Mitä tehdä Chicagossa – vinkit onnistuneeseen lomaan

Chicago on yksi Yhdysvaltojen mielenkiintoisimmista kaupunkilomakohteista ympäri vuoden. Toki Chicago on parhaimmillaan kesäkaudella, jolloin Chicagon upeat puistot ovat vehreimmillään. Moni urheilufani matkustaa Chicagoon kuitenkin mieluimmin lokakuun loppupuolelta vuoden vaihteeseen asettuvalle ajanjaksolle, jolloin kaikki talviammattilaissarjat (NBA, NHL ja NFL) ovat käynnissä. Tekemistä Chicagossa löytyy hyvin erityylisille lomille ja Chicago onkin yksi USA:n parhaista suurkaupungeista lomailuun.

Urheilufanille Chicago on parhaimmillaan loppuvuodesta.

Urheilufanille Chicago on parhaimmillaan loppuvuodesta.

Top10 tekemistä Chicagossa

#1

Arkkitehtuurin ykköskaupunki

Chicago on arkkitehtuurille samaa kuin Milano muodille ja Pariisi taiteelle. Toinen toistaan upeammat pilvenpiirtäjät hallitsevat Chicagon suurkaupungiksi varsin kompaktia ydinkeskustaa. Pilvenpiirtäjien lisäksi Chicagosta löytyy arkkitehtuurillisia mestariteoksia matalistakin rakennuksista aina yksityisasunnoista julkisiin tiloihin.

Chicagon arkkitehtuuriin yhdistyy usein myös upeat puistoalueet, joista Millennium Park on paras esimerkki. Lisäksi useat taideteokset rakennusten läheisyydessä tekee Chicagosta loistavan lomakohteen niin arkkitehtuurin kuin taiteen ystäville. Mikä parasta, useimmat mielenkiintoiset arkkitehtuurin ja julkisten tilateosten helmet ovat kävelymatkan päässä ydinkeskustan hotelleista.

Chicagon arkkitehtuuri – läntisen pallonpuoliskon edelläkävijä

Chicago Tribune ja monta muuta arkkitehtuurillista helmeä.

Chicago Tribune ja monta muuta arkkitehtuurillista helmeä.

Musta teräs ja lasipinnat ovat Chicagon tunnusmerkki.

Musta teräs ja lasipinnat ovat Chicagon tunnusmerkki.

Kuvassa mm. kuuluisa punainen rakennus eli CNA Center.

Kuvassa mm. kuuluisa punainen rakennus eli CNA Center.

#2

Pilvenpiirtäjien näköalatasanteet

Chicagossa on useampi vaihtoehto katsella kaupunkia korkeuksista. Kaksi ylivoimaisesti suosituinta rakennusta on 360 Chicago ja Willis Tower. Molempien rakennusten yläkerroksissa olevilta näköalatasanteilta näkee erinomaisesti koko kaupungin, mutta lisäksi kummassakin on tarjolla omanlainen extreme-elämyskin.

Lisäksi Chicagossa on useammassa muussakin korkeassa rakennuksessa näköalatasanteita ja näköalaravintoloita. Chicagoa kannattaa ilman muuta käydä siis katsastamassa lintuperspektiivistä käsin niin päivällä kuin illalla.

360 Chicago ja Willis Tower

Etuoikealla olevassa Trump Hotel Towerissa on 16. kerroksessa iso terassi jokivarren upeilla näkymillä.

Etuoikealla olevassa Trump Hotel Towerissa on 16. kerroksessa iso terassi jokivarren upeilla näkymillä.

Willis Tower

Willis Tower oli valmistuessaan maailman korkein rakennus vuonna 1973, jolloin Sears Tower nimeä kantanut laatikkomoduleista koostunut pilvenpiirtäjä antenneineen kurkotti 527 metrin korkeudessa. Willis Towerin näköalatasanne sijaitsee 412 metrin korkeudesta ja sieltä on näkymät ympäri kaupunkia. Näköalatasanteen suosituin osuus on panssarilasilaatikot rakennuksen ulkopuolella, jossa alapuolella on 400 metriä tyhjää ilmaa.

Willis Tower (entinen Sears Tower) oli aikoinaan maailman korkein rakennus.

Willis Tower (entinen Sears Tower) oli aikoinaan maailman korkein rakennus.

Willis Towerin näköalatasanteella.

Willis Towerin näköalatasanteella.

360 Chicago

360 Chicago (entinen John Hacock Center) sijaitsee kaupunkia halkovan Chicagojoen pohjoispuolelta. Tämä niin ikään musta teräksinen pilvenpiirtäjä on arkkitehtuuriltaan paitsi upea myös korkea. Sen näköalatasanteelta löytyy myös lisämaksullinen Tilt, jossa kallistetaan osallistujat ulkoseinästä maata kohti.

Mikäli haluaa edullisimmat maisemat Chicagon korkeudesta, kannattaa valita 360 Chicagon näköalatasanteen sijasta pari kerrosta ylempänä oleva Lounge. Se on ilmainen, mutta luonnollisesti sinun odotetaan siellä nauttivan ainakin lasillinen virvokkeita korkeuksissa.

360 Chicago ovat arkkitehtuurin mestariteoksia.

360 Chicago ovat arkkitehtuurin mestariteoksia.

Sateisenakin päivänä maisemat olivat upeat 360 Chicagosta.

Sateisenakin päivänä maisemat olivat upeat 360 Chicagosta.

Signature Lounge - näköalat juomien hinnalla.

Signature Lounge – näköalat juomien hinnalla.

#3

Erinomainen urheilutarjonta

Chicago kilpailee maailman parhaan urheilukaupungin tittelistä New Yorkin ja Bostonin kanssa, joten se kertoo oleellisimman tiedon Chicagon urheilutarjonnasta. Suomalaisille Chicagon mielenkiintoa on lisännyt luonnollisesti Lauri Markkanen, joka pelaa kolmatta kautta Chicago Bullsissa.

Chicagossa on joukkueet kaikissa Yhdysvaltojen isojen ammattilaissarjoissa, jonka lisäksi Chicagon alueella on vahva yliopistourheilukulttuuri. Chicago onkin tällä hetkellä kuumin urheilukaupunki suomalaisille, sillä Lauri Markkasen ympärille on rakennettu kaupungin tulevien vuosien koripallokulttuuria siinä missä aikoinaan Michael Jordanin varaan.

Urheilumuseo on pakollinen kohde kaikille penkkiurheilufaneille. Siellä on kattavasti kerrottuna paitsi Chicagon urheiluhistoriaa, niin todella paljon erilaisia interaktiivisia ohjelmanumeroita eri lajeista. Voit opetella syöttämään erilaisia baseballin kierteitä, kokeilla kaverin kanssa reaktiokisaa Drag Racen startissa tai toimia jääkiekkomaalivahtina. Kaiken kaikkiaan varsin mukava museo lähellä Chicago 360 -rakennusta.

Chicagon urheiluopas – kaikki lajit samassa paketissa

#24 Lauri Markkanen Chicago Bulls – NBA-uran ensimmäinen kotipeli

Lauri Markkanen - Chicago Bulls - on monen urheilufanin haaveena livenä paikan päällä.

Lauri Markkanen – Chicago Bulls – on monen urheilufanin haaveena livenä paikan päällä.

Soldier Field valmiina päivän otteluun.

Soldier Field valmiina päivän otteluun.

Wrigley Field Rooftops -katsomot ovat tien takana kerrostalojen katolla. copyright M Bell

Wrigley Field Rooftops -katsomot ovat tien takana kerrostalojen katolla. copyright M Bell

Baseballin syöttöjen opiskelua.

Baseballin syöttöjen opiskelua.

#4

Pienpanimoihin tutustuminen

Chicago on pienpanimoteollisuuden maailman pääkaupunki. Nykyään Chicagon alueella on peräti 160 pienpanimoa ja uusia syntyy lisää joka kuukausi. Vertailun vuoksi kaksi vuotta sitten panimoja oli 80, joten niiden määrä on tuplaantunut kahdessa vuodessa.

Chicagon kaupunki on ymmärtänyt pienpanimoteollisuuden merkityksen matkailulle ja sen yksi matkailun pääteemoista onkin olutmatkailu. Kaupungin virallisilta matkailusivuilta löytyy seitsemän erilaista ohjattua kaupunkikierrosta, jotka rakentuvat eri pienpanimoiden maisteluhuoneiden varaan. Kierrellessä eri panimoita, tulee samalla katseltua myös kaupungin muita nähtävyyksiä.

Lähes jokaisessa pienpanimossa on mahdollista nauttia erilaisia maistelulautasia, jolla pääsee tutustumaan useampaan panimon olueeseen samalla kerralla. Kun annoskoot ovat tällä tavalla sopivan pieniä, niin on energiaa kiertää useampia panimoita päivän aikana. Useassa panimossa on mahdollisuus opastettuihin panimokierroksiin ja niiden panimoravintolassa on tarjolla myös maittavaa ruokaa tehden näistä mielenkiintoisia käyntikohteita.

Pienpanimoista puhuttaessa ei voi sivuuttaa Band of Bohemia -panimoa, joka on maailman ensimmäinen Michelin-tähden saanut panimoravintola.

Revolution Brewing on yksi suosikeistani.

Revolution Brewing on yksi suosikeistani.

Rock Bottom Restaurant & Brewery.

Rock Bottom Restaurant & Brewery.

#5

Millennium Park

Chicagon lukuisista puistoista kaikista mielenkiintoisin keidas on aivan kaupungin ydinkeskustassa Michiganjärven rannalla oleva Millennium Park. Sen viheralueet, lukuisat taideteokset ja ympäröivät pilvenpiirtäjät muodostavat upean kokonaisuuden, jossa niin kaupunkilaiset kuin turistit tykkäävät viettää aikaa kauniina päivinä ympäri vuoden. Millennium Parkissa pidetään vuosittain myös kymmenittäin erilaisia ilmaistapahtumia kuten konsertteja ja näyttelyitä.

Millenium Park, Chicago

Millenium Park, Chicago

Cloud Gate

Millennium Parkin kuuluisin taideteos on hopeinen papua muistuttava Cloud Gate, jonka on suunnitellut englantilainen taiteilija Anish Kapoor. Sen peilikuori peilaa ympärillä olevat ihmiset kuin rakennukset erilaisiksi kuvioiksi, joita kuvataan ja ihmetellään ympäri vuorokauden.

Intialaisen Anish Kapoorin suunnittelema Cloud gate eli tuttavallisemmin papu.

Intialaisen Anish Kapoorin suunnittelema Cloud gate eli tuttavallisemmin papu.

Crown Fountain

Espanjalaisen taiteilijan Jaume Plensan Crown Fountain on toinen Millennium Parkin kuuluisimmista teoksista. Plensan kuvasi taideteokseen tuhannen chicagolaisen kuvat, jotka vaihtuvat matalavetisien vesialtaan reunoilla. Alkukeväästä syksyyn Crown Fountain on nimensä mukaisesti siis suihkulähde, mutta talvisin vesielementti on poissa teoksesta.

Crown Fountain on Jaume Pensan suunnittelema videoteos.

Crown Fountain on Jaume Pensan suunnittelema videoteos.

Lurie Garden

Millennium Parkin upein ja vehrein osuus on Lurie Garden, joka on yksi maailman upeimmista kaupunkipuutarhoista. Lurie Gardeniin on istutettu kolmisensataa erilaista kasvilajia, jonka lisäksi tästä kaupunkipuutarhasta löytyy mielenkiintoisia polkuja ja siltoja käveltäväksi. Puutarhassa on luonnollisesti vahvasti esillä myös taide, joka tekee Lurie Gardenista kaupungin mielenkiintoisimman ulkoilmanäyttelyn.

Lurie Garden sateen ja sumun keskellä.

Lurie Garden sateen ja sumun keskellä.

#6

Science and Industry Museum

Hieman ydinkeskustassa sivussa oleva Chicagon tiede- ja teollisuusmuseo (Science and Industry Museum) on läntisen pallonpuoliskon suurin tiedemuseo. Se on erinomainen vierailukohde kaikille niille, joita kiinnostavat tekniikka, erilaiset ilmiöt ja maapallon luonnonkatastrofit. Museossa on erittäin informatiivisesti esitetty miten salamat saavat alkunsa ja miten eri voimakkuuden tsunamit tekevät tuhoa.

Luonnollisesti tekniikka oli vahvasti esillä Chicagon tiede- ja teollisuusmuseossa mm. lentokoneiden osalta, ja olihan siellä näytteillä myös iso sukellusvene. Roboteille oli oma mielenkiintoinen näyttelyosuus ja museosta löytyi erittäin upea minikaupunki, joka muistutti omalla tavallaan Legolandin pienoiskaupunkeja.

Chicago tiede- ja tekniikkamuseo on helposti saavutettavissa bussilla ydinkeskustasta.

Chicago tiede- ja tekniikkamuseo on helposti saavutettavissa bussilla ydinkeskustasta.

Tämä videoteos oli varsin mielenkiintoisesti toteutettu.

Tämä videoteos oli varsin mielenkiintoisesti toteutettu.

Robottiosuus oli hienosti toteutettu. Suuri suosikki oli luonnollisesti jääkiekkomaalivahti, joka teki haluamiamme torjuntaliikkeitä.

Robottiosuus oli hienosti toteutettu. Suuri suosikki oli luonnollisesti jääkiekkomaalivahti, joka teki haluamiamme torjuntaliikkeitä.

Lentotekniikka oli esillä vahvasti museossa.

Lentotekniikka oli esillä vahvasti museossa.

#7

Art Institute of Chicago

Taiteen ystävien ehdoton kohokohta Chicagossa on Art Institute of Chicago. Sen vakituiset ja vaihtelevat näyttelyt tarjoavat lukuisia mestariteoksia maailman tunnetuimmilta taiteilijoilta ja sellaiseksi tulevilta. Art Institute of Chicago sijaitsee keskellä kaupunkia Millennium Parkin laidalla ja sieltä on upeat näkymät myös itse puistoon ja takana nouseviin pilvenpiirtäjiin.

Art Institute of Chicago on niin laaja, että sinne pitää varata monta tuntia aikaa tutkiakseen eri osastoja. Kaiken kaikkiaan erinomainen kohde myös sellaiselle, joka ei niin useasti taidemuseoissa vieraile. Erilaisia näyttelyitä oli todella monipuolisesti intiaanipäähineistä veistoksiin.

Art Institute of Chicago.

Art Institute of Chicago.

Frank Woodin American Gothic on museon tunnetuimpia teoksia.

Frank Woodin American Gothic on museon tunnetuimpia teoksia.

Museosta on upeat näkymät myös Millennium Parkiin ja sen reunalla oleviin pilvenpiirtäjiin.

Museosta on upeat näkymät myös Millennium Parkiin ja sen reunalla oleviin pilvenpiirtäjiin.

#8

The Loop – metrokierros katujen yläpuolella

Loop on Chicagon virallinen keskusta, talouden ja kaupankäynnin keskus. Siihen tutustuu parhaiten The Loop -nimisellä metrolinjalla, joka tekee kierroksen samannimisessä kaupunginosassa. Tämä katujen yläpuolilla terässiltoja pitkin kulkeva osuus on oiva tapa tutustua Chicagon keskustan arkkitehtuuriin metrovaunuista käsin. Kyseisen linjan pysäkeiltä on muutenkin lyhyt matka moneen mielenkiintoiseen nähtävyyteen, joten pelkästään maisemien ihailuihin ei The Loopia kannata käyttää. Monet Chicagon upeimmat kaupunkikuvat on otettu The Loop -linjan varrelta.

Katujen päällä kulkeva metroverkosta on merkittävä osa Chicagon arkkitehtuuria.

Katujen päällä kulkeva metroverkosta on merkittävä osa Chicagon arkkitehtuuria.

Quincy station on historiallinen asema Loopin varrella.

Quincy station on historiallinen asema Loopin varrella.

Metroraiteet ovat osa upeaa arkkitehtuuria.

Metroraiteet ovat osa upeaa arkkitehtuuria.

Loopin metrosiltojen alta starttasi aikoinaan myös legendaarien Route 66.

Loopin metrosiltojen alta starttasi aikoinaan myös legendaarien Route 66.

#9

Teatteri- ja musiikkitarjonta

Chicago on kuuluisa teattereista ja musiikkitarjonnastaan. Kaupungin valokuvatuimpia kohteita on Chicago -teatterin retrovalomainos, jossa kaupungin nimi yhdistyy upeasti teatterin nimeen. Keskustan alueella on lukuisia eri teattereita ja lähipäivien näytöksiin kannattaa yrittää ostaa lippuja Hot Tix -myymälästä puoleen hintaan.

Chicago on tunnettu myös lukuisista Bluesiin ja Jazziin keskittyvistä ravintoloista. Chicagojoen rantapenkalla oleva House of Blues on varsin suositeltava kohde laadukkaan Blues-musiikin kuunteluun yhdistettynä illallisella.

Vakituisena vierasbloggaajani toimiva Ili ihastui House of Bluesiin.

Vakituisena vierasbloggaajani toimiva Ili ihastui House of Bluesiin.

Chicago-teatterin ikoninen valomainos.

Chicago-teatterin ikoninen valomainos.

#10

Ravintolakulttuuri

Paksut pannupizzat, herkulliset ruokarekat, rasvaiset T-luupihvit ja tuhdit burgerit kuuluvat chicagolaiseen ruokakulttuuriin. Sekä tietysti laadukas fine dining, josta osoituksena on kaupungin 24 Michelin-tähden saanut ravintolaa. Niistä kirkkaimpana loistaa kolmen Michelin-tähden Alinea, joka on valittu maailman seitsemänneksi parhaaksi ravintolaksi.

Italialaisen ruuan ystävät suuntautuvat pizzalle esimerkiksi Giordano’siin, joka on kaupungin suosituimpia ravintolaketjuja. Vaihtoehtoisesti voi kokeilla italialaislähtöistä Boncia, joka on tehnyt pizzasta jo lähes taidetta. Burgereista tykkäävät käyvät nauttimassa niitä kaupungin lukuisissa pienpanimoravintoloissa tai sitten pitkän historian omaavissa klassikkopaikoissa kuten Billy Goat Tavern, jolla on vuosikymmenien historia takana kaupungin kuuluisimpana juustohampurilaispaikkana. Pihville Chicagossa urheilufanit menevät Harry Carey’s Italian Steakhouseen, joka on kaupungin kuuluisimman urheiluselostajan paikka.

Ruokarekat kuuluvat vahvasti keskustan katukuvaan.

Ruokarekat kuuluvat vahvasti keskustan katukuvaan.

Billy Goat on Chicagon klassisia burgeripaikkoja.

Billy Goat on Chicagon klassisia burgeripaikkoja.

Billy Goat Tavern sijaitsee sellaisessa paikassa siltojen alla, että sinne ei vahingossa eksy.

Billy Goat Tavern sijaitsee sellaisessa paikassa siltojen alla, että sinne ei vahingossa eksy.

Summa summarum: Tekemistä Chicagossa riittää joka lähtöön. Arkkitehtuuri häikäisee ympäri kaupunkia upeiden puistojen luodessa Chicagosta vehreän kaupunkikeitaan. Penkkiurheilun ja pienpanimo-olueiden ystävät ovat maanpäällisessä taivaassa kierrellessään samalla kaupungin nähtävyyksiä. Lapsiperheille on tekemistä Chicagossa tosi paljon ja liikkuminen kaupungilla on julkisilla kulkuvälineillä poikkeuksellisen sujuvaa yhdysvaltalaiseksi suurkaupungiksi. Navy Pier on mukava illanviettopaikka ja ainahan kannattaa käydä katsomassa dinosaurukset luonnontieteellisessä museossa kerta sellaiseen on mahdollisuus. Tekeminen Chicagossa ei todellakaan lopu kesken ja se on yksi parhaista kohteista, minne pääsee säännöllisesti Suomesta suorilla reittilennoilla.

Museovinkki: Luonnontieteellisen museon dinosaurukset ovat vaikuttava näky. Tämä kuvassa oleva

Museovinkki: Luonnontieteellisen museon dinosaurukset ovat vaikuttava näky. Tämä kuvassa oleva “Sue”, on suurin ja parhaiten säilynyt Tyrannosaurus Rexin luuranko maailmassa.

Villa D'Citta Chicagon keskustassa on hinta/laadultaan varsin toimiva majapaikka.

Majoitusvinkki: Villa D’Citta Chicagon keskustassa on hinta/laadultaan varsin toimiva majapaikka.

Matkustusvinkki: yritä saada Chicagoon laskeutuessa vasemman puoleinen ikkunapaikka.

Matkustusvinkki: yritä saada Chicagoon laskeutuessa vasemman puoleinen ikkunapaikka.

Pienpanimo-oluita arkkitehtuurin kehdossa,
-Kohteena maailma / Rami

Ensikosketuksen sain Chicagoon vuonna 1994. Reissupäiväkirjaan kirjoitin seuraavaa:
To 14.7.1994 (XIII day) Chicago | Sightseeing tour – Comiskey Park
Aamulla kuudelta ei ole paras mahdollinen tapa saapua uuteen kaupunkiin. Väsyneenä ja vittuuntuneena lopulta löysimme sopivan hostellin mihin pääsimme heti sisään. Aamupäivä kuluikin sitten nukkuessa, minkä jälkeen starttasimme kiertoajelulle Sears Towerin edustalta. Kiertoajelu oli tosi hyvä ja antoi mukavan kuvan Chicagosta. Kiertoajelun jälkeen lähdimme viettämään iltaa Comiskey Parkiin, missä olivat vastakkain American Conferencen kaksi parasta – Chicago White Sox ja Cleveland Indians. Sox voitti lopulta 36000 katsojan hurratessa 6-3.
Lue koko matkakertomus: Coast to Coast – Crazy Dream 1994 by Kohteena maailma

Lue lisää Chicagosta:

Reissuinspiraatiota saa hyvin lisää Instagramista seuraamalla likechicago -tiliä.

Reissuinspiraatiota saa hyvin lisää Instagramista seuraamalla likechicago -tiliä.