Keidas keskellä kaupunkia
Englischer Garten on yksi maailman vanhimmista kaupunkien julkisista puistoista, ellei jopa vanhin. Tämä vuonna 1789 valmistunut puisto sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Münchenin keskipisteenä olevasta Marienplazin aukiosta. Englischer Garten on kaupungin keuhkot ja ilman muuta yksi tärkeimmistä Münchenin nähtävyyksistä.
*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä NordicTB:n, Saksan valtion matkailutoimiston ja Münchenin kaupungin kanssa.
Englischer Garten on maailman suurimpia puistoja
Kyseessä ei ole mikään pieni puisto vaan yksi maailman suurimmista. Esimerkiksi New Yorkin Central Park on pienempi kuin Englischer Garten. Kaiken kaikkiaan kokoa Englischer gartenilla eli englantilaisella puistolla on yhteensä 373 hehtaaria. Puiston ympäri voi juosta tai ajella polkupyörällä 12 kilometriä pitkän lenkin. Puiston sisältö löytyy mm. oma järvi (Kleinhesseloher See) sekä sen läpi virtaa useampi Isarjoen haara. Puiston halkoo jopa kehätie, joten mistään pienestä viheralueesta ei todellakaan ole kyse.
Puiston isänä toimi yhdysvaltalainen Benjamin Thompson (1753-1814), joka myöhemmin tunnettiin Kreivi Rumfordina. Thompsonin ajatusten pohjalta Englicher Gartenin suunnitteli Ludvig von Sckell klassisen maisemapuiston esimerkiksi. Puiston nimi englantilainen puutarha tulee siitä, että puisto muistuttaa silloisia englantilaisia maisemapuistoja.
Englicher Garten on Münchenin kaupungin keuhkot ja tarjoaa oivan rentoutumisalueen kaupunkilaisille. Puistossa on useita biergarteneita ja ravintoloita sekä lasten leikkipaikkoja, joissa viettää aikaansa. Kauniina kesäpäivänä auringonottajia oli puistossa ympäriinsä ja kuulemma nudisteillekin löytyy omat alueensa.
Puiston tunnetuimpia rakennuksia on vuonna 1837 rakennettu kreikkalainen temppeli Monopteros. Tämä keinotekoisella kukkulalla sijaitseva temppeli on toiminut viime vuosina paikallisten puistokemistien kokoontumispaikkana, mutta nyt se oli uudelleenkunnostuksessa. Tämän toimenpiteen toivotaan antavan temppelille arvoisensa rauhan.
Biergartenit baijerilaisten olohuone
Biergartenit ovat paikkoja, minne baijerilaiset menevät tapaamaan ystäviään. Yleensä Biergarteneissa eli olutpuutarhoissa on kaksi aluetta: toinen mihin saa tuoda omat eväät ja toinen, missä voi syödä vain ravintola-annoksia. Omia juomia biergarteneihin ei saa tuoda vaan oluet ym. ostetaan paikan päältä. Monet baijerilaiset pitävätkin ystävien kesken piknikkejä, joissa jokainen tuo jotain paikan päälle. Porukalla nautitaan tuoduista eväistä ja juodaan baijerilaisia oluita biergartenin tarjonnasta. Prost! -huudot kuuluvat, kun tätä jumalten nektaria juodaan kurkusta alas ystävien seurasta nauttiessa.

Biergarteneilla on aina omat tunnussalkonsa.
Englischer Gartenin parhaat biergartenit ovat nimeltään Chinesischer Turm, Seehaus, Aumeister ja Hirschau. Chinesischer Turm (kiinalainen pagodi) on lähimpänä keskustaa ja sen tunnusmerkkinä on nimensä mukaisesti vanha puinen kiinalainen pagodi. Aikoinaan pagodi on tehty näköalatorniksi, mutta nykyään se on jäänyt auttamatta liian matalaksi. Puut ovat kasvaneet liian korkeaksi ja rakennukseen ei päästetä huonon kunnon vuoksi enää turisteja. Viikonloppuisin perinteiset saksalaiset puhallinyhtyeet soittavat pagodan toisessa kerroksessa olutjanoa nostattavia kappaleitaan.

Chinesischer Turm – hääseurue ohittaa paikan hevosilla.
Chinesischer Turmin biergartenissa on ympäri vuoden erilaisia tapahtumia, joista tunnetuin on “Kocherlball”. Perinteisiin asuihin pukeutuneet ihmiset tulevat tanssimaan aamu kuudesta eteenpäin koko päiväksi. Joulumarkkinat puolestaan alkavat kuukauden ennen joulua ja ovat taattua saksalaista joulumarkkinalaatua. Kesäisin juodaan Höfbräun oluita, talvella luonnollisesti lämmintä saksalaista hehkuviiniä eli Glühweinia.

Münchenissä juodaan paikallisten olutpanimoiden tuotteita perinteisesti tammitynnyristä valutettuna litran tuoppeihin.

Pretzel perinteiden mukaan jaetaan kaverin kanssa vetämällä sitä. Taitoa tai tuuria, niin toinen saa aina isomman palan kuin toinen. Tässä tanskalaiset Afterglobe.dk -bloggarit Anders ja Laura perinteisessä menossa.
Kaupunkisurffausta Eisbachjoella
Münchenin parasta penkkiurheilua jalkapallon jälkeen on kaupunkisurffaus Eisbachjoella. Ympäri vuorokauden eri puolilta maailmaa tulevat surffarit tulevat nauttimaan tästä ainutlaatuisesta kokemuksesta. Itse en surffausta ole harrastanut, mutta sen katseleminen on mukavaa puuhaa. Kävinkin ihailemassa suorituksia sekä päivä- että yöaikaan.

Saman tien kuin edellinen kaatui, niin seuraava surffaaja tuli laineille vuoron perään kummaltakin puolelta jokea.
Hauskan näköistä oli myös seurata, miten nämä kaupunkisurffarit saapuivat lautoineen paikalle. Osa käveli märkäpuvussa kaupungilla, mutta pro-meinikiä oli saapua paikalle polkupyörällä. Muoviset olutlaatikot oli otettu hyötykäyttöön ja niihin oli sekä sahattu sopivat kolot että lisätty tarvittavat pehmusteet lautoja varten.
Löydät tämän surffipaikan Hitlerin oman taidekokoelman Haus der Kunstin vierestä. Vierestä löytyy myös Münchenin yksi kuuluisimmista yökerhoista P1, jonne on kuulemma vaikea päästä ellei ole Bayern Münchenin pelaaja. Itsehän en tätä usko, mutta jäi itseltä kokeilematta – kerro miten kävi, jos sinne yrität mennä.
-Kohteena maailma / Rami
*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä NordicTB:n, Saksan valtion matkailutoimiston ja Münchenin kaupungin kanssa.
Lisää luettavaa:
- Mitä tehdä Münchenissä by Kohteena maailma
- Kuvaraportti Münchenistä by tanskalaiset matkabloggakollegat Afterglobe.dk
P.S. Eisbachissa surffataan myös talvella. Tsekkaa tämä video: