Legoland – Billund, Tanska

Tanskan Billundissa sijaitsee Euroopan paras teemapuisto – Legoland. Se on jokaisen legoilla leikkivän lapsen unelmakohde, missä aikuisetkin viihtyvät erinomaisesti. Legoland lasten kanssa on elämys.

Legoista rakennetun minimaan lisäksi tarjolla on useita huvipuistolaitteita, jotka on tehty pääasiassa lasten ehdoilla. Itse olen käynyt kolmesti Legolandissa ja todennäköisesti tulen menemään vielä sinne tulevaisuudessakin! Lue omat vinkkini onnistuneeseen Legolandin vierailuun.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä Legolandin kanssa.

Legolandin minimaahan ja laitteisiin tutustuessa saa helposti kulumaan parikin päivää - varaa siis aikaa Legolandin vierailuun!

Legolandin minimaahan ja laitteisiin tutustuessa saa helposti kulumaan parikin päivää – varaa siis aikaa Legolandin vierailuun!

Miten mennä Legolandiin

Legoland sijaitsee Billundin kaupungissa Jyllannin niemimaalla n. 260 kilometriä Kööpenhaminasta länteen. Helpoin tapa kesäisin Suomesta on mennä Billundiin Finnairin suorilla lennoilla, jolloin Billundin lentokentältä on 5 minuutin taksimatka Legolandin pääportille.

Toinen hyvä vaihtoehto lentäen on yhdistää lomaan Kööpenhamina, jolloin Kööpenhaminasta voi vuokra-autolla ajaa Billundiin ja tehdä itselle sopiva reittisuunnitelma matkalle. Kööpenhaminasta Billundiin ajellessa on hyvä pysähtyä ainakin Tanskan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Odenseen ja vastaavasti Billundista on useampiakin mielenkiintoisia retkikohteita tarjolla muutaman tunnin automatkan säteellä.

Kolmas vaihtoehto on ajella paikan päälle omalla autolla Suomesta käsin. Se onkin varsin toimiva vaihtoehto mikäli haluaa tutustua Ruotsiin samalla. Pelkästään ajamisen ilosta en Billundiin omalla autolla lähtisi ajamaan, mutta mukavilla Ruotsin kohteilla yhdistettynä miksipäs ei.

Huomioitavaa on joka tapauksessa se, että itse Billundin kaupunki on todella pieni eikä siellä itsessään ole mitään nähtävää Legolandia ja Lalandia lukuun ottamatta.

Billundin lentokentältä on viiden minuutin taksimatka Legolandin pääportille. Legolandissa on Billundin kenttä rakennettuna legopalikoista minimaassa.

Billundin lentokentältä on viiden minuutin taksimatka Legolandin pääportille. Legolandissa on Billundin kenttä rakennettuna legopalikoista minimaassa.

Mistä majoitus Legolandissa

Suurimman sesongin aikaan majoitukset Legolandin lähellä on melko arvokkaita. Positiivista on kuitenkin se, että erilaisia majoitusvaihtoehtoja on runsaasti tarjolla Legolandin omasta hotellista mökkikyliin. Omalla autolla liikkuessa on mahdollista varata majoitus hieman kauempaa Legolandista, jolloin majoitusten hinnat tippuvat melkoisesti. Vastapainona painaa tietysti se, että tällöin huvipuistopäivään tulee matka-ajat vielä päälle.

Hotel Legoland

Legolandin huvipuiston vieressä sijaitsee Legolandin oma hotelli, jossa majoituin tyttäreni kanssa elokuussa blogiyhteistyömatkalla Legolandin kanssa. Hotellin sijainti on tietysti paras mahdollinen, kun hotellista pääsee suoraan huvipuistoon. Päivän aikana olisi ollut mahdollista käydä hotellissa lepäämässä tms, mutta virtaa riitti sekä tyttärellä että isällä. Legolandin hotellin sijainti on tietysti paras mahdollinen, sillä huvipuistoon menemiseen ja sieltä pois tulemiseen ei kulu minuuttiakaan.

Legolandin hotellin huoneet ovat erilaisia teemahuoneita ja sisustukseen kuuluu erilaisia legoteoksia. Huoneesta löytyy myös iso legolaatikko legoleikkeihin.

Hotellissa on pari erilaista ravintolaa, joista buffet-ravintola oli hinta/laatu -suhteelta varsin toimiva. Plussana oli lapsille suunnattu oma buffet-pöytä, joka oli lapsille tehty sopivalle korkeudelle. Lisäksi buffet-ravintolan perältä löytyi leikkihuone, joten vanhemmat saattoivat syödä pidempään muksujen siirtyessä leikkimään leikkipaikalle.

Miinusta hotellissa on se, että siellä ei ole ilmastointia. Koska hotelli on verraten arvokas, pidän sitä isona miinuksena hinta/laatu -suhteessa. Elokuun puolivälissä oli vierailumme aikana melko viileää (n. 15 astetta), mutta huoneissa oli silti tosi kuuma.

Mikäli taloudellinen panostus ei tunnu liian korkealta, Hotel Legoland on varmasti ainakin lapsille elämys.

Lue lisää Hotel Legolandista:

Bloggaajamatkalla nukuin tyttäreni kanssa merirosvohuoneessa.

Bloggaajamatkalla nukuin tyttäreni kanssa merirosvohuoneessa.

Hotel Legolandissa on paljon erilaisia legohahmoja ympäri hotellia.

Hotel Legolandissa on paljon erilaisia legohahmoja ympäri hotellia.

Huvilat Billundissa

Lalandian yhteydessä toimii Holiday Homes lomahuvilat, jotka ovat täysin varustettuja “mökkejä” kaikilla mukavuuksilla. Vuonna 2008 kyseiset lomahuvilat saivat ensikasteensa ja itse olin silloin vanhempien muksujeni kanssa ensimmäistä kertaa Legolandissa. Kyseisiltä huviloilta kävelee 15-30 minuuttia Legolandin portille huvilan sijainnista riippuen. Kaiken kaikkiaan huvilat ovat erittäin hyvä vaihtoehto Legolandin vierailuun, varsinkin jos haluaa säästää ruokakustannuksissa kokkaamalla osan ruuista itse. Pidemmällä vierailulla Holiday Homesin villoista on helppo tehdä päiväretkiä Billundin ulkopuolelle, kun jokaisella villalla on oma parkkipaikka huvilan vieressä.

Lalandia huvilat on hyvä vaihtoehto majapaikaksi.

Lalandia huvilat on hyvä vaihtoehto majapaikaksi.

Muut majoitusvaihtoehdot Billundissa

Legolandin omistuksessa on Hotel Legolandin lisäksi Holiday Village, jossa on villin lännen mökkejä, merirosvo motellihuoneita ja intiaani telttamajoitusta.

Billundissa itsessään ei ole kovin montaa muuta majoitusvaihtoa, mitkä eivät ole Legolandin tai Lalandian alla. Hotel Svanen Billund on neljän tähden hotelli, jossa on erinomainen ravintola. Itse olen viettänyt siellä yhden yön, kun kävimme tutustumassa Legolandin jouluun kuusi vuotta takaperin joulukuussa. Hotel Svanen Billund on 500 metrin päässä Legolandista, joten sieltä on helppo mennä Legolandin huvipuistoon kävellen.

Omatoimimatkalaisten kannattaa huomioida majoitusta valittaessa se, onko käytössä auto vai ei. Hieman kauempaa Billundista majapaikan varatessa usein ainoaksi vaihtoehdoksi jää oman auton sijasta taksi, jolloin halvempikin majapaikka muuttuukin yhtäkkiä helposti samanhintaiseksi kuin majoitukset Billundissa.

Joka tapauksessa majapaikka kannattaa varata hyvissä ajoin, mikäli Legolandiin menee omatoimireissulla! Suosituimmat majapaikat myydään hyvissä ajoin loppuun, sillä Legoland on lasten suosikkikohde niin pohjoismaalaisille kuin pohjoiseurooppalaisille. Suomesta monet matkanjärjestäjät tekevät myös valmismatkoja, mutta omien kokemusten mukaan omatoimireissulla saa Legolandin vierailun huomattavasti edullisemmin.

Legolandin huvipuisto

Legoland on suunniteltu lapsille ja se näkyy kaikessa. Huvipuiston laitteista suurin osa on sellaisia, että niihin pääsee jo metrin pituiset mukaan. Sitäkin pienemmille on laitteita tarjolla, mutta metrin pituuden täyttyessä suurin osa laitteista on mahdollisia vierailtavaksi. Muutamat isommat vuoristoradat ja kieputtimet vaativat 120-130 cm minimipituuden.

Vaikka laitteiden suunnittelussa on huomioitu lapset erinomaisesti, niin aikuiset nauttivat niistä yhtä takuuvarmasti. Kun lisäksi on tarjolla Legolandin tunnusmerkki minimaa, niin suosittelen viettämään puistossa kaksi päivää reissulla. Yhdessä päivässä tulee tavattoman kiire, eikä ehdi millään kokemaan kaikkia haluamiaan mukavia laitteita.

Legoland

Legoland

Pelkästään Minimaata katsellessa saa kulumaan tunteja.

Pelkästään Minimaata katsellessa saa kulumaan tunteja.

Legolandin alueet

Legoland on jaettu yhdeksään eri alueeseen, jolla jokaisella on oma teemansa. Minimaa on teemoista tietysti tunnetuin, mutta sen lisäksi on villiä länttä, merirosvoaluetta, seikkailumaata ja uusimpina napajäätikköä sekä ninjamaailmaa. Perheen pienimmille löytyy Dublomaa ja hieman vanhemmille ritarilinnoitusta. Kaiken lisäksi on vielä mielikuvitusmaa, jossa tarjoillaan aisteille elämyksiä mm. Skandinavian suurimman 4D teatterin muodossa.

Viking River Splash löytyy Knights' Kingdomin teema-alueelta.

Viking River Splash löytyy Knights’ Kingdomin teema-alueelta.

Legoredosta puolestaan pienemmille lapsille perinteinen karuselli.

Legoredosta puolestaan pienemmille lapsille perinteinen karuselli.

Minimaa

Legolandin sydän on minimaa (Miniland), missä on rakennettu pienistä legopalikoista upeita rakennuksia ja kaupunkeja lähinnä Pohjois-Euroopasta. Kööpenhaminan Nyhavn, Bergen ja Amsterdam ovat upeasti toteutettuja kokonaisuuksia, joiden katselemisessa aika kuuluu kuin siivillä. Laivat, autot ja junat liikkuvat siltojen noustessa ja laskiessa tasaisin väliajoin.

Euroopan ulkopuolelta olevilla alueilla Hollywoodissa kuvataan filmiä ja Kennedyn avaruuskeskuksessa laukaistaan sukkulaa avaruuteen.

Todellisten kaupunkien lisäksi Legolandista löytyy tyttöjen unelmakaupunki Heartlake City sekä Star Warsin elokuvakohtauksia on mallinnettu omalla alueellaan.

Legolandejahan on muuallakin kuin Tanskan Billundissa ja niitä avataan koko ajan lisää. Jokaisessa Legolandissa minimaa on erilainen perustuen kyseisen maan ja naapurimaan tunnetuimpiin kaupunkeihin ja maamerkkeihin.

Tiesitkö: Kuudesta samanvärisestä kahdeksan nystyräisestä (2×4) legopalikasta voi tehdä yhteensä 915103765 erilaista yhdistelmää.

Amsterdam on upean näköinen pienine yksityiskohtineen.

Amsterdam on upean näköinen pienine yksityiskohtineen.

Lego Friendsin Heartlake City on monen tytön suosikki minimaassa.

Lego Friendsin Heartlake City on monen tytön suosikki minimaassa.

Minimaassa olevassa Miniveneet (Mini boats) tarjoaa vielä lisää upeita rakennuksia ja maamerkkejä.

Minimaassa oleva Miniveneet (Mini boats) tarjoaa vielä lisää upeita rakennuksia ja maamerkkejä.

Kymmenen parasta laitetta

Legolandin huvipuistossa on laskutavasta riippuen yhteensä n. 40 laitetta. Omien kokemusten mukaan kolme laitetta on ylitse muiden: Liikennepuisto (7-13 vuotiaat), Palokunta ja Merirosvojen vesisota. Tein oman erillisen postauksen, missä esittelin kymmenen parasta laitetta Legolandin huvipuistosta omine vinkkeineni.

Pirate Splash Battle on huvipuistojen ehdoton helmi - omasta mielestäni paras laite maailmassa.

Pirate Splash Battle on huvipuistojen ehdoton helmi – omasta mielestäni paras laite maailmassa.

Falck Fire Brigade - omalla paloautolla kilpaillaan muita tiimejä vastaan sammutustyössä.

Falck Fire Brigade – omalla paloautolla kilpaillaan muita tiimejä vastaan sammutustyössä.

Legolandin muut virikkeet ja palvelut

Ympäri Legolandin puistoa sijaitsee erilaisia hahmoja rakennettuna legopalikoista. Työntouhussa olevat legoukot ja monenlaiset eläimet ovat mukavaa katseltavaa. Oma suosikkini on hailaatikko, joka on joka reissulla kuvattava.

Ravintoloita alueella on yhteensä seitsemän, joissa tarjoillaan hyvinkin erilaista ruokaa. Kaiken kaikkiaan alueella on lähes 40 myyntipistettä, mistä saa juotavaa&syötävää. Lisäksi löytyy kolmetoista kauppaa, mistä voi ostaa legoaiheisia tuotteita. Sokerina pohjalla tietysti maailman isoin legokauppa, joka itsessään on jo nähtävyys.

Legokaupassa kannattaa käydä jonakin muuna hetkenä kuin sen jälkeen, kun laitteet menevät kiinni. Silloin se on tupaten täynnä porukkaa.

Huvipuistolaitteiden lisäksi alueella on pieni vesileikkialue merirosvolaivoineen. Alue aukeaa, kun lämpötila ylittää 15 astetta. Lämpimänä kesäpäivänä kannattaa ottaakin uikkarit mukaan, niin nappulat virkistyvät kummasti takuuvarmasti kastuessa.

Merirosvomaan vesileikkialueella kastut taatusti.

Merirosvomaan vesileikkialueella kastut taatusti.

Adventure Landin alueella on mekaaninen krokotiili, joka kiehtoo varsinkin perheen pienimpiä.

Adventure Landin alueella on mekaaninen krokotiili, joka kiehtoo varsinkin perheen pienimpiä.

Hailaatikko on oma suosikkini. Joka reissulla on päästävä sen sisään kuvaan :-D

Hailaatikko on oma suosikkini. Joka reissulla on päästävä sen sisään kuvaan 😀

Leijona oli hauska talvellakin.

Leijona oli hauska talvellakin.

Vikingin kanssa taistelu päättyi tasan.

Vikingin kanssa taistelu päättyi tasan.

Emma ja Emma + muut friendsit.

Emma ja Emma + muut friendsit.

Legolandin erityisteemat

Legolandin huvipuistossa on erillisiä teemajaksoja, jolloin Legoland koristellaan teeman mukaisesti. Tunnetuin Legolandin erityisteemoista on Halloween, jota vietetään tänä vuonna Legolandissa 8.-30.10.2016. Esillä on mm. 100000 palikkaa vaatinut legokurpitsa sekä paljon muuta.

Halloween Legolandissa @ copyright Legoland.

Halloween Legolandissa @ copyright Legoland.

Vuoden mittaan on muitakin erillisteemoja. Keväällä on Star Wars -päivät ja aikoinaan jopa Legolandin joulua vietettiin kahtena vuonna. Itse kävin vuonna 2010 katsastamassa miltä näytti Legolandin joulu ja itse pidin kyllä näkemästäni. Tosin täytyy rehellisesti myöntää, että runsas lumisade ei ollut omiaan puistolle. Lisäksi minimaa oli aika vaillinainen talvella, kun autot&junat&laivat ym. olivat jämähtäneet paikalleen. Positiivista oli kuitenkin jouluaiheiset koristelut, jotka lumipeitteessä teki rakennuksista ja rekvisiitasta upeita.

Star Wars teemapäivää vietetään Legolandisa keväisin copyright Legoland.

Star Wars teemapäivää vietetään Legolandisa keväisin copyright Legoland.

Legolandin joulukoristelut olivat mielenkiintoiset, mutta kävijämäärät eivät riittäneet jouluteeman jatkumiseen.

Legolandin joulukoristelut olivat mielenkiintoiset, mutta kävijämäärät eivät riittäneet jouluteeman jatkumiseen.

Lalandia

Lalandia sijaitsee aivan Legolandin vieressä pienen kävelymatkan päässä. Lalandiassa on Skandinavian suurin vesipuisto THE AQUADOME™. Lisäksi siellä on useita ravintoloita ja kauppoja muiden aktiviteettien lisäksi.

Lalandia

Lalandia

Retkikohteita Billundista

Givskog Zoo

Vaikka Billundissa itsessään ei ole Legolandin ja Lalandian lisäksi mitään muuta, niin hyviä retkikohteita löytyy lukuisia. Yksi suosituimmista kohteista on Givskogin eläintarha 25 kilometrin päässä. Givskogin eläintarhan kohokohta on safari, jonne pääsee omalla autolla katsomaan mm. leijonia, seeproja ja kirahveja. Eläintarha onkin varsin monipuolinen eläimistöltään kaiken kaikkiaan.

Givskogin eläintarhassa näkee Afrikan eläimiä lähietäisyydeltä.

Givskogin eläintarhassa näkee Afrikan eläimiä lähietäisyydeltä.

Ribe

Tanskan vanhin kaupunki Ribe oli jo tunnettu viikinkien kauppapaikka 700-luvulla. Kaupunki itsessään on perustettu n. 710 ja omaa varsin kauniin keskustan. Kaupungin kaduilla kulkiessa voi ihailla upeaa arkkitehtuuria sekä kiivetä Riben tuomiokirkkoon ihailemaan maisemia. Kaupungin ehdoton kohokohta onkin laaja viikinkikeskus, mikä on mielenkiintoinen niin nuoremmille kuin varttuneemmillekin Tanskan matkaajille.

Ribe sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Pohjanmeren rannalla 60 kilometriä Legolandista länteen.

Ribe on Tanskan vanhin kaupunki.

Ribe on Tanskan vanhin kaupunki.

Rømø

Vajaan parin tunnin automatkan päässä Billundista sijaitsee matala hiekkadyyninen Rømøn saari, josta suurin osa on kansallispuistoa. Rømøa upeampaa rantakohdetta saa Pohjoismaista hakea aurinkoisena kesäpäivänä. Hiekkadyyneille ja rantaan ajetaan useampi satametriä hiekalla ja perillä odottaa lapsille sopiva kymmeniä metrejä ulappaa kohti etenevä matala ranta.

Rømøssa on paljon erilaisia purje- ja leijaurheilijoita, joiden menoa on mukava seurata. Golfaajille tarjolla on upea links-kentän kaiken muun mukavan päälle.

Rømøn dyyneille ajetaan satoja metrejä hiekalla ja perillä odottaa upea ranta.

Rømøn dyyneille ajetaan satoja metrejä hiekalla ja perillä odottaa upea ranta.

Esbjerg

Esbjerg on Tanskan viidenneksi suurin kaupunki, joskin nykyään tämä n. 70000 asukkaan kaupunki on viralliselta käsitteeltään kunta. Esbjerg on muodostunut sataman ympärille ja meri onkin kaupungin tärkein elementti. Esbjergin mielenkiintoisin nähtävyys on rannikolla oleva taideteos, jossa neljä isoa miestä katselee merelle.

Esbjerg - merelle katsovat miehet.

Esbjerg – merelle katsovat miehet.

Hvide Sanden hiekkadyynit

Länsirannikolla Hvide Sandelle ajellessa näkee upeita maisemia ja isoja hiekkadyynejä. Yksi kaikkien aikojen parhaita reissukokemuksia itselle on tapahtunut täällä, kun pysähdyin poikien kanssa katsomaan auringonlaskua dyyneille. Törmäsimme siellä perheeseen, joka oli tullut piknikille ja laskemaan paksupohjaisella pulkalla dyyneille. Saimme itsekin kokeilla miltä dyyneillä laskeminen tuntuu ja niin pojat kuin minä nautimme tästä upeasta kokemuksesta. Eli Legolandin reissulle kannattaa ottaa pulkka tai liukurit matkaan!

Yksi upeimmista näkemistäni auringonlaskuista.

Yksi upeimmista näkemistäni auringonlaskuista.

Pulkkamäki dyyneillä oli mahtava kokemus!

Pulkkamäki dyyneillä oli mahtava kokemus!

Pitkän päiväretken aikana ehti touhuamaan vaikka mitä. (Klikkaa kuvaa avataksesi kartan Google Mapsiin.)

Pitkän päiväretken aikana ehti touhuamaan vaikka mitä. (Klikkaa avataksesi kartan Google Mapsiin.)

Summa summarum: Legoland on erittäin monipuolinen ja taatusti ikimuistoisen loman mahdollistava kohde Tanskassa. Itse olen siellä nyt käynyt kolme kertaa viimeisen kahdeksan vuoden aikana ja yhtä mukavaa on ollut joka kerta. Legolandia, jos mitä, voi suositella erityisellä lämmöllä.

Legoterveisin,
Kohteena maailma / Rami

* Postaus on toteutettu yhteistyössä Legolandin kanssa.

Legolandin postaukset kootusti:

Lisää luettavaa Legolandista: