Finger Lakes – viinin ja luontoystävän paratiisi

Finger Lakes – Best kept secret in NY Upstate. Näin luonnehditaan New Yorkin osavaltiossa sijaitsevia Sormijärviä. Saatesanoiksi korvaan vielä kuiskataan, ”Kyseessä on itärannikon jännittävin ja kiinnostavin viinialue sekä jenkkien toiseksi tärkein viiniseutu Kalifornian Napan jälkeen”. Silloin pitää kiinnostuksen ja uteliaisuuden vähintään herätä.

Finger Lakes - Dr. Konstantin Frank Winery.

Finger Lakes – Dr. Konstantin Frank Winery.

Ili goes to America

Finger Lakesin viinitilat ja pienpanimokulttuuri alkoi kiinnostamaan matkailua rakastavaa Ilkka Varmavuota. Eipä muuta kuin tuumasta toimeen ja Mustang alle jyrisemään Amerikan valtateille. Finger Lakes oli maineensa veroinen ja tämän reissun pohjalta Ili kirjoitti neliosaisen postaussarjan suomalaisille varsin tuntemattomasta alueesta läheltä New Yorkia Kohteena maailma -blogin lukijoiden iloksi. Tulevissa osissa pureudutaan tarkemmin alueen viinitiloihin, nähtävyyksiin ja majoitusvinkkeihin.

Vieraskynä: Vieraskynä -sarjassa matkailuun tavalla tai toisella liittyviä vinkkejä ja tarinoita kirjoittavat vierailevat tähdet. Postaus on kokonaan vieraskynäilijän käsialaa ja juttujen tarkoituksena on tarjota Kohteena maailma -blogin lukijoille elämyksiä mielenkiintoista asioista aiheen todellisen asiantuntijan voimin.

Rouva kyytiin, katto alas ja Mustangilla Finger Lakesin rantateille.

Rouva kyytiin, katto alas ja Mustangilla Finger Lakesin rantateille.

Mikä on Finger Lakes eli FLX?

FLX on yhdentoista pitkulaisen järven muodostama luonnon- ja viininystävän paratiisi. Se on mansikkapaikka kauniina kesäpäivänä. Se on kuin salainen lakkasuo, josta useat ovat kuulleet, mutta jossa harvat ovat vierailleet. Se on sopivan kaukana kaikesta pysyäkseen aitona ja alkuperäisenä, mutta samalla se on kuitenkin sopivan lähellä, jotta sinne suuntautuva road trip kannattaa tehdä. Se on hektisen New Yorkin asukkaille pako- ja piilopaikka cityn sykkeestä. Se on kuin luotu laiskojen kesäpäivien viettoon ystävien kanssa. Talvella tänne vetäydytään nauttimaan viinilasi kädessä takkatulen räiskeestä. Alueelle on neljän tunnin ajomatka New Yorkista ja Bostonista matkaan vierähtää kuusi tuntia.

Finger Lakesin alue on helposti lähestyttävissä New Yorkista, Bostonista ja Torontosta käsin.

Finger Lakesin alue on helposti lähestyttävissä New Yorkista, Bostonista ja Torontosta käsin.

Finger Lakesin alue on helposti lähestyttävissä New Yorkista, Bostonista ja Torontosta käsin.

Finger Lakesin järvet ja kaupungit

Järvialueen sydän ja keskeinen alue käsittää Cayuga, Seneca, Keuka ja Canandaigua- järvet. Järvistä pisimmät ovat 60 km pituisia ja muutaman kilometrin levyisiä. Kymmenen kilometrin levyiset kannakset erottavat järvet toisistaan. Cayugan eteläpäässä on Ithacan yliopistokaupunki. Cornellin IVY-Liigaan kuuluva 20 000 opiskelijan huippuyliopisto antaa tälle rotkojen pilkkomalle 25 000 asukkaan pikkukaupungille eloisan ilmeen. Senecan eteläpäädyssä sijaitsee puolestaan moottoriradastaan kuuluisa Watkins Glenin pikkukaupunki. Järvialueen kaupungit ovat pieniä ja omaleimaisia. Finger Lakesin muut kaupungit ovat pittoreskejä väkiluvultaan Ithacaa pienempiä maalaiskaupunkeja, joissa on helppo olla ja viihtyä. Todella rehevä luonto alkaa heti kaupunkien rajojen ulkopuolelta. Muista tärkeistä järviä ympäröivistä kaupungeista voidaan mainita mm. Geneva, Penn Yan, Hammondsport ja Cannandaiqua.

Arkkitehtuuri on paikka paikoin kuin elokuvien kulisseissa.

Arkkitehtuuri on paikka paikoin kuin elokuvien kulisseissa.

Keuka Lake tarjoaa leppoisia lomanviettopaikkoja.

Keuka Lake tarjoaa leppoisia lomanviettopaikkoja.

Palkittuja viinitiloja ja pienpanimoita

Suurimpien järvien ympärille on kasvanut viime vuosikymmeninä merkittävä viiniteollisuus. Euroopassa ei näitä palkintoja pokanneita viinejä juuri tunneta, sillä peräti 90% alueen viineistä jää omaan osavaltioon. Tuotantomäärät eivät ole maailman suuriin tuotantoalueisiin verrattuina järin suuret, mutta viinien laatu puhuu puolestaan. Finger Lakes tunnetaan erityisesti kuivista valkoviineistään. Eurooppalaistyyliset kuivat Rieslingit ja Gewursttaminerit ovat alueen huippuja. Yhden miehen eli Dr. Konstatin Frankin unelmasta alkanut viininviljely on nyt alueen tunnusmerkki. 120 viinitilaa avaa nykyään ovensa viininmaistelijoille. Tänne tullaan siis nauttimaan: kauniista maisemista, leppoisasta joutenolosta, historiasta, hyvästä seurasta ja ennen kaikkea hyvän ruoan ja viinin pyhästä liitosta unohtamatta olutta ja tisleitä. Maistelu ei jää siis pelkkään viiniin. Järvialueelta löytyy viinitilojen lisäksi 70 pienpanimoa ja parikymmentä viinatislaamoa siiderituotantoa unohtamatta. Cider Pressit puristavat vuotuisesta omenasadosta pääosin omenamehua, mutta useat tilat valmistavat myös jännittäviä hard cidereitä eli siideriä sellaisena kun se meillä tunnetaan. Luonnollisesti lähes kaikkien ovet ovat avoinna alueella parveileville turisteille. Tuskin missään viinitiloilla vieraileminen on niin helppoa kuin Yhdysvalloissa. Jos homma osataan Napassa, niin samaa voidaan sanoa Finger Lakesin alueesta. Viinin- ja oluenmaistelu sekä tilojen kiertely on täällä silkkaa viininystävän ja oluenharrastajan juhlaa.

Finger Lakesin alueella on kaiken kaikkiaan 120 viinitilaa.

Finger Lakesin alueella on kaiken kaikkiaan 120 viinitilaa.

Finger Lakesin alueella on kahdeksankymmentä pienpanimoa.

Finger Lakesin alueella on kahdeksankymmentä pienpanimoa.

Viininmaistelu houkuttelee toinen toistaan mielenkiintoisimmila tiloilla.

Viininmaistelu houkuttelee toinen toistaan mielenkiintoisimmilla tiloilla.

Olutmaistelua Two Goats Breweryn terassilla.

Olutmaistelua Two Goats Breweryn terassilla.

Mielenkiintoisia museoita ja moottoriurheilua

Finger Lakes tarjoaa toki paljon muutakin tekemistä. Kultturelli väki viihtyy Elmirassa kuuluisan kirjailijan Mark Twainin jalanjäljissä. Corning is Crystal – sanonta kertoo sen, että Corningin kaupunki on maan kristallipääkaupunki. Maailman muut ”kristallipääkaupungit ” ovat Waterford Irlannissa ja Swarovskin Kristalwelte, joka sijaitsee Innsbruckin liepeillä. Corningissa sijaitsee maailman suurin lasimuseo, joka on puolipäiväretken mittainen kohde. Museo on kerrassaan häkellyttävä.

Maailman suurin lasimuseo on mielenkiintoinen.

Maailman suurin lasimuseo on mielenkiintoinen.

Hammondsportista löytyy puolestaan G Curtiss- museo, jonka laajat kokoelmat käsittävät kattavan kokonaisuuden niin moottoripyöräilyn, autoilun, veneilyn kuin myös ilmailun historiaa. Glenn Curtiss suunnitteli mm. aikakautensa kuuluisimman lentokoneen nimeltään Jenny. Konetyyppi niitti mainetta 1.maailmansodassa ja sodan jälkeen siitä tuli siviili-ilmailun eräs virstanpylväs.

Glenn Curtiss suunnitteli aikakautensa kuuluisimman lentokoneen.

Glenn Curtiss suunnitteli aikakautensa kuuluisimman lentokoneen.

Watkins Glenissä, jossa ennen ajettiin Formula 1:n MM-osakilpailu, järjestetään useat rata-autokilpailut vuosittain tunnetaanhan kaupunki lempinimellä Home of Road Racing. Nascar-sarjan fanit ovat äänestäneet moottoriradan sarjan parhaimmaksi. Mikä parasta, tuon radan pääsee myös ajamaan päivittäin omalla autolla. mikäli radalla ei ole muita tapahtumia. Moottoriurheilu näkyy myös muuten Watkins Glenin kaupunkikuvassa. Talojen seinillä voi nähdä muraaleja ja pääkadun jalkakäytävältä voi bongata uransa lopettaneita tähtiä. Jalkakäytävä on nimittäin moottoriurheilun Walk Of Fame. Sen pintaan on upotettu menneiden mestareiden muistolaattoja. Vaatimuksena on se, että ura on takana ja että kuljettaja on kisannut Watkins Glenin radalla.

Moottoriurheilu näkyy Watkins Glenin kaupunkikuvassa.

Moottoriurheilu näkyy Watkins Glenin kaupunkikuvassa.

Upeita luontokohteita

Ennen kaikkea Finger Lakes tunnetaan myös luonnostaan. Alueelle leimallista on rehevät lehtimetsät jalopuineen. Syksyisin ruskan aikaan täällä täytyy olla taivaallista. Ithacan lempinimi on muuten: Ithaca is Gorges! Se kertoo siitä, että paitsi metsävyöhykkeitä myös jopa Ithacan kaupunkia pilkkoo upeat joet ja kanjonit sekä rotkot. Alue tunnetaan kaiken kaikkiaan lukuisista upeista vesiputouksista ja erinomaisista patikointipoluista sekä retkeilymahdollisuuksista. Järvialue on näin ollen luonnonystävän ja retkeilijän unelmakohde. Patikoitavaa riittää. Upeat putoukset ja rotkoreitit ovat helposti saavutettavissa. Erinomaisesti opastetut patikkapolut sopivat jopa perheen pienimmille.

Finger Lakesin alueella on upeita luontokohteita.

Finger Lakesin alueella on upeita luontokohteita.

Finger Lakes sopii erinomaisesti myös tukikohdaksi. Täältä on helppo tehdä päiväretkiä lähiympäristöön. Idän Grand Canyonina tunnettu Letchworth State Park upeine putouksineen sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä. Reilun kolmen tunnin ajomatkan päässä puolestaan odottaa yksi maan vierailluimmista kohteista: Niagara Falls.

Niagaran putoukset ovat helposti yhdistettävissä Finger Lakesin alueeseen.

Niagaran putoukset ovat helposti yhdistettävissä Finger Lakesin alueeseen.

Road trip Finger Lakesiin

Makoisan roadtripin rakentaa seuraavasti: Auto alle joko Nykistä tai Bostonista ja siitä ajaen Sormijärville. Majoitusta kannattaa harkita Senecan ympäristöstä, josta on helppo tehdä haluamansa päiväretket. Muutaman päivän jälkeen autolla Niagaralle päiväksi tai kahdeksi ja sitten paluu kohden Sormijärviä. Paluumatkalla majoitusta voi sitten harkita järvialueen pohjoispäästä esim. Canandaiquan kaupungista, josta käsin puolestaan on helppo tutustua tähän osaan järvialuetta. Paluumatkalla voi vielä tutustua Catskills Mountainin maisemiin ja käydä vaikka laskemassa maailman toiseksi pisin Zipline Hunter Mountainin laella Hudsonin pikkukaupungin kupeessa tai ihailla muita Hudson Valleyn pieniä kaupunkeja. Mikäli puhtia ja aikaa vielä riittää voi reissun loppuun kätevästi yhdistää muutaman päivän Nykissä tai Bostonissa. Koko reissuun on hyvä varata noin puolitoista- kaksi viikkoa. Mikäli roadtrippaajan kunto, aika ja matkakassa riittää kolmeksi viikoksi, kannattaa samalla reissulla suunnata vielä Cape Cod- niemialueelle ja nauttia Uuden Englannin charmista parhaimmillaan. Cape Cod on nimittäin Massachutesin suosituin lomakohde.

Lue lisää:

Napsauta karttaa avataksesi sen Google Mapsiin.

Napsauta karttaa avataksesi sen Google Mapsiin.

Finger Lakes on kuin tehty road trip -kohteeksi.

Finger Lakes on kuin tehty road trip -kohteeksi.

Yhteenveto: Tämä neliosainen Finger Lakes -sarja pureutuu seuraavissa osissa pintaa syvemmälle viinitilojen, nähtävyyksien ja majoitusideoiden osalta. Miltä sinusta ensipuremalta Finger Lakes näyttää – heräsikö kiinnostus aluetta kohtaan?

-Ili alias Ilkka Varmavuo

Tervetuloa Finger Lakesin road tripille Ilkan ja Kirsin matkaan!

Tervetuloa Finger Lakesin road tripille Ilkan ja Kirsin matkaan!

Aikaisemmin julkaistut vieraskynä -postaukset:

P.S. Millaisista matkailuun liittyvistä asioista haluaisit lukea vieraskynäilijöiden toimesta? Kenet haluaisit nähdä vieraskynäilijänä vai olisiko sinulla halukkuutta vieraskynäksi?