St. Croix – satamapysähdys Karibian risteilyllä

St. Croix on isoin neljästä saaresta, jotka muodostavat Yhdysvaltain Neitsytsaaret. St. Croix on tuttu monelle Karibian risteilyn satamapaikkana, mutta tänä talvena sinne on päässyt Suomesta helposti mm. Norweigianilla. St. Croix onkin päivän tutustumisen perusteella sellainen kohde, että sinne voisikin parin viikon lomalle lähteä. Itselle St. Croix oli ensimmäinen kohde Royal Caribbeanin risteilyllä, joka starttasi Puerto Ricon San Juanista. Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä St. Croix Tourist Officen kanssa, joka järjesti saaren tutustumiskierroksen risteilyn vierailupäivänä.

Yhdysvaltain Neitsytsaaret sijaitsevat 110 kilometriä Puerto Ricosta itään. Kaiken kaikkiaan saariin kuuluu 68 tuliperäistä saarta, mutta kolme merkittävintä saarta ovat St. Croix, St.  John ja St. Thomas. Yhdysvaltain Neitsytsaaret ovat Yhdysvaltain itsehallintoalue ja hallinnollinen pääkaupunki on St. Thomaksella oleva Charlotte Amalie.

St. Croixin lempinimi on “Twin City”. Saarella on kaksi isompaa kaupunkia, mistä lempinimi tulee. Karibian risteilylaivat saapuvat pienempään Frederikstediin, jossa satamalaituri on suoraan kaupungin keskustassa. Saaren isompi ja viehättävämpi kaupunki Christiansted on hieman idempänä, jossa on kiva rantabulevardi keskustassa. Kuten kaupunkien nimistä voi päätellä, Tanska on aikoinaan hallinnut saaria. Yhdysvaltain Neitsytsaaret tunnettiinkin nimellä Tanskan Länsi-Intia vuosien 1672 ja 1917 välisenä aikana. Yhdysvallat osti orjakaupan ja sokerituotannon avulla kukoistuksensa luoneet saaret Tanskalta vuonna 1917. Näin ollen ensi vuonna sekä Suomessa että Yhdysvaltain Neitsytsaarilla on 100-vuotisjuhlat!

Saarikierroksen parhaat palat

Ensimmäiseksi täytyy todeta, että muutamia upeita valkohiekkaisia rantoja löytyi saaren pohjoispuolelta. Valkohiekkaisia rantojakin silmiinpistävää oli se, että merivesi oli aivan älyttömän turkoosinen auringon paistaessa. Saarta ympäröikin melkein joka suunnalla valliriutat ja St. Croix onkin erittäin tunnettu sukelluskohde. Buck Island Reef on Yhdysvaltain merellisiä kansallispuistoja.

Saarella liikkumisesta tekee mielenkiintoisen se, että käytössä on vasemmanpuoleinen liikenne. Se ei sinänsä ole ihmeellistä, mutta tietääkseni missään muualla ei ole vasemmanpuoleisessa liikenteessä autojen ratit kuitenkin vasemmalla puolella. Aikoinaan tilalliset opettivat hevoset ja aasit kulkemaan tien vasemmassa reunassa, jotta itsepuolustukseksi käytettävä viidakkoveitsi oli oikeassa kädessä. Kun saarelle aikoinaan muutamia autoja tuli, niin ne sopeutettiin liikkumaan eläinten parissa eikä toisin päin. Näin ollen Yhdysvaltain Neitsytsaarilla liikutaan oikeanpuoleiseen liikenteeseen suunnitelluilla autoilla vasemman puoleisessa liikenteessä.

St. Croixin saarella on muutamia erinomaisia 4-5 tähden hotelleita, jotka sijaitsevat saaren parhailla rannoilla. Omat mieltymykset ovat majoituksen suhteen aina lähellä kaupunkia, mutta muutamia päiviä voisin rentoutua näissä parhaissa hotelleissa. Itse asiassa lyhyen venetaksimatkan päässä Christianstedin edustalla näytti olevan mielenkiintoisen näköinen hotelli saaressa – tämän tyyppisen hotelliin itse mielelläni majoittuisin. Hotellilla voisi olla omassa rauhassa, mutta helposti pääsisi kaupungille illalliselle ihmisten pariin.

Loistavaa paikallisruokaa

Hieman isommista kaupungeista syrjässä oleva La Reine Chicken Shack -ravintola on paikallisten suosiossa. Kanaruuat ovat ravintolan bravuuri ja puolikas kana maistuikin erinomaisesti. Perinteistä karibialaista ruokaa varsin kohtuullisella hinnalla tarjoava La Reine Chicken Shack kannattaa ottaa ohjelmaan ainakin silloin, kun on vuokra-auto saarella käytössä. Varaudu kuitenkin arkipäivinä lounasaikaan jonottamaan, ennen kuin paikka ravintolasta irtoaa.

Rommi ja Karibia on tuttu yhdistelmä. St. Croixilta löytyy 300 vuotta vanha Cruzanin rommitislaamo sekä maailmalla tunnetumpi Captain Morganin tislaamo. Kumpaankin tislaamoon voi tehdä vierailukäynnin ja tutustua rommin tekemisen historiaan.

Turismi pääelinkeino

St. Croixin ainoa ikävä puoli on se, että saarella oleva iso polttoaineiden tuotantotehdas lakkautettiin muutama vuosi sitten. Kolmetuhatta ihmistä jäi työttömäksi, mikä tarkoittaa n. 10% saaren työvoimasta.  Näin ollen turismi on entistäkin selvemmin saaren pääelinkeino. St. Croix onkin oiva kohde sellaiselle, joka haluaa tutustua pieneen saareen Karibialla. Miinuksena tällä hetkellä suomalaisille on se, että dollari on totutumpaa vahvempi euroon nähden.

Risteilyvieraille suosittelen saareen tutustumista siten puolen päivän saarikierroksella, että käy ainakin vierailulla Christianstedissä. Frederiksted itsessään on tunnissa nähty, mutta laivalaiturista voi vaikka kävellä rantapäivää viettämään Rainbow Beachille. Sukeltamisesta ja snorklaamisesta kiinnostuneille Buck Islandin kansallispuisto tarjoaa varmasti ikimuistoisen päivän.

Frederikstedin edustalla on vanha tanskalainen linnoitus - Fort Frederik.

Frederikstedin edustalla on vanha tanskalainen linnoitus – Fort Frederik.

Tanskalaiset rakensivat talojen eteen auringon suojaavat katetut jalkakäytävät.

Tanskalaiset rakensivat talojen eteen auringolta suojaavat katetut jalkakäytävät.

St. Croixilta löytyy upeita rantoja - Rainbow Beach.

St. Croixilta löytyy upeita rantoja – Rainbow Beach.

Risteilysatamankin läheltä löytyy upeita rantoja, parhaat kuitenkin hieman kauempana taksi- tai venematkan päässä Frederikstedin satamasta.

Risteilysatamankin läheltä löytyy upeita rantoja, parhaat kuitenkin hieman kauempana taksi- tai venematkan päässä Frederikstedin satamasta.

Monet risteilyvieraistakin suuntaa päiväksi rannalle.

Monet risteilyvieraistakin suuntaa päiväksi rannalle.

Carambola Beach.

Carambola Beach.

Saarella on mukavasti korkeuseroja.

Saarella on mukavasti korkeuseroja.

Sokerimyllyjen raunioita löytyy saarelta useita.

Sokerimyllyjen raunioita löytyy saarelta useita.

Kiertoajelun isäntänä toiminut Ames Josephia (Ames Taxi and Tours) voi suositella hyvillä mielin St. Croixin vierailujen kiertoajeluihin.

Kiertoajelun isäntänä toiminutta Ames Josephia (Ames Taxi and Tours) voi suositella hyvillä mielin St. Croixin vierailujen kiertoajeluihin.

Taksin taustalla olevalle rannalle Kolumbus rantautui 14.11.1493.

Taksin taustalla olevalle rannalle Kolumbus rantautui 14.11.1493.

Christianstedin rantabulevardia.

Christianstedin rantabulevardia.

Vanhempi muksuista nukkui päiväunet Christianstedissä nuoremman ihmetellessä maailman menoa.

Vanhempi muksuista nukkui päiväunet Christianstedissä nuoremman ihmetellessä maailman menoa.

El Reine Chicken Shack on paikallisten suosiossa.

El Reine Chicken Shack on paikallisten suosiossa.

Kanaa grillata ravintolan sivustalla olevassa pihagrillissä.

Kanaa grillataan ravintolan sivustalla olevassa pihagrillissä.

Herkullinen yksinkertainen ateria.

Herkullinen yksinkertainen ateria.

Merivesi oli upean turkoosia paikka paikoin. Oikean reunan kukkulan päällä olevalta golfkentältä on upeat maisemat. The Buccaneer Hotel.

Merivesi oli upean turkoosia paikka paikoin. Oikean reunan kukkulan päällä olevalta golfkentältä on upeat maisemat. The Buccaneer Resort.

Taustalla näkyvä Buck Island on todella kuuluisa sukellus ja snorklauskohde.

Taustalla näkyvä Buck Island on todella kuuluisa sukellus ja snorklauskohde.

Point Udall - Yhdysvaltojen itäisin paikka. Täällä aurinko nousee ensimmäisenä USA:ssa.

Point Udall – Yhdysvaltojen itäisin paikka. Täällä aurinko nousee ensimmäisenä USA:ssa.

Kaiken kaikkiaan mukava vierailu ja saarikierros St. Croixilla on takana päin.

Kaiken kaikkiaan mukava vierailu ja saarikierros St. Croixilla on takana päin.

Frederikstedin satamasta matka jatkuu kohti seuraavaa satamaa.

Frederikstedin satamasta matka jatkuu kohti seuraavaa satamaa.

-Kohteena maailma / Rami

* Postaus on tehty yhteistyössä St. Croix Tourist Officen kanssa

Lisätietoa:

St. Croix – nähtävyyksiä ja tekemistä:

St. Croix - näkemistä ja tekemistä.

St. Croix – näkemistä ja tekemistä.