Kemi – LumiLinnaa ja Jäänmurtaja Sampoa

Mikäli asut Aasiassa ja Suomen talvi on unelmakohteesi, niin silloin suosittelen sinulle yöpymistä Kemin LumiLinnassa ja retkeä Perämerelle jäänmurtaja Sampolle. Mikäli taas työsi vie sinut Kemiin tai haluat kokea turistina palan kemiläisyyttä, käyt tsekkaamassa nämä paikat vierailullasi. Kemi ei kuulosta välttämättä mediaseksikkäältä, mutta takaan, että et pety!

Kemi toimii myös Syksyllä!

Kemi toimii myös Syksyllä!

Kemiläisyys kumpuaa ihmisistä

Reissutyötä tekevälle parasta Suomessa on paikkakunnat, joissa ihmiset ovat ystävällisiä ja omistautuneita työnteolleen. Eipä kemiläisetkään ole maailman avointa kansaa ensinäkemältä, mutta heidän kanssa on helppo tulla juttuun itse aloitettuaan keskustelun. Vajaassa vuorokaudessa tälläkin reissulla olen oppinut kemiläisyydestä enemmän kuin monella muulla paikkakunnalla paikallisuudesta pidemmälläkään ajanjaksolla.

Oli sitten kyseessä Cumuluksen receptionin Marita, Kalle’s Burgerin Jussi tai Keminmaan K-kauppias Katri, niin ihmiset tekevät sinuun vaikutuksen. Pelkästään tällaisten työtä pelkäämättömien asiakastyössä olevien ihmisten kanssa on upea keskustella niin Kemin kuin maailman tulevaisuudesta. Kun tähän lisätään “hovitaksikuskini” Kari ja erittäin ystävälliset asiakkaani, niin on todella mukava olla päivät töissä. Pelkästään näiden ihmisten vuoksi kannustan “meitä etelän ihmisiä” lähtemään “pohjoiseen” ja nauttimaan näiden upeiden ihmisten seurasta ja palveluista. Kun tähän lisätään vielä upeat elämykset mitä Kemillä on tarjota, niin kannattaa miettiä vakavasti lomareissua Kemiin. Meillä Suomea työkseen reissaaville nimittäin on se mieletön etu, että olemme etuoikeutettuja mahdollisuudessa tutustua todelliseen Suomeen ympäri maata reissatessa työaikana.

Liiku meren rannassa

Jessus sentään mitkä maisemat, kun aurinko laskee syksyn viilenevässä ilmassa Ajoksen suunnasta kohti kaupungin keskustaa. Harvassa kaupungissa paikalliset saapuvat syksyn kylmyydessä katsomaan auringonlaskua kaupungin keskustaan, jonne on rakennettu “luonnon teatteri” huvisataman porrastasanteille.

Niin kuin Marita sanoo, “se on meidän kemiläisten olohuone”.

Kemiläisten olohuoneessa.

Kemiläisten olohuoneessa.

Vanhat makasiinirakennukset auringon laskiessa ovat upeat, mutta silti reissumiehelle tulee epäilys tulevaisuutta kohtaan. Nimittäin Kemin vuosia kuuluisa LumiLinna ja LumiHotelli rakennetaan ensi talvena eri paikkaan hieman kauemmaksi keskustasta. Jumalan selän taakse, jos minulta kysytään.

Ymmärrän kyllä LumiLinnan ja LumiHotellin sijainnin muuton taustalla olevan syyn: sulavat lumet ovat valuneet “makasiinien mäeltä” suoraan LumiLinnaan ja useana keväänä se on pakottanut LumiLinnan ennen aikaiseen sulkemiseen.

Silti en haluaisi olla Kemin matkailujohtajan housuissa, sillä tulevaisuus LumiLinnan suosiolle tulee olemaan suuri arvoitus. Suunnitelmat ovat hienot, mutta sijainti on minusta varsin epäilyttävä.

Toivottavasti olen väärässä, ja tulevaisuudessa kävijämäärät ovat tavoitteiden mukaiset. Uutena elämyksenä rakennetaan luksusmökit, joista lasikaton läpi pääsee katselemaan revontulia. Silti melkoista venäläistä ruletti sanon minä Kemin matkailun harrastavan tässä asiassa – kasva tai kuole.

Makasiineiltä eteenpäin matka jatkuu rantaa pitkin kohti Mansikkanokan uimarantaa ohittaen paikallisen pursiseudan. Uimarannalta voi jatkaa eteenpäin rantaa pitkin uuden LumiLinnan alueelle ohittaen Mansikkanokan varsin leppoisan oloisen yhdeksänväyläisen frisbee-radan. Miltä uusi LumiLinnan alue tulee näyttämään, niin siitä ei vielä ottanut oikein selvää. Sen verran keskeneräinen alue vielä oli, toisaalta lumikaan ei ole vielä maasssa.

Kun Cumuluksessa majoittuessa on pari Jopoa lainattavana, niin sillä on helppo polkaista tämä reissu varsin nopeasti. Toki tässä puhun nyt ajanjaksosta maaliskuu-lokakuu, jolloin ei tarvitse pyöräillä “pallit huurussa” lumikasojen välissä. Joka tapauksessa 1,5 h pyöräretkellä Kemin näkee upeasti kokonaisuudessaan ristiin rastiin polkiessa ja palautusoluelle voi ajella suoraan Olutravintola Kukkoon.

Makasiinirakennukset ja joulupukin kesäkonttori.

Makasiinirakennukset ja joulupukin kesäkonttori.

Mansikkanokan maastoa kauneimmillaan.

Mansikkanokan maastoa kauneimmillaan.

Kemin kirkko on Josef Stenbäckin suunnittelema ja valmistui vuonna 1903.

Kemin kirkko on Josef Stenbäckin suunnittelema ja valmistui vuonna 1903.

Meri on Kemissä koko ajan läsnä.

Meri on Kemissä koko ajan läsnä.

Kaupunkiretkellä näkee mukavia yksityiskohtia.

Kaupunkiretkellä näkee mukavia yksityiskohtia…

... ja makasiinirakennuksia katsellessa silmä lepää.

… ja makasiinirakennuksia katsellessa silmä lepää.

Olutravintola Kukko – oluenystävän valinta

Kemin vuosia paras olutravintola on ollut Kukko. Harvassa parikymmentätuhatta asukasta olevassa kaupungissa on niin laadukasta olutravintolaa kuin Kukko. Hanaoluiden valikoima on vaihteleva ja ajan hermoilla, sillä esimerkiksi hanassa oli tarjolla Oktoberfestin kunniaksi Paulangerin Oktoberfest-olutta.

Koska pidän itseäni jonkinasteisena oluen harrastajana ja -asiantuntijana, niin oli todella mukava huomata Olutravintola Kukosta löytyvän myös todella laajan ja muutaman helmen sisältämä valikoima ulkomaisia pullo-oluita. Silloin kuin ravintolan olutkaapista löytyvät esimerkiksi Nognen #100 ja Caribbean Rumstout, niin ei puhuta enää mistään halvasta keskikaljakuppilasta. Niin, itse join nämä kaksi olutta ja ne maksoivat yhteensä n. 28 €, mutta olivat kyllä jokaisen euron arvoisia. Toki “perinteisemmät oluet” olivat “perinteisten oluiden” hintaisia, joten Olutravintola Kukossa ei kannata hintoja pelätä tämän postauksen esimerkkien perusteella. Ja hei: lukijalleni Gialle kerrottakoon, että gluteiinittomia oluita oli myös tarjolla.

Taustamusiikkina soi 80-90 -luvun heavy-musiikki, joka olisi saanut olla pari pykälää käännettynä kovemmalle. Näin naapuripöytien tarinat eivät häiritsi ja nurkkapöydän nahkasohvaryhmässä saisi olla omassa rauhassa. Mikäli laadukas, mutta hiljainen musiikki ei häiritse, niin miinusta tulee ainoastaan ruokapuolesta. Tarjolla on nimittäin vain pähkinöitä, joten oluen nautiskelun lomassa ei pysty ravitsemaan itseään muuten.

Olutravintola Kukko - oluenystävän illanviettopaikka.

Olutravintola Kukko – oluenystävän illanviettopaikka.

Nogne #100 ja 80-90 -luvun heavy musiikki toimii pyöräretken palautukseen.

Nogne #100 ja 80-90 -luvun heavy musiikki toimii pyöräretken palautukseen.

Kalle’s Burger – ei mikään perinteinen burgeri

Kalle’s Burger – voiko sellaista suositella edes vakavasti otettavissa blogissa? Kyllä voi! Nimittäin Kemin keskusaukion kolmen hampurilaisravintolan kilpakentällä yksi on ylitse muiden. Sami Hedberg kävi kuulemma mässyttämässä Kallen burgerin paikalla sijainneessa purilaisravintolassa, mutta nykyiselläänkin Kalle’s Burger tarjoaa aivan varmasti Kemin parhaat hampurilaiset. Ja ranskalaiset ovat erinomaiset, mutta bataattiperunat ovat sitten jopa jumalalliset!

Paras syömäni burger vähään aikaan! Kuinka hyvä Kemi Special Burger olisikaan...

Paras syömäni burger vähään aikaan! Kuinka hyvä Kemi Special Burger olisikaan…

Bataattiperunat - Suomen parhaat perunat?

Bataattiperunat – Suomen parhaat perunat?

Kalle’s Burgerin Kemi Special Burger on tarjolla on perjantaista sunnuntaihin, kun valmistusprosessissa on yrteissä ja oluessa haudutettua Meri-Lapin karitsaa. Valitettavasti viikolla joutui tutustumaan vain huippuhyvään Special Burgeriin, joka olikin parasta mihin vähän aikaan olen Suomessa törmännyt. Lisäksi iso plussa tulee siitä, että hampurilaisten ainekset kootaan lähiruuasta ja tarvittaessa burgerin saa gluteenittomana.

Isot plussat myös Kalle’s Burgerin Jussille, jonka asiakaspalvelu oli luokkaa 10+. Jutustelu Jussin ja Keminmaan K-kauppias Katrin kanssa oli niin hedelmälliset, että söin tilaustiskillä seisaltaan hampurilaisateriani menemättä pöytään laisinkaan. Tällaisia kokemuksia niin minä kuin Suomi kaipaa ravintolakulttuurissamme!

Jussin asiakaspalvelu ansaitsee arvosanan 10+.

Jussin asiakaspalvelu ansaitsee arvosanan 10+.

Tässähän alkoi odottaa jo seuraavaa reissua Kemiin! Mikäli sinne matka vie talvella, niin Jäänmurtaja Sampo olisi toivelistalla kelluntoineen. Lisäksi luontoelämyksistä Röytän kansallispuistoon olisi varattava aikaa.

-Kohteena maailma / Rami

Lisää luettavaa:

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.