Chicago ilmasta käsin – parhaat näköalatasanteet

Chicagon kaksi erittäin suosittua näköalapaikkaa ovat 360 Chicago ja Willis Tower. Molempien rakennusten yläkerroksissa olevilta näköalatasanteilta näkee erinomaisesti koko kaupungin, mutta lisäksi kummassakin on tarjolla omanlainen extreme-elämyskin.  Chicagon keskustan näkeminen yläilmoista on upea kokemus, valitsi sitten kumman tahansa rakennuksen. Mikäli yhdellä reissulla haluaa tutustua molempiin rakennuksiin, niin kannattaa toisessa käydä päivä- ja toisessa ilta-aikaan.

Valitsi sitten Chicago 360 tai Willis Towerin, niin näköalat on upeat mihin aikaan tahansa vuorokaudesta.

Valitsi sitten Chicago 360 tai Willis Towerin, niin näköalat ovat upeat mihin aikaan tahansa vuorokaudesta.

Willis Tower (entinen Sears Tower)

Willis Tower kurottautuu kaupungin korkeimmaksi, vaikkakin sitä ei välttämättä aina huomaa kaupungilla kävellessä. Chicagon pilvenpiirtäjät keskustassa ovat keskimäärin todella korkeita, ja hieman taka-alalla oleva Willis Tower ei usein näy edes kävellessä kaupungilla. Silti tämä musta laatikkomoduuleista rakennettu pilvenpiirtäjä on kaupungin ikoni, sillä valmistuessaan vuonna 1973 se oli maailman korkein rakennus. Korkeutta Willis Towerilla on 442 metriä, mutta antenneineen kokonaiskorkeus on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan 527 metriä. Vielä tänäkin päivänä Willis Tower on Yhdysvaltain toiseksi korkein rakennus New Yorkin One World Trade Centerin jälkeen.

Willis Tower korkeiden rakennusten välissä.

Willis Tower korkeiden rakennusten välissä.

Willis Tower (entinen Sears Tower) oli aikoinaan maailman korkein rakennus.

Willis Tower (entinen Sears Tower) oli aikoinaan maailman korkein rakennus.

Willis Tower Skydeck

Vierailijat pääsevät ihailemaan kaupungin maisemia kerroksesta 103, joka on 412 metrin korkeudessa. Tämän kerroksen nimi on Skydeck ja siellä sijaitsee myös todellinen extreme-kohde nimeltä the ledge. Neljä kokonaan lasista koppia ovat rakennuksen ulkoreunan ulkopuolella, jolloin jalkojen alla on reilut 400 metriä tyhjää.

Itse olen aikoinani ollut “tyhjän päällä” Toronton CN Towerissa, jolloin olotila oli perin epämiellyttävä. Nytkin kyllä epäilytti, kuinka koppiin uskaltaa astua. Yllätykseni tällä kerralla kokemus ei tuntunut missään vaan nautin täysin siemauksin jokaisesta sekunnista. The ledge sisältyy näköalatasanteen hintaan, joten sinne voi halutessaan kuka tahansa mennä. Varoituksena sanana kuitenkin se, että jonot sinne muodostuvat päivän aikana todella pitkiksi, kuten koko näköalatasanteellekin.

Onhan tämä mahtava kokemus!

Onhan tämä mahtava kokemus!

Uskaltaisitko itse astua lasikoppiin?

Skydeck tarjoaa 360 asteen näkymät Chicagoon ja siellä on myös pieni näyttely rakennuksen historiasta. Jo hissimatkakin oli omanlaisensa elämys, kun siinä kerroslukujen kohdalla mainittiin kyseisellä korkeudella olevia maailman merkittäviä rakennuksia. Parasta Willis Towerissa rakennuksen arkkitehtuurin lisäksi on kyllä nämä lasikopit, sen verran erikoinen ratkaisu se maailmalla on.

Mikäli aiot vierailla päivänvalossa Willis Towerissa, niin mene paikalla parikymmentä minuuttia ennen aukioloaikaa. Näin vältät käytännössä jonottamisen kokonaan ja pääset käymään helposti myös the Ledge -lasikopeissa.

The Ledge

The Ledge

Maisemat oli upeat joka suuntaan.

Maisemat oli upeat joka suuntaan.

Kuvassa mm. kuuluisa punainen rakennus eli CNA Center.

Kuvassa mm. kuuluisa punainen rakennus eli CNA Center.

Itse tykkään ihailla aina kaupunkeja mahdollisimman korkealta.

Itse tykkään ihailla aina kaupunkeja mahdollisimman korkealta.

360 Chicago (entinen John Hancock Center)

Toinen Chicagon tunnetuista näköalatasanteista löytyy entisestä John Hancock Centeristä, joka kulkee nykyään nimellä 360 Chicago. Tämäkin rakennus on arkkitehtuurillinen mestariteos ja korkeudessaan yltää Yhdysvaltain kahdeksanneksi korkeimmaksi rakennukseksi (Chicagossa neljänneksi korkein). Itse vierailin ensimmäisen kerran John Hancock Centerin näköalatasanteella vuonna 1994, joten oli aika päivittää näkymät verkkokalvolle 23 vuotta myöhemmin. Tällä kerralla en käynyt varsinaisella näköalatasanteella vaan pari kerrosta ylempänä olevassa Loungessa.

360 Chicago eli entinen John Hancock Tower.

360 Chicago eli entinen John Hancock Tower.

Signature Room

Signature Room

360 Chicago Observatory

360 Chicago Observatory Deck sijaitsee 94. kerroksessa. Siellä on nimensä mukaisesti 360 asteen näkymät Chicagoon, aivan niin kuin Willis Toweristakin. Tämän entisen John Hancock Centerin extreme-juttu on lisämaksullinen Tilt, jossa laseja kallistetaan kohti maata. Hurjan näköinen tämä juttu on ainakin videon perusteella ja hyvin nämä lasikoppien kallistukset näkyivät myös maan tasolle saakka. Itsellä tästä Tiltistä ei ole kokemusta, joten se jäi seuraavaan Chicagon kertaan.

360 Chicago Signature Room ja Signature Lounge

Näköalatasanteen yläpuolella kerroksessa 95 sijaitsee Signature Room ja kerroksessa 96 Signature Lounge. Näihin kahteen kerrokseen ei ole sisäänpääsymaksua, vaan sekä näköalaravintolaan (Signature Room) että näköalabaariin (Signature Lounge) mennään erillisellä hissillä. Toki varsinkin näköalabaarina toimiva Signature Lounge on välillä varsin ruuhkainen, mutta itse pääsin sinne suoraan ensimmäisellä hissillä. Ikkunapöytää ei tällä kerralla irronnut, mutta “toisestakin rivistä” oli ihan mukavat maisemat Chicagon keskustaan. Signature Loungen hinnat ovat varsin kohtuulliset verrattuna esimerkiksi Helsingin hotelli Torniin, joten maisemista pääsee nauttimaan drinkin tai oluen hinnalla. Juomisen välissä voi käydä ottamassa muutaman kuvan eturivin kohdalla olevista tyhjistä tiloista, joten Signature Lounge on erinomainen vaihtoehto maisemien katseluun edullisesti.

Signature Lounge - näköalat juomien hinnalla.

Signature Lounge – näköalat juomien hinnalla.

Sateisenakin päivänä maisemat olivat upeat.

Sateisenakin päivänä maisemat olivat upeat.

Willis Tower vs. 360 Chicago

Kumpi sitten näistä näköalatorneista on parempi? Arkkitehtuurin puolesta tasapeli – mestariteoksia molemmat! Itse sanoisin, että 360 Chicago tarjoaa hieman paremmat näkymät, kun taas the Ledge puoltaa elämyksenä Willis Toweria. Melkein itse tekisin niin, että kävisin aamulla Willis Towerissa ja joku iltapäivä ajoissa nauttimaan muutaman drinkin tai Revolutionin pienpanimo-oluen Signature Loungeen. Siinä näkee sitten auringonlaskun samalla, olettaen, että on mahtunut sisään ja saanut pöydän baarista.

Sekä Willis Tower...

Sekä Willis Tower…

... että 360 Chicago ovat arkkitehtuurin mestariteoksia.

… että 360 Chicago ovat arkkitehtuurin mestariteoksia.

Elämyksenä the Ledge on ikimuistoinen.

Elämyksenä the Ledge on ikimuistoinen.

Muita Chicagon näköalapaikkoja

Aivan downtownin keskustassa Chicago-joen varrella sijaitse Trump Tower Hotel tarjoaa hulppean ulkoterassin 16 kerroksessa. Samoin The Kemper Buildingin 41. kerroksen näköalatasanteelta pääsee nauttimaan 360 asteen näkymistä Chicago-joelle. Yksi mielenkiintoinen näkymä löytyy maailman korkeimmasta kirkkorakennuksesta eli Chicago Templen yläkerroksen Sky Templestä.

Etuoikealla olevassa Trump Hotel Towerissa on 16. kerroksessa iso terassi jokivarren upeilla näkymillä.

Etuoikealla olevassa Trump Hotel Towerissa on 16. kerroksessa iso terassi jokivarren upeilla näkymillä.

Bonus – näkymä lentokoneesta

Chicagoon lentäessä kannattaa varata ikkunapaikka koneen vasemmalta puolelta. Chicago O’Haralle laskeudutaan aivan kaupungin keskustan vierestä, joten vasemmanpuoleisilta ikkunapaikoilta avautuu upeat näkymät kaupunkiin.

Chicago iltavalaistuksessa.

Chicago iltavalaistuksessa.

Arkkitehtuuria ja näköaloja,
-Kohteena maailma / Rami

Lisätietoja:

Lisää luettavaa Chicagosta: