Seneca Lake – viinitien vietävänä

Mustang jyrähtää kuuliaisesti käyntiin majapaikkamme Burdet Housen pihalta ja ori säntää nöyrästi laukkaan kohteenaan Finger Lakes Cider House. Yhdessä osoitteessa Cayuga- järven liepeillä voi itse asiassa lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä Cider Housen vieressä sijaitsee luomutuotteita myyvä maatila Good Life Farm. Perinteisestä maalaismiljööstä on mukava startata päivän kestävälle retkelle viinien, pienpanimo-oluiden ja lähiruuan maailmaan. Finger Lakesin viinitilat ovat houkutteleva matkakohde kesäkaudella.

Viinitila- ja pienpanimokierros kartalla. Avaa kuvaa napsauttamalla kartta Google Mapsiin.

Viinitila- ja pienpanimokierros kartalla. (Avaa kuvaa napsauttamalla kartta Google Mapsiin.)

Ili goes to America

Finger Lakesin viinitilat ja pienpanimokulttuuri alkoi kiinnostamaan matkailua rakastavaa Ilkka Varmavuota. Eipä muuta kuin tuumasta toimeen ja Mustang alle jyrisemään Amerikan valtateille. Finger Lakes oli maineensa veroinen ja tämän reissun pohjalta Ili kirjoitti neliosaisen postaussarjan suomalaisille varsin tuntemattomasta alueesta läheltä New Yorkia Kohteena maailma -blogin lukijoiden iloksi. Ensimmäisessä osassa oli yleisesittely Finger Lakesin alueesta ja toisessa osassa pureuduttiin tarkemmin alueen nähtävyyksiin. Tämä kolmas osa keskittyy viinitiloihin & pienpanimoihin ja sarjan päättävä neljäs osa tulee paneutumaan majoitusvinkkeihin.

Vieraskynä: Vieraskynä -sarjassa matkailuun tavalla tai toisella liittyviä vinkkejä ja tarinoita kirjoittavat vierailevat tähdet. Postaus on kokonaan vieraskynäilijän käsialaa ja juttujen tarkoituksena on tarjota Kohteena maailma -blogin lukijoille elämyksiä mielenkiintoista asioista aiheen todellisen asiantuntijan voimin.

Tervetuloa Finger Lakesin road tripille Ilkan ja Kirsin matkaan!

Tervetuloa Finger Lakesin road tripille Ilkan ja Kirsin matkaan!

Tiloja kaikkeen makuun

Tyypillistä Finger Lakes viinitilaa on mahdotonta nimetä. Valkkareistaan kuuluisalla alueella keskitytään tietenkin erityisesti niistä nauttimiseen, mutta tilat itsessään saattavat olla hyvin erilaisia mitä me Euroopassa olemme tottuneet näkemään. Valitsimme maisteluretkellemme tarkoituksella erityisesti miljööltään erityyppisiä tiloja.

Cider House & Good Life Farm

Canyga -järven rannalla sijaitseva Cider House on oiva aloituskohde päivän kestävälle tutkimusmatkalle paikallisten viinien maailmaan. Luomutuotteita myyvä Good Life Farm naapurissa on hyvä kombinaatio maalaismiljööseen sijoittuvalle pientilamyynnille, joka on oiva valttikortti kilpaillessa alueella liikkuvista asiakkaista. Senecan ja Cayugan ympäristössä nimittäin tiloja riittää. Päivässä eikä kahdessa ei ehdi kuin raapaista vähän pintaa, joten päivän suunnitelma kannattaa tehdä ennakkoon. Cider House – visiitin jälkeen matkamme taittuu jälleen kohti järvien pohjoispäätä ja Genevan kaupunkia, josta varsinainen maisteluretki alkaa.

Finger Lakes Cider House

Finger Lakes Cider House

Belhurst Castle

Genevan kaupungin liepeiltä löydämme itsemme Belhurst Castlen pihalta. Isot terassit, mallipuutarha, upeat ravintolat ja viinipuoti linnan sisällä. Sijainti aivan järven rannalla. Ei kuulosta pahalta, mutta kuka pudotti tuon hökötyksen eli linnan tuohon pihamaalle modernin hotellisiiven viereen. Linna seistä nököttää sen näköisenä, että se tietää itsekin olevansa väärässä paikassa ehkä jopa väärässä maassa. Viineissä ei kuitenkaan ole mitään vikaa, päinvastoin, mutta tätä me ei ainakaan tultu täältä etsimään. Belhurstin millintarkasti viimeistellyllä nurmikolla viihtyy amerikkalaisten ylempi keskiluokka, ei niinkään rento maailmanmatkaaja Suomesta.

Belhurst Castlen pramea linna poikkeaa muusta miljööstä ruohokenttineen.

Belhurst Castlen pramea linna poikkeaa muusta miljööstä ruohokenttineen.

Lacey Magruder Wineyard & Winery

Ori säntää jälleen hirnahtaen kohden etelää. Me etsimme majapaikkamme Burdett Housen emännältämme saamiemme vinkkien perusteella jotain rouheampaa ja aidompaa. Sellaista tilaa ja maisteluhuonetta, joka sulautuu saumattomasti maisemaan kunnioittaen paikallisia ominaispiirteitä. Tienvarrella tiloja tulee vastaan tasaisena nauhana, mutta pitäydymme tekemässämme suunnitelmassa ja karautamme hiekkaparkkipaikalle Lacey Magruder Wineyard & Wineryn pihaan. Harmaa lato, raukea kesäpäivä ja kiireetön maalaismiljöö ei kerro sisältä löytyvästä aarreaitasta mitään. Sisään astuessani tajuan saman tien, että hyvässä seurassa voisin viihtyä täällä vaikka koko päivä. Tämä on just sitä, minkä takia tänne on tultu. Rouhea, rakkaudella rakennettu viininmaistelutila, jonka suuruus löytyy pienistä huolitelluista yksityiskohdista.

Lacey Magruder Wineyard & Winery - rouhea maistelutila tarjoaa upeat puitteet rentoon maisteluun.

Lacey Magruder Wineyard & Winery – rouhea maistelutila tarjoaa upeat puitteet rentoon maisteluun.

Miles Wine Cellars

Viiniflightin nauttimisen ja hetken smalltalkin jälkeen on kuitenkin aika jatkaa matkaa kohden seuraavaa etappia. Dresdenistä hiukan etelään sijaitseva Miles Wine Cellars on yksi harvoista tiloista, joka sijaitsee aivan järven rannassa. Itse asiassa Milesin yksi maisteluterasseista on laiturin päälle rakennetussa mökissä. Päärakennuksen arkkitehtuuri on luvalla sanottuna mielenkiintoinen. Doorilais-toscanalaisen pylväsrivistön koristama julkisivu muistuttaa temppeliä. Eräänlainen temppeli on tietysti kyseessä.  Tässä temppelissä kumarretaan viinin ja oluen jumalille. Maisteluhuoneesta löytyy oman pienpanimon tuotteiden lisäksi erinomaiset viinit. Tilan parkkipaikka oli jatkuvasti tupaten täynnä, joten tämän salainen puutarha oli hyvin viinibongareiden tiedossa. Itse palvelu oli ylitsevuotavaa ja viini taivaallista. Tilan omasta myymälästä tarttui matkaa myös matkamuisto jos toinenkin. Ylipäätään näiden tilojen myymälät ovat viininystävän aarreaittoja. Tarjolla on monipuolisesti lähes kaikkea viiniharrastukseen liittyvää tarpeistoa ja tilpehööriä yllin kyllin.

Miles Wine Cellarsin hulppea päärakennus.

Miles Wine Cellarsin hulppea päärakennus.

Miles Wine Cellarsin rannan maisteluterassi. Tänne voi tulla vaikka veneelläkin.

Miles Wine Cellarsin rannan maisteluterassi. Tänne voi tulla vaikka veneelläkin.

F.L.X. Wienery

Aurinko oli matkustanut jo pitkän matkaa taivaankantta pitkin ennen kuin kurvasimme myöhäiselle lounaalle paikalliseen roadside kuppilaan eli F.L.X. Wieneryyn. Mutkaton kuppila lupaa tarjota alueen mehevimmät burgerit ja tuon lupauksen se myös täyttää. Simppeli sisustus, ruokalista seinällä ja itsepalveluna jääkaapista noudettavat juomat yhdistettynä tiskillä tehtävään tilaukseen ja puisiin kalusteisiin siinä se yksinkertainen menestysresepti. Täällä samaan pöytään saattaa hyvinkin istahtaa viereisen viinitilan työtekijät. Se on aina laadukkaan paikallisen paikan tunnusmerkki.

F.L.X. Wienery - kulmakunnan parhaat burgerit.

F.L.X. Wienery – kulmakunnan parhaat burgerit.

Senecajärven eteläranta

Dark Side of the Seneca, kuten länsirannan lempinimi kuuluu, jää pikku hiljaa taakse lähestyessämme Watkins Glenia. Aivan sataman suulta löytyy Seneca Harbor Wine Center niille, jotka eivät halua enää kaupungista poistua. Me kuitenkin suuntasimme järven itälaidalle lähes sinne mistä aamulla olimme liikkeelle startanneet. Alue tottelee lempinimeä Banana Belt mikroilmastonsa vuoksi. Järvestä kohoava kosteus yhdessä viinitarhoja pitkin päivää hellivän auringon kanssa tarjoaa poikkeuksellisen hyvät olosuhteet laatuviinien viljelyyn järvestä loivasti nousevilla rinteillä. Auringonvalo viihtyy nestemäisessä muodossa täällä kasvavissa rypäleissä poikkeuksellisen hyvin, niin sanotaan. Joten eipä ihme, että mekin viihdyimme.

Itäpuolella järven eteläpäässä on melkoinen tilojen tihentymä. Ryan William, Red Cat, Catharine Valley, Siver Springs, Damiani, J R Dilley, Atwater, Chateau Fayette, Hector, Hazlitt jne. Make your choice. Tiloja on lukemattomia parinkymmenen kilometrin matkalla ja maisteluhuoneet ovat mutkattomat. Todellakin täällä jos jossain viinilflightin maisteleminen on helppoa. Unohda ryppyotsaisuus ja kaikenlainen tärkeily sekä hifistely. Astu peremmälle maistele, haistele ja ihastu.  Näillä tiloilla ei tärkeillä. Mutkaton maistelukokemus on Finger Lakes alueella se juttu. Se näkyy mm. siinä, että pariskuntia ja kaveriporukoita on liikkeellä runsaasti. Isoja ryhmiä ei suoranaisesti katsota vinoon, mutta jo limusiinilla liikkuvien on ilmoitettava tulostaan etukäteen puhumattakaan isoista ryhmistä. Pienet ryhmät ja pariskunnat ovat täällä kuninkaita ja palvelu on sen mukaista. Kaikenlainen pörhistely suorastaan loistaa poissaolollaan.

Tänne tullaan viihtymään pienellä porukalla. Kiertelemään tiloja ja nauttimaan elämän pienistä iloista ilman kiirettä. Kaukana poissa ovat massaturismi ja bussilasteittain tiloille vyöryvät ihmismassat. Niitä et täällä näe. Viiden lasin flightille tulee hintaa 5-6,- dollaria. Toisilla tiloilla parin taalan lisähintaan voi listalta valita maisteluun harvinaisemmat vuosikerrat tai palkintoja pokanneet viinit. Homma toimii niin, että maisteluun tuleva asiakas astelee tiskin ääreen ja saa eteensä tilan viinilistan. Siihen sitten ruksitaan itselle mieleiset viinit. Tarjolla on viinejä laidasta laitaan, mutta alueen punaviinit ovat rotevien viinien ystävien mielestä melkoisen pliisuja. Kasvukausi ei ole täällä riittävän pitkä rotevien punaviinien kypsymiselle. Valkkarit ovat siis se juttu, joten niitä ja Rose-viinejä kannattaa suosia.

Viinitastingeissä on valinnanvaraa ruksattavana.

Viinitastingeissä on valinnanvaraa ruksattavana.

Useimmalta tilalta löytyy myös ravintola, jossa saa maukasta lähiruokaa maistelun lomaan.

Useimmalta tilalta löytyy myös ravintola, jossa saa maukasta lähiruokaa maistelun lomaan.

Stonecat, Grist Iron ja Two Goats Brewery

Illalliselle päädyimme Stonecat cafe -ravintolaan. Vaatimattomasta ulkokuoresta huolimatta paikallisia raaka-aineita hyödyntävä ravintola osoittautuu paitsi sisältä viehättäväksi myös erittäin hyväksi ja todella suosituksi. Pöytävaraus on siis välttämätön kuumimpaan kesäaikaan. Illallisen jälkeen iltaa kannatta jatkaa jossain alueen lukuisista pienpanimoista. Live- musiikki ja iloinen puheensorina täydentää tunnelman niin Grist Iron panimolla samoin kuin lähes tien toisella puolella olevassa Two Goats Breweryssä. Uuden elämän panimoravintolana saaneen punaisen ladon terassilta voi illan pimetessä ihailla Senecan taakse laskevaa aurinkoa.  Kädessä viihtyy tietysti tuolloin tuopillinen panimon valikoimasta valittua oman suun makuista olutta.

Grist Iron - pienpanimomaistelua parhaimmillaan.

Grist Iron – pienpanimomaistelua parhaimmillaan.

Sama meininki tien toisella puolella Two Goats Breweryssä.

Sama meininki tien toisella puolella Two Goats Breweryssä.

Mistä on hyvä elämä tehty - pienpanimoluita hyvässä seurassa päivän vaihtuessa illaksi.

Mistä on hyvä elämä tehty – pienpanimoluita hyvässä seurassa päivän vaihtuessa illaksi.

Dr. Konstantin Frank Winery

Finger Lakes viinibuumin isä Dr. Konstantin Frank tuskin arvasi millaisen teollisuudenalan hän käynnisti järvialueille. Keuka Laken rinteillä sijaitseva Konstantin Frankin tilan maisteluhuone oli kuitenkin meille hienoinen pettymys. Huippupalkitut viinit olivat toki täydellisiä ja valloittavia, nuori kaunis sommelier oli asiantunteva ja nokkela, mutta jotain puuttui. Täällä kaikki oli totista. Tuntui, että viinin myyminen oli tärkein juttu. Ostopakkoa ei tietenkään ole, mutta ykkönen oli ehkä tarkoituksellakin hieman arrogantti ja viileä. Sellainen fiilis meille jäi. Paikka oli kyllä kaunis. Se mikä puuttui oli just se pientuottajien aitous, eloisuus, iloisuus ja välittömyys.

Finger Lakes viinibuumin isä Dr. Konstantin Frank

Finger Lakes viinibuumin isä Dr. Konstantin Frank

Dr. Konstantin Frankin valkoviinit ovat Finger Lakesin viinibuumin alullepanijat.

Dr. Konstantin Frankin valkoviinit ovat Finger Lakesin viinibuumin alullepanijat.

Brew & Brats At Arbor Hill

Sellaiseen törmäsimme esimerkiksi Canandaiqua järven eteläpäässä Brew & Brats At Arbor Hill tilalla. Rehevää maaseutua puhkovan tien varrelta löytyvä pienpanimo, maatilamyymälä ja viinitila oli kaikkea mitä janoinen ja nälkäinen matkamies voi vaatia. Keidas keskellä maaseutua. Tilan viinikaupan hyllyt pullistelivat kaikkea sitä mitä kulinaristi osasi kaivata. Säilykkeistä viineihin ja oluihin. Tällä, niin kuin monella muullakin pienpanimotilalla, täytettiin oluella myös asiakkaan omat leilit – Fill Your Growlers Here!

Arbor Hill Winery - lämminhenkinen sisäänkäynti houkuttelee vierailulle.

Arbor Hill Winery – lämminhenkinen sisäänkäynti houkuttelee vierailulle.

Brew & Brats

Brew & Brats

Yhteenveto: Tämä neliosainen Finger Lakes -sarja pureutuu tulevissa osissa vielä pintaa syvemmälle majoitusideoiden osalta. Miten on, onko sinusta tällainen viinitila- & pienpanimokiertely erinomainen tapa viettää lomapäivä?

-Ili alias Ilkka Varmavuo

Lisää luettavaa:

Oluenmakuisia unelmareissuja - mitäs otettaisiin seuraavaksi?

Oluenmakuisia unelmareissuja – mitäs otettaisiin seuraavaksi?