Bahrain F1 Grand Prix

Bahrain F1 Grand Prix -formulakilpailut ajetaan huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vähäpukeisia varikkotyttöjä on turha etsiä eikä alkoholiakaan saa nauttia kilpailualueella – miksi sitten Bahrainiin? Eikös ne ole ne peruselementit, millä suomipoika lähtee urheilutapahtumiin maailmalle…

Minäkö formulafani?

Kyllä, en ole. Todettakoon nyt heti alkuun, että en ole sitten Ayrton Sennan kuoleman jälkeen ollut formulafani. Siihen aikaankin oikeastaan siksi, että eipä televisiosta tullut muutakaan urheilua hiihdon, mäkihypyn ja yleisurheilun lisäksi. En katso juuri koskaan formuloita televisiosta ja silloin harvoin, kun katson, katson yleensä ensimmäiset kolme kierrosta. Itseäni ei nämä nykypäivän rataa vilistävät ruohonleikkurit kiinnosta pätkääkään, koska omasta mielestäni kisoissa ei tapahdu mitään.

Ei tapahtunut Bahrainin Grand Prixissäkään vuonna 2008 mitään, mitä todisti hyvin kaverini nukkuminen kolmasosan kilpailusta. Silti formulakisat oli kiva paikan päällä nähdä, sillä itse formulakilpailua lukuun ottamatta tapahtuma oli varsin mielenkiintoinen. Samoin on Bahrain maana eli tuli haukattua kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Varikkopäivä kohokohta

Parhaimmillaan formulat ovat silloin, kun ne ei liiku metriäkään. Varikkoalueella torstaina autojen katseleminen ja ihmetteleminen lähietäisyydeltä oli erittäin mielenkiintoista. Siinä kun mekaanikko vääntää momenttiavaimella auton osia paikalleen muutaman metrin päässä, tapahtuu enemmän kuin kymmenen kierrosta kisaa seuratessa. Toki siinä voi sivussa heittää juttua aina puheliaan Kimi Räikkösen kanssa tai vaihtoehtoisesti keskittyä tarinoimaan kuskien parempien puoliskojen kanssa. Kaiken kaikkiaan kuitenkin mielenkiintoista puuhaa riittää muutaman tunnin ajan.

Kun kisakaluston ihmettelemisestä saa varikolla tarpeeksi, niin usein kisoissa on erilaisia urheiluautojen näyttelyitä. Samaten oli mahdollista halutessaan hakea kuskien nimmareita sille varatulta alueelta. Tai sitten vain levätä aurinkovarjojen alla nauttien Coca Colaa.

Varikkoalueella kävely on formulaviikon kohokohta.

Varikkoalueella kävely on formulaviikon kohokohta.

Autoja ja kuskeja näkee lähietäisyydeltä.

Autoja ja kuskeja näkee lähietäisyydeltä.

Mekaanikkojen puuhaa on mukava seurata.

Mekaanikkojen puuhaa on mukava seurata.

Tässä vauhdissa formulat on vielä mukavaa seurattavaa.

Tässä vauhdissa formulat ovat vielä mukavaa seurattavaa.

Toyotan kuskit oli sen verran kiireisiä, että herrasmiehinä viihdytettiin niiden parempia puoliskoja...

Toyotan kuskit oli sen verran kiireisiä, että herrasmiehinä viihdytettiin niiden parempia puoliskoja…

Vapaat harjoitukset

Perjantaina on formulaviikonloppuna vuorossa vapaat harjoitukset. Varikkopäivä oli seurueeltamme sen verran vauhdikas ainakin sitä seuranneen yön osalta, että koko porukka tulkitsi harjoitukset vapaaksi. Näin ollen jatkettiin illanviettoa sen verran myöhään aamuun saakka, että perjantai pysyttiin poissa kokonaan rata-alueelta.

Pelasimme perjantaina iltapäivällä 40 asteen helteessä tennisturnauksen, jonka finaalista vedin omat johtopäätökset. Finaalin taso oli sen verran surkea, että ripustin tennistossuni lopullisesti naulaan eli asuinalueen vesitornin kaiteeseen. Sen koommin en ole tennismailaan koskenut, joku itsekriittisyys hommissa pitää olla – itsehän en edes umpisurkeaan finaaliin saakka turnauksessa päässyt.

Eli perjantain osalta formuloiden pakokaasut vaihtuivat seurueeltamme Bahrainin keskustan baareihin ja vesipiippujen höyryihin. Formulaviikonloppuna olikin tavallista enemmän porukkaa liikenteessä, joten omia lieveilmiöitä se olikin Bahrainin pääkaupunkiin Manamaan tuonut. Avopakettiautojen lavalla tuotiin keskustaan entistäkin enemmän ilotyttöjä viihdyttämään viinanhuuruisia kisaturisteja ympäri maailmaa. Tällaiseen ikävään ilmiöön törmää näköjään jokaisessa urheilutapahtumassa, paitsi herrasmiesmäisissä curling-, golf- ja hevospoolokilpailuissa. Tosin Euroopassa sentään ilotytöt kuljetetaan “myyntipaikoille” autojen sisätiloissa, mutta arabimaailmassa ulkomaalainen orjatyövoima saa uneksia vain kilpakamelien olosuhteista.

Politbyroo tervehdys - suurempi liike aiheuttaisi sydänhalvauksen.

Politbyroo tervehdys – suurempi liike aiheuttaisi sydänhalvauksen.

Tennisuran lopetus.

Tennisuran lopetus.

40 astetta mittarissa, niin uiminen ainoa mikä virkistää.

40 astetta mittarissa, niin uiminen ainoa mikä virkistää.

Aika-ajoissa on syytä olla aika ajoissa

Lauantain aika-ajot oli formuloiden osalta jännittävin ja mielenkiintoisin tapahtuma. Siinä sitä jännitettiin, miten Kimin ja kumppaneiden käy. Hetkinen puolituntinen oli hyvää viihdettä, mutta nythän sekin on onnistuttu tälle kaudelle sääntömuutoksilla pilaamaan. Näin ollen saattaa tulevaisuudessa olla niin, että lauantain osalta päätapahtumaksi jää muiden autoluokkien kilpailujen seuraaminen. Yksi hyvää syy formulakisoihin onkin mennä se, että näkee kunnon kilpailua näissä muissa autoluokissa.

Parasta viihdettä kisaviikonloppuna Porsche-Cupissa tarjoili paikallisen sheikin poika, joka onnistui jokaisella kierroksella ajamaan meidän kohdallamme mutkan samassa kohtaa suoraksi. Olisipa poika lennätetty edes kerran elämässä ajamaan alitehoisella takavetoisella Taunuksella Roineen jäälle, niin olisi ymmärtänyt fysiikan lait vähän nopeammin. No katsojillehan siitä vain oli iloa, kun kuski yrittää Porschen kääntää täydestä vauhdista kierros toisen perään 90 asteen kulmassa oikealle. Jokainen voi kokeilla, vaikka Scalextricin autoradalla, kuinka homma onnistuu tai on onnistumatta käytännössä…

Ei kääntynyt Porsche tälläkään kertaa...

Ei kääntynyt Porsche tälläkään kertaa…

Välillä on hyvä ottaa vaan rennosti...

Välillä on hyvä ottaa vaan rennosti…

Bahrain Grand Prix

Kaikki odotti innolla mitä tuleman pitää. Kuinka Räikkönen onnistuu lähdössä, onko rengasvalinta osunut kohdalleen ja monenko varikkopysähdyksen taktiikalla mennään. Vai odottiko sittenkään? Kyllä, ei odottanut. Kaikkia kiinnosti vain se, onnistuuko joku autoista koheltamaan ulos takasuoran jälkeisessä kurvissa.

No eihän nuo nykypäivän ruohonleikkurit tee muuta kuin kiertävät rataa siinä järjestyksessä, mikä lähdön jälkeen on voimissaan. Siinä sitä odotellaan sitten 70 kierrosta miten käy eli lähinnä kestääkö autot loppuun saakka. Viisaammat, kuten kaverini Basso, ottaa torkut kesken kilpailun niin jaksaa sitten paremmin formulaviikonlopun loppubileisiin.

Kotimaani ompi Suomi!

Kotimaani ompi Suomi!

Kisat ohi, ratahenkilökuntaa potretissa.

Kisat ohi, ratahenkilökuntaa potretissa.

Hinta/laatu kohdillaan

Neljän päivän kisalippumme maksoi kaiken kaikkiaan 58 euroa. Lipulla pääsi torstaina varikolle ja kolme päivää sai nauttia toiseksi viimeisen kurvin katsomon ylälauteilla itse ratatapahtumista. Edessä oli lisäksi jättikokoinen screeni, mistä pystyi seuraamaan kilpailun tulosseurantaa televisiokuvan keran. Muutenkin tältä paikalta näki kolmasosan radasta, joten sanoisin lipun hinnan olevan erittäin halpa. Toisin sanoen kisalippu oli murto-osa siitä, mitä kului rata-alueen ulkopuolella tankkauksiin sekä kumikamelimatkoihin majapaikan ja keskustan baarien välillä.

Summa summarum

Bahrain on erittäin hyvä vaihtoehto formulakilpailuille. Samalla tulee nähtyä eksoottinen maa ja siellä olevat pari Unescon maailmanperintökohdetta. Lisäksi tarjolla on mielenkiintoinen Bab el Bahrainin Souk-alue, josta suomalaiset kisaturistit ovat ostaneet varmasti enemmän sellaisia Breitlingejä ja Rolexeja, jotka ovat lopettaneet toimintansa jo ennen kotimaahan pääsyä.

Golfin harrastajat voivat käydä lyömässä palloa arabimaailman vanhimmalla golfkentällä, jossa koko kenttä on hiekkaa öljyttyjä “viheriöitä” lukuun ottamatta. Lisäksi tarjolla on erinomaisia kulinaristisia elämyksiä arabimaailman ruokakulttuurin muodossa. Eli jos haluat formulat kerran elämässä nähdä, mutta et ole mikään erityinen formulafani, niin Bahrain on erinomainen paikka formulakisojen näkemiseen. Todelliselle formulafanille, uskoisin Euroopan kisojen olevan parempia vaihtoehtoja.

Bahrainissa etäisyydet on lyhyitä, niin on helppo käydä katsastamassa kaikki merkittävät nähtävyydet reissun aikana.

Bahrainissa etäisyydet ovat lyhyitä, niin on helppo käydä katsastamassa kaikki merkittävät nähtävyydet reissun aikana. Tässä Qalat al Bahrainin linnoituksessa.

Golfin pelaaminen hiekkakentällä hiekkamyrskyssä on mielenkiiintoista puuhaa.

Golfin pelaaminen hiekkakentällä hiekkamyrskyssä on mielenkiintoista puuhaa.

Kohteena maailma suosittelee kellojen sijasta mausteiden kotioviemistä...

Kohteena maailma suosittelee kellojen sijasta mausteiden kotiin viemistä…

... sekä myöhäistä aamupalaa tai vaihtoehtoisesti lounasta Abu Hussain Grills:ssä.

… sekä myöhäistä aamupalaa tai vaihtoehtoisesti lounasta Abu Hussain Grills:ssä.

Varikkoterveisin,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Miten on, kiinnostaako formulat paikan päällä? Entä Bahrain lomakohteena?