Kymmenen vinkkiä Miamiin

Miami on helppo kohde nykyään suomalaisille, kiitos Finnairin suorien lentojen. Tekemistä ja näkemistä riittää lähistöllä useammaksikin viikoksi. Miami tuli tunnetuksi Miami Vice televisiosarjasta ja sen vaikutteita löytää Miamista edelleen. Mitä tehdä Miamissa -postaus kertoo kymmenen vinkkiä tähän upeaan kaupunkiin!

b1

South Beach ja Ocean Drive

Miami Vice toi tunnetuksi South Beachin Art Deco -talot ja vilkkuvat neonvalot. Miami on edelleen monelle yhtä kuin South Beach ja itse kuulun tähän joukkoon. South Beachin pääkadulla Ocean Drivella on mukava liikkua mihin vuorokauden aikaan tahansa – luonnollisesti alue on illalla parhaimmillaan. Itse suosittelen ottamaan majoituksen mahdollisimman läheltä Ocean Drivea, mikä ei ole suinkaan halvin vaihtoehto. Mutta paras! Jos tarkkoja ollaan, niin teknisesti South Beach ei sijaitse Miamissa vaan Miami Beachillä, joka on oma kaupunkinsa.

Art Deco talot ovat upeita. Colony Hotel oli Miami Vicen tunnus iltavaloissaan.

Art Deco talot ovat upeita. Colony Hotel oli Miami Vicen tunnus iltavaloissaan.

South Beach on upea niin päivällä...

South Beach on upea niin päivällä…

... kuin yöllä.

… kuin yöllä.

Colony Hotel - vain James ”Sonny” Crockett ja Ricardo ”Rico” Tubbs puuttuvat.

Colony Hotel – vain James ”Sonny” Crockett ja Ricardo ”Rico” Tubbs puuttuvat.

b2

South Beachin rantakopit

Miami Beachin tunnusmerkki on South Beachin rantavahtien kopit eikä suotta. Jokainen niistä on värjätty omanlaisekseen ja ne ovat toinen toistaan upeampia. Rannalla voi kävellä pelkästään rantakoppeja katsellen, toki niiden välissä löytyy myös tasaisen tappavasti silmänruokaa molemmille sukupuolille.

Aamuvuoroa odotellessa eli rantavahdit eivät ole vielä saapuneet paikalle.

Aamuvuoroa odotellessa eli rantavahdit eivät ole vielä saapuneet paikalle.

Ranta avattu.

Ranta avattu.

South Beach - Miami

South Beach – Miami Beach

b3

Lummus Park ja South Beachin ranta

Auringon paistaessa Lummus Parkissa näkee monen moista urheilijaa ja kuntoilijaa. Ocean Driven vieressä oleva Lummus Park on juuri niin näyttävä, kuin South Beachin puiston kuuluu ollakin korkeine palmuineen. Lummus Parkin takana aukeaa kilometrejä pitkä hiekkaranta, missä kelpaa ottaa aurinkoa, ihmetellä maailman menoa ja nauttia vesileikeistä ja -urheiluista upealla rannalla.

Lummus Park

Lummus Park

South Beachin rannalla tekemistä riittää.

South Beachin rannalla tekemistä riittää.

Merivirtausten ja aaltojen kanssa saa olla tarkkana. Rantavartiat olivat tasaisen työllistettyjä päivittäin.

Merivirtausten ja aaltojen kanssa saa olla tarkkana. Rantavartijat olivat tasaisen työllistettyjä päivittäin.

b4

Baari- ja ravintolatarjonta

Halpaa South Beachillä ei ole, mutta ikimuistoisia retkiä ravitsemusliikeisiin voi kyllä tehdä. Mikäli yöelämä ei niin kiinnosta baarien osalta, kannattaa ainakin ruokapuoleen tutustua huolella. Koska Amerikassa ollaan, pitää suositella aina jonkin burgerpaikka. Tällä kerralla suosituksen voi antaa yhdelle maan parhaista ketjuravintoloista eli Five Guys:lle. Kannattaa käydä syömässä burgeri siellä, jos paikka ei ole ennestään tuttu. Ja niille joille on, menevät sinne takuuvarmasti.

Amerikassa kaikki on suurta. South Beachillä drinkit sitäkin suurempia.

Amerikassa kaikki on suurta. South Beachillä drinkit sitäkin suurempia.

Ocean Drivella riittää tapahtumaa vuorokauden ympäri - tässä kuvataan musiikkivideota.

Ocean Drivella riittää tapahtumaa vuorokauden ympäri – tässä kuvataan musiikkivideota.

Kohteena maailma suosittelee Five Guysia.

Kohteena maailma suosittelee Five Guysia.

b5

Urheilutapahtumat

Miami on urheilukaupunki jos mikä. Miami Heat hallitsi muutaman vuoden koripalloa, mutta kuningas LeBaron Jamesin suunnatessa takaisin kotiin Clevelandiin, on Heat haastajan asemassa tulevallakin kaudella. Florida Pantherns puolestaa yrittää nousta Floridan ykköseksi jääkiekossa, mutta toistaiseksi Tampa on varteenotettavampi Stanley Cupin mestariksi. Pantherissa pelaa kuitenkin tällä hetkellä Suomen ykkössentteri Aleksander Barkov ja maailman yksi kaikkien aikojen parhaimmista kiekkoilijoista eli Jaromir Jagr. Pelkästään tämä kaksikko on jo urheilufaneille syynä lähteä Miamiaan tulevalle kaudelle.

Miami Marlins pelaa yhdellä maailman upeimmista baseball stadioneista tai pitäisikö sanoa yhdellä maailman upeimmista stadioneista. Marlinsin kotistadion on arkkitehtuurin huippuosaamista ja käymisen arvoinen paikka itsessään. Kaikista kovin joukkue on kuitenkin NFL:n Miami Dolphins, joka valitettavasti on kaukana Dan Marinon huippuajoista. Mutta kun Jenkeissä ollaan, amerikkalainen jalkapallo on kuningaslaji myös Miamissa.

Ammattilaisurheilun lisäksi Miamissa on paljon eri yliopistojen urheilutapahtumia, joten kohde on penkkiurheilijalle varsin mieluisa matkakohde.

Päivitin juuri neliosaisen Jenkkeihin suunnatun penkkiurheilusarjan toisen osan, missä on nyt esimerkkireissu tulevalle kaudelle Miamiin. Joulukuussa olisi mahdollista peräkkäisinä päivinä mennä katsastamaan NFL, NHL ja NBA -pelit kaiken muun mukavan lisäksi Miamiin.

American Airlines Arena sijaitsee Miamin Downtownissa.

American Airlines Arena sijaitsee Miamin Downtownissa.

Miami Marlinsin kotistadion on upea.

Miami Marlinsin kotistadion on upea.

Itse peli on vain osa tapahtumaa...

Itse peli on vain osa tapahtumaa…

... tilastot, ruoka&juoma ja muu oheistoiminta on yhtä tärkeää urheilutapahtumalle.

… tilastot, ruoka&juoma ja muu oheistoiminta ovat yhtä tärkeää urheilutapahtumalle.

b6

Autonvuokraus

Kun Miamiaan menee, niin autonvuokraus on must. Julkinen liikenne South Beachiä lukuun ottamatta on sellaista, että lomailusta puolet on pois ilman autoa. South Beachillä parkkipaikat on kortilla, mutta hotelleilla on käytössä ns. Valet parking. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ajat autosi hotellin eteen ja se viedään jonnekin siksi aikaa, kunnes sitä seuraavan kerran tarvitset. Kun haluat auton itsellesi seuraavan kerran, soitat varttia ennen annettuun numeroon. Auto tuodaan hotellin eteen ja ei muuta kuin on the road. Valet parking toimii vuorokausimaksulla eli voit halutessasi ottaa autoa käyttöön päivän aikana niin usein kuin haluat.

Vinkkinä autoiluun Miamissa ja Floridassa sanoisin sen, että unohda paperikartat. Lataa itsellesi kartat valmiiksi kännykkään, jotta voit käyttää niitä offline -tilassa. Toinen vaihtoehto on vuokrata navigaattori auton yhteydessä. Autoilu on Floridassa helppoa, mutta kannattaa varata aikaa mahdollisten ruuhkien varalle. Ja kun ruuhka osuu kohdalle, niin aikaa kuluu – kokemuksia on.

Autonvuokraus on paras tapa nähdä Miamia ja lähiympäristöä.

Autonvuokraus on paras tapa nähdä Miamia ja lähiympäristöä.

Tällainen saattaisi olla ensi kerralla South Beachin henkeen sopiva.

Tällainen saattaisi olla ensi kerralla South Beachin henkeen sopiva.

b7

Miami Dowtown

Miamin Downtown on puolessa päivässä nähty, mutta pilvenpiirtäjiä on mukava katsella iltaisin valoloistossa. Downtownin sataman vierestä löytyy Miami Heatin kotihalli American Airlines Areena sekä sopivan kompakti ostoskeskus. Miamin tunnusmerkkinä oleva kaunis vanha kaupungintalo on myös samalta alueella. Dowtownin lisäksi kannattaa käydä katsastamassa sekä Little Havanna että Little Haiti, joista löytyy myös paikallista ruokakulttuuria nautittavaksi.

Parhaiten pilvenpiirtäjien valoja näkee ajellessa South Beachiltä Downtowniin vesialueen ylittävältä sillalta. Mutta mikäli haluaa pilvenpiirtäjiä iltavaloissa valokuvata, kannattaa suunnata Key Biscayneen.

Miami Downtown Key Biscaynestä kuvattuna.

Miami Downtown Key Biscaynestä kuvattuna.

b8

Ostosmahdollisuudet

Miamin lähettyvillä on useita ostoskeskuksia, joista löytyy kaikkea maan ja taivaan väliltä. Isoimmat ja tunnetuimmat ovat Sawgrass Mills ja Dolphin Mall. Sawgrass Mills on hieman pohjoisemmassa ja mainostaa itseään USA:n isoimpana ostoskeskuksena. Dolphin Mall on Miamin kansainvälisen lentokentän vieressä ja sekin on ISO.

Miamin keskustassa on kompakti ostoskeskus Bayside Marketplace.

Miami Bayside Marketplace

Miami Bayside Marketplace

b9

Evergladesin kansallispuisto

Miamiin mentäessä ei missään nimessä kannata jättää väliin Evergladesin kansallispuistoa. Tähän suureen kansallispuistoon voi tutustua monella eri tapaa, mutta itsestä hauskinta se on suokiitureilla eli ilmaveneillä. Näillä retkillä on yleensä ns. alligaattoritakuu, joskin niitä näkee helposti jo ajellessa Evergladesin läpi meneviä highwayta. Hyvällä säkällä Evergladesissa voi törmätä vaikka pantteriin eli autolla kannattaa ajella suosiolla ikkunat kiinni. Tai olisihan se ikimuistoista, jos pantteri hyppäisi avoauton takapenkille matkakumppaniksi.

Ilmaveneillä ajelu on huippuhauskaa.

Ilmaveneillä ajelu on huippuhauskaa.

Etsi kuvasta alligaattori...

Etsi kuvasta alligaattori…

Auttaako tämä?

Auttaako tämä?

b10

Päiväretket ja vähän pidemmät sellaiset

Miamista on erittäin helppo tehdä retkiä muihin Floridan upeisiin kohteisiin. Key West, Key Biscayne, Fort Lauderdale, Cape Canaveral ja Orlando ovat jokainen omien retkiensä arvoisia. Miamin ongelmana onkin se, että pitää miettiä minne ehtii loman aikana menemään. Lapsiperheille ja huvipuistoista tykkääville aikuisille Orlando on nro 1 maan päällä. Romantiikkaa haluavat kääntävät katseensa 180 astetta etelään päin ja suuntaavat Key Westiin.

Luonnollisesti Miamin lomaan on helppo yhdistää myös Karibian risteilyt, joita lähtee päivittäin useampia Miamin risteilysatamasta. Karibian risteilyjä on monen mittaisia, suosituimmat viikon pituisia. Miamista on helppo tehdä myös lyhyempiä 3-4 päivän risteilyjä Bahamasaarille tai vaihtoehtoisesti 10-14 päivän risteilyjä.

Fort Lauderlale on kuuluisa kanavistaan.

Fort Lauderdale on kuuluisa kanavistaan.

Cape Canaveralista löytyy NASA:n Kennedy Space Center.

Cape Canaveralista löytyy NASA:n Kennedy Space Center.

Orlandossa on maailman paras huvipuistokeskittymä.

Orlandossa on maailman paras huvipuistokeskittymä.

Vai miten olisi Karibianristeily?

Vai miten olisi Karibian risteily?

Miami Vice -terveisin,
-Kohteena maailma / Rami