Päiväretki Kiotoon luotijunalla Tokiosta

Kioto ei ollut niin kaunis kuin kuvittelin, kuulee sanottavan. Siinä missä kyynikko näkee toisen maailmansodan jälkeen nopeasti rakennetun ja laajentuneen ns. betonikaupungin, saattaa romantikko puolestaan löytää kauneutta, rauhaa ja harmoniaa sekä hipaista samalla Kioton todellista sydäntä. Kioto nimittäin tarjoaa japanilaista kulttuuriperintöä parhaimmillaan. Kioton nähtävyydet ovat historian ystävän ja romantikon saavutettavissa päiväretkellä myös Tokiostakin käsin.

Kultainen paviljonki on eittämättä Kioton tunnetuin ja kuvatuin temppeli.

Kultainen paviljonki on eittämättä Kioton tunnetuin ja kuvatuin temppeli.

Kioton nähtävyydet päivässä – onko mahdollista?

Kiotossa on Unescon maailmanperintökohteita lähes ähkyksi asti, joten voiko kaupunkia edes kuvitella kesyttävänsä päivässä? Saati sitten raapaisevansa sitä pintaa syvemmältä. No sitä ainakin yritti Kohteena maailma -blogin vakivieraskirjoittaja Ilkka Varmavuo tekemällä puolisonsa kanssa päiväretken Tokiosta Kiotoon Shinkansen -luotijunalla. Alla oleva postaus on hänen käsialaansa siitä, millainen päivä oli ja mitä Kiotossa kannattaa käydä katsomassa.

Vieraskynä: Vieraskynä -sarjassa matkailuun tavalla tai toisella liittyviä vinkkejä ja tarinoita kirjoittavat vierailevat tähdet. Postaus on kokonaan vieraskynäilijän käsialaa ja juttujen tarkoituksena on tarjota Kohteena maailma -blogin lukijoille elämyksiä mielenkiintoista asioista aiheen todellisen asiantuntijan voimin.

Kohteena maailma -blogin vakivieraskirjoittaja Ili hyppäsi puolisonsa Kirsin kanssa Shinkansen luotijunaan ja otti suunnaksi Tokiosta päiväretkelle Unescon maailmanperintökohteita pursuavan Kioton.

Kohteena maailma -blogin vakivieraskirjoittaja Ili hyppäsi puolisonsa Kirsin kanssa Shinkansen luotijunaan ja otti suunnaksi Tokiosta päiväretkelle Unescon maailmanperintökohteita pursuavan Kioton.

Luotijuna lennättää päiväretkelle Kiotoon

Tokiosta Kiotoon matkustaa kätevimmin Tokyo Stationilta lähtevällä luotijunalla. Yhteyksillä ja junilla on omat nimensä eli Nozomi, Hikari ja Kodoma. Japan Rail Pass ei käy näistä nopeimpaan Nozomiin eikä Kodomalla kannata mennä, sillä se on kolmikon hitain pysähtyen kaikilla väliasemilla. Nozomilla lähes 500 km matka taittuu reiluun kahteen tuntiin Hikarin ollessa reilun vartin hitaampi. Päiväretkeläinen valitsee siis Nozomin ja Japan Rail  Passin omistaja Hikarin.

Luotijunaan kannattaa ostaa lippu jo Tokioon saavuttaessa lentokentän JR-lippumyymälästä. Samalla voi hankkia NEX-junan lipun lentokentältä keskustaan ja takaisin sekä ostaa paikallisliikenteeseen käyvän Pasmo tai Suica- kortin – kolme kärpästä yhdellä iskulla.

Kioton päiväretken ajankohta kannattaa siis miettiä jo etukäteen erityisesti Olympialaisten aikaan, jolloin junissa on taatusti ruuhkaa. Junia kulkee kuitenkin tiheästi vuorovälin ollessa pienimmillään kymmenen minuuttia. Junalippu käy vain ja ainoastaan siihen junaan mihin se on ostettu (poislukien JR-passi). Lippukäytäntö on sekavahko, joskin lipusta löytyy junan nimi, numero ja lähtöaika myös länsimaisin kirjaimin. Postimerkin kokoisia lippuja tulee kaksi per suunta, joista toisella päästään luotijunien laiturialueelle ja toisella itse junaan. Molemmat liput tulee kuitenkin syöttää jo ensimmäisellä portilla läpi lukijalaitteen. Opasteet ovat kuitenkin ensiluokkaisia myös laiturialueella ja matkustaminen on itsessään helppoa. Junat saapuvat minuutilleen laituriin ja lähtevät liikkeelle salamana, joten ole ajoissa paikalla.

Ensimmäinen Nozomi lähtee Tokiosta kohden Kiotoa 06.00 ja illan viimeinen Kiotosta kohden Tokiota 21.30, joten perillä Kiotossa jää ruhtinaalliset yli 12 tuntia tutustua kultturelliin kaunottareen.

Osta paikkalippu junan kulkusuuntaan nähden oikealle puolelle. Japani ikoni eli Fuji-vuori näkyy junan oikealla puolella varsin pitkän ajan reilu puoli tuntia Tokiosta lähdön jälkeen.

Tokyo Station kukonlaulun aikaan.

Tokyo Station kukonlaulun aikaan.

Shinkansen valmiina lähtöön kohti Kiotoa.

Shinkansen valmiina lähtöön kohti Kiotoa.

Junamatkan aikana sai nauttia Japanin symbolista Fuji-vuoresta.

Junamatkan aikana sai nauttia Japanin symbolista Fuji-vuoresta.

Miten liikkua Kiotossa – mitä nähdä ja tehdä?

Kiotossa liikkuminen on yksinkertaista. Kaksi metrolinjaa halkoo kaupunkia. Lisäksi linja-autolla pääsee lähelle suosituimpia kohteita varsin helposti. Turistilinjoiksi kutsutut linjat 101 ja 103 lähtevät rautatieaseman edestä. Linja 102 yhdistää puolestaan hopeisen ja kultaisen paviljongin. Olimme ajatelleet liikkua käyttäen vain näitä julkisia liikennevälineitä, mutta jo hopeisella paviljongilla hoksasimme, ettei aika tulisi riittämään. Niinpä hyppäsimme sieltä taksin kyytiin, jolla liikuimme kohteesta toiseen iltapäivän aikana.

Upouuden futuristisen rautatieaseman turisti-infosta kannattaa ostaa metroon ja linja-autoon käyvä päivälippu. Parilla pidemmällä siirtymällä päiväretkeläisen kannattaa turvautua taksiin.

Upouuden futuristisen Kioton rautatieaseman turisti-infosta kannattaa ostaa metroon ja linja-autoon käyvä päivälippu. Parilla pidemmällä siirtymällä päiväretkeläisen kannattaa turvautua taksiin.

Päiväretkemme suuntautui seuraaviin kohteisiin: Kioto Station – Kiyomizu-dera – Hokan-ji temppeli – Gion – Hopeinen paviljonki – Kultainen paviljonki – Fushimi Inari-taisha – Ni-jo jo linna – Nishiki market – Kioton olutravintoloita – Higashi honganji temppeli – Kioton asema.

Kioton nähtävyydet – Kioto on Japania aidoimmillaan

Kolmen vuoren reunustamassa laaksossa sijaitseva keisarillinen Kioto tunnetaan myös sotapäälliköiden shogunien kotikaupunkina. Temppelit ja pyhätöt ovat paikoin yli tuhat vuotta vanhoja. Kulttuuriperintö on vahvasti läsnä erityisesti geisha-kulttuuristaan tunnetussa Gionin kaupunginosassa. Kulttuuriperinnön vaalimiseen ja suojeluun kuuluu myös se, ettei kaupunkikuvasta löydy yhtään pilvenpiirtäjää. Kioto onkin Japania aidoimmillaan.

Tässä postauksessa on kootusti päiväretkemme kohteet, jotka ovatkin useimmiten Kioton kävijän pääkohteina Kioton nähtävyyksiä tutkiessa.

Kiyomizu-dera ja Hokan-ji

Kiyomizu-dera eli Puhtaan Veden temppelille saavutaan ylös jyrkähköä ylämäkeä kiipeävää Teekuppikujana tunnettua kävelykatua pitkin. Temppelin alapuolisella alueella risteileviä kujia pitkin samoileva löytää tiensä nopeasti myös upealle Hokan-ji temppelille, jonka tunnistaa jokaista kerrosta koristavista kaareutuvista katoistaan. Näillä pienillä kaduilla kävellessään törmää myös vääjäämättä vuokrakimonoihin sonnustautuneisiin nuoriin ja pääsee mukavasti sujahtamaan Kioton oikean fiiliksen sisään.

Kiyomizu-dera kuhisee niin paikallisia kuin turisteja. Erityisen vahvana suitsukkeiden savu tuoksuu tummassa päärakennuksessa. Päärakennuksen takaa löytyy nuorten suosiossa oleva Jishun pyhäkkö. Pienellä aukiolla on kaksi kiveä, joiden etäisyys toisistaan on 18 metriä. Ideana on kävellä kiveltä toiselle silmät sidottuina. Jos siinä onnistuu, löytyy myös elämänkumppani vaivatta. Mikäli tehtävässä tarvitsee apua, on apu tällöin tarpeen myös kumppanin etsinnässä. Arvattavasti hienovaraiset ohjeet sinkoilevat tirskuvien nuorten suusta sidotuin silmin liikkuvaa ystävää opastettaessa rakkauden kiveltä toista kiveä kohden.

Hokan-ji temppelille kävellään viehättävää kujaa pitkin.

Hokan-ji temppelille kävellään viehättävää kujaa pitkin.

Kiyomizu-dera on täynnä kauniita yksityiskohtia.

Kiyomizu-dera on täynnä kauniita yksityiskohtia.

Jishun pyhäkön kuuluisat rakkauden kivet.

Jishun pyhäkön kuuluisat rakkauden kivet.

Gion

Kiyomizu-deralta lähdettäessä kannattaa kävellä Hokan-ji temppelin kautta kohden Gionin kaupunginosaa. Pienet puodit reunustavat näitä kapeita katuja. Näillä hiljaisilla kaduilla ja kujilla suurkaupungin hälinä unohtuu helposti ja kaikki kiire alkaa tuntuu melko kaukaiselta. Gionissa hypätään jälleen bussiin ja jatketaan eteenpäin Hopeiselle paviljongille.

Gion on Kioton geisha-alue. copyright jrailpass.com

Gion on Kioton geisha-alue. copyright jrailpass.com

Ginkaku-ji, Hopeinen paviljonki

Ginkaku-ji eli Hopeisen paviljongin nimi johtaa harhaan, sillä temppeli ei ole hopeinen. Kultaisen paviljongin rakennuttaman shogun Yoshimitsun pojanpojan shogun Yoshimasan 1482 rakennuttama Hopeinen paviljonki kiteyttää täydellisesti fraasin “yksinkertainen on kaunista”. Kauneutta saa ihastella on jo viralliselta nimeltään Higashiyama Jisho-ji temppelille saapuessaan.

Bussipysäkin vieressä kimaltelee kivimuurein pengerretty kapea kanava. Kanavaa reunustavat kirsikkapuut, jotka hehkuvat keväisin täydessä kukassaan. Ne nostavat väkisin hymyn vierailijan huulille sakuran aikaan. Itse temppelialue on harmoninen satama kiireisen suurkaupungin laidalla. Pienen lammen reunalla sijaitsevan temppelin hienostunut, yksinkertainen ja harmoninen muotokieli tunnetaan Japanissa nimellä Wabi-sabi tyyli.

Temppelin lisäksi sitä ympäröivä elegantti ja yksityiskohtia täynnä oleva puisto kolahtaa eniten turistin sieluun. Paviljongin pihapiirissä on hurmaava hiekkapuutarha, jossa jokaisella haravalla piirretyllä viivalla on oma tarkkaa harkittu symbolinen merkityksensä. Hennon sammalikon hauraasti peittävien puiden juurten välissä paikoin luikertelevan polun varrelta löytyy kaikki japanilaisen muotopuutarhan muotovaliot bambuineen ja käkkyräisine pienine puineen sekä näköalapaikkoineen. Puisto ja siellä kiertelevä polku on todellinen rauhan tyyssija, jossa samoillessaan itsekin herkistyy ja hiljenee. Se tämän paikan alkuperäinen tarkoitus olikin: irtautua maalisesta maailmasta, kokea valaistuminen ja saavuttaa mielenrauha. Toimii yhä nykyäänkin. Hopeiselta paviljongilta nappaamme taksin viisaudesta valaistuneina reilun seitsemän kilometrin siirtymälle kohden Kultaista paviljonkia.

Hopeiselle paviljongille tulo ei juuri kauniimpi voisi olla.

Hopeiselle paviljongille tulo ei juuri kauniimpi voisi olla.

Ginkaku-ji eli Hopeinen paviljonki tunnetaan myös nimellä Higashiyama Jisho-ji temppeli.

Ginkaku-ji eli Hopeinen paviljonki tunnetaan myös nimellä Higashiyama Jisho-ji temppeli.

Hopeisen paviljongin japanilainen kivipuutarha.

Hopeisen paviljongin japanilainen kivipuutarha.

Kinkaku-ji, Kultainen paviljonki

Kultainen paviljonki on eittämättä Kioton tunnetuin ja kuvatuin temppeli. Alun perin shogun Yoshimitsu rakennutti sen eläkepäiviensä viettoa varten jo vuonna 1397. Hänen kuolemansa jälkeen se muutettiin temppeliksi shogunin toiveen mukaisesti. Temppelin puutarhat paloivat seuraavan vuosisadan aikana käydyissä sodissa, mutta ne kunnostettiin entiseen loistoonsa. Itse temppeli koki samana kohtalon vuonna 1950 nuoren noviisimunkin polttaessa sen maan tasalle. Temppeli jälleenrakennettiin vuonna 1955 entistä vastaavaksi.

Temppelin puutarha on malliesimerkki Muromachi aikakauden mallipuutarhasta. Temppeliä reunustavasta ja osin ympäröivästä pienten käkkyrämäntyisen kivisaarten täplittämästä “peililammesta” voi ihastella rakennuksen ja sitä ympäröivien puiden sekä sinitaivaan heijastusta. Ihastelun joutuu kuitenkin tekemään väenpaljoudessa. Aamuisin koululaisryhmät kansoittavat puistoa ja iltapäivisin puiston valtaavat turistit. Omaa valokuvausvuoroaan saa suorastaan kärkkyä. Väkijoukon keskellä en koe samaa henkistä rauhoittumista kuten pojanpojan Hopeisessa paviljongissa. Se ei ole lehtikullalla päällystetyn maagisen katseenvangitsijan vika – syy on kalkattavien kanssaturistien.

Kinkaku-ji sijaitsee lähes turistilinjojen päätepisteessä ja bussilla matka Kioton rautatieasemalta kestää 40 minuuttia. Juuri siksi päiväretkeläinen nappaa alleen taksin ja hurauttaa sillä 11 km päässä sijaitsevalle Fushimi Inarille. 

Kinkaku-ji eli Kultainen paviljongi.

Kinkaku-ji eli Kultainen paviljongi.

Fushimi Inari-taisha

Kioton tärkeimmän ja kuvatuimman sinto-pyhäkön ulkopuolella vallitsee melkoinen markkinatunnelma. Vierivieressä olevat markkinakojut ja katukeittiöt ovat levittäytyneet kirjaimellisesti Fushimi Inari-taisha pyhäkön juurelle. Nautimme pienessä paikallisessa izakayassa pikaisen välipalan, sillä viereisen katukeittiön tarjoamat antimet kuten Sparrow eli kokonainen vartaassa paistettu varpunen on meille liian eksoottinen välipala.

Suuri torii-portti löytyy kaikista sinto-pyhäköistä. Portti symboloi sitä, että sen läpi kulkiessaan siirrytään arkisesta todellisuudesta pyhään paikaan. Fushimi Inari-taishasta löytyy pääportin lisäksi tuhansia isompia ja pienempiä oranssinpunaisena hehkuvia portteja, joista muodostuu Inari-vuoren laelle kiemurteleva porttikuja. Punaiset portit ovat lahjoituksia ja niiden takaosaa koristavat kirjoitukset paljastavat portin lahjoittajan. Sintolaisuudessa Inari tarkoittaa riisin ja saken jumalaa. Kiotolaispyhäkössä samoillessaan törmää väkisin kettupatsaisiin. Ketut ovat puolestaan Inarin sanansaattajia suussaan pieni ”käärö”, jonka voidaan tulkita olevan riisivaraston avain.

Kettu avaimenperät, kirjaillut muistoesineet ja muut vastaavat onnenamuletit eli Omamorit ovat suosittu matkamuisto.  Toinen suosittu tapa on ostaa EMA (votive tablet for writing wishes) eli puinen rukouslaatta. Ketunnaaman muotoisen laatan etupuolelle piirretään ketulle kasvot ja sen takapuolelle kirjoitetaan rukous tai toive, jonka toivotaan toteutuvan. Lopuksi puulaatta ripustetaan muiden samanlaisten joukkoon. Suosituinta on kuitenkin samoilla ylös kohden vuoren lakea ainakin jonkin matkaa puuporttien muodostamaa kujaa pitkin. Joskin sellaisen kuvan ottaminen missä näkyy tyhjä porttikäytävä saattaa osoittautua haasteelliseksi tehtäväksi. Inarilta nappaamme jälleen taksin ja hurautamme Ni-Jo linnaan ihastelemaan suurten sotapäälliköiden tapaa asua EDO kauden Japanissa.

Fushimi Inari-taisha ja sen suuri punainen torii-portti.

Fushimi Inari-taisha ja sen suuri punainen torii-portti.

Varpusta olisi ollut tarjolla katukojuissa.

Varpusta olisi ollut tarjolla katukojuissa.

Fushimi Inari-taishan punaiset torii-portit ovat suosittu valokuvauskohde.

Fushimi Inari-taishan punaiset torii-portit ovat suosittu valokuvauskohde.

Nijo-jo linna

 Voi vain kuvitella kuinka ylipääsemättömältä hyökkäys Shugunien valtakaudella hallitsijan linnaan olisi ollut. Linna -alue koostuu kahdesta sisäkkäisestä linnoituskehästä. Molempia kehiä ympäröi luonnollisesti valtavat muurit, joita reunustaa leveät vallihaudat – valloittamaton paikka!

Linnan alueella sijaitsee useampia palatseja. Kuuluisin on Ninomaru palatsi, joka yksistään koostuu kuudesta japaninsypressistä rakennetusta toisiinsa liittyvästä rakennuksesta. Rakennusten taidokkaiden puuleikkauskoristeiden sekä sisätilojen lehtikultakoristelun haluttiin heijastavan shogunien valtaa ja vaurautta, ja siinä taatusti jo 1600-luvulla onnistuttiin. Ninomaru palatsin rakennusten käytävien lattiat tunnetaan nimellä uguisubari eli satakielilattiat. Narisevat lattiat liversivät kuin linnut ja paljastivat mahdollisten tunkeilijoiden liikkeet.

Nijo-jon linnan alueella sijaitsee useampi upea puutarha ja harkitusti istutettuja japaninkirsikka- ja japaninaprikoosimetsikköjä. Ninomaru palatsia ympäröivä puutarha tunnetaan erityisesti sen huolella suunnitellusta harmoniasta. Puutarhaa koristaa suuri lampi keinotekoisine pienine saarineen, erilaiset kiviryhmät ja muotoon leikatut pienet käkkyrämännyt.

Nijo-jo linna ja sen suojamuurit vallihautoineen. copyright jrailpass.com

Nijo-jo linna ja sen suojamuurit vallihautoineen. copyright jrailpass.com

Nijo-jo linnan sisemmän muurin portin yksityiskohdissa ei ole säästelty.

Nijo-jo linnan sisemmän muurin portin yksityiskohdissa ei ole säästelty.

Ninomaru palatsi Ni-jo jon linnassa.

Ninomaru palatsi Ni-jo jon linnassa.

Nijo-jo linnan viheralueita Ninomarun palatsin luona.

Nijo-jo linnan viheralueita Ninomarun palatsin luona.

Nishiki Market

Iltapäivä alkaa olla jo pitkällä shogunien linnan jälkeen, joten on aika suunnata lähes vieressä sijaitsevalle Nishiki markkina-alueelle. Kioton ruokamarkkinat ovat täällä parhaimmillaan ja tarjolla on kaikkea sitä, mitä ruokamarkkinoilta voi odottaa. Tauko ja välipalan nauttien onnistuu täällä vaivatta. Toinen vaihtoehto on sujahtaa tutkimaan Kioton Craft Beer sceneä, sillä pitkän päivän päätteeksi on toki ansaittu huurteinen jos toinen ruumiillisen janon sammuttamiseksi tiedonjanon jo tultua tyydytetyksi.

Kioton paikallisoluet ovat hyvin esillä myös Nishiki Marketissa.

Kioton paikallisoluet ovat hyvin esillä myös Nishiki Marketissa.

Higashi honganji temppeli

Higashi hongani temppeli on erinomainen vierailukohde, mikäli on hieman luppoaikaa ennen kuin pitää hypätä Shinkansenjunaan kohti Tokiota. Higashi hoganji temppeli on Kioton rautatieaseman lähistöllä ja se on helppo yhdistää matkalla juna-asemalle. Me halusimme kuitenkin nauttia sen verran pidempään Kioton pienpanimo-olutkulttuurista, että kulttuuriähkyisen päivän jälkeen Higashi honganji temppeli oli meiltä nopeasti katsastettu.

Yksi Higashi honganji temppelin porteista.

Yksi Higashi honganji temppelin porteista.

Higashi honganjin temppelialuetta.

Higashi honganjin temppelialuetta.

Kioto Craft Beer eli Kioton olutbaarit

Hienostunutta pienpanimobuumia löytää myös Kiotosta pikkaisen etsimällä. Kioton artesaaniolut keskittymä sijaitsee kätevästi Nishiki -markkinoiden lähistöllä. Nuppineula karttasanan Karasuma metroasema kohdalle ja siitä seikkailuretkelle.

Spring Valley Brewery Kyoto

Aivan Nishiki markkinoiden vierestä löytyy jo Tokiosta meille tuttu Spring Valley Brewery eli SVB – täällä tietysti SVB Kyoto. Tuotteet ja konsepti on sama kuin Tokiossa. Kiotolainen olutpyhäkkö sijaitsee valloittavan 100-vuotiaassa restauroidussa kaksikerroksisessa kadunvarsitalossa. Täällä saisi kulumaan helposti vaikka koko illan.

Bungalov

Mikäli askeleet suuntaavat metroasemalta puolenkilometrin päähän länteen löydät Bungalowin. Pientä katukeittiötä muistuttavaan paikalliseen waterin holeen törmää kadunkulmauksessa katutasossa . Älä anna vaatimattoman ulkoasun hämätä. Oluet ovat priimaa ja niitä löytyy kymmenestä hanasta. Tarjolla on myös ruokaa.

Craftman

Aivan metrolinjojen risteyskohdassa Karasuman tai Shijon metroasemien vieressä niin ikään katutasosta etsivä löytää piskuisen keitaan nimeltään Craftman. Paikka näyttää ulospäin pieneltä ja kapealta, mutta alakerran takaosasta löytyy myös pöytiä kuten myös toisesta kerroksesta. Pöydissä on kuitenkin pieni muutaman euron kattausmaksu ja vain niihin tarjoillaan ruokaa. Todellinen baarikärpänen linnoittautuu pystypaikoille pitkälle baaritiskille hanojen ääreen, joita löytyy tiskin takaa kaksikymmentäviisi.

Before9

Tämän todellisen helmen bongaa läheltä Manga museota Karasuma kadun varrelta reilun kilometrin kävelymatkan päästä pohjoiseen edellisistä olutbaareista – tai sitten yhden metropysäkin matkan päästä. Vanhasta perinteisestä”Machiya” kaupunkilaistalosta ja sakekellarista on hienovaraisen restauroinnin jälkeen kuoriutunut minimalistisen tyylikäs moderni olohuone sekä saken että oluen ja hyvän ruuan ystäville. Täällä istuskellessani ja käsityöläisolutta siemaillessani tunnen oloni varsin kotoiseksi. Skandinaaviset selkeät puupinnat, yksinkertaisen huoliteltu miljöö, lämmin ilmapiiri sekä kotoinen olo modernissa ympäristössä – mitä sitä muuta voisi vakiopaikalta toivoa, sillä tämän toivoisin olevani oma korttelikapakkani!

Before9 on kuin sadusta - täydellinen olutravintola.

Before9 on kuin sadusta – täydellinen olutravintola.

Tyylikästä ja pelkistettyä joka senttimetriltä.

Tyylikästä ja pelkistettyä joka senttimetriltä.

Summa summarum: Kioto päivässä – menikö ryntäilyksi ja säntäilyksi? Voiko Kioton nähtävyydet hyvällä suunnittelulla nähdä jopa päivässä? Kyllä ja ei. Hopeiselta paviljongilta eteenpäin siirryimme taksilla kohteesta toiseen, julkisilla aika ei olisi riittänyt. Nyt vierailimme kiireettä kaikissa kohteissa ja ennätimme vielä päivän päätteeksi istahtaa Kioton aseman alimpaan kerrokseen kahville, ostaa Bentoboxin ja muut matkaeväät paluumatkaa varten. Omien eväiden ja myös juomien nauttiminenhan on junissa sallittu, joskin myös tarjoilukärryt piipahtavat matkustamossa matkan varrella. Paluumatkalla Tokioon olikin sitten aikaa pureskella kaikkea päivän aikana kokemaansa ja näkemäänsä. Kannattiko? Kyllä – ehdottomasti!

Päiväretkellä Kiotossa,
Ili alias Ilkka Varmavuo

Tsekkaa myös Lanttimatkojen video Kiotosta:

Lisää luettavaa Japanista:

Miltä sinusta Kioto näyttäytyy sakuran aikaan?

Miltä sinusta Kioto näyttäytyy sakuran aikaan?