New Yorkin parhaat näköalat päivällä ja illalla

New York City – iso omena, maailman mahtavin kaupunki on kuin maailma pienoiskoossa. Monelle New York on yhtä kuin Manhattan, mutta se koostuu neljästä muustakin seikkailua kutsuvasta kaupunginosasta. Silti New Yorkin parhaat näköalapaikat löytyvät Manhattanilta, tai matkalta muihin kaupunginosiin katseet Manhattanille päin. Käyn tässä postauksessa läpi useamman New Yorkin reissun pohjalta omat suosikkikohteeni katsellessa New Yorkin parhaita näköaloja.

Roosevelt Island on yksi New Yorkin lempikohteistani maisemien katseluun.

Roosevelt Island on yksi New Yorkin lempikohteistani maisemien katseluun.

New Yorkin parhaat näköalapaikat

New Yorkin upeimmat näköalapaikat löytyvät joko korkeiden rakennusten katolta tai läheltä Hudson-joen pintaa. Itse olen käynyt säännöllisesti jokaisella New Yorkiin sijoittuvalla reissulla jonkun kaupungin korkean rakennuksen katolla ihailemassa näköaloja korkeuksissa, ja yhtä takuuvarmasti lähes näissä kaikissa muissa kohteissa jokaisella reissulla. Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle iloa New Yorkin reissua suunnitellessa.

#1

Edge – New Yorkin upein näköalatasanne

New Yorkin toiseksi uusin korkein rakennus näköalatasanteella varustettuna on Edge, joka on Hudson kompleksin vetonaula. Itse olen 28 vuoden aikana käynyt oikeastaan kaikissa New Yorkin korkeilla näköalatasanteilla ja enpä olisi uskonut, että tämän jälkeen tulee vielä WOW-efekti ensimmäisenä mieleen. Omasta mielestäni kyseessä on siis New Yorkin paras näköalapaikka, minne kannattaa mennä hieman ennen auringonlaskua.

Edgeen myydään auringonlaskun aikaan lippuja siten, että ne ovat kymmenen dollaria kalliimpia kuin normaalisti. Mutta koska liput myydään “tunnin aikavälille”, niin kannattaa varata ennakkoon viimeinen “hieman edullisempi lippu”, ja mennä sen loppupuolella ihailemaan maisemia päivänvalosta. Sen jälkeen on aika mennä nauttimaan baariin virkistävä juotava ja katsella illan pimenemistä. Kun reilussa tunnissa ilta on pimentynyt auringonlaskun jälkeen tarpeeksi, niin on aika nauttia New Yorkin valoista korkeuksista. Edgessä saa olla niin pitkään kuin haluaa maisemia ihailla.

Edgen nimi tulee siitä, että rakennuksen ulkoreunasta aukeaa kieleke, jossa, myös itse näköalatasanne on. Kielekkeeltä löytyy myös panssarilasilla varustettuna ikkuna, josta näkee suoraan maanpinnalle. Se nyt ei kuitenkaan kummoinen ole ja oli itselle esimerkiksi Chicagon Willis Towerin jälkeen todellinen pettymys, eli ei siitä sen enempää. Mutta siihen negatiiviset asiat itse vierailuista jäikin, muuten kokonaisuus oli varsin täydellinen!

Edgen kaksikerroksinen näköalatasanne on 345 metrin korkeudessa, joiden kerrosten välillä voi liikkua upeita ulkoilmaportaita pitkin. Mikäli haluaa mennä läntisen pallonpuoliskon korkeimmalle ulkoilmanäköalatasanteelle 387 metriin (metrin korkeammalle kuin One World Trade Centeriin), niin se onnistuu myös Edgessä. Nimittäin The Apex of Edge (City Climb) tarjoilee valjaiden varassa 161 askelta aivan Edgen huipulle…

  • Edge (viralliset sivut)
Edgestä on upeat näkymät niin Midtowniin...

Edgestä on upeat näkymät niin Midtowniin…

... kuin Downtoniin.

… kuin Downtoniin.

Illan pimenemistä voi odotella virvokkeita nauttien Edgen yläkerroksen baarissa ikkunapaikoilla.

Illan pimenemistä voi odotella virvokkeita nauttien Edgen yläkerroksen baarissa ikkunapaikoilla.

Edge - New Yorkin paras näköalatasanne.

Edge – New Yorkin paras näköalatasanne.

Edgen City Climb maksaa 185 USD copyright Edge

Edgen City Climb maksaa 185 USD copyright Edge

#2

Empire State Building – ikonisin rakennus Manhattanilla

Empire State Building rakennettiin vuosina 1930 – 1931, jolloin se valmistui maailman korkeimmaksi rakennukseksi. Art Deco arkkitehtuuria edustava Empire State Building on New Yorkin ikoni, joka oli ensimmäinen yli 100 kerroksinen rakennus maailmassa. 102 kerroksinen Empire State Building on 381 metriä korkea, mutta antenneineen peräti 443 metriä.

Empire State Buildingissa on kaksi näköalatasannetta, toinen 86 kerroksessa ja toinen vielä extramaksulla 102 kerroksessa. Suurin osa matkailijoista valitsee 86 kerroksen, sillä 102 kerroksessa näkymät eivät juurikaan enää parane. Mainittakoon kuitenkin se, että korkeampi näköalatasanne on 381 metrin korkeudessa eli kolmanneksi korkeimmalla New Yorkissa.

Monet matkailijat ajattelevat, että ilman Empire State Buildingissa käyntiä ei ole käynyt New Yorkissa lainkaan. Usealla matkailijalle se onkin ensimmäinen vaihtoehto miettiessä korkeita näkymiä kaupungista. Kylmä tosiasia se on kuitenkin se, että Empire State Building näköalatasanteilta ei ole lähellekään niin avoimet näkymät kuin esim Edgestä.

Empire State Buildingin näkymät ovat upeat Manhattanin eteläosaan...

Empire State Buildingin näkymät ovat upeat Manhattanin eteläosaan…

... kuin myös pohjoispuoliskolle. Tässä näkyy muuten uuden vuoden vaihteen harjoitusilotulitus Time Squarella.

… kuin myös pohjoispuoliskolle. Tässä näkyy muuten uuden vuoden vaihteen harjoitusilotulitus Time Squarella.

Chrysler Building iltavalaistuksessa.

Chrysler Building iltavalaistuksessa.

#3

Top of the Rock – upein näkymä Central Parkiin

Mikäli aikoo käydä katselemassa näkymiä päivällä, niin silloin Rockefeller Centerin yhteydessä oleva Top of the Rock tarjoilee parhaat näkymät Central Parkiin ja Manhattanin pohjoisosiin. Itse huomasin iltakäynnillä puolestaan sen, että Edge ja Empire State Building ovat silloin selvästi parempia vaihtoehtoja –  pimeässä Central Parkissa ei ole yläilmoista ihmeteltävää.

Top of the Rockiin mennessä ennen hissimatkaa voi kuvata itsensä “istuskelemassa teräspalkin päällä lounastauolla Manhattanin yläpuolella”. Tämä kuva on yksi kuuluisampia New Yorkissa otettuja valokuvia sen olemassaolon aikana.

Vuonna 1933 rakennetussa 260 metriä ja seitsemänkymmentä kerrosta korkeassa Top of the Rockissa on “rakennuksen katolla” näköalatasoja kolmessa kerroksessa niin sisä- kuin ulkona, joista näkee New Yorkin 360 asteen näkymillä. Mikäli kaipaa baaria, niin yli 21-vuotialle on tarjolla 65 kerroksessa Bar SixtyFive.

Top of the Rock

Top of the Rock

Rakennusajan ikoninen kuva ala-aulassa.

Rakennusajan ikoninen kuva ala-aulassa.

Empire State Building hallitsee maisemia.

Empire State Building hallitsee maisemia.

#4

One World Trade Center – läntisen pallonpuoliskon korkein rakennus

Manhattanin eteläkärjessä oleva One World Trade Center rakennettiin 11.9.2001 terroristi-iskussa tuhoutuneiden World Trade Centerin kaksoistornien muistoksi. Tuhoutuneiden kaksoistornien paikalla on nykyään isot syvyyksiin sukeltavat vesialtaat, jotka ovat osa 9/11 muistoaluetta. Koko alue on varsin mielenkiintoinen ja koskettava, sillä tuskin mikään terroriteko on maailmassa ollut niin paljon esillä uutisissa.

Vuonna 2014 rakennettu One World Trade Center on symbolisesti 1776 jalkaa (541 metriä) korkea, mikä tulee Yhdysvaltain perustamisvuodesta. Varsinainen katto sijaitsee 417 metrin korkeudessa eli samassa missä alkuperäiset WTC kaksoistornien katot olivat. Alkuperäisten WTC tornien paikalla olevissa muistolaatoissa on sekä kaikkien vuoden 2001 onnettomuudessa että myöskin vuoden 1993 pommi-iskussa kuolleiden nimet.

One World Trade Centerin näköalatasanteet sijaitset sijaitsevat 100-102 kerroksissa, täsmälleen samassa korkeudessa kuin alkuperäisten WTC-tornien näköalatasanteet. Näihin minuutin hissimatkalla matkustaessa saa jo omanlaisen virtuaalisen elämyksen, aivan samalla tavalla kuin Edgen näköalatasanteille mennessä.

One World Trade Center on maailman kuudenneksi korkein rakennus ja läntisen pallonpuoliskon korkein.

One World Trade Center on maailman kuudenneksi korkein rakennus ja läntisen pallonpuoliskon korkein.

Maisemat korkeuksista on varsin erilaiset mitä vuonna 1994 Word Trade Center kakkosen näköalatasanteelta.

Maisemat korkeuksista on varsin erilaiset mitä vuonna 1994 Word Trade Center kakkosen näköalatasanteelta.

Nykyään molempien kaksoistornien paikalla on muistoaltaat.

Nykyään molempien kaksoistornien paikalla on muistoaltaat.

#5

Staten Island Ferry – parhaat maisemat vesiltä käsin

Staten Island Ferry eli legendaariset keltaiset lautat, jotka liikennöivät Manhattanilla Staten Islandille on yksi New Yorkin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Nämä ilmaiset paikallisliikennealukset lähtevät Manhattanin eteläkärjestä tarjoten upeat maisemat niin Manhattanin eteläkärkeen kuin Vapaudenpatsaalle. Puoli tuntia kestävällä lauttamatkalla ehdit ihastelemaan myös niin Goverment Islandin kuin Brookilin silkuettia.

Staten Island Ferryn sijaan Manhattanin eteläkärjen näkee myös erilaisilta vesibussiajeluilta, mutta mikään ei ole Staten Island Ferryn voittanut. Toiseksi nämä “kaksikerrosbussien kiertoajelulippuihin liittyvät” vesibussiliput.

Staten Island Ferryt lähtevät Manhattanin eteläkärjestä.

Staten Island Ferryt lähtevät Manhattanin eteläkärjestä.

Ensikosketus Staten Islandin lautalle tuli vuonna 1994, kun ajoitimme retken auringonlaskun aikaan.

Ensikosketus Staten Islandin lautalle tuli vuonna 1994, kun ajoitimme retken auringonlaskun aikaan.

Lauttamatkalla näkee hyvin niin Manhattanin eteläkärjen...

Lauttamatkalla näkee hyvin niin Manhattanin eteläkärjen…

... kuin Vapaudenpatsaan.

… kuin Vapaudenpatsaan.

#6

Roosevelt Island – kaapelihissi on NYCin piilotettu salaisuus

“Kun kaikki on Manhattanilla nähty”, niin on aika katsastaa uusia kuvakulmia New Yorkiin. Roosevelt Island on erinomainen retkikohde Midtownin ja Uptownin välimaastossa, keskellä Hudson-jokea. Roosevelt Islandin pohjoispuolella on paikallisten asuttamia kerrostaloja, jonne pääsee helposti metrolla. Mutta turisteille ainoa oikea matkustusmuoto on Central Parkin kaakkoiskulman lähistöllä oleva gondolihissi (East 60th Street ja 2nd Avenue kulmaus), jolla pääsee neljässä minuutissa ilmojen halki Roosevelt Islandille.

Roosevelt Islandin hissin lipun hinta yhteen suuntaan on sama kuin yksittäisen metromatkan. Mikäli olet ostanut viikon metrokortin, niin hissimatka sisältyy luonnollisesti sen hintaan.

Roosevelt Islandin eteläkärjessä on puistomainen alue, jossa keväisin kukkivat kirsikkapuut upeasti. YK:n talo & muut Manhattanin itärannan talot näkyvät upeasti, ja kaukana horisontissa näkyy myös Manhattanin eteläkärki. Kun palaa takaisin gondolihissin asemalle Roosevelt Islandin itärantaa pitkin, on tarjolla upeat näkymät myös Brooklynin puolelle. Mikäli haluaa kiertää jalkaisin koko Roosevelt Islandin saaren, niin sen pohjoispuolella on historiallinen majakka.

Roosevelt Island on myös hyvä picnicpaikka, jossa voi nauttia omat eväät maisemista katsellen. Vaihtoehtoisesti tarjolla on upeilla maisemilla varustettu Graduate hotellin kattoterassibaari Panorama Room, jossa voi nauttia samalla cocktaileja kauniissa maisemissa.

Roosevelt Islandin gondolihissi on yksi suosikeistani New Yorkissa.

Roosevelt Islandin gondolihissi on yksi suosikeistani New Yorkissa.

Roosevelt Islandin gondolihissillä ylitetään Hudson-joki.

Roosevelt Islandin gondolihissillä ylitetään Hudson-joki.

Keväisin voi nauttia kirsikkapuiden kauneudesta Roosevelt Islandilla.

Keväisin voi nauttia kirsikkapuiden kauneudesta Roosevelt Islandilla.

Roosevelt Islandin rantoja kiertää kävelytiet, joissa avautuu upeat näkymät Brooklynin puolelle.

Roosevelt Islandin rantoja kiertää kävelytiet, joissa avautuu upeat näkymät Brooklynin puolelle.

Itse tykkään molempiin suuntiin liikkua gondolihissillä ja ihailla maisemia.

Itse tykkään molempiin suuntiin liikkua gondolihissillä ja ihailla maisemia.

#7

Brooklyn Bridgen ylitys jalkaisin Brooklynista Manhattanille

Ikoninen terässilta Brooklyn Bridge on yksi New Yorkin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Se on myös erinomainen näköalojen katselupaikka, kun sen ylittää jalkaisin Brooklynin puolelta Manhattanille. Maisemat ovat todella upea niin päivällä kuin illalla.

Mikäli toiseen suuntaan haluaa liikkua metrolla, niin suosittelen valitsemaan linjan, joka ylittää Hudson-joen Manhattan Bridgeä pitkin. Siinä pääsee samalla nauttimaan maisemista niin Brooklynin kuin Manhattanin puolelle.

Brooklyn Bridgeä ylittäessä alapuolella kulkevat autot tuovat oman mausteensa.

Brooklyn Bridgeä ylittäessä alapuolella kulkevat autot tuovat oman mausteensa.

Päiväsaikaan Brooklyn Bridgellä saa rauhassa ottaa selfien vain toimiston Ikean taulun edessä :-D

Päiväsaikaan Brooklyn Bridgellä saa rauhassa ottaa selfien vain toimiston Ikean taulun edessä 😀

Brooklyn Bridge Park

Brooklyn Bridge Park olisi hyvin voinut olla tämän listauksen kymppikohde, mutta tällä kertaa sitä kohtaa lähestyttiin hieman toisella tavalla. Mutta mitä tulee itse Brooklyn Bridge Parkiin, niin sieltä on parhaat näkymät Brooklynin puolelta Manhattanin eteläkärkeen. Brooklyn Bridgen Park onkin helppo yhdistää myös Brooklyn Bridgen ylitykseen, sillä Brooklyn Bridge Park sijaitsee käytännössä Brooklyn Bridgen alla.

Brooklyn Bridge Parkista on erinomaiset näkymät Manhattanin eteläkärkeen.

Brooklyn Bridge Parkista on erinomaiset näkymät Manhattanin eteläkärkeen.

Domino Park

Brooklynin puolella niin ikään oleva Domino Park on loistava kohde, jos haluaa ihailla maisemia Manhattanin puolelle. Domino Park on helppo yhdistää trendikkääseen Williamsburgin alueeseen, jossa on erinomainen baari- ja ravintolatarjonta.

#8

Central Parkin kallioilla ihaillaan uusimpia pilvenpiirtäjiä

Central Park on Manhattanin keuhkot, jossa on mukava käydä hengähtämässä New Yorkin hektisestä menosta. Vaikka Manhattanin eteläpääty on ylivoimaisesti puiston suosituin osa, niin silti siellä kannattaa käydä pelkästään maisemienkin takia. Nimittäin Central Parkin eteläosan useilta kallioilta avautuu upeat maisemat niin Central Parkiin kuin sen laidalla seisovien tornitalojen silhuettiin.

Muutamat New Yorkin korkeimmista taloista on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana Central Parkin laidalle.

Muutamat New Yorkin korkeimmista taloista on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana Central Parkin laidalle.

Central Parkin lukuisat kalliot tarjoilevat upeita maisemia.

Central Parkin lukuisat kalliot tarjoilevat upeita maisemia.

Central Park tarjoilee upeita maisemia jokaisena vuodenaikana.

Central Park tarjoilee upeita maisemia jokaisena vuodenaikana.

#9

High Line – kaupunkikävelyä katujen yllä

Itsestä New Yorkin paras yksittäinen nähtävyys on kahden ja puolen kilometrin mittainen kävely vanhan tavarajunarautatien päälle rakennetussa kaupunkipuistossa Manhattanin katujen yllä. High Line on nimensä veroinen, upea kaupunkipuisto koko matkalta. Sen voi helposti yhdistää eteläpäädyssä Chelsea Marketiin, josta löytyy erinomaisia lounasravintoloita tai picnic-eväiden hakupaikkoja. Pohjoispuolella puolestaan vastassa on Edge ja sen upea näköalatasanne.

High Line on kaiken kaikkiaan loistava virkistäytymiskohde, jonka varrella on useita upeita näköala- ja taukopaikkoja New Yorkin katuvilinän seuraamiseen.

High Linelta näkyy hyvin myös Edgen näköalatasanne.

High Linelta näkyy hyvin myös Edgen näköalatasanne.

Hudson Yardsin alueelta löytyy myös Vessel.

Hudson Yardsin alueelta löytyy myös Vessel.

High Line on kaupunkipuisto, joka on tehty vanhan teiden päällä olevan tavarajunaraiteiden päälle.

High Line on kaupunkipuisto, joka on tehty vanhan teiden päällä olevan tavarajunaraiteiden päälle.

High Line on loistava käyntikohde jokaisena vuodenaikana.

High Line on loistava käyntikohde jokaisena vuodenaikana.

#10

Madisson Square Park – paras paikka tarkkailla elämää

Suuntaa Madisson Square Parkiin ikonisen Flatiron Buildingin juurelle. Osta lasillinen paikallista pienpanimotuotetta, artisaanijäätelöä tai monen kehumaa Amerikan parasta burgeria Shake Shackista ja nauti elämästä. Näin pääset parhaiten New Yorkin tunnelmaan, ja jo seuraavaksi mietit siirtoa, mennäkö illasta rentoutumaan Greenwich Villagen, SoHon vai East Side Villagen baareihin.

Usein varsinkin monella ensikertaisella unohtuu se tosiseikka, että ei New Yorkissakaan kannata juosta pää kolmantena jalkana. Kuten kaikki pallopelejä pelanneet ja vähänkin siinä pärjänneet tietävät, niin pallolla ei ole keuhkoja – eli jos et tiedä mitä teet, niin älä ainakaan juokse!

Madisson Square Parkissa on otettu käyttöön myös katujen väliin jäävät alueet.

Madisson Square Parkissa on otettu käyttöön myös katujen väliin jäävät alueet.

Shake Shack hampurilaisketju on erittäin suosittu Madisson Square Parkissa.

Shake Shack hampurilaisketju on erittäin suosittu Madisson Square Parkissa.

Pienpanimo-olutta nauttiessa on mukava tarkkailla ympärillä olevaa maailmaa.

Pienpanimo-olutta nauttiessa on mukava tarkkailla ympärillä olevaa maailmaa.

+ Bonus: SUMMIT One Vanderbilt

New Yorkin uusin pilvenpiirtäjän näköalatasanne avattiin vuonna 2021. SUMMIT One Vanderbilt sijaitsee useiden muiden näköalapaikkojen tapaan Midtownin alueella. Itse en ole vielä vieraillut SUMMIT One Vanderbiltissä, mutta on jo laitettu seuraavan New Yorkin reissun bucket-listalle. Nyt keväällä 2022 reissulla Edgen näköalatasanne vei voiton, kun valitsimme missä näköalapaikassa tällä reissulla halusimme vierailla.

New Yorkin uusin näköalatasanne copyright SUMMIT One Vanderbilt

New Yorkin uusin näköalatasanne copyright SUMMIT One Vanderbilt

Summa summarum: New Yorkissa on lukuisia paikkoja, missä voi ihailla kaupungin parhaimpia näkymiä niin päivällä kuin illalla. Nämä upeat maisemakohteet ovat omalla tavallaan aina ikimuistoisia ja jäävät muistoihin verkkokalvoille lopun elämän ajaksi. Tärkeintä on silti muistaa se, että hektisessä reissussa pitää muistaa pysähtyä kaupungilla usein, niin näet New Yorkin parhaiten katsellessasi ohikulkevia ihmisiä ja liikennettä. Vain lopulta sillä on merkitystä!

New Yorkia yläilmoista ja katutasosta,
-Kohteena maailma / Rami

Vinkit New Yorkiin – TOP 10 ilmaiset nähtävyydet

Urheilutapahtumat New Yorkissa – penkkiurheilu Jenkeissä osa 4