Matkalla lasten kanssa

25.4.2016 #matkachat’issa oli aiheena “Matkalla lasten kanssa“. Koska kenelläkään juontajista ei ole vielä lapsia, niin neljän lapsen isänä lupauduin lauteille apulaisjuontajaksi. Näin ollen annoin illalla Twitterissä omat vinkkini reissaamiseen lasten kanssa. Viimeisin oma reissuni lasten kanssa suuntautui Karibialle, missä parin nuorimmaisen muksun kanssa oltiin viettämässä isyyslomaa.

Vuosien varrella on tullut kokemusta reissaamisesta myös vanhempien lasten kanssa, sillä omien lasten ikähaitari on tällä hetkellä 11 kk ikäisestä 16 vuotiaaseen saakka. Näin ollen omat reissut voisi olla hyvinkin erilaisia eri-ikäisten lasten kanssa, mutta yllättävän vähän ne lopulta on. Oikeastaan reissut eroavat itsellä vain siinä tapauksessa ilta- ja yöelämän osalta, jos muksut eivät ole ollenkaan matkassa. Toki eri-ikäisten lasten kanssa reissut painottuvat hieman eri tavalla.

Top 10 vinkit lasten kanssa reissaamiseen

b1Lasten kanssa matkan onnistumisen kannalta hyvä suunnittelu on puoliksi tehty. Matkaohjelma kannattaa suunnitella siten, että vuoron perään on lapsia ja aikuisia kiinnostavia kohteita. Lapset jaksavat kummasti olla hetken aikaa hieman tylsemmässäkin paikassa, kun tietää seuraavaksi pääsevänsä johonkin mukavaan paikkaan. Pienille lapsille riittää kohteeksi usein leikkipuisto, vanhemmille lapsille sitten joku mielenkiintoinen kohde paikan päällä.
Kulttuurikohteiden ei tarvitse olla tylsiä lasten mielessä. Usein jokaisessa kohteessa löytyy jotain mielenkiintoisia niin pienille kuin isommille lapsille. Vanhemmat saattavat tutustua innolla mayaraunioihin, niin pieni muksu saattaa olla innostunut temppelin edessä olevista pikkukivistä. Vanhemmat lapset löytävät puolestaan kaupunkikohteista aina jonkun kiipeilytelineen, kunhan ei vahingoiteta itse historiallista kohdetta.

Monta kertaa kaikista tärkeintä lomalla lapsille on uiminen, joten sille ja rantaleikeille kannattaa varata myös riittävästi aikaa.

Coban mayatemppeli. Emmalle oli ihan riittävästi tutkittavaa pienemmissä kivissä.

Coban mayatemppeli. Emmalle oli ihan riittävästi tutkittavaa pienemmissä kivissä.

b2

Isyysloma mahdollistaa pidemmän reissun, jos äiti pitää lomaa samaan aikaan. Karibia on pienille lapsille sopiva kohde, jos haluaa etsiä hieman eksoottisempaa matkakohdetta. Pitkät lennot pienten lasten kanssa ei ole ongelma, kunhan paikan päällä on vähintään pari viikkoa. Näin ollen jetlagista ei aiheudu suurempia murheita.

St. Kitts - isyysloman viettoa Cockleshell Beachillä.

St. Kitts – isyysloman viettoa Cockleshell Beachillä.

b3Pienten kanssa reissatessa on erinomaista, jos matkaseurassa on leikkikaveri mukana. Kannattaakin reissata kaveriperheiden kanssa, joilla on samanikäisiä muksuja. Näin ollen lapsille on toisistaan seuraa ja samalla vanhemmatkin saavat omaa aikaa. Porukalla reissaaminen on muutenkin mukavaa, kunhan perheillä on vain suurin piirtein samanlaiset intressit matkan suhteen.

Mikäli ei ole reissussa kaveriperheen kanssa, niin lapset löytävät kyllä helposti seuraa toisistaan. Pienemmät lapset löytävät yhteiset leikit, vaikka eivät samaa kieltä puhukaan.

Kaverista on lapselle seuraa reissulla iästä riippumatta.

Kaverista on lapselle seuraa reissulla iästä riippumatta.

b4Isommille lapsille isot huvipuistot ovat lomien kohokohtia. Euroopassa Legoland ja Pariisin Disneyland ovat taatusti sellaisia, että niissä viihtyy lähes kaikki muksut ja monet vanhemmatkin. Isoissa huvipuistoissa menee helposti pari päivää ja esimerkiksi pelkästään Orlandossa saisi huvipuistoissa menemään helposti parikin viikkoa. Huvipuistoihin mentäessä kannattaa katsoa laitteiden pituusrajat ennen reissua, että ei tule ikäviä pettymyksiä paikan päällä. Isoissa puistoissa joutuu takuuvarmasti jonottamaan laitteisiin pitkiäkin aikoja, joten siihen on myös hyvä varautua etukäteen.

Legoland on lasten suosikkikohde Euroopassa.

Legoland on lasten suosikkikohde Euroopassa.

Lasten kanssa kannattaa lähteä reissuun myös kahdestaan. Kun käy muutaman päivän lomalla lapsen kanssa kahdestaan, oppii siinä lapsestakin samalla enemmän. Todellista laatuaikaa voi viettää viikon lomalla pidemmällä reissulla, missä voi tutustua yhdessä uusiin ihmeellisyyksiin. Mikäli perheessä on useita lapsia, niin matkasta voi muodostua lapsen kanssa se “meidän juttu”.

Rasmuksen kanssa kaksin Tokiossa isä-poika reissulla.

Rasmuksen kanssa kaksin Tokiossa isä-poika reissulla.

b6Lasten lähestyessä kymmenen vuoden ikää, Afrikan safari on unelmalomakohde. Päivät ovat safarilla pitkiä, mutta lapset jaksavat innolla bongailla eläimiä. Niin lapselle kuin aikuiselle esimerkiksi leopardin näkeminen Afrikassa omilla silmillään on ikimuistoinen kokemus.

Kouluikäiset lapset viihtyvät jo hyvin safarilla.

Kouluikäiset lapset viihtyvät jo hyvin safarilla.

b7Kotimaa tarjoaa lasten kanssa paljon matkavaihtoehtoja. Pienemmälläkin budjetilla Suomesta löytyy upeita luontokohteita, joissa voi viettää erinomaisia lomia. Kotimaanmatkailu on lähivuosien trendi eli ole sinäkin in. Ota vaikka oma auto alle ja suuntaa Turun saaristoon. Tai miten olisi Lappi kesällä?

Pikku-Karhu Kuusamossa on lasten kanssa mukava päiväretkikohde.

Pikku-Karhu Kuusamossa on lasten kanssa mukava päiväretkikohde.

b8Vaikka olisit intohimoinen omatoimimatkailija, niin kannattaa katsoa myös pakettimatkojen vaihtoehdot. Väkisin ei kannata alkaa omaa reissua järjestämään, jos kilpailukykyiseen hintaan on jo valmis paketti tarjolla. Lasten kanssa reissatessa monelle pakettimatkakohteet ovat se turvallisin vaihtoehto, jolla pääsee helposti myös eksoottisempiinkin kohteisiin. Kannattaa aina muistaa se, että vaikka pakettimatkan varaa niin silti kohteessa voi reissata omatoimisesti.

Pakettimatkalla Kreetalla oli mukavaa.

Pakettimatkalla Kreetalla oli mukavaa.

b9Aina ei tarvitse matkustaa kauas, viettääkseen unelmien loman. Unelmaloman voi toteuttaa vaikka kotoa käsin. Itse voisin viikon lomailla lasten kanssa Tampereella ja joka päivälle löytyisi varmasti mielenkiintoista tekemistä. Lomareissut eivät ole aina kiinni rahasta vaan asenteesta!

Polkupyörät alle ja lähimatkailu kunniaan.

Polkupyörät alle ja lähimatkailu kunniaan.

b10

Tärkeitä on muistaa kuitenkin se, että koskaan ihminen ei ole liian vanha leikkimään reissuilla. Tämä pätee sitten reissatessa niin lasten kuin aikuisten kanssa. Kun aikuinen heittäytyy menoon mukaan, niin lapsetkin saattavat innostua monesta asiasta entistäkin enemmän.

Pulkkailua Saariselällä "isojen poikien kanssa".

Pulkkailua Saariselällä “isojen poikien kanssa”.

#Matkachat – matkailijoiden keskustelukanava

Maanantaisin suomalaiset matkailun ystävät kokoontuvat klo 20 keskustelemaan Twitteriin erilaisista matkailun aiheista. Viikkottaista #Matkachat’ia vetää kolme aktiivista matkabloggajaa: London and Beyond -blogin Lena, Global Called Home -blogin Jenni ja Tarinoita maailmalta -blogin Annika.

#matkachat pyrkii tavoittamaan laajan joukon suomalaisia matkailijoita ja käsittelemään aiheita, jotka puhuttavat. Matkailusta kiinnostuneiden kannattaakin liittyä linjoille joka maanantai #matkachat’iin. #Matkachat on oiva tapa saada vinkkejä matkailun maailmaan niin matkabloggaajilta, matkailun ammattilaisilta kuin ihan kaikilta matkailun ystäviltä.

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Matkalla lasten kanssa – #matkachat-kooste

Matkalla lasten kanssa - #matkachat

Matkalla lasten kanssa – #matkachat