Rantaelämää Andamaanienmeren rannalla

Krabi on yksi suosituimpia lomakohteita suomalaisille matkailijoille, sillä sinne pääsee helposti suorilla lennoilla niin pakettimatkojen kuin reittilentojen avulla. Itse yhdistin Krabin Phuketissa lomailuun, sillä TUI:n tarjonnassa oli mukavasti yhdistelmälomia saatavilla useiden eri hotellivaihtoehtojen kautta kohteiden välisine siirtymäkuljetuksineen. Tekemistä Krabilla olisi ollut useammaksikin viikoksi, joten on helppo todeta, että Krabille paluu on itselle ajankohtaista varsin pian.  Harvassa paikassa on tarjolla niin upeita maisemia tehdessä retkiä paratiisisaarille.

* Kaupallinen yhteistyö TUI:n kanssa.

Olin TUI:n yhdistelmälomalla kaksi viikkoa Thaimaassa siten, että ensimmäisen viikon vietimme Patong Beachilla Phuketissa ja toisen Klong Muang Beachilla Krabilla. Itse suosinkin monipuolisessa Thaimaassa juuri yhdistelmälomia, missä pääsee tutustumaan useampaan kohteeseen samalla reissulla.

Ao Nang Beach on Krabin vilkkain lomakohde.

Ao Nang Beach on Krabin vilkkain lomakohde.

Top10 tekemistä Krabilla

Krabilla ei taatusti tekeminen lopu kesken. Eikä siellä lomaillessa kannata muutenkaan tehdä koko ajan mitään, vaan rentoutua uima-altaalla tai lukuisilla paratiisirannoilla tekemättä mitään. Maisemat ovat uskomattoman kauniita, aika ainutlaatuisesta paikasta on kysymys. Tässä kootusti omia suosikkijuttujani Krabilta, mitä Krabilla kannattaa lomareissulla tehdä.

Hyppää tuktukin lavalle seikkailemaan Krabin parhaisiin kohteisiin.

Hyppää mukaan tuktukin lavalle seikkailemaan Krabin parhaisiin kohteisiin.

#1Veneretket Krabin saarille

Krabin suosio perustuu pitkälti ainutlaatuisiin kvartsikivikalliosaariin, joita alueelta löytyy yli 200 kappaletta. Muutaman kerran Krabilla käyneenä appiukkoni kiteyttikin omat kokemuksensa niin, että hän lähtisikin joka päivä tutustumaan uuteen saareen Krabilla. Ehkä pitkässä juoksussa saaret alkavat muistuttamaan enemmän tai vähemmän toisiaan, mutta kyllä useampi veneretki Krabin saarille on paikallaan. Viikon reissulla kaksi veneretkipäivää tuntui sopivalta, kahden viikon reissulla olisi ehkä itsellä sitten jo neljä paikallaan.

Krabin eri saarille on tarjolla lukuisia eri retkiä, joista voi olla hankala valita itselleen sopivampia. Mikäli haluaa suunnitella retkipäivät etukäteen, niin pakettimatkoille osallistujat voivat varata veneretket hyvissä ajoin etukäteen kotimaassa. Tietysti omatoimimatkailijoille yksi mahdollisuus on vuokrata oma pitkähäntävene, jolla pääsee tutustumaan haluamiinsa saariin. Molempi parempi, itsellä positiiviset kokemukset molemmista vaihtoehdoista.

Krabilla on valinnanvaraa retkikohteissa paratiisisaarille.

Krabilla on valinnanvaraa retkikohteissa paratiisisaarille.

Pitkähäntäveneen voi vuokrata omalle porukalle päiväksi haluamalleen saarikierrokselle.

Pitkähäntäveneen voi vuokrata omalle porukalle päiväksi haluamalleen saarikierrokselle.

Hong Island

Krabin edustan saarista oma suosikkini on Hong Island. Sen turkoosivetinen ranta on upea, mutta sen kruununa on silti Andamaanienmeren ainoa 360 asteen näkymä kvartsikivikalliosaarille. Huikea paikka, jonne Krabille reissatessa uudelleenkin menen aivan varmasti!

Hong Islandin veneretki Krabilla

Hong Island 360 asteen näkymät olivat kerrassaan upeat.

Hong Island 360 asteen näkymät olivat kerrassaan upeat.

4 Island Tour

Yksi suosituimmista Krabin päiväretkikohteista on Ao Nangin edustalla oleville neljälle saarelle tehtävät pitkähäntäveneretket. Osaan retkistä on yhdistetty vielä kuuluisa Railayn niemimaan Phra Nang Cave Beach, joten molemmissa vaihtoehdoissa on tarjolla “maisemaähkyä” kerrakseen. Parhaimmillaan jopa kolmen eri saaren välillä pystyy kävelemään, jos laskuvesi on tarpeeksi alhaalla. Kaiken kaikkiaan varsin suositeltava retkikohde on kyseessä.

Jokainen retken pysähdys oli sopivan erilainen. Välillä kävimme snorklaamassa suoraan veneestä, toisiaan kävelimme saarelta toiselle. Sekä tietysti kuvasimme saarista kuuluisimman Chicken Islandin suunnasta, jossa saari näyttää nimensä mukaisesti kanalta.

4 Island Tour Krabilla + Railay Beach

Ko Podan edustalla on "bondimainen saari" Ko Ma Tang Ming.

Ko Podan edustalla on “bondimainen saari” Ko Ma Tang Ming.

Phi Phi saaret

Andamaanienmeren tunnetuin ja monen mielestä kauneimmat saaret löytyvät Phi Philtä. Siellä on kuvattu myös kuuluisa The Beach -elokuva, jonka jälkeen saaren suosio räjähti jopa niin suureksi, että Phi Phi Leyn Maya Bay jouduttiin jopa kokonaan sulkemaan turismilta. Nyt se on jälleen avattu, ja suosi on päiväretkiläisten kohteena niin Phuketista kuin Krabilta taattu.

Lue lisää Phi Phi saarista:

Teoriassa voisi olla niin, että Phi Phi saarilta voisi löytää tällaisia paratiisirantoja, mutta käytännössä ei ilman ihmisiä. copyright Thailand Tourism

Teoriassa voisi olla niin, että Phi Phi saarilta voisi löytää tällaisia paratiisirantoja, mutta käytännössä ei ilman ihmisiä. copyright Thailand Tourism

James Bond saari ja Phang Nga lahti

Pha Nga lahti ja sen kuuluisa “James Bond saari” tuli tutuksi maailmanlaajuisesti elokuvasta 007 ja Kultainen ase. Itsekin kävin tutustumassa tämän elokuvan innoittamana jo Khao Ping Kan saareen vuonna 1998. Maisemat ovat upeat, mutta itse James Bond Island pieni. Silti Bondfanin pakollinen vierailukohde Krabilta.

Scaramanga ja James Bond, 1974 copyright James Bond Museum

Scaramanga ja James Bond, 1974 copyright James Bond Museum

#2Rantapäivä Railayn niemimaalla

Lonely Planet on rankannut Railayn niemimaan koko Thaimaan parhaiden nähtävyyksien joukkoon. Sinne pääsee Ao Nangista viidentoista minuutin pitkähäntävenematkalla, joihin eri yritykset myyvät lippuja kadunvarsikojuissaan. Mikäli majoittautuu Klong Muang Beachin hotelleista, niin sieltä yksi vaihtoehto on vuokrata pitkähäntävene päiväksi Railayn niemimaan reissuun. Se tulee jo saman hintaiseksi kuin Ao Nangiin yhdistetyt taksimatkat sieltä.

Railayn niemimaalle kannattaa suunnata heti aamusta, sillä se on nykyään aika kansoitettu paikka. Phra Nang Cave Beach on yksi Railayn niemimaan suosituimmista rannoista, sillä ranta on kyllä varsin kaunis. Niemimaalta löytyy muutama muukin ranta, joissa viettää mukava päivä rantaelämää viettäen.

Railayn niemimaa on myös maailman parhaita kiipeilypaikkoja. Vaikka et itse harrastaisikaan kiipeilyä, niin sitä on mukava seurata Changia nauttien.

Railayn kartta, mistä löytää niemimaan rannat ja näköalapaikat.

Railayn kartta, mistä löytää niemimaan rannat ja näköalapaikat.

Railayn näköalapaikalla kiipeily jäi odottamaan seuraavaan reissuun.

Railayn näköalapaikalla kiipeily jäi odottamaan seuraavaan reissuun.

Railay on yksi maailman parhaista kiipelykohteista.

Railay on yksi maailman parhaista kiipeilykohteista.

Phra Nang Cave Beach oli iltapäivällä jo aika kansoitettu, mutta upea siltikin.

Phra Nang Cave Beach oli iltapäivällä jo aika kansoitettu, mutta upea siltikin.

Phra Nangin pyhäkkö.

Phra Nangin pyhäkkö.

#3Auringonlaskut Ao Nangin rantakadulla

Krabilla auringonlaskujen ihailemiseen on toki useita paikkoja, mutta yksi suosituimmista on Ao Nang Beach. Sen rantakadulta on helppo istuutua maisemapaikoille katsomaan, kuin punainen pallo katoaa horisontin taakse valmistautumaan uuteen päivään.

Auringonlaskun jälkeen on aika jatkaa Ao Nangin rantakadun baareihin nauttimaan happy hour -tarjouksista ennen varsinaista illallista. Samalla voi katsastaa kauppojen tarjonnan tai suunnata kaupungin yötoreille ostoksille & katukeittiöiden pariin.

Ao Nang Beachin auringonlasku yhdistettynä tulishowhon.

Ao Nang Beachin auringonlasku yhdistettynä tulishowhon.

Ao Nang Beachin auringonlaskut ovat suosittuja rantakadulla kävelijöiden keskuudessa.

Ao Nang Beachin auringonlaskut ovat suosittuja rantakadulla kävelijöiden keskuudessa.

#4

Snorkaus ja sukeltaminen

Andamaanien kirkas turkoosi meri yhdistettynä upeisiin koralliriuttoihin on kiehtonut sukeltajia jo vuosikymmenten ajan. Vaikka ei sukeltamista harrastaisikaan, niin pelkästään snorklaaminen tarjoilee upeita elämyksiä pitkin Krabin aluetta. Merenalaista maisemaa katsellessa tajuaa luonnon kauneuden, ja sen mikä on kestävän kehityksen ja matkailun merkitys. Värikkäitä kaloja katsellessa ajantaju katoaa ja pääsee osalliseksi maanpäällistä paratiisia.

Lasten kanssa yhdessä koetut tällaiset elämykset ovat ihan parhaita muistoja!

Lasten kanssa yhdessä koetut tällaiset elämykset ovat ihan parhaita muistoja!

4 Island Tourin ensimmäisellä snorklauspaikalla riitti kaloja...

4 Island Tourin ensimmäisellä snorklauspaikalla riitti kaloja…

Snorklailua Ko Podalla.

Snorklailua Ko Podalla.

#5

Illanvietto Ao Nangin Night Marketeilla

Ao Nangissa on useampikin iltatori, mutta suurin niistä on hieman Ao Nang Beachistä kauempana oleva Ao Nang Landmark Night Market. Siellä on lukuisia erilaisia ruokakojuja, joissa nauttia katuruokaa ja kuunnella musiikkia. Kylmä Chang virtaa, ja samalla voi katsella myös halutessaan tuliaisostoksia.

Thainyrkkeily on varsin suosittua niin paikallisten kuin turistien keskuudessa. Ao Nangin nyrkkeilystadion on aivan Night Marketin vieressä muutaman sadan metrin päässä, joten se on helppo yhdistää iltatorilla käymiseen.

Myös varsinaisella Ao Nang Beachilla on ainakin pari eri iltatoria, missä kannattaa vierailla tutustumassa paikalliseen ruokakulttuuriin. Night Market Place on näistä isompi, ja siellä on katuruuan lisäksi tarjolla lukuisia pikkukojuja myymässä kaiken näköistä heräteostoja tekevien turistien iloksi,

Yömarkkinat ovat Thaimaassa varsin suosittuja paikallisten keskuudessa, joten Ao Nangissa kannattaa nauttia iltatoreilla paikallisten tavoin katukeittiöiden antimista.

Ao Nang Landmark Night Market on iltatoreista suurin.

Ao Nang Landmark Night Market on iltatoreista suurin.

Ao Nangin Night Market on täynnä erilaisia ruokakojuja.

Ao Nangin Landmark Night Market on täynnä erilaisia ruokakojuja.

Ao Nangin iltatorin yhteydessä on myös hiljattain avattu the Irish Embassy -irkkupubi, jota voi suositella kaikille Guinnessin ystäville.

Ao Nang Landmarkin iltatorin yhteydessä on hieman piilossa hiljattain avattu The Irish Embassy -irkkupubi, jota voi suositella kaikille Guinnessin ystäville.

Ao Nang Place on Ao Nang Beachilla oleva iltatori.

Ao Nang Place on Ao Nang Beachilla oleva iltatori.

Katukeittiöt ovat merkittävä osa thaimaalaista ruokakulttuuria.

Katukeittiöt ovat merkittävä osa thaimaalaista ruokakulttuuria.

#6

Kiipeile tiikeriluolatemppelin maisemissa

Wat Tham Suea eli tuttavallisemmin tiikeriluolatemppeli sijaitsee 20 kilometriä turistien suosimasta Ao Nangista sisämaahan päin. Lootusasennossa istuva suuri kultainen buddha tarkkailee ympärillään avautuvaa upeaa maisemaa. Tämän maiseman näkemiseksi on kiipeiltävä 1260 porrasta buddhan juurelle.

Tiikeriluolatemppelissä voi käydä omatoimisesti tai ohjatulla retkellä. Esimerkiksi TUI:n tarjonnasta löytyy Tiikeriluolatemppelissä käynti yhdistettynä Krabin viidakkoseikkailuun.

Lue lisää tiikeriluolatemppelistä:

Tiikeriluolatemppeliltä avautuu upeat maisemat copyright Reissuesan matkablogi

Tiikeriluolatemppeliltä avautuu upeat maisemat copyright Reissuesan matkablogi

#7Syö Klong Muang Beachilla

Thaimaassa upeissa rantakohteissa kolme tärkeintä asiaa on takuuvarma lämpö, tulinen ruoka ja kylmä norsujuoma eli vihreässä olutpullossa tarjoiltava Chang. Krabin alueella tästä kolmikosta paras paikka nauttimiseen on pitkän Klong Muang Beachin rantaravintolat. Niistä oma suosikkini on Rimlay -niminen thaikkuravintola aivan rantaviivan tuntumassa, joka on täydellinen paikka maittavaan lounaaseen tai pitkään illalliseen. Ruoka on taivaallista ja maisemat kohti Hong Islandia varsin viehättävät.

Rimlayn värikkäiden lamppujen alla nautitaan täydellisiä illallisia.

Rimlayn värikkäiden lamppujen alla nautitaan täydellisiä illallisia.

Rimlayssa tarjoillaan perinteisiä yksinkertaisia maistuvia thairuokia.

Rimlayssa tarjoillaan perinteisiä yksinkertaisia maistuvia thairuokia.

Ei ole lounasaikaankaan maisemissa valittamista.

Ei ole lounasaikaankaan maisemissa valittamista.

#8Ajele Tuktukilla tukka hulmuten

Krabilla vain harvat käyttävät perinteisiä takseja, sillä suurin osa turisteista hyödyntää pieniä perinteisiä tuktuk-lavapakettiautoja. Toki viime vuosina nämäkin ovat muuttaneet itseään elämyksellisemmäksi “musatuktukeiksi”, jossa värikkäät valot vilkkuvat äänekkään musiikin tahdissa.

Perinteisten tuktukien lisäksi Krabilla on paljon kolmipyöräisiä mopotuktukeja, joihin mahtuu keskimäärin kolme ihmistä. Pienten lasten kanssa reissatessa koko perhe mahtuu hyvin mopotuktukin kyytiin.

Tuktukit ovat merkittävä osa thaimaalaista liikennettä. Jotenkin niillä siirrytyt matkat ovat aina sellaisia, että muksutkin tykkäävät koko matka-ajan seurata maisemia ympäriltään toisin kuin perinteisissä takseissa.

Krabilla voi valita kulkuvälineeksi tuktukin, mopotuktukin tai mopotaksin. Ja onhan tuossa viitta vielä pitkähäntäveneellekin - on varaa mistä valita.

Krabilla voi valita kulkuvälineeksi tuktukin, mopotuktukin tai mopotaksin. Ja onhan tuossa viitta vielä pitkähäntäveneellekin – on varaa mistä valita.

Näinkin voi matkustaa tuktukilla - sateella sateensuoja lavan oviaukon eteen.

Näinkin voi matkustaa tuktukilla – sateella sateensuoja lavan oviaukon eteen.

Musatuktukit ovat hauska tapa siirtyä paikasta toiseen Krabilla.

Musatuktukit ovat hauska tapa siirtyä paikasta toiseen Krabilla.

Koh Kwang Beachilla meillä oli vakikuski, joka heitti meitä 7 Elevenin ja hotellin väliä pitkin viikkoa.

Koh Kwang Beachilla meillä oli vakikuski, joka heitti meitä 7 Elevenin ja hotellin väliä pitkin viikkoa.

#9Aktiivilomaile makoilun vastapainoksi

Vaikka Krabin alueella mieli vetää sekä upeille saariretkille että loistavan ruuan ja juoman pariin, on vastapainoksi hyvä hieman aktiivilomallakin. Snorklaamisen & sukeltamisen lisäksi vesillä on helppo vuokrata niin kanootteja kuin SUP-lautoja, joilla näkee kvartsikivikalliosaaria uusista näkökulmista.

Lisäksi Krabilla on monessa paikkaa vuokrattavana fatbikeja, ja kovalla rantahiekalla ajo aivan rantaviivan tuntumassa onkin mukavaa puuhaa. Polkupyörän päältä tunnetusti näkee samassa ajassa enemmän kuin kävellen, niin Krabillakin kannattaa vuokrata polkupyörä lomareissun aikana.

Golfin pelaajille Krabilta löytyy pari kenttää, mutta Thaimaassa golfloma edellä meneville löytyy kyllä huomattavasti parempia kohteita. Sellaisille, jotka haluavat pelata kierroksen kaksi vuokravehkeillä, niin Krabi toimii myös golfin osalta.

Mikäli ei halua harrastaa mitään varsinaista aktiivilomailua, niin Krabin rannat tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet pitkiin kävelyretkiin rantaviivaa seuraillen.

Itse suosittelen kanootin vuokraamista, jos tekee päiväretken Railayhin.

Itse suosittelen kanootin vuokraamista Krabin kvartsikivikallioiden tutkimiseen.

Pilvisenä päivänä maastopyörällä näkee upeita maisemia pienen hikoilun merkeissä.

Pilvisenä päivänä maastopyörällä näkee upeita maisemia pienen hikoilun merkeissä.

Mikäs on näissä maisemissa ajella fatbikella.

Mikäs on näissä maisemissa ajella fatbikella.

Täällähän on isommat pallot kuin kotimaassa...

Täällähän on isommat pallot kuin kotimaassa…

Pitkät kävelyretket rantaviivan tuntumassa on monen mieleen Krabilla lomaillessa.

Pitkät kävelyretket rantaviivan tuntumassa on monen mieleen Krabilla lomaillessa.

#10Nauti elämästä uima-altaalla

Retkipäivien vastapainoksi Krabilla kannattaa viettää aikaa hotellin uima-altaalla uiden, lukien ja itselle sopivalla tavalla rentoutuen. Ainakin omilla reissuilla hotellien uima-allasalueet ovatkin yksi pääkriteereistä majapaikan valintaa tehdessä. Mitä mukavampi allasalue, niin aina sen parempi!

Sofitel Krabi Phokeethra resort & Spa on yksi Krabin alueen parhaista hotelleista. Lähellä Klong Muang Beachia Koh Kwang Beachilla sijaitsevan hotellin uima-allas on yksi Thaimaan suurimpia, kooltaan jopa yli 7000 neliömetriä. Mittasuhteita parhaiten kuvaa se, että altaassa voi helposti suppailla siten, että se ei edes tunnu hullulta idealta. Sofitel Krabi Phokeethra -hotellin uima-altaan parasta antia on kuitenkin esterata keskellä allasta, jonka parissa niin lapset kuin aikuiset saavat kulumaan useita tunteja viikon aikana. Ken radan selvittää putoamatta veteen, voi olla varsin tyytyväinen suoritukseensa!

Sofitel Krabin uima-altaan esterata oli täysi kymppi!

Sofitel Krabin uima-altaan esterata oli täysi kymppi!

Itsekin vietin radalla tunteja loman aikana...

Itsekin vietin radalla tunteja loman aikana…

Sofitel Krabi Phokeethra on rentouttava lomailla kaikkia pieniä yksityiskohtia myöten.

Sofitel Krabi Phokeethra on rentouttava paikka lomailla kaikkia pieniä yksityiskohtia myöten.

Summa summarum; Krabi on yksi upeimmista luontokohteista maailmassa. Andamaanienmeren kalkkikivisaaret ovat ikimuistoinen näky paikan päällä retkeillessä. Kun valitsee itselleen sopivan hotellin tukikohdaksi, on Krabi täydellinen lomakohde Thaimaassa. Ja mikä parasta, sekä sinne että läheiselle Phuketin lentokentälle pääsee suorilla lennoilla Suomesta.

Lämpöö ja valoo,
-Kohteena maailma / Rami

* Kaupallinen yhteistyö TUI:n kanssa.

Lue lisää:

Top10 Tekemistä Phuketissa

Patong Beach – uhka vai mahdollisuus?

Top10 Tekemistä Bangkokissa