianhaminan Alkosta ja keskiolutvahvuisia joistain ruokakaupoista Ahvenanmaalla. Myös ainakin Viking Linen lautoilla on muutamia niistä myytävänä Tax Free -myymälässä. Varmin paikka on kuin Indigo, jossa on tarjolla kaikkia Open Watery Breweryn oluita.

Marraskuussa 2016 perustetun Open Water Breweryn ensimmäiset neljä olutta.

Marraskuussa 2016 perustetun Open Water Breweryn ensimmäiset neljä olutta.

Sadonkorjuujuhlat & maatilamatkailu

Ruokamatkailijoille kiinnostava ajankohta Ahvenanmaalle on syksy, jolloin on Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat (22.-24.9.2017). Sadonkorjuujuhlilla parikymmentä maatilaa avaa ovensa, jolloin pääsee tutustumaan ja maistelemaan mm. vihanneksia, kotileivonnaisia ja lampaanlihaa monessa eri muodossa. Osa tiloista on keskittynyt meijerituotteisiin, joten paikalliset juustot ja maitotuotteet tulevat myös Sadonkorjuujuhlilla tutuiksi.

Vuonna 2017 järjestettiin ensimmäistä kertaa Ahvenanmaa Vihannoi -tapahtuma toukokuussa, joka on keväinen vastine sadonkorjuujuhlille. Tapahtuma otettiin sen verran hyvin vastaan, että vuonna 2018 toukokuussa pääsee tutustumaan taas varhaisvihanneksiin, parsasatoihin ja kukkiviin omenapuihin ympäri Ahvenanmaan maaseutua.

Monet maatilat ovat auki myös ympäri vuoden. Esimerkiksi Mattasin tilameijerillä voi käydä tutustumassa palkittuihin juustoihin.

Merimatka Ahvenanmaalle

Laivayhtiöt ovat huomanneet, että pelkästään perinteisen buffetin ja A la Carten aika on ajanut ohi. Laivojen ravintoloiden tarjonta on viime vuosina parantunut huimasti ja erilaisia teemaravintoloitakin on syntynyt Itämerelle. Aamiaiselle mukava vaihtoehto perinteisen buffet-aamiaisen sijasta on erikoisaamiainen, jossa pääsee herkuttelemaan astetta laadukkaammalla ruualla rauhallisessa ympäristössä. Laivoilta löytyy nykyään jokaiselle jotakin ympäri vuorokauden sopivaa ravintolaa, joten myös ruokamatkailijat on otettu myös enemmän huomioon kuin ennen. Enää ei tarvitse odotella makumatkan alkua Ahvenanmaalle päästyään, vaan sen voi aloittaa jo laivamatkan aikana.

Makumatka Ahvenmaalle alkaa jo laivalta.

Makumatka Ahvenmaalle alkaa jo laivalta.

Makunautintoja Viking Gracen buffetista.

Makunautintoja Viking Gracen buffetista.

Lähiruokaa ja -olutta,
-Kohteena maailma / Rami

Lisää luettavaa:

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitÅlandin ja Viking Linen kanssa.

P.S. Miten olisi makumatka Ahvenanmaalle? Entä onko White Guide ja siihen listatut ravintolat sinulle tuttuja?

Makumatkalla Ahvenanmaalle näkee samalla upeita maisemia ympäri saaristoa.

Makumatkalla Ahvenanmaalla näkee samalla upeita maisemia ympäri saaristoa.