Dachau – vierailu vetää hiljaiseksi

Vajaan tunnin matkan päässä Münchenistä sijaitsee Dachau – natsi-Saksan ensimmäinen keskitysleiri. Dachaun retken voi helposti järjestää omatoimisesti julkisilla kulkuneuvoilla ja vierailu itse Dachaun keskitysleirin alueelle on ilmainen. Dachaun vierailuun kannattaa varata aikaa vähintään pari tuntia, mutta Dachausta kertovan näyttelyn ja laajan alueen tutustumiseen saa helposti uppoamaan useammankin tunnin.

Vierailu Dachaun keskitysleirille vetää mielen apeaksi, koska moista järjettömyyttä ei yksinkertaisesti voi käsittää. Näyttely kertoo hyvin seikkaperäisesti leirin synnystä ja sen päivärutiineista. Dachaun historia on ikuistettu koskettavin tekstein, valokuvin ja dokumenttivideon avulla. Osa kuvista ja dokumenttivideo saattavat järkyttää vierailijoita, joten mikään helppo matkakohde Dachau ei ole. Kuitenkin Dauchan vierailulla on erinomainen mahdollisuus tutustua Saksan synkkään historian jaksoon ja sitä kautta yrittää ymmärtää paremmin toiseen maailmansotaan johtaneita tapahtumia.

*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä NordicTB:n, Saksan valtion matkailutoimiston ja Münchenin kaupungin kanssa.

Nimenhuuto, marraskuu 1938 - piirros Karl Freund

Nimenhuuto, marraskuu 1938 – piirros Karl Freund

Dachau – Arbeit Macht Frei

Dachaun keskitysleiri perustettiin vuonna 1933 ja oli natsi-Saksan ensimmäinen keskitysleiri. Dachau toimi työleirinä, josta moni vangeista siirrettiin tuhoamisleireille kuten Auschwitziin. Dachaun leirillä suurin osa vangeista kuoli epäinhimillisissä olosuhteissa. Dachaun leirille rakennettiin toisen maailmansodan loppuvaiheissa kaasukammio, mutta sitä ei ehditty ottamaan käyttöön. Näin ollen amerikkalaisten vapauttessa leirin vuonna 1945, selvisi osa vangeista helvetillisistä olosuhteista. Kaiken kaikkiaan n. 30-40000 vankia sai surmansa vuosien 1933-1945 aikana Dachaun keskitysleirillä. Tarkkaa lukua ei tulla koskaan saamaan selville.

Keskitysleirien porteilla oli usein kylttinä “Arbeit Macht Frei”, joka tarkoittaa vapaasti käännettynä “Työ vapauttaa”. Näin kuitenkaan ei luonnollisesti ollut, vaan kaikkiaan Dachaun n. 200000 vangista ketään ei vapautettu natsi-Saksan toimesta. Dachaun näyttelyn valokuvat ja tarinat kertovat karua kieltään vankien työolosuhteista ja ihmisten kohtelemisesta eläiminä.

Dachaun keskitysleirillä osa rakennuksista on alkuperäisessä kunnossa, mutta vankien asuntoloina toimineet parakit tuhottiin amerikkalaisten vapautettua leirin 1945. Kaksi parakkia on rakennettu “malliksi” ja loppujen parakkien kohdalle on laitettu “perustuskivet” sijaintipaikan merkiksi.

Nykyisellään Dachaun keskitysleirin alue on varsin kaunis, jos keskitysleiristä niin voi sanoa. Isot vehreät puut, näyttävät muistomerkit ja alueen rauhallisuus tuo itselleni mieleen sen, että tällä tavalla karun elämän kokeneet vangit saavat ansaitsemansa muiston. Hieman itseä kuitenkin mietityttää se, että miksi keskitysleirin viereen on rakennettu asuintaloja. Itselle pelkästään keskitysleirillä vierailu veti mielen apeaksi, niin en haluaisi päivittäin katsella keskitysleirin muureja.

Dachau - Arbeit Macht Frei.

Dachau – Arbeit Macht Frei.

Dachau – no words

Dachau 1933 - 1945.

Dachau 1933 – 1945.

Parakkeja oli kaikkiaan 34 kahdessa rivissä.

Parakkeja oli kaikkiaan 34 kahdessa rivissä.

Vangit nukkuivat ja viettivät vähäisen vapaa-ajan epäinhimillisissä olosuhteissa.

Vangit nukkuivat ja viettivät vähäisen vapaa-ajan epäinhimillisissä olosuhteissa.

Jokainen vanki oli luokiteltu tarkkaan.

Jokainen vanki oli luokiteltu tarkkaan.

Karkaaminen oli tehty mahdottomaksi.

Karkaaminen oli tehty mahdottomaksi.

Vankisellejä.

Vankisellejä.

Uusi krematorio ja kaasuhuone jäi onneksi ottamatta kunnolla käyttöön.

Uusi krematorio ja kaasuhuone jäi onneksi ottamatta kunnolla käyttöön.

Brausebad eli "suihkuhuone" johdatti kaasukammioon.

Brausebad eli “suihkuhuone” johdatti kaasukammioon.

Kaasukammio.

Kaasukammio.

Polttouuneja.

Polttouuneja.

Arbeit Macht Freit

Arbeit Macht Freit

Miten mennä Münchenistä

Münchenistä kannattaa varata n. tunti suuntaansa Dachaun keskitysleirille. Dauchan rautatieasemalle pääsee helposti S2-bahnilla tai hieman nopeammilla kaukojunilla. Dachaun rautatieaseman vieressä olevalta bussiasemalta pääsee busseilla 724 ja 726 Dauchan keskitysleirin vierailukeskukselle. Oikean pysäkin tunnistaa helposti, sillä kohde on varsin suosittu.

Mikäli Münchenissä on vain lyhyellä lomalla, kannattaa harkita vakavasti onko parempi jättää Dachau väliin. Mikäli haluaa viettää lomaa iloisissa tunnelmissa, niin Dachaun käynnillä mieli menee varmasti suurimmalla osalla apeaksi. Jos taas Münchenissä on useamman päivän, niin Dachaun keskitysleiri on varteenotettava vaihtoehto vierailukohteeksi historiasta kiinnostuneille.

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Oletko itse vieraillut keskitysleireillä? Mitä ajatuksia tällaiset “tuskaturismikohteet” sinussa herättävät?

Dachau - laajalla alueella saa rauhassa kulkea omissa mietteissään.

Dachau – laajalla alueella saa rauhassa kulkea omissa mietteissään.

Lue lisää Münchenistä:

Lue Lisää Dachausta:

*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä NordicTB:n, Saksan valtion matkailutoimiston ja Münchenin kaupungin kanssa.