Karibian risteilyn ABC-opas

Karibian risteily on ensimmäisellä kerralla aina pienimuotoinen ihmetyksen aihe ja monet asiat saattavat askarruttaa mieltä etukäteen. Tässä on kootusti vinkkejä Karibian risteilylle eli Karibian risteilyn aakkoset A-Z.

*Postaus on toteutettu yhteistyössä Royal Caribbeanin ja We Love Cruisesin kanssa.

Vinkkejä Karibian risteilylle – risteilymatkustajan ABC

A A la Carte ravintolat toimivat illallisravintoloina ja myös aamulla voi käydä rauhallisemmin nauttimassa A la Carte ravintolassa aamiaista. Illalla syödään kolmen ruokalajin illallinen (alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka) ja aamulla on varattavista listalta erilaisia aamupalavaihtoehtoja. Illalliselle on kolme ruokailuaikavaihtoehtoa: Ensimmäinen kattaus (18.00), Toinen kattaus (20.30) ja MY TIME. MY TIME ideana on se, että ruokailemaan voi mennä koska itse haluaa. Periaatteessa koko viikko syödään samassa pöydässä, jollei seurue ole sellainen, että siihen haluaa vaihdon. MY TIME -vaihtoehdolla voi mennä syömään juuri ennen ravintolan kiinnimenemistä, jolloin saa rauhassa nauttia illallisen jo puolityhjässä ruokailusalissa.

All Aboard on päivän tärkein numerosarja. Nimittäin sillä kerrotaan, monelta kaikkien matkustajien on oltava laivassa takaisin päivän satamakohteesta. Riippumatta siitä mitä päivän aikana touhuaa, niin pitää huolen siitä, että on ajoissa takaisin laivalla.

Adventure of the Seas oli risteilyaluksena itsellä maaliskuun seitsemän päivän risteilyllä.

B Buffet-pöydät notkuvat täytenä ympäri vuorokauden ja nälkä ei pääse yllättämään. Ongelmanahan on se, että pitäisi osata asettaa itselle rajat syömiselle. Buffet on helppo tapa nauttia ruokailusta illalla ilman kattausaikoja. Siellä on tarjolla eri iltoina eri ruokateemoja, joskin perusidea päivittäin on sama. Viikon risteilyllä A la carte ja buffet yhdistelmä tarjoavat riittävästi erilaisia ruokavaihtoehtoja, joten kyllästymistä ei pääse tapahtumaan.

Barbados on yksi Karibian hienoimmista saarista ja monelle mieluisa vierailukohde. Barbadoksen valkohiekkaiset rannat ovat upeita ja paikallinen Banks -olut parhaasta päästä Karibian alueen lagereista.

C CRUISE COMPASS on Royal Caribbeanin aluksilla risteilyn tärkein kirjanen. Edellisenä iltana jaetaan hyttiin seuraavan päivän CRUISE COMPASS, missä kerrotaan seuraavan päivän laivan aikataulut ja ohjelmanumerot. CRUISE COMPASS kannattaa pitää matkassa koko ajan mukana, niin voi helposti tarkistaa mitä tapahtuu milloinkin. Riippumatta kuinka tarkasti sitä seuraat, missaat varmasti osan tapahtumista. Risteilyn aikana tapahtumia on jatkuvalla syötöllä, joten muista myös olla tekemättä mitään ja kerätä voimia seuraavaan päivään.

Casinolla voi käydä kokeilemassa onneaan tai osallistua pokeriturnauksiin. Periaatteessa siis voi palata kotiin rikkaampana kuin risteilylle lähtiessään.

Curacaon Willemstad on eteläisen Karibian mielenkiintoinen risteilysatama. Willemstadin värikkäät talot on Unescon suojelemia ja kauneudessaan vertaansa vailla. Mikäli et ole menossa erikseen lomalle Curacaolle, kannattaa eteläisen Karibian risteilyllä mennä Willemstadiin. Willemstadissa riittää päiväksi tekemistä ja risteilysatamasta kaikki nähtävyydet on kävelymatkan päässä. Mikäli menet Curacaolle, unohda saarikierros ja käytä aikaisi Willemstadissa Otrobandan ja Pundan kaupunginosissa.

D Dollarit eli USD on matkavaluuttana käytössä lähes jokaisella Karibian saarella. Sitä kannattaa vaihtaa etukäteen siten, että on mahdollisimman paljon pieniä dollarin ja viiden dollarin seteleitä. Dollareita tarvitaan päivävierailuilla ostoksiin saarilla ja sitten tippaamiseen ihan kaikkialla. Pieniä dollarin seteleitä ei voi olla liikaa, ellet sitten ole vaihtanut niitä koko matkalaukullista.

E Ennen matkaa tarvitsee tietää muutama asia, että risteilylomasta tulee onnistunut kokemus. Laivalle menemisessä on omat rutiinit, jonka jälkeen voikin keskittyä sitten itse risteilyyn.

Eurot on käypää monella saarella, sillä osa saarista kuuluu EU:hun. Ranskan alaisuudessa olevat St. Maarten, Martinique ja Guadaloupe ovat euro-aluetta, joten hintojen vertaaminen kotimaahan on verraten helppoa. Näilläkin saarilla silti hyväksytään kaikkialla USA:n dollarit. Itse en ole koskaan milläkään Karibian saarella käyttänyt muuta valuttaa kuin USA:n dollareita ja euroja. Eli mitään tarvetta ei ole vaihtaa paikallisia valuuttoja, jollei sitten välttämättä halua.

Evakuointiharjoitus on ensimmäisenä iltana laivalla. Koko risteilykansa ohjataan omille evakuointipisteille, missä suoritetaan laskenta. Tapahtumaan kuluu aikaa kaikkinensa puolisen tuntia ja se on pakollinen jokaisella pidemmällä risteilyllä. Seuraa ohjeita, tarvitaanko pelastusliivit mukaan kannelle vai ei – yleensä ei.

Erikoisravintolat ovat laivalla sellaisia ravintoloita, jotka eivät kuulu risteilyn hintaan. Näihin ravintoloihin on kattausmaksu, millä hinnalla voi vapaasti valita listalla olevia ruokia. Yleensä erikoisravintolat ovat joko vähän laadukkaampia teemaravintoloita tai sitten jotain erikoisravintoloita kuten Johnny Rocket’s hampurilaisravintola.ESTA on pakollinen Yhdysvaltoihin matkustaessa se kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen reissua. Viimeistään ESTA pitää hakea kolme vuorokautta ennen Yhdysvaltoihin menoa, mutta sen hakemista ei kannata jättää viime tippaan. Jos hakemissa tulee jokin ongelma, niin huonoimmassa tapauksessa risteily on ohitse kohdaltasi ennen kuin se edes alkoikaan. Käytännössä pari viikkoa ennen matkaa ESTA:n hakeminen on hyvä tehdä. ESTA on voimassa kaksi vuotta kerrallaan, joten ei sitä kannata kuukausia ennenkään lähteä hakemaan.

F Floridasta lähtee suurin osa Karibian risteilyistä. Mikäli risteilylle lähtee Karibian saarilta, niin niillä reiteillä näkee hieman eri kohteita kuin Floridasta lähtevillä risteilyillä.

Fort-de-Francen satama on Karibian kaunein. Tämän Martiniquen saaren pääkaupungin rinteiden värikkäät talot nostavat hymyn huulille jo aamiaispöydässä.

G Golfia voi pelata joko simulaattorissa tai sitten minigolfradalla. Myös Gin Tonic maistuu risteilyllä. Guavaberry likööri on puolestaan St. Maartenilainen alkoholijuoma.

H Hytti-isäntä/emäntä pitää huolen siitä, että hyttisi on kunnossa risteilyn ajan ja sinä itse viihdyt laivalla. Iltaisin hän laittaa vuoteesi yökuntoon ja vastaavasti aamuisin petaa vuoteesi. Mikäli sinulla on tarvetta hyttiisi liittyvissä asioissa, niin hänet saa puhelimella kiinni. Iltaisin hytti-isäntä/emäntä taiteilee pyyhkeistä eläimet sängyn päälle.

Hytti varataan risteilyn yhteydessä vapaana olevista hyteistä. Eli ei siis varata hyttiluokkaa vaan tietty hytti. Risteilyn varatessa tietää siis tarkalleen sen, missä kohtaa laivalla hytti on. Periaatteessa hyttitasoja on neljä, mutta käytännössä eri variaatioita löytyy kymmenittäin sisähyteistä isoihin sviitteihin.

Ikärajana laivoille on 6 tai 12 kk riippuen risteilykohteesta. Eli alle puolivuotiaiden lasten kanssa risteilylle ei pääse. Huomioitavaa on myös se, että Karibialle suuntautuvilla risteilyllä alkoholin ikäraja on 21 vuotta. Euroopan risteilyillä samoilla aluksilla ikäraja on 18 vuotta, mutta Jenkkisääntöjen mukaan laivoilla on 21 vuoden ikäraja alkoholiin.

Internet-yhteys on laivoilla saatavissa lisämaksusta, mutta sen toimivuus on vähän niin ja näin. Seuraavan risteilyn aion olla offline-tilassa ja ajoittaa nettivierailut satamien avoimiin verkkoihin. Kun käytät avoimia verkkoja, niin suojaa taustasi asianmukaisilla välineillä!

Isyyslomasta osan voi viettää myös Karibian risteilyllä. Edellisen kerran IGTravelThursday:ssa oltiin isyyslomalla Karibialla.

Juomat eivät kuulu risteilyn hintaan, joten ne ostetaan aina erikseen laivalla. Tarjolla on myös erilaisia juomapaketteja, mikäli haluaa nauttia virvoitusjuomia tai alkoholia enemmissä määrin. Huomioitavaa on se, että juomien hintaan lisätään aina arvonlisävero, mikä vaihtelee sen mukaan missä päin risteillään. Eli sinänsä tämä arvolisän lisääminen hintoihin on aivan sama kuin ostaessasi lähes mitä tahansa Yhdysvalloissa.

The Duck & Dog Pub – Adventure of the Seas – Royal Caribbean
Risteily ei ole edes vielä alkanut, mutta lempipaikka laivalla on jo löytynyt ainakin perheestä minulle 😀 Erinomainen olutvalikoima, todella positiivinen yllätys. Ehkä haasteen heittää vastapäinen Sport Bar urheilulähetyksineen.

#sanjuan #puertorico #beer #explorer

Yhteistyössä:
#RoyalCaribbean #ComeSeek #AdventureoftheSeas @royalcaribbean www.royalcaribbean.com
#welovecruisesfinland @welovecruisesfinland www.welovecruises.fi
#KohteenaMaailma #Karibianristeily #matkablogi www.kohteenamaailma.fi
#travel #bestoftheday #wanderlust #instadaily #instago #instagood #instalove #instatravel #instapassport #adventure #love #familytime #amazing #Caribbean #cruise #caribbeancruise

A post shared by Kohteena maailma (@kohteenamaailma) on

K Kapteeni on laivan kuningas ja monet jonottavatkin kapteenin kanssa kuvaan juhlapukuiltoina. Itse kun en jonottamisesta välitä, kävin kapteenin juttusilla laivan komentosillalla.

Komentosillalle pääsee kurkkaamaan joillakin aluksilla ikkunan takaa. Esimerkiksi Adventure of the Seas -aluksella näki satamaan tulon ja lähdön aikaan ikkunoiden takaa komentosillalla, jolloin pystyy seuraamaan päällystön työskentelyä.

L Lasten kanssa risteily on helppo ja turvallinen tapa nähdä maailmaa. Royal Caribbeanin laivoilla on eri-ikäisille lapsille suunnatut kerhotilat, minne lapset voivat jättää hoitoon niin usein kuin haluaa. Aikuiset saavat itselleen samalla omaa aikaa, kun lapset puolestaan saavat itselleen mielekästä tekemistä. Lasten kanssa on helppo reissata ja Karibialla lapset otetaan hyvin vastaan joka paikassa.

Santurce, San Juan – Puerto Rico

Kaksi ja puoli viikkoa reissattu Karibian kuudella eri saarella muksujen kanssa ja lastenrattaat ollut yllättävänkin toimivat. Peräkkäisellä mallilla on päässyt liikkumaan kaupunkien kapeilla kujilla ja paljon on ollut nähtävää. Muksut on vaihtanut istuimia tasaisin väliajoin ja ovat viihtyneet rattaissa hyvin. Ilman toimivia matkarattaita (Graco Quattro) tällainen reissu olisi mahdottomuus. Kohteenamaailma.fi -blogissa pääsiäisen jälkeen tulossa tarkempi testiraportti.

Yhteistyössä | Cooperation:
#graco #lastentarvike #lastentarvikefi @lastentarvike

#Puertorico #SanJuan #Santurce #streetart

#travel #bestoftheday #wanderlust #instadaily #instago #instagood #instalove #instatravel #instapassport #adventure #love #familytime #amazing #Caribbean

A post shared by Kohteena maailma (@kohteenamaailma) on

M Matkalaukkuja varten on ennen reissua tulostettava matkalaukkujen hyttilipukkeet (Baggage tags), jotta laukut löytävät oikeaan osoitteeseen laivalla. Matkatavarat jätetään laivalle mennessä erilliseen pisteeseen, mistä ne kuljetaan laivan henkilökunnan toimesta hytin eteen klo 18 mennessä. Näin ollen kannattaa pakata käsimatkatavaroihin sellaiset vaatteet ja tarvikkeet, että niillä pärjää laivalla ensimmäiset tunnit. Mikäli matkalaukkuja ei näy klo 18 mennessä, niin kannattaa käydä kyselemässä niitä infopisteestä. Mikäli matkalaukuissa on ruokaa tai alkoholia, niin laukut eivät varmasti tule infopistettä lähemmäksi hyttiä. Lastenruokaa ja viiniä voi laivalle tuoda, mutta ne on pakattava käsimatkatavaroihin. Viiniä/shamppanjaa laivalle saa tuoda yhden pullon / aikuinen, ja sen saa nauttia ainoastaan omassa hytissä. Mikäli alkoholia ostaa vierailusatamista, niin ne saa risteilyn lopussa itselleen. Matkalaukut jätetään viimeisenä iltana hytin oven taakse käytävälle, josta laivahenkilökunta toimittaa ne satamasta noudettavaksi.

Maho Beach St. Maartenilla on monen risteilyvieraan kohokohtia reissulla. Jos St. Maarten on vierailusatamana, käy Maho Beachillä.

N Nähtävyyksiä matkan varrella löytyy paljon, valitsi sitten minkä risteilyreitin tahansa. Jokaisella reitillä on sellaisia satamakohteita, että varmasti mielenkiintoista nähtävää riittää reissun aikana.

Ohjelmaa laivalla on niin paljon, että kaikkea ei ehdi yhden risteilyn aikana kokemaan. Erilaiset showt ovat illan odotetuimpia ohjelmanumeroita.

Oppaita risteilylle löytyy muitakin. Annika Travelloverilla on ytimekkäästi kirjoitettu oma risteilyn selviytymisopas, missä on hieman eri juttuja mainittu kuin tässä oppaassa.

P Pukeutuminen on oma taitolajinsa laivalla ja varmasti yksi eniten etukäteen arveluttavista asioista. Seitsemän päivän risteilyllä kahtena iltana toivotaan pukeutuvan parhaimpiinsa illalliselle, mutta käytännössä tätä noudatti noin neljäsosa laivalla. Itse jätin puvun suosiolla kotiin ja tunsin oloni kotoisaksi tummilla housuilla ja kauluspaidalla. Shortsit ja T-paita toimii parhaiten päiväasuna retkillä ja meripäivänä, mutta kuuden jälkeen miesten pukeutumiskoodi on pitkät housut. Naisille puolestaan toimii juuri sellaiset vaatteet, millä lähtisi Suomessa hieman parempitasoiseen ravintolaan. Voit halutessasi vetäistä niin mahtavan iltapuvun päälle kuin löydät, mutta jollakin on aina vielä upeampi. Omasta mielestäni oleellisinta olisi se, että oma seurue pukeutuisi samalla tavalla. Näin kukaan seurueesta ei tunne itseään ali- tai ylipukeutuneeksi.

Poistuminen laivalta tapahtuu porrastetusti ja jokaiselle ilmoitetaan edellisenä iltana poistumisaika laivasta. Kannattaa yrittää saada mahdollisimman aikainen aika poistua laivasta, sillä aamupalan jälkeen mitään tekemistä laivalla ei ole ja hyttiäkään ei voi käyttää yhdeksän jälkeen.

Quantum-luokka on Royal Caribbeanin lippulaiva. Itsellä nämä risteilijät ovat vielä kokematta, mutta toivottavasti jonakin päivänä matka näille maailman suurimmille risteilijöille käy. Erityisen innostunut olisin kokeilemaan surffisimulaattoria risteilyn lomassa.

R Retket vierailusatamissa kannattaa suunnitella etukäteen, jotta vierailtavasta saaresta saisi mahdollisimman paljon irti. Laivalla on tarjolla useita erilaisia retkiä satamavierailuille, mutta suosituimmat niistä varataan jo ennen risteilyn alkua. Eli jos haluat jollekin tietylle retkelle, niin varaa se jo varustamon sivuilta ennen risteilyä. Omatoimiretket toimivat lähes poikeukksetta parhaiten saarella kuin saarella siten, että tekee puolen päivän saarikierroksen taksilla. Sen jälkeen loppupäivän voi viettää risteilysatamakaupungin katuja tallustaessa. Toki vierailevasta saaresta riippuen saattaa paras päiväohjelma vaihdella hyvinkin paljon, mutta pelkästään vierailusatamakaupungeissa ollessa saari itsessään jää tuntemattomaksi. Monet saaret ovat sen verran pieniä, että jo muutaman tunnin kierroksella saa paremman kuvan vierailukohteesta.

Rommi on Karibian kansallisjuoma etkä voi välttyä siltä risteilyltä. Monella saarella retkikohteiden ohjelmassa on paikallinen rommitehdas ja kyseisen saaren rommimainokset näkyvät katukuvassa. Rommin tekemisen historia on osa karibialaisuutta ja sieltä tulevatkin maailman parhaat rommin. Omien kokemusten mukaan rommi on parhaimmillaan nautittuna San Juanin illassa.

S SetSailPASS täytetään ennen risteilyä ja se tulee olla lähtöselvityksessä mukana. Siinä on kerrottu, mikä luottokortti on käytössä matkustajille laivan loppulaskua varten. Lähtöselvityksessä jokaiselle matkustajalle annettaan henkilökohtainen SeaPASS, mikä on pidettävä koko risteilyn ajan matkassa mukana. SeaPASS toimii sekä hyttiavaimena, luottokorttina että passina risteilyn ajan. Joka kerran, kun laivasta poistutaan tai sinne tullaan, on SeaPASS esitettävä laivan turvallisuusviranomaisille. Käteistä tai luottokortteja ei laivalla käytetä, vaan kaikki ostokset tehdään SeaPASSilla. Viimeisenä yönä hytteihin jaetaan jokaisen risteilymatkustajan lasku. Mikäli laskusta ei ole huomautettavaa, veloitetaan summa suoraan etukäteen ilmoitetulta luottokortilta. Samaan perheeseen kuuluvat voidaan laittaa saman luottokortin alle eli saa yhden laskun koko perheen ostoksista. Tämä nopeuttaa mm. ruokajuomien maksamista, kun ei tarvitse näyttää kuin yhtä korttia. Todettakoon tässä yhteydessä myös se, että alaikäisten SeaPASSeilla ei pysty ostamaan alkoholia.

San Juan on Karibian isoin satamakaupunki Puerto Ricossa, mistä voi lähteä Karibian risteilylle. Kun lähdet esimerkiksi Royal Caribbeanin Adventure of the Seas -aluksella reissuun keskeltä Karibiaa, on monet saaret lyhyen merimatkan päässä viikon risteilyllä. Mikäli lähdet San Juanista risteilylle, varaa jompaa kumpaan päähän muutama lomapäivä San Juanin vanhaan kaupunkiin tutustumiseen.

St. Croix on mielenkiintoinen saari, joka kuuluu Yhdysvaltojen Neitsytsaariin. St. Kitts on puolestaan yksi maailman pienimmistä valtioista. Molemmat saaret ovat juuri sopivan kokoisia päiväristeilykohteiksi.

T Tarjoilupalkkiot eli tipit laivalla voi maksaa jo etukäteen risteilyä varatessa. Se onkin helpoin tapa hoitaa tämä monelle suomalaiselle varsin hankalalta tuntuva käytäntö. Kun tipit maksaa etukäteen, voi keskittyä laivalla pelkästään elämästä nauttimiseen. Halutessaan ekstrahyvästä palvelusta voi tipata vielä erikseen. Risteilysatamissa on hyvä varautua tippaamiseen ja etukäteen selvittää, mikä prosentti laskun summasta on kyseisen maan käytäntö. Mikäli tippaaminen kuuluu maan kulttuuriin vain idiootti jättää tippaamatta. Reilua matkailua on hoitaa tipit niin kuin ne kuuluvatkin.

Teemailtoja risteilyllä on aina. Joskus on barbeque-juhlat kannella, toisinaan vietetään St. Patrick’s Dayta.

Tupakointi on sallittu erikseen merkityillä alueilla laivoilla. Omalla parvekkeella ei saa polttaa eli sillä verukkeella ei kannata valita itselleen parvekkeellista hyttiä.

U Uima-allasalueet on kovassa käytössä laivalla ja ne ovatkin upeita kokonaisuuksia. Kannattaa muistaa käyttää aurinkorasvaa kunnolla, sillä merituulen virkistäessä saattaa palaa nopeasti laivan kannella. Osa allas-alueista on varattu vain aikuisille ja lapsille puolestaan löytyy liukumäet. Allasalueet ovatkin monelle risteilyn kohokohta.

Urheilua voi laivalla harrastaa monella eri tavalla. Koripalloa ja lentopalloa voi pelata isommalla porukalla, kiipeilyseinät ja minigolf ovat sitten yksilölajeja. Kävely- ja juoksuradat kiertävät kannella, joten vain itsestä on kiinni pitääkö kunnostaan huolta vai ei risteilyn aikana.

V Varaa Royal Caribbeanin risteilyt suomalaisen risteilytoimisto We Love Cruisesin kautta. Homma toimi erittäin hienosti ja palvelu oli varsin ystävällistä. Itsellä oli harhakuvitelma, että itse varaamalla risteily tulee halvemmaksi. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan hinta oli täysin sama kuin olisin itse tehnyt varaustyön.

Värit kuuluvat Karibiaan. Meni sitten minne tahansa Karibialta, niin talot ovat värikkäitä ja ihmiset pukeutuvat värikkäästi.

Vuokra-auto voi olla hyvä vaihtoehto vierailupäivänä Karibian saarilla. Vaihtoehtoisesti opastetut retket tai taksin vuokraaminen omalle porukalle tarjoaa mahdollisuuden tutustua päivän satamakohteen ympäristöön. Kannattaa kuitenkin aina muistaa se, että ainoastaan laivalta varatuilta opastetuilta retkiltä myöhästyneet matkustajat odotetaan laivaan.

We Love Cruisesin henkilökohtainen asiakaspalvelija hoitaa varaukset suomen kielellä ja risteilyn hinta on maksimissaan sama kuin Royal Caribbeanin verkkosivuilta itse varatessa. We Love Cruisesilla on usein omia risteilytarjouksia, mitä ei saa muuta kautta. We Love Cruisesilta saa ennen risteilyä neljäkymmentäsivuisen suomenkielisen oppaan risteilyä varten. We Love Cruisesin kautta voi varata myös Celebrity Cruisesin ja Azamara Club Cruisesin risteilyt ympäri maailmaa.

X X-asentoon kannattaa heittäytyä päivän päätteeksi ja kerätä voimia seuraavaan päivään. Risteilyn voi ottaa erityisen rennosti tekemättä juuri mitään tai sitten tutkia päivät pitkät uusia satamakohteita. Risteilylomakin voi käydä voimille, kun on liikenteessä aamusta iltaan.

Yöelämästä laivalla vastaa erilaiset viihderavintolat ja Disco.

ZIKA-virus jyllää tällä hetkellä Karibialla ja siitä varoitettiin päivittäin myös laivalla niin CRUISE COMPASSissa kuin kapteenin puhuessa siitä keskusradiossa. Hyttyset levittävät tätä vaarallista tautia, joten niiltä pitää suojautua. Maaliskuussa näin koko viikon aikana tasan yhden hyttysen, enkä päästänyt sitä pistämään itseäni. Tosin hyttysistä on aikaisemmilta reissuilta kyllä kokemusta. Emma-tytär oli muutaman ärhäkän hyttysen pistämä pari vuotta takaperin ja Curacaolta hankitut puremat loisti pari viikkoa tyttären kasvoissa. Eli suojaudu ZIKA-virukselta siten, että et anna hyttysten pistää itseäsi.

Risteilyterveisin,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Tässä oli kootusti omat vinkkini Karibian risteilylle. Onko sinulla muita vinkkejä Karibian risteilylle?

Instagram Travel ThursdayTämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat
Travellover, Rimmalaura ja Muru Mou.
Lue ohjeet täältä.

P.S. Minut löydät siis Instagramista: https://www.instagram/kohteenamaailma
Blogini on myös Facebookissa: https://www.facebook.com/kohteenamaailma
Matkailuaiheiset tviitit: https://www.twitter.com/kohteenamaailma

*Postaus on toteutettu yhteistyössä Royal Caribbeanin ja We Love Cruisesin kanssa.