Penkkiurheilureissut Jenkkeihin

Penkkiurheilureissu Jenkkeihin on syyskaudella monen ammattilaisurheilua seuraavan unelmareissu.  Näin järjestät penkkiurheilureissun Jenkkeihin -sarjan ensimmäisessä osassa keskityttiin siihen, mitä penkkiurheilureissun järjestämisessä Jenkkeihin kannattaa huomioida. Tässä juttusarjan toisessa osassa keskitytään kustannuksiin eli siihen, mitä penkkiurheilureissu Jenkkeihin maksaa. Kolmannessa osassa ollaan paikan päällä eli mitä on hyvä huomioida pelipaikalle mentäessä. Sarjan päättävä neljäs osa kertoo urheilutapahtumista New Yorkissa. *Tulossa myös Chicagon urheiluopas Lauri Markkasen innoittamana marraskuussa, heti kun Bullsin kotiavauksesta on kotiin selviydytty.

[Alkuperäinen postaus 17.9.2015. Juttu on tarkistettu ja päivitetty vastaamaan kauden 2017-2018 ottelutapahtumia 20.10.2017.]

Mitä penkkiurheilureissu Jenkkeihin maksaa

Lennot

Mikäli reissun pystyy varaamaan pari kuukautta aikaisemmin, niin lennot saanee halvimmillaan silloin. Esimerkiksi pari viikkoa sitten SAS:lla oli tarjoukset talviajalle, jolloin esimerkiksi Chicagoon, New Yorkiin ja Washingtoniin olisi päässyt alle kolmella sadalla eurolla. Finnairin parhaat tarjoukset lähtevät yleensä New Yorkin osalta 500 euron tuntumasta. Näppituntuma normaalihinnoilla on se, että New Yorkiin pääsee 600 eurolla suoralla lennolla ja pompulla 500 eurolla. Muihin juttusarjan pelipaikkakunnille pääsee pääsääntöisesti 600-700 eurolla, joskin länsirannikolle saattaa hinnat olla tiettyinä aikoina hieman vielä kalliimpia.

Majoitus

Mikäli pelejä haluaa mennä katsoon New Yorkiin, niin siellä majoituskustannukset tulee kalleimmaksi. Manhattanilta Midtownin alueelta joutuu helposti maksamaan 3-4 tähden majoituksesta 200-250 € yö, missä aamupala ei kuulu hintaan. Kun lisäksi päälle lätkäistään kaupunkivero 3.50 US$ / yö + vero 14.75 %, niin jokainen voi laskea majoituskustannusten nousevan usein lentohintoja korkeammaksi.

Toki New Yorkissa on tarjolla myös edullisempaa majoitusta, jos on valmis matkustamaan vähän kauempaa tapahtumapaikoille. Mikäli on menossa katsomaan jääkiekko- ja koripallopelejä Brooklynin puolella olevaan Barcleys Centeriin (NY Islanders ja Brooklyn Nets), niin silloin majoitusta kannattaa harkita sieltä päin. Mikäli pelit taasen ovat Madison Square Gardenilla, niin silloin Midtown on kyllä helpoin vaihtoehto. Huomioitavaa on myöskin se, että junalla pääsee sieltä helposti Meadowlandsissa olevalla amerikkalaisen jalkapallon MetLife stadionille.

Hotellia kannattaa miettiä senkin mukaan, mihin stadioneille on otteluliput varattuna.

Hotellia kannattaa miettiä senkin mukaan, mihin stadioneille on otteluliput varattuna.

Mikäli pelireissu suuntautuu muihin kaupunkeihin, niin kalliimpia lentohintoja kompensoi yleensä sitten kyllä edullisemmat majoitukset sekä halvemmat otteluliput. Esimerkiksi Dallasissa hotellihinnat on alle puolet New Yorkin hintatasosta. New Yorkin ja Chicagon etuna on se, että siellä kaikki pelipaikat ovat helposti saavutettavissa julkisella liikenteellä. Toki monessa muussakin kaupungissa näin on, mutta osassa stadionit ovat varsin pitkienkin matkojen päässä ja vuokra-auto on silloin paras vaihtoehto. Esimerkiksi San Franciscon alueella käytännössä kaikki joukkueet ovat eri kaupungeista, vaikka toisiaan lähellä ovatkin. Joka tapauksessa majoituksen kahden hengen huoneessa voi laskea siten, että neljän yön majoitus 3-4 tähden hotellissa lentojen kanssa on lähes paikasta riippumatta vähintään 1000 euroa henkilö. Toki majoituksesta voi maksaa huomattavasti vähemmänkin tai sitten enemmän, riippuen siitä mitkä kenenkin majoitustottumukset ovat.

Otteluliput

Jos on hintahaitaria hotellihinnoissa, niin ottelulipuissa hintaerot ovat sitten moninkertaiset vielä siihenkin verrattuna yksittäisissä otteluissakin. Toki joukkueella ja paikkakunnallakin on merkitystä. Hyvänä esimerkkinä on NY Giantsin kotipelit tällä kaudella: Giantsin kotiotteluun pääsee edullisimmillaan tällä hetkellä 71 dollarilla Washington Red Skinsiä vastaan, kun kolme viikkoa aikaisemmin Dallas Cowboysia vastaan saa maksaa halvimmista lipuista 147 taalaa. Viime kaudella puolestaan Washington Red Skinsiä vastaan Giantsin kotipeli maksoi halvimmillaan 79 taalaa, kun Washingtonissa samojen joukkueiden ottelusta halvimmillaan tarvitsi maksaa 41 dollarilla. (Liput NY Giantsin peleihin Ticketmastersissa)

Jos taas sitten mietitään yksittäisten otteluiden lippujen hintahaitaria, niin todetaan NY Giants vs. Washington Red Skins ottelusta seuraavaa: kun halvimmat liput on myynnissä 104 taalalla, niin kalleimmista joutuu maksamaan tällä hetkellä useita satoja dollareita. Niistä monet ovat itse asiassa suhteessa vielä halpoja, mikä johtuu siitä, että peli on jo parin viikon päästä. Jos hieman pidemmälle menevien otteluiden lippujen hintoja katsoo, niin parhaat paikat maksavat useampia tuhansiakin dollareita.

Mikäli haluaa nauttia vain ottelun tunnelmasta, niin silloin kannattaa ottaa halvimmat mahdolliset liput. Sekä jääkiekossa ja koripallossa lippujen hinnat rakentuvat samalla tavalla, yleisesti ottaen koripallon ollessa kuitenkin kaikista halvin lajeista. “New York -lisä” pätee myös näissä lajeissa varsinkin Madisson Square Gardenin osalta (Rangers ja Knicks), mutta monessa muussa kaupungissa voi päästä parilla kymmenellä taalalla peliin. Kiekkopeleissä hinnat vaihtelevat kuitenkin koripalloa enemmän ja esimerkiksi New Yorkissa lähes jokaiseen Islandersin peliin pääsee aika edullisestikin.

Pääsylippu N.Y. Yankees vs. Oakland Athletics, 1994

Pääsylippu N.Y. Yankees vs. Oakland Athletics, 1994

Halvimmat paikat eivät luonnollisesti ole parhaita katselupaikkoja itse pelitapahtumien kannalta. New Yorkissa sadan euron pintaan pääsee kaikissa lajeissa kohtuullisen hyville paikoille, mistä pystyy jo seuraamaan hyvin pelitapahtumiakin. Näin ollen karkeana arviona on se, että jos varaa 100 € / peli New Yorkissa, niin näkee pelitkin ihan hyvin – Jetsin, Netsin ja Islandersin otteluissa oikein hyvinkin. Toki siis huomattavasti halvemmalla pääsee nauttimaan tunnelmasta ja älyttömän paljon isommalla hintalapulla pääsee sitten jo koripallopeleissä parketille. Maailman parhaan urheilijan tittelistä kisaava LeBaron James tulee New Yorkiin 13.  marraskuuta Cleveland Cavaliers joukkueensa kanssa. Tällöin NY Knicksin liput lähtevät liikkeelle 180 dollarista, mutta parkettipaikasta saakin sitten jo maksaa jo useampia tuhansia dollareita.

Super Bowl

Jos haluaisi katsoa amerikkalaisen jalkapallon finaalin eli Super Bowlin paikan päällä, niin sekin toki onnistuu. Kautta aikain 52. Super Bowl pelataan tämän kauden päätteeksi Minneapoliksessa Minnesota Vikingsin U.S. Bank stadionilla 4.2.2018. Seatgeekissä tällä hetkellä saisi halvimmat liput tapahtumaan 3600 taalalla

Lippujen ostaminen
On hyvä huomioida se, että osalla joukkueista lippujen oma virallinen myynti alkaa verraten myöhään. Kun lippuja aletaan myymään, niin ensimmäisinä ajankohtina täytyy olla vielä joku esimerkiksi oikean luottokorttiyhtiön offer-tunnus, millä ylipäätään pääsee varaamaan lippuja. Näin ollen usein helpommaksi vaihtoehdoksi tulee kausikorttilaisten irtolippujen myyminen, jotta lippujen varaaminen ei jää viime metreille.

FedEx toimittaa kausikorttilaisten lippuja kotiovelle saakka.

FedEx toimittaa kausikorttilaisten lippuja kotiovelle saakka.

Seatgeekin ja vastaavien palveluiden etu on siinä, että siellä näytetään värikoodeilla mikä on lipun hinta suhteessa normaalihintoihin. Mikäli on tarjolla isoa vihreätä pallukkaa, niin lippu kannattaa ostaa. Mitä punaisempi ja isompi pallukka on kyseessä, niin sellaisia lippuja ei kannata taloudellisesti ostaa. Eli jos lipun hinta on 500 dollaria, niin kyseessä voi olla erinomainen diili tai kiskurihinta.

Seatgeekin avulla on helppo katsoa, mitä kannattaa lipuista maksaa.

Seatgeekin avulla on helppo katsoa, mitä kannattaa lipuista maksaa.

 • Esimerkkinä hinnoista lippujen hintojen vaihtelevuus paikkakunnasta ja vastustaja riippuen – kaikki NY Knicsin ottelut sekä kotona että vieraissa.

Reissun kokonaiskustannukset

Jokainen reissu on erilainen kokonaisuus, joten pystyy laskemaan vai suunta-antavia summia. Toki hyvänä esimerkkinä on kolmen vuoden takaa kavereiden kanssa tekemämme matka New Yorkiin 8.-13.11.2014. Tässä kustannukset lennoista, neljästä hotelliyöstä ja ottelulipuista.

 • Suorat lennot Helsinki-New York-Helsinki: 560 €
 • Majoitus 4 yötä, Nyma – The NY Manhattan hotel (Midtown) 460 € / sis. aamupala
 • Otteluliput
  • NY Jets vs. Pittsburgh Steelers (NFL) 105 €
  • NY Knicks vs. Atlanta Hawks (NBA) 110 €
  • NY Rangers vs. Pittsburgh Penguins (NHL) 125 €
  • Otteluliput yhteensä: 340 €
 • Penkkiurheilureissun kokonaishinta: 1360 €

Otteluliput olivat sellaisille paikoille, että niistä näki pelit hyvin sivukatsomoiden keskustoista. Paikat olivat aika korkealla lukuun ottamatta jääkiekkopeliä, missä liput saatiin kausikorttilaisen myymänä katsomon korkeussuunnassa keskiosaan. Hinta reissulle oli sitä luokkaa, että samalla rahalla pystyy varmasti tekemään penkkiurheilureissun jokaiseen kaupunkiin tänä vuonna, missä näitä kolmea sarjaa pelataan.

Esimerkkireissun hinnoittelu vastaa sitä, mitä tänään starttaava Chicagon reissu kustantaa. Lauri Markkasen kotiavauspeliin Bulls-paidassa San Antonio Spursia vastaan lipulle hintaa tuli n. sata euroa keskikatsomon yläosaan. Vastaavasti amerikkalaisen jalkapallojoukkue Chicago Bearsin lipun hinta Carolina Panthersia vastaan oli n. 140 euroa päätykatsomon yläosaan. Jääkiekko jäi tällä kerralla aikatauluteknisesti väliin, mutta BlackHawksin liput pyörivät Rangersin hinnoissa. Lennot ja majoituksen hinnat Chicagoon oli New Yorkin tasolla.

Ticketmasterin liput saa näppärästi tulostettua heti itselleen kotikoneelta.

Ticketmasterin liput saa näppärästi tulostettua heti itselleen kotikoneelta.

Kolme esimerkkimatkaa syksylle 2017

b1New York
: 30.-4.12.2017 ( 4 yötä)
Tässä esimerkissä on haettu vastaava reissu, minkä teimme omalla porukalla kolme vuotta sitten. Tänä vuonna New Yorkista ei ole helppo löytää kolmelle peräkkäiselle päivälle otteluita, mutta tässä yksi erinomainen vaihtoehto sellaiselle. Eli reissun kokonaiskesto on neljä yötä perillä, mikä on käytännössä minimiaika nähdä kaikki kolme ammattilaissarjaa yhdellä reissulla. Majoituspaikaksi on valittu Midtown, sillä Madisson Square Garden on siellä. Jokaisella tietysti on erilaiset intressit, mutta ensikertalaisella New Yorkissa Midtown on varmin valinta. Itse suosin majoituspaikaksi mielummin esimerkiksi Greenwich Villagen lähellä olevia hotelleita, mutta se on jo toinen tarina. Oleellisinta on kuitenkin liikkumisen kannalta, että metroasema olisi mahdollisimman lähellä majapaikkaa.

Uusittu Madison Square Garden tarjoaa erinomaiset puitteet keskellä Manhattania.

Uusittu Madison Square Garden tarjoaa erinomaiset puitteet keskellä Manhattania.


b2Miami
: 30.11.-5.12.2017 (5 yötä)
Miamiin on pidempi lentoaika kuin New Yorkiin, mutta palkinnoksi koneessa istumisesta tulee lämpimämmät kelit. Miamiin suuntautuva reissu tarkoittaa käytännössä sitä, että vuokra-auto on pakollinen reissuun. Toisaalta Miamin Downtownissa itsessään ei ole mitään matkailijalle, niin auton avulla pääsee tutustumaan myös lähialueeseen. Majoituspaikkana paras, joskin hieman kallis on Art Deco -taloista ja neonvaloista tunnettu South Beach. Tähän lomaan on helppo järjestää itselleen lisäpäiviä jompaan kumpaan päähän, jos lomailuun on enemmän aikaa. Huomioitavaa tässä esimerkissä on se, että autonvuokran lisäksi paikoituskulut South Beachillä on oma lisänsä matkan hintaan. Siellä toimii ns. Valet-parking eli jätät auton hotellin edessä ja saat sen sitten takaisin, kun sitä tarvitset – autot ajetaan Valet-parking yrityksen toimesta johonkin säilöön aina siksi aikaa kun et sitä tarvitse.

Esimerkkireissu on joulukuun alkuun, jolloin Miamissa olisi mahdollisuus nähdä viiden päivän reissulla kaikki kolme lajia. Mikäli haluaa nähdä kruununa myös huippuottelun Miami Heat vastaan hallitseva NBA mestari Golden State Warriors, niin samana päivänä olisi jo amerikkalaisen jalkapallon ottelu. Se onko kahden pelin katsomisessa samana päivänä ideaa on jo toinen tarina, mutta penkkiurheilun ystävälle kylläkin elämyksellinen päivä. Vastaavanlainen olisi huomenna itselle tarjolla Chicagossa…

Eli hinnaltaan hieman halvempi kuin New York, mutta autonvuokran ja parkkipaikkojen kanssa tulee kalliimmaksi. Toki päivän pidempi reissu + auto antaa valinnanvapautta siihen missä majoittuu ja antaa paremmat mahdollisuudet tutustua Miamin alueeseen.

Miami Heat pelaa kotiottelunsa aivan Downtownin keskustassa American Airlines areenalla

Miami Heat pelaa kotiottelunsa aivan Downtownin keskustassa American Airlines areenalla

 
b3Washington
: 22.11.-26.11.2017 (4 yötä)
Viimeisessä esimerkissä vaihtoehtona on pääkaupunki Washington. Suoria lentoja sinne ei Suomesta lennetä, mutta yhdellä pompulla pääsee mukavasti perille. Kuten lippujen hinnoista voi päätellä, niin kokonaiskustannuksissa tänne saa penkkiurheilureissun kahta aikaisempaa esimerkkiä edullisemmin. Jos ottaisi halvimmat tarjolla olevat liput ja edullisemman hotellin, niin Washingtoniin saisi laadukkaan neljän yön penkkiurheilureissun tuhannella sadalla eurolla. Pari viikkoa sitten olisi saanut lentohinnoista pois vielä 400 euroa, jolloin ihan hyvän penkkiurheilureissun olisi saanut aikaiseksi 700 eurolla. Toki silloin pitää olla hereillä, kun lentotarjouksia tulee ja katsoa haluamansa ajankohdan ajoissa valmiiksi.

Muuta

Vastaavia reissuja pystyy järjestämään mihin tahansa 12 kaupunkiin, missä pelataan näitä kolmea ammattilaissarjaa. Toki yksittäisten pelien katsominen on tietysti huomattavasti helpompaa kuin mahduttaa useampi ottelu ja ammattilaissarja samaan reissuun. Jos otteluiden näkeminen matkalla on tärkeää, kannattaa varata liput etukäteen baseballia lukuun ottamatta – niissä peleissä katsomot on todella todella todella todella harvoin täynnä runkosarjan otteluissa. Paikan päältä voi hyvinkin saada lippuja myös muihin ammattilaissarjojen otteluihin, mutta itse en pelkästään sen varaa laskisi peleihin pääsemistä. Toki esimerkiksi Miamissa Florida Panthersin peleihin mahtuu aina ja edullisesti, mutta Heatin pelit on sitten jo toinen juttu.

Miami Marlinsin peleissä hyvin tilaa, joten liput voi ostaa vasta stadionilta. Täällä pelataan kelissä kuin kelissä, siitä pitää huolen liikuteltava katto.

Miami Marlinsin peleissä hyvin tilaa, joten liput voi ostaa vasta stadionilta. Täällä pelataan kelissä kuin kelissä, siitä pitää huolen liikuteltava katto.

Myös yliopistosarjojen pelit on enemmän kuin suositeltavia, sillä niissä otteluissa tunnelma on yleensä katossa yliopiston eri cheerleader-ryhmien ja soittokunnan osallistuessa tapahtumaan mukaan. Kaiken kaikkiaan urheilutapahtumat Jenkeissä on penkkiurheilijalle erittäin mukavia tapahtumia.

Yliopistopeleissä on myös loistava tunnelma - UNLV:n korismatsi alkamassa Las Vegasissa.

Yliopistopeleissä on myös loistava tunnelma – UNLV:n korismatsi alkamassa Las Vegasissa.

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Juttu on päivitetty 20.10.2017 vastaamaan kauden 2017-2018 ottelutapahtumia. Viimeisen kolmen vuoden aikana penkkiurheilureissujen hinnat ovat nousseet dollarin vahvistumisen myötä 10-20%, mutta dollareissa majoitusten ja lippujen hinnat on pysyneet suurin piirtein samoissa ilman merkittävää nousua. Samaten lentojen hinnat ovat olleet suurin piirtein samoissa.
Alkuperäinen juttu on julkaistu 17.9.2015

P.S.2 “Penkkiurheilua katsomaan jenkkeihin” sarjan seuraavassa osassa käsitellään sitä, mitä on hyvä huomioida paikan päällä. Sarjan neljäs osa kertoo sitten tarkemmin penkkiurheilureissusta New Yorkiin.

*Tulossa myös Chicagon urheiluopas Lauri Markkasen innoittamana marraskuussa, heti kun Bullsin kotiavauksesta on kotiin selviydytty.

P.S.3 Jos matkaat New Yorkiin, niin sitten kannattaa lukea myös tämä: