Münchenin vinkit onnistuneeseen lomaan

München on Baijerin pääkaupunki tarjoten uskomattoman paljon nähtävää ja koettavaa. Pitkän viikonloppuloman aikana ehtii tekemään vaikka mitä, kunhan suunnittelee ohjelman etukäteen. Ainoa miinus nimittäin tässä Saksan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa on kaupungin koko, sillä nähtävyydet sijaitsevat laajalla alueella. Kaupungin julkinen liikenne on kuitenkin toimiva, joten sitä kannattaa hyödyntää. Ota tästä Münchenin vinkit talteen onnistuneeseen kaupunkilomaan.

*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä NordicTB:n, Saksan valtion matkailutoimiston ja Münchenin kaupungin kanssa.

10 syytä mennä Müncheniin

b1

Marienplatz

Münchenin historiallinen keskusta on upea. Marienplazin ympärillä olevat sekä vanha raatihhuone (Altes Rathaus) että uusi raatihuone (Neues Rathaus) ovat arkkitehtuurin mestariteoksia. Tähän kun yhdistetään Peterskierchen ja Frauenkirchen kirkot sekä Viktualienmarktin torialue, niin voidaan hyvällä syyllä olla Münchenin sydämessä. 1200-luvulla rakennetun Peterskirchen huipulta aukeaa hyvät maisemat Müncheniin pienen kiipeilyn päätteeksi.

b2

Palatsit ja linna

Münchenin kiistatta hulppeimmat rakennukset ovat Residentz ja Schloss Nymhenburg. Vaikka arkkitehtuuri ja vanhat palatsit eivät yleensä kiinnostaisikaan, niin jommassakummassa kannattaa kyllä vierailla. Käsittämättömän upeita rakennuksia kumpainenkin ja kertovat hyvin Baijerin vauraudesta.

b3

Museot

Münchenin museotarjonta on mielettömän laaja ja korkeatasoinen. Jokaiselle varmasti löytyy jotakin ja itse tuli kierrettyä katsastamassa useitakin museoita. Luonnollisesti tekniikan ystäville Deutches Museum on pakollinen nähtävyys, sillä tämä museo on alallaan maailman suurin. Itselle mielenkiintoisimpia esineitä oli toisen maailmansodan aikana kehitetty Enigma-koodauskone sekä Wrightin veljesten alkuperäinen lentokone.

BMW on Münchenistä kotoisin ja juhli satavuotista taivaltaan syyskuussa. BMW Museum tarjosi katsauksen BMW:n historiaan, ja itseä kiinnosti varsinkin kilpa-autojen ja -moottoripyörien osastot. Jüdisches Museum kertoi juutalaisuudesta ja kirsikkana kakun päällä oli näyttely: “Beer is the Wine of this Land”. Oluen ystävälle tämä olikin varsin kiinnostava näyttely.

b4

Biergartenit

Baijerilaisen oluen puhtauslaki täyttää kohta 500 vuotta ja München on Baijerin olutpääkaupunki. Kaupungista löytyy kuusi isoa panimoa sekä useita pienempiä. Baijerilaiset helles- ja vehnäoluet on maailmankuuluja eikä suotta. Biergartenit tarjoavat aina yhden panimon oluita, joten kannattaa poiketa useassa erilaisessa. Löwenbräukeller, Augustiner-Keller ja Höfbräuhaus tarjoilevat kukin omia upeita oluitaan ja ovat kaikki käymisen arvoisia paikkoja. Luonnollisesti isoista panimoista kaikilla muillakin (Paulaner ja Hacker-Pschorr) on omat panimoravintolansa ja biergartenit. Litran tuopit katoavat janoisten suuhun kaupungin jokaisessa biergartenissa ja niitä riittää erilaisia varmasti vuoden jokaiselle päivälle. Kotimatkalla voi vielä pysähtyä nauttimaan maailman ainoan lentokenttäpanimon biergarteniin Airbräu -oluita.

b5

Puistot ja puutarhat

Münchenissä on lukuisia puistoja ja puutarhoja. Englischer Garten on puistoista suurin ja mahtavin, Nymhenburgin linnan puutarha puolestaan upein. Parasta itselle Münchenissä oli seurata Englischer Gartenin Eisbachjoen kaupunkisurffareita, joita oli kiva katsella niin päivällä kuin yöllä.

b6

Jalkapallo

Jalkapallo on Münchenin seuratuin urheilulaji eikä suotta. Bayern München on maailman tunnetuimpia seuroja ja se pelaa kotiottelunsa Allianz Arenalla. Samalla stadionilla pelaa myös toiseksi kovimman sarjatason TSV München 1860, jolla on oma vankka kannattajakuntansa. Münchenistä pääsee junalla helposti myös muiden joukkueiden peleihin ja esimerkiksi Bundesliigan pienimmän stadionin omaavalle Audi-kaupunki Ingolstadtin peleihin pääsee perille puolessatoista tunnissa.

b7

Patsaat ja muistomerkit

Ympäri Müncheniä löytyy jos jonkinmoisia patsaita ja muistomerkkejä, joiden takana on joko maailman historian kannalta merkittäviä asioita tai Münchenin arkisemman historian tarinoita. Hitlerin natsiliike sai syntynsä Münchenissä ja sen seurauksena myös löytyy natsismia vastaan taistelleiden muistomerkkejä. Baijerin suuruuden ajalta puolestaan on monenlaisia isoja monumentteja värittämässä katukuvaa. Vastaan tulee myös arkisempien uurtajien patsaita, joten aina ei ole tarvittu suurtekoja jalustalle nostamiseen – ja hyvä niin. Esimerkiksi Viktualienmarktin torialueella löytyy arjen sankareiden muistomerkkejä.

b8

Tapahtumat

Münchenissä on tapahtumia ympäri vuoden ja osalla tapahtumista on todella pitkät perinteet. Oktoberfest on luonnollisesti kaupungin tapahtumista tunnetuin, mutta paljon mielenkiintoisia tuntemattomampia tapahtumia on sen lisäksi. Itse tykkäänkin juuri näistä pitkistä perinteistä, joista monet ovat satojen vuosien takaa. Kannattaa siis katsastaa Münchenin tapahtumat ennen tulevaa reissua, sattuisiko joku mukava tapahtuma omalle kohdalle.

b9

Joukkoliikenne

Münchenin kaupungissa on erittäin toimiva joukkoliikenne. S-Bahn ja U-Bahn vie matkailijan helposti haluamiin kohteisiin, jonka lisäksi tarjolla on niin bussi- kuin raitiovaunulinjoja kattaen hyvin koko kaupunkialueen. Lisäksi Münchenin ulkopuolelle päiväretkille pääsee helposti Saksan rautateiden avulla. Osa S-Bahnin asemista on erittäin upeita ja vanhin linja on vuoden 1972 olympialaisia varten rakennettu. Kyseisillä linjoilla operoi vielä alkuperäiset metrot, joten pientä historian havinaa on niillä liikkuessa.

b10

Päiväretket

Münchenin lähimaastossa on monia kohteita, minne voi helposti tehdä päiväretkiä. Dachaun keskitysleiri, Neuschwasteinin linna ja Alpit ovat aivan lähietäisyydellä. Lapsille lisäksi löytyy reilun sadan kilometrin päästä Saksan Legoland, joten München on oiva kohde myös pidemmälle lomalle.

Sellainen oli reissuni Müncheniin Instagram-kuvien perusteella. Upea kaupunki kaiken kaikkiaan eikä voi muuta kuin suositella kaupunkilomakohteeksi.

Olutta ja jalkapalloa,
-Kohteena maailma / Rami

Lue lisää:

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat
Travellover, Rimmalaura ja Muru Mou.
Lue ohjeet täältä.

Minut löydät siis Instagramista:
https://www.instagram/kohteenamaailma
Blogini on myös Facebookissa:
https://www.facebook.com/kohteenamaailma
Matkailuaiheiset tviitit:
https://www.twitter.com/kohteenamaailma

*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä NordicTB:n, Saksan valtion matkailutoimiston ja Münchenin kaupungin kanssa.