Opas Tokion olutkulttuuriin

Japanilaiset arvostavat kädentaitoa, käsitöitä ja kaikenlaista erikoista. Eipä siis ihme, että artesaanioluet ja maailman laajuinen pienpanimobuumi on totta myös Tokiossa. Sykkivän suurkaupungin parhaat watering holet löytää joko sattumalta tai sitten huolellisen ennakkovalmistautumisen kautta. Osa parhaista paikoista sijaitsee sokkeloisten kujien varrella. Eräs pitää päämajaansa vanhalla rautatieasemalla, kun taas maan suurimman panimon Asahin Sky View -maistelubaarista voi ihastella edessä avautuvaa metropolia yläilmoista. Tokion olutbaarit ovat oluen ystävän ja janoisten keidas.

Panimoissa piipahtaminen kannattaa yhdistää kaupunginosassa vierailun yhteyteen. Pienpanimoissa on poikkeuksetta tarjolla maistelulautanen eli beerflight, joka kannattaa valita sekä tilata sen oheen maistuvaa pikkupurtavaa.

* Postauksen on kirjoittanut Ilkka Varmavuo, joka on Kohteena maailma -blogin säännöllinen vieraskirjoittaja. Ili tykkää reissuissa niin kuin minäkin tutustua aina perusteellisesti kohteen olutkulttuuriin nähtävyyksien, ravintoloiden, luontokohteiden ja urheilumahdollisuuksien lisäksi.

Tokion olutbaarit ovat oluen ystävän ja janoisten keidas.

Tokion olutbaarit ovat oluen ystävän ja janoisten keidas.

Tokio ei nuku koskaan

Baareissa, musiikkiklubeilla ja yökerhoissa riittää vipinää aina aamun pikkutunneille asti. Shinjuku ympäristöineen tunnetaan erityisesti Kabukichon-alueen vilkkaasta baarielämästä. Robot Restaurant edustaa juhlimisen toista ääripäätä, kun taas perinteiset pienet baarit löytyvät Golden Gain sokkeloista.

Siinä missä toisten askeleet vievät Koreatowniin, suuntaa toinen Roppongiin. Hard Rock Cafe kuten myös sen vieressä oleva Mistral Bleu Train Bar käyvät oivasta alkuverryttelystä iltaa varten. Samoin luonnollisesti BrewDog, jolla on Roppongissa panimon ainoa ravintola Japanissa. Ketjuravintolaan tai pubiketjun anniskelupaikkaan kuten HUBiin ei voi olla törmäämättä. Janoisen kannattaa kuitenkin pitää silmät avoinna, sillä valtaosa pubeista sijaitsee rakennusten ylemmissä kerroksissa eikä suinkaan katutasolla.

Ilta Tokiossa päättyy usein karaokebaarin laulukoppiin. Toisin kuin kotimaassa, Japanissa karaokea lauletaan pienehköissä huoneissa ystävien kesken aina aamuun asti. Karaokebaareja löytyy kaikkialta. Isoin toimia on BIG Echo.

Mistral Bleu Train Bar hyvä paikka aloitella iltaa Roppongissa.

Mistral Bleu Train Bar hyvä paikka aloitella iltaa Roppongissa.

Tokion olutbaarit ja pienpanimokeitaat kaupunginosittain

Baarikärpäsen askel on Tokiossa kevyt. Toinen toistaan mainiompien pienpanimoiden tarjonta on suorastaan yltäkylläinen. Pienpanimoiden ohessa kannattaa piipahtaa myös parin suurtuottajan maistelutiloissa Asahin ja Yebisun osuessa matkareitin varrelle. Pienpanimoiden rankkaaminen on mahdoton tehtävä. Se kun on myös makuasia. Panimoiden hanarivistössä on usein tarjolla omien tuotteiden lisäksi myös ”kiertävissä hanoissa” naapureiden tuotoksia. Tämä takaa sen, että jokaisen on helppo löytää valikoimasta taatusti oma suosikkinsa. Olutkierroksemme Tokiossa alkaa Senso- Ji temppelin viereltä Asakusasta, josta kierrämme Tokion kartalla myötäpäivään.

#1

Asakusa – Sumida

Temppelikierroksen jälkeen janoisen askeleet suuntaavat kohden Tokio Skytreetä. Sumida joen rantatörmältä silmien eteen avautuu eriskummallinen näky nimittäin lempinimellä Asahi Flame tai ”Kultainen Köntsä”  tunnettu Asahin panimorakennus Asahi Beer Hall, joka jököttää joen partaalla. Philippe Starckin suunnittele rakennus tuo mieleen olutlasin ja kultainen liekki vaahtokukan tumman oluen pinnalla. Virallisesti liekki kuvaa Asahi oluen palavaa sydäntä. Asahi Beer Hall tarjoaa myös maisteluhuoneen. Kummalista kyllä maistelutila ei ole tummassa rakennuksessa, vaan vieressä sijaitsevan pääkonttorin 22. kerroksessa. Sky View -maistelubaarissa on tarjolla muutamia maan suurimman panimon valmistamia tuotteita ja pikkupurtavaa sekä fantastiset maisemat yli edessä avautuvan suurkaupungin.

Sumidan lounaisosassa lähes Ryogoku-aseman vieressä hyvin lähellä Edo- ja Sumomuseota sijaitsee tokiolaisten pienpanimojen isoisä Popeye. Panimo on ollut toiminnassa jo yli 30-vuotta ja hanapatterista löytyy jopa 70 hanaa. Popeye on hyvin suosittu, mutta Sumomuseon vierailun yhteydessä siellä piipahtaminen on helppoa.

Asahi Flame Sumida-joen rannassa.

Asahi Flame Sumida-joen rannassa.

Asahi on Japanin tunnetuin olutmerkki ja sen tuotteita näkyy ympäri Tokiota.

Asahi on Japanin tunnetuin olutmerkki ja sen tuotteita näkyy ympäri Tokiota.

Asahin maisteluravintolasta avautuu hulppeat näkymät Tokioon.

Asahin maisteluravintolasta avautuu hulppeat näkymät Tokioon…

... Popeya tarjoaa näkymät puolestaan yli 70 hanaan.

… Popeya tarjoaa näkymät puolestaan yli 70 hanaan.

#2

Akihabara

Oi Akihabara, tuo nörttien ja geekkien sekä maid-kahviloiden ja elektroniikka helvetin sekä taivaan keskittymä. Mitä olisikaan Tokion matka ilman sitä? Toinen toistaan erikoisempien elektroniikan ihmeitä tarjoavien tavaratalojen ja liikkeiden läpikäymisen jälkeen alkaa kurkkua väkisinkin kuivata. Joku saattaa puolestaan kaivata rohkaisuryyppyä ennen kuin uskaltaa viisikerroksiseen aikuisille tarkoitettuun rakkauden tavarataloon Akiba Lovemerciin. Niinpä askeleet kannattaa suunnata Kanda-joen äärelle vanhalle Manseibashin rautatieasemalle, jonka uumenista löytyy lukuisia pikkupuoteja sekä Hitachino Brewing Lab. Hitachinolla on myös ulkoilmaterassi, josta näkee Akihabaran kirkkaat valot. Tämän pienpanimon oluet tunnetaan Pöllö-logostaan ja niitä on saatavilla myös Suomessa.

Vain reilun korttelin päässä Hitachinosta sijaitsee toinen janoisten keidas Wiz Craft Beer & Food.

Hitachinon pöllöoluet ovat monelle suomalaisellekin tuttu näky kotimaan kamaralla.

Hitachinon pöllöoluet ovat monelle suomalaisellekin tuttu näky kotimaan kamaralla.

Hitachinon maistelulautanen oli tällainen helposti kannettava teline.

Hitachinon maistelulautanen oli tällainen helposti kannettava teline.

Hitachino Brewing Lab ja sen viihtyisä Taproom.

Hitachino Brewing Lab ja sen viihtyisä Taproom.

#3

Ginza

Ginzan kiiltävät valot sokaisevat. Waco, Mitsukoshi, Nissan Crossing ja monet muut saavat ensikertalaisen pään pyörälle. Jollei tavaratalojen kuppilatarjonta kiinnosta eikä valtavan kokoinen Ginza Lion oluthalli innosta, niin silloin kannattaa suunnata Kabukiteatteri Kabuki – Za:n viereiseltä kadulta löytyvään HUB-ketjun omistamaan 82 Ale Houseen. Tunnelmallinen pubi on keidas hienostokaupunginosassa. Beerflightttien lisäksi kannattaa tutustua myös japanilaisiin whiskyflightteihin, joita on tarjolla mukiinmenevän hintaan

82 Ale House Higashi- Ginza. Tokyo –aseman vierestä sijaitsi tänä kesänä Farm To Tokyo ulkoilmaterassi pienpanimotuotteineen.

82 Ale House on suosittu ketjupub...

82 Ale House on suosittu ketjupub…

... joka on erikoistunut viskeihin.

… joka on erikoistunut viskeihin.

#4

Shimbashi

Ginzasta suuntamme jalan kohden Shimbasia seuraten junarataa. Radan alta ja vierestä löytyy lukuisia loistavia katukeittiöitä ja lukuisia ruokapaikkoja. Shimbasiin päästyämme suuntaamme Toranomon – metroaseman läheltä löytyvään Craft Beer market Toranomon –ravintolaan. Craft Beer Marketilla on useita paikkoja Tokiossa, mutta tämä nimenomainen oli oma keitaani. Asuihan vain kivenheiton päässä tästä pienpanimosta.

Parin korttelin päässä sijaitsee Delirium Cafe Tokyo. Kuuluisan belgialaisen olutpyhätön nimikaima pyörittää Tokiossa muutamaa baaria. Toranomonin lähistöllä sijaitsevan lisäksi niin Ginzassa kuin Ebisussa.

Toranomon on varsin suosittu artesaaniolutbaari.

Toranomon on varsin suosittu artesaaniolutbaari.

Toranomonista on helppo ottaa maistelulautasia vaikkapa useampiakin.

Toranomonista on helppo ottaa maistelulautasia vaikkapa useampiakin.

#5

Meguro

Meguron metroasemalla käy melkoinen vilske kirsikankukkien kukinnan aikaan. Aivan vieressä sijaitseva Meguro-joen ylle kaartuvat kirsikkapuut täydessä kukinnossaan ovat yksi Tokion kuvatuimmista kohteista Sakuran aikaan. Lähes sillan kupeessa sijaitseva linnamainen Meguro Emperor on yksi Tokion tunnetuimmista Love Hotelleista. Baarikärpästä kiinnostaa kuitenkin Meguron asemalta joelle johtavan kadun varrella olevat lukemattomat pienet ravintolat ja niiden seasta löytyvä erityisesti expattien eli ulkomaalaisten Tokiossa työskentelevien suosikkikuppila Scent Meguro. Favourite Tokyo pub 2018 tarran ikkunaansa saanut piskuinen baari tarjoaa muutaman huolellisesti valitun pienpanimo-oluen hanoistaan. Kruununa tietysti käsipumpulla tuoppiin pumpattava Real Ale.

Parin kilometrin kävely pitkin joenrantaa saa tuo reippailijan Naga – Meguron asemalla. Aivan aseman vieressä sijaitsee Tokion ensimmäinen Baird Brewing Companyn oluthuone Nagameguro Taproom, joita nykyään on yhdeksän eri puoli kaupunkia. Suurehko paikka on täynnä tunnelmaa ja tarjolla on jopa artesaanipizzaa.

Scent Meguro on tokiossa asuvien ulkomaalaisten suosikkipubeja.

Scent Meguro on tokiossa asuvien ulkomaalaisten suosikkipubeja.

Scent Megurosta saa real alea.

Scent Megurosta saa real alea.

Scent Meguron hanalista on selkeä länsimaalaisille.

Scent Meguron hanalista on selkeä länsimaalaisille.

Baird Beer Companyn olutlista on varsin selkeä annoskokoja myöten.

Baird Beer Companyn olutlista on varsin selkeä annoskokoja myöten.

#6

Ebisu

Ebisun metroasemalta on lyhyt kävelymatka Yebisun olutmuseoon ja maisteluhuoneeseen. Museon kohokohtana toimii maisteluhuone, opastettu kierros ei anna länsimaalaiselle mitään mikäli ei ymmärrä japania. Maistelulautanen sen sijaan tarjoaa mainiot maut. Lautaselle kannattaa valita mukaan suurpanimon  niin vaaleita kuin myös tummia tuotteita. Yllätyksekseni Yebisun tummin olut taittuu alas yhtä notkeasti kuin Guinness, ja se on suuri kehu.

Ebisun materoaseman vastakkaisella puolella vajaan kilometrin kävelymatkan päässä asemasta sijaitsee Spring Valleyn kaunis keidas kauniissa lähiössä. Kävelymatkalla mieleen pujahtaa ajatus, että tässä miljöössä voisin jopa asua ja viihtyä. Suurkaupungin huumaava syke on aivan vieressä, mutta itse alue on rauhallinen lintukoto. Yhtä viihtyisä on myös Spring Valley Brewery, jonka uutuuttaan kiiltävän panimon valikoima on upea. Erikoista on Beer to go -pahvikupit, joihin voi ottaa mukaan matkaeväät kävelymatkalle kohden metroasemaa.

Yebisun maisteluhuone on museota toimivampi, mikäli ei ymmärrä japania.

Yebisun maisteluhuone on museota toimivampi, mikäli ei ymmärrä japania.

Yebisun tyylikäs olutlautanen.

Yebisun tyylikäs olutlautanen.

Spring Valley Breweryn uutuutta kiiltävä taproom.

Spring Valley Breweryn uutuutta kiiltävä taproom.

Spring Valleyn hanarivistössä on valinnan varaa.

Spring Valleyn hanarivistössä on valinnan varaa.

Spring Valley Breweryn maistelulautasen sisältö oli helppo tutkia myös englanniksi.

Spring Valley Breweryn maistelulautasen sisältö oli helppo tutkia myös englanniksi.

Beer to Go -olutmukit mukaan matkaan.

Beer to Go -olutmukit mukaan matkaan.

#7

Shibuya

Shibuya on kuhiseva muurahaispesä. Maailman vilkkaimmaksi kutsuttu risteys, Hachiko –koiran patsas, Tower Records, 109 Store, Tokyo Hands tilpehööritaivas, upouusi Mega Donki tavarataivas ja Dogenzakan Love Hotel-kukkula kujineen. Kaikki tuo on kuitenkin vain pintaraapaisu Shibuyasta.

Janoinen löytää vaahtopäiden äärelle myös Shibuyassa helposti. Drink all you can – passilla sammuttaa suurenkin janon, mutta pienpanimoissa laatu korvaa jälleen kerran määrän. Olutharrastajan askeleet suuntaavat kenties brittityyppiseen Hobgoblin pubiin, jonka IPAn muuten World Beer Awards palkitsi vuoden parhaana omassa kategoriassaan.

Hobgoblinista puikkelehditaan kohden Dogenzakaa, josta löytyy tanskalaisen panimovelhon Mikkel Borg Bergsonin pyörittämä oluttaivas Mikkeller. Mikkeller järjestää myös vuotuiset suuret olutjuhlat syyskuussa. Juhlissa on tarjolla pääosin pienpanimotuotteita ympäri maailmaa.

Goodbeer Faucets täydentää kierroksen Shibuyassa ennen kuin matkamme jatkuu jalkaisin kohden Harajukua.

Mikkellerin oluthuone on skandinaavisen hillitty ja pelkistetty.

Mikkellerin oluthuone on skandinaavisen hillitty ja pelkistetty.

#8

Harajuku

Harajukuun kannattaa saapua jalkaisin Shibuyasta Cat-Streetin kivijalkakauppojen tarjontaa ihmetellen. Omotesando Avenue tunnetaan puolestaan luksusmuodin paraatipaikkana. Sitten ollaankin jo ”teinihelvetin” porteilla nimittäin Takeshita Dorilla, jossa teinimuoti pursuilee ulos silmistä ja korvista.

Ihmispaljouden voi kuitenkin jättää hetkeksi taakseen poikkeamalla Harajuku Taproomiin. Oluenystävää hellitään tässä rauhallisessa keitaassa. Tarjolla on myös Izakaya tyyppistä ruokaa ja pikkupurtavaa sekä oman pienpanimon tuotteita pitkästä hanarivistöstä.

Baird Brewing Companyn Taproomit houkuttelevat sisään janoisia ohikulkijoita.

Baird Brewing Companyn Taproomit houkuttelevat sisään janoisia ohikulkijoita.

Baird Beer Company Harajukun hanarivistöä tiskin takana.

Baird Beer Company Harajukun hanarivistöä tiskin takana.

#9

Shinjuku

Shinjukun ympäristö on laaja ja sokkeloinen. Iltaisin Shinjuku on vielä hämärä, osin jopa pimeä. Neonvalojen loisteesta poistuttaessa kannattaa karttasovellus olla käsillä, mikäli etsii juuri jotain tiettyä paikkaa.

Hyvin suunnittelemalla välttää harharetket ja turhat pitkät siirtymät suosikkikohteidensa välillä. Goverment Buildingin maisematerassilla vierailuun voi yhdistää näppärästi piipahduksen samalla suunnalla oleviin Brussel Beer Project ja YYG Brewery & Beer Kitchen -olutbaareihin. Molemmat sijaitsevat Shinjukun aseman lounaiskulmalla lähes saman sivukadun varrella kerrostalomiljöön seassa, eikä näihin eksy sattumalta kukaan.

Shinjukun valtavan aseman itäpuolella pyörähdämme ensiksi Tap Standiin. Jatkamme sieltä matkaamme Craft Beer Tapin kautta kellarikerroksessa sijaitsevaan Yona Yona Beer Worksiin. Jokainen löytää näistä varmasti oman suosikkinsa.

Baarit eivät Shinjukusta lopu sillä naapurissa olevassa Kabukichossa baarit ja neonvalot vilisevät silmissä. Robot Restaurant ja Red Light District ovat oma lukunsa. Eksotiikkaa etsivä hakeutuu pällistelemään Golden Gain kapeille kujille toiveissaan löytää pieni ja pittoreski paikka.

Kabukichossa baarit ja neonvalot vilisevät silmissä.

Kabukichossa baarit ja neonvalot vilisevät silmissä.

YYG Brewery tarjoaa rauhallisen keitaan neonvalojen vilskeestä panimotynnyreiden harmoonisuuteen.

YYG Brewery tarjoaa rauhallisen keitaan neonvalojen vilskeestä panimotynnyreiden harmoonisuuteen.

 YYG Brewery & Beer Kitchen on tyylikäs panimoravintola.

YYG Brewery & Beer Kitchen on tyylikäs panimoravintola.

#10

Shimokitazawa

Eksotiikkaa ja aitoa Tokiota voi etsiä myös hipsterikaupunginosan titteliä kantavasta Shimokitazawasta. Tänne pääsee kätevästi junalla niin Shibuyasta kuin myös Shinjukusta käsin varsin vaivattomasti. Muista kuitenkin palata takaisin kohden keskustaa ennen puolta yötä ja viimeisiä junia. Lukuisat pienet ravintolat, baarit ja kivijalkakaupat täplittävät katukuvaa. Oluen ystäville on tarjolla parasta paikallista. Book & Beer yhdistää kirjakaupan ja olutbaarin. Tap & Growler puolestaan täyttää vaikka oman lasisen leilisi eli suuren lasipullon aka Growlerin niin halutessasi. Fill your Growlers Here! Muita mainitsemisen arvoisia ovat mm. Ushitora ja Coaster Craft Beer & Burger.

Ushitora Brewery omaa tuotontoa Ushitora Beer Bar -maisteluhuoneessa.

Ushitora Brewery omaa tuotontoa Ushitora Beer Bar -maisteluhuoneessa.

Summa summarum: Tokio on oluen ystävän ja janoisten keidas. Mikä paratiisi!

Olutmatkailua Tokiossa,
Ili alias Ilkka Varmavuo

Lisää luettavaa: