München – #CitybreakGermany

Münchenistä itselle tulee ensimmäisenä mieleen yksi maailman parhaista jalkapalloseuroista eli Bayern München. Hyvänä kakkosena tulee maailman suurin olutfestivaali Oktoberfest. Itse en ole aikaisemmin Münchenin lentokenttää ja kehätietä lähempänä kaupunkia käynyt, mutta mielessä München on juuri näiden kahden edellä mainitun asian johdosta ollut matkakohteita miettiessä.

NordicTB bloggaajayhteisö toteuttaa erilaisia matkabloggaajakampanjoita ja minulle tuli mahdollisuus osallistua #CitybreakGermany -kamppanjaan promoamaan Müncheniä suomalaisille lukijoilleni. Torstaina olisi siis lähtö Müncheniin, jossa minulle ja tanskalaiselle matkabloggaajakollegalle on suunniteltu neljän päivän ohjelma “ruokailun, oluen ja BMW:n 100-vuotisjuhlan” ympärille. Tarkemmasta ohjelmasta minulla ei ole vielä mitään hajua lentoaikatauluja lukuun ottamatta, joten hieman totutusta poikkeava reissu tämä itselle on.

Haluan kuitenkin valmistautua Münchenin reissuun siten kuin olisin itse lähdössä sinne omatoimimatkalle ja aloin tutkimaan mitä kaupungissa haluaisin tehdä. Koska itsellä on jossain välissä varmasti hieman omaakin aikaa, niin pyrin mahdollisuuksien mukaan tutustumaan tiettyihin kohteisiin. Siispä otin selvää, mitä tehdä Münchenissä.

#CitybreakGermany lyhyesti: 14 matkabloggaajaa. 4 kuukautta. Yksi maa.
Kaksi NordicTB matkabloggaajaa kerralla lähetetään viikonlopuksi tutustumaan Saksaan. Vierailuja on yhteensä seitsemällä eri alueella 15 kaupunkiin hieman erilaisilla teemoilla. Tutustumismatkat alkoivat elokuun viimeisellä viikolla ja viimeinen suuntautuu Saksan joulumarkkinoille marraskuun viimeisenä viikonloppuna.

*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä NordicTB:n, Saksan valtion matkailutoimiston ja Münchenin kaupungin kanssa.

München – kulinarismia, olutta ja BMW:tä

Mikäli ennakkokuvaus tulee pitämään paikkaansa, reissun aiheena on siis kulinarismi, olut ja 100-vuotias BMW. Jos BMW:n tilalla olisi ollut sana jalkapallo, niin reissu olisikin ollut täydellinen itselle. Täytyy kyllä rehellisesti myöntää, että ei tämäkään teema kaukana täydellisestä ole. Odotan nimittäin innolla, että pääsen käymään BMW:n automuseossa. Olen sieltä paljon kuvia nähnyt ja on hieno päästä näkemään livenä tiettyjä BMW:n satavuotisen historian helmiä. Oletuksena itsellä siis on, että ainakin BMW:n automuseossa ja BMW-maailmassa vieraillaan.

Olut – Baijerin pyhä juoma

Baijerilainen olut on maailmankuulua. Oluen ystävänä itselle on tullut tutuksi Müncheniläisistä isoista olutpanimoista mm. Hofbräuhaus, Hacker-Pschorr ja Paulaner, jonka venhäoluita tapaa monessa paikassa Suomessakin. Kaikista isoin panimokompleksi on nykyään Spaten-Franziskaner-Löwenbräu-Gruppe, jossa kolme isoa panimoa on muodostanut yhden jättiläisen. Itseä kuitenkin Münchenin isoista panimoista kiinnostaa eniten Augustiner, jonka oluita en entuudestaan tunne.

Isojen panimoiden lisäksi Münchenistä löytyy luonnollisesti paljon myös pienpanimoita. Esimerkiksi erittäin mielenkiintoinen panimo on Münchenin esikaupunkialueella toimiva Brauerei Aying -pienpanimo, joka ei olisi hullumpi vierailukohdekaan Ayingerin ystävälle. Samaa voi sanoa Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephanista eli tuttavallisemmin Weihenstephanista. Tämänkin Münchenin esikaupunkialueella olevan pienpanimon tuotteita löytyy jo mukavasti Suomestakin. Näihin molempiin panimoihin pääsee tutustumaan paikan päällä, joten vähintään yksi panimovierailu oluen ystävälle on Münchenissä paikallaan.

Münchenin alueen panimoita:

Biergartenit

Saksassa olutkulttuuria parhaimmillaan on biergartenit (olutpuutarhat), joita löytyy Münchenistäkin lukuisia. Monella olutpanimolla on omat oluttalot, jossa panimon tuotteita pääsee maistelemaan. Uskoisin kuitenkin, että kaikista mielenkiintoisempia ovat sellaiset biergartenit, missä tarjolla on olutta laidasta laitaan eri merkeiltä ja tarjolla on myös pienempien panimoiden tuotteita.

Poikkeuksellisesti en kuitenkaan vedä nahkahousuja jalkaan, koska viikonlopulle luvataan yli 25 astetta ja auringonpaistetta. Veikkaan, että shortseissakin on ihan riittävän kuuma biergartenissa istuskellessa Suomen kolean kesän jälkeen.

Baijerin alueella eikä Saksassa muutenkaan tilata pelkkää olutta tai jotain merkkiä (vertaa iso olut tai tuoppi Karhua), vaan tilataan täsmälleen haluttu määrä haluattua olutta tai olutlaatua (esim. helles, hefe-weissbier, bock jne.) Esimerkiksi jos haluaa Franziskanerin vehnäolutta, niin tilatessa kerrotaan haluaako perinteisen vaalean (Naturtrüb), tumman (Dunkel) vai suodatetun (Kristallklar). Jokainen näistä oluista on maultaan erilaisia, joten itse kunkin on helppo löytää oma suosikkinsa. Halutessaan tämän voi testata käymässä Alkossa, sillä jokaista näistä kolmesta on Suomessa saatavilla.

Tunnettuja biergarteneita ja oluthuoneita:

Hofbräuhaus copyright Jorge Royan

Hofbräuhaus copyright Jorge Royan

Oktoberfest

Oktoberfest on sitten oma tarinansa, jossa kolmeviikkoisen festivaalin aikana 8 miljoonaa ihmistä juo yhtä monta litraa olutta. HB:n teltta on tapahtuma-alueen suurin ja sinne mahtuu kerralla jopa 4000 ihmistä! Itse vierailen viikkoa ennen Oktoberfestiä Münchenissä, niin se ei ohjelmaan luonnollisesti ainakaan tällä reissulla kuulu. Tänä vuonna Oktoberfestiä vietetään 17.9.-3.102016.

Mikäli ei ole käymässä Münchenissä Oktoberfestin aikaan, niin aina voi vierailla Olut- ja Oktoberfest -museossa.

Maailman ainoa lentokenttäpanimo

Airbräu panimo sijaitsee Münchenin lentokentällä ja tarjoilee omia hanaoluita vilkkaasti liikennöidyllä lentokentällä. Ajattelin mennä paluulennolla kentälle hieman aikaisemmin, jotta voin juoda rauhassa tuopin mielenkiintoisessa paikassa tehtyä pienpanimo-olutta. Tämä lentokentällä sijaitseva panimo kertoo hyvin siitä, kuinka merkittävä asia olut on baijerilaisessa kulttuurissa.

Olutlautalle nauttimaan maisemista

Mikäs olisi hienompaa, kun Matkakuume -blogin Gian vinkkaama olutlauttaristeily tukkilautalla. Enpä pistäisi pahakseni, jos itseni tällaiselta löytäisin. Kuulostaa kyllä “kerran elämässä” kokemukselta!

Koskenlaskua Iserjoella copyright Archiv Tölzer Land

Koskenlaskua Iserjoella copyright Archiv Tölzer Land

Saksalainen ruokakulttuuri

Saksalainen ruokakulttuuri on hieman tukevamman oloista, jossa erilaiset makkarat ovatkin isossa osassa. Bratwurstit, currywurstit ja weisswurstit ovat parasta paikan päällä kyytipoikanaan joko kevyt helles-tyyppinen olut tai hieman banaaninmakuinen vehnäolut. Se mitä muuta saksalainen ruokakulttuuri on, niin toivottavasti saan siitä selvää viikonlopun aikana! Nimittäin edelliset reissut ovat menneet pitkälti erilaisten wurstien peressä, jonka lisäksi maasta löytyy parhaat kebabit Turkin ulkopuolelta.

Münchenin paras ruokatori sijaitsee tietojeni mukaan Viktualienmarktilla. Se olisi ainakin mielenkiintoista käydä katsastamassa.

Mitä tehdä Münchenissä

Matkaohjelman rakentuessa jo itselle rakkaan oluen ja kulinarismin ympärille, niin halusin etsiä tietoa myös muusta mielenkiintoisesta. Tekemistä ja näkemistä tuntuu riittävän paljon Münchenissä pitkälle viikonloppulomalle. Tässä muutama oma suosikkini yllämainittujen asioiden lisäksi, mitä haluaisin Münchenissä kokea.

Jalkapallo

Bundesliigaa vuosia dominoinut ja Euroopan parhaan seurajoukkueen tittelistä kamppaillut Bayern München on kaupungin ylpeys. Tällä hetkellä muita müncheniläisjoukkueita ei pelaa maan pääsarjassa, mutta lyhyen junamatkan päästä löytyvät myös FC Augsburg ja Ingolstadt 04. Siinä missä Bayern Münchenin kotistadion Allianz Arena vetää 75000 katsojaa, niin Bundesliigan pienimmälle Ingolstadtin stadionille mahtuu vain 15000 katsojaa.

München toinen suurseura TSV 1860 München pelaa tällä hetkellä maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, joten todellisia paikallispelejä ei tällä kaudella ole kaupungissa.

Oma reissu osui jalkapallon osalta huonolle viikolle, sillä sekä Bayern että 1860 pelaavat molemmat vieraissa kyseisenä viikonloppuna. Vajaassa tunnissa pääsisi Ingolstadtin stadionille, mutta en usko, että siihen on edes aikataulullisesti mahdollisuutta. Lippujen saanti näin lyhyellä varoitusajalla voisi olla hankalaa, mutta ei tietenkään mahdotonta.

Bayern Münchenin kotistadionilla olisi tarjolla seuran jalkapallomuseo, mikä sekin olisi tietysti itsessään mielenkiintoinen nähtävyys.

Tekninen museo (Deutsches Museum)

Siinä missä olen kiinnostunut vierailusta BMW:n museoon, niin lisäksi tavoitteena on vierailla Teknisessä museossa. Deutches museum on alallaan maailman suurin, joten vierailun arvoinen museo on kyseessä. Saksalaiset tekniikan saavutukset ovat sen verran mielenkiintoisia, että museo on varmasti näkemisen arvoinen jo pelkästään siltäkin osin. Siihen kun lisätään muun maailman saavutukset, niin nähtävää varmasti riittää.

Marienplatz

Marienplatz on Münchenin keskus ja parhaiten kaupungin näkee kiipeämällä Alter Peter kirkon torniin. Tämä on henkilökohtaisella listalla Top 3 tavoitteiden joukossa, mitä Münchenissä pitää kokea. Maisemat ovat varmasti upeat.

Marienplatz copyright mapsofworld.com

Marienplatz copyright mapsofworld.com

Englischer garten

1789 perustettu englantilainen kansanpuisto on maailman vanhin kaupunginpuisto. Puiston läpi virtaavan kanavan alajuoksulla harrastetaan kaupunkisurffausta, mitä olisi varsin mukava käydä katsomassa. Englantilaisesta puistosta löytyy myös oluen ystäville Biergarten am Chinesischen Turm.

  • Englischer Garten by Kohteena maailma
    (Lisätty alkuperäiseen postaukseen matkan jälkeen)
Englischer garden - surffausta kaupungissa copyright munchen.de

Englischer garden – surffausta kaupungissa copyright munchen.de

Alpit ja Garmisch-Partenkirchen

Münchenin eteläpuolella avautuvat Alpit, jotka ovat niin kesällä kuin talvella upea näky! Mäkiviikon uudenvuoden osakilpailu hypätään perinteisesti Garmisch-Partenkirchenissä, joka on vuoden 1936 talviolympialaisten kisakaupunki. Münchenissä itsessään kilpailtiin vuoden 1972 kesäkisat.

Mikäli aikaa olisi enemmän, olisin mielelläni lähdössä muutamaksi päiväksi vaeltamaan Alpeille. Talvella olisikin sitten laskettelusukset matkassa mukana. Münchenistä pääsee Alpeille reilussa tunnissa kätevästi junalla.

Neuschwastein

Fussenin kaupungissa sijaitsee maailman kauneimpana pidetty Neuschwasteinin linna. Tämä, jos mikä, olisi päiväretken arvoinen nähtävyys Münchenistä. Linnaa pidetään prinsessa Ruususen linnan esikuvana.

Neuschwastein copyright buzzfeed.com

Neuschwastein copyright buzzfeed.com

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Onko München sinulle tuttu? Mitä sinusta siellä kannattaisi tehdä tai kokea?

*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä NordicTB:n, Saksan valtion matkailutoimiston ja Münchenin kaupungin kanssa.

Mikäli Saksa kiinnostaa matkailumaana, niin laita hashtag #CitybreakGermany seurantaan Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.