Onko matkakohde turvallinen?

Usein itseltä kysytään reissujen jälkeen, oliko kohde turvallinen? Aina silloin tällöin myös on ihmetelty, kuinka lasten kanssa uskallan reissata omatoimimatkoilla ympäri maailmaa. Monesti myös vanhempani pohtivat turvallisuutta ennen reissua, jolloin heille vakiovastauksena on ollut: “reissun vaarallisin osuus on automatka Helsinki-Vantaalle”. Toki vastaus on ollut hieman liioiteltu, sillä lähes aina vasta kohdemaassa se liikenne on ollut turvallisuuden kannalta kriittisin osa-alue matkailussa.

Miehet ja naiset rikosten uhreina

Mikäli sitten mietitään ulkomailla fyysisen rikoksen uhriksi joutumisen mahdollisuutta, todennäköisyys osuu kohdalle seuraavassa neljässä tapauksessa miesten kohdalla:

 • ollaan liian humalassa
 • käyttäydytään öykkärimäisesti
 • sekaannutaan vieraisiin naisiin
 • kaikki yllä maininut yhdessä

Naisten kohdalla yleisimmät varkauden aiheuttajat ovat:

 • arvokkaan näköiset korut
 • arvokkaan näköinen käsilaukku
 • molemmat yhdessä

Koska Kohteena maailma -lukijat eivät tunnista itseään eikä kavereitaan yllä mainittujen virheiden tekijöinä, meillä ei pitäisi olla mitään hätää reissussa? Olen siinä ollut hieman naiivi.

Olen toki ollut kyllä hyvin tarkka siitä, missä ja miten kohdealueilla liikun. Näin ollen hieman epämääräisissäkin paikoissa todennäköisyys fyysisen ryöstön kohteeksi joutumiselle on ollut verraten pieni. Sitä vastoin avoimissa langattomissa verkoissa olen surffannut ympäri maailmaa kuin venäläistä rulettia pelaten. Onneksi olen asiasta nykyään viisaampi ja voin turvallisesti surffata verkossa. Sinunkin kannattaa lukea tämä, niin tiedät miten et joudu verkossa rikoksen uhriksi.

* Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä F-Securen kanssa

Postauksen lopussa on ohjeet, miten voit osallistua F-Securen #Freedome ja #Safe tuotteiden arvontaan.

Matkailijan tietoturva

Vaikka itse olen ollut tietotekniikan alalla töissä parisen kymmentä vuotta, niin tietoturvaan liittyvissä asioissa olen ollut välillä liian sinisilmäinen. Sen verran kuitenkin olen vuosien varrella viisastunut, että lomareissuille en koskaan ota työkonetta matkaan. Mikäli kannettavan tietokoneen otan matkaan, on se lomareissuilla aivan varmasti oma kone. Näin ollen mahdollisen varkauden sattuessa työnantajalle ja töissä tarvittaville tiedostoille ei aiheutu harmia.

Toinen oleellinen asia on se, että kännykässäni on päällä suojakoodi. Suojakoodi auttaa siihen, että varkauden sattuessa varas ei saa kännykän tietoja aukaistua. Se ei ole sama asia kuin SIM-kortin koodi, joka suojelee puhelimella soittamista. Puhelimen PIN-koodilla suojataan se, että puhelinta ei saa auki ennen koodin syöttämistä.

Varkauden sattuessa hyvin suurella todennäköisyydellä puhelimesi on avoinna ja SIM-koodi on aktivoitu käyttöön. Toki puhelimella soittaminen saattaa aiheuttaa taloudellista harmia, mutta isommat ongelmat voivat olla edessä puhelimen sisältämissä tiedoissa. Usein puhelin pitää sisällään omat sähköpostit kaikkine salasanoineen ja passin kopioineen, joiden menettämistä varkaille kukaan ei halua. Siksi puhelin kannattaa suojata PIN-koodilla tai vastaavalla puhelimen suojausmekanismilla.

Windows puhelimen suojausasetuksia ja suojattu näyttö.

Windows puhelimen suojausasetuksia ja suojattu näyttö.

Usein yrityspuhelimessa on ladattuna vielä työpostitkin, joissa usein säilytetään turhankin arvokasta tietoa varkaille. Eli varkauden sattuessa mahdolliselle väärinkäytölle ei altistuisi pelkästään omat ja työnantajan tiedot, vaan samalla menisi postien mukana paljon kriittistä dataa myös asiakkaiden osalta. Tietyissä tapauksissa tämä rikkoisi räikeästi myös asiakkaiden kanssa tehtyjä sopimuksia tiedon säilyttämisestä.

Langattomat verkot – vaaran vyöhykkeellä

Tietoturvayhtiö F-Securen matkabloggaajille suunnatussa illassa pääpuhujana oli yhtiön tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen, joka itsekin on melkoinen matkailija. Hyppönen reissaa työkseen ympäri maailmaa, joskin omien sanojensa mukaan näkee paikan päällä eksoottisimmissakin kohteissa yleensä vain neuvottelu- ja hotellihuoneet. Mikon ensimmäinen vinkki kokeneena matkailijana oli se, että kannattaa varmuuskopioda matkalle mukaan otettavat läppärit ja kännykät ennen reissua.

Varmuuskopioi mukaan otettavat laitteet ennen reissua.

Matkailijan kannalta suurimpana tietoturvariskinä Hyppönen pitää avoimia langattomia verkkoja. Niihin on todella helppo sijoittaa vakoiluohjelmia, millä pystytään tekemään identiteettivarkaus. Myöhemmin samassa F-Securen tilaisuudessa demottiin, miten avointa salaamatonta verkkoa käytettäessä varastettiin Gmailin avulla henkilön Amazonista löytyneet luottotiedot. Tavaran tilaamiseen Amazonilta hakkeroidun henkilön luottotiedoilla meni aikaa kaiken kaikkiaan kolme minuuttia siitä, kun testihenkilö kirjautui avoimessa verkossa Gmailiin. Selvennykseksi todettakoon se, että vika ei ollut Gmailin. Syy oli siinä, että henkilö käytti avointa salaamatonta verkkoa altistaen itsensä hyökkäykselle. Amazonin luottotiedot puolestaan löytyivät henkilön Gmailista. Mitä kaikkea arvokasta tietoa sinä säilytät Gmailissa?

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa se, miten Mikko Hyppönen jaotteli verkon väärinkäyttäjät neljään ryhmään:

 • Hyvät – etsivät tietoturva-aukkoja, ennen kuin pahat löytävät ne
 • Anonyymit – nimettömät, jotka tekevät erinäköisiä haitallisia iskuja, esim. web-sivujen kaatamisia
 • Rahaa rosvoavat – hakevat taloudellista hyötyä rikoksillaan
 • Valtiolliset ja ääriryhmät (esim. ISIS) – valtioiden tiedostelupalvelut ja terroristijärjestöt, jotka käyttävät tietoa omiin tarkoituksiinsa laittomasti

Näistä ryhmistä 90% kuuluu rahaa rosvoaviin, joiden ainoa tarkoitus on hyötyä taloudellisesti verkkovarkauksien avulla.

Monella ensikosketus haitalliseen toimintaan verkossa on varastetut luottokorttitiedot, jolla tehdään ostoksia ympäri maailmaa. Usein luottokorttiyhtiöt ovat epämääräisistä ostoksista eri talousalueelta tarkkana ja esimerkiksi viime kuun Karibian reissua ennen korttini kuoletettiin automaattisesti tästä syystä. USA:n puolella oli tehty dollarin koeostos, jonka jälkeen Kanadassa oli yritetty maksaa hotellilaskua. Itsellä ei ole edelleenkään aavistusta siitä, missä kortti on kopioitu – verkossa vai manuaalisesti.

Miten sitten käytän avoimia verkkoja turvallisesti?

F-Secure #Freedome

F-Securen Freedome on ohjelma, jonka avulla langattomissa verkoissa surffaaminen muuttuu turvalliseksi. Freedome on helppo asentaa käytettävään laitteeseen, jonka jälkeen pitää huolehtia vain sen päällä olemisesta. Freedome suojaa kaikelta verkossa tapahtuvalta hyökkäämiseltä, jolloin käyttäjän identiteettiä ei voi verkossa varastaa. IT-kielellä Freedome on siis VPN-ohjelma (Virtual Private Network), mikä on monelle tuttu tapa kirjautua työpaikan verkkoon työpaikan ulkopuolelta.

Tietoturvan lisäksi Freedomessa on itselle toinenkin erittäin tärkeä ominaisuus, mitä tulee käytettyä niin reissatessa kuin kotonakin. Freedomen avulla voi vaihtaa sijaintipaikaksi eli lokaatioksi itselleen eri maan missä on, mikä on erinomainen kolmesta syystä:

 • Voit katsoa tietylle maa-alueelle rajattuja ohjelmia, kun vaihdat kyseisen maan itsellesi sijaintipaikaksi. Esimerkiksi Ulkomailla pystyy katsomaan vain Suomessa katsottavia ohjelmia tai päinvastoin.
 • Itse tykkään reissuja varatessa katsoa Freedomen avulla, onko esimerkiksi hotellit tai lennot eri hintaisia ostettuna ne eri maan alueelta. Usein säästöä voi kertyä useampikin kymppi hotelliyötä kohden, kun varausvaiheessa on ollut olevinaan jossain ihan muualla.
 • Joissakin eksoottisimmissa maissa pystyy tällä tavalla myös kiertämään esimerkiksi Facebookin käyttökiellon kohdemaassa.
Freedome estää haitallisille sivuille pääsyn (testisivusto).

Freedome estää haitallisille sivuille pääsyn (testisivusto).

Yle Areena toimii livelähetysten osalta vain Suomessa.

Yle Areena toimii livelähetysten osalta vain Suomessa.

Freedomen avulla voi vaihtaa sijainnin helposti toiseen maahan.

Freedomen avulla voi vaihtaa sijainnin helposti toiseen maahan.

F-Secure #Safe

F-Securen Safe on tuote, joka suojaa laiteet viruksilta ja haittaohjelmilta. Käytännössä käyttäjän tehtäväksi jää varmistaa, että tuote on päällä. F-Secure Safe hoitaa loput. Koko perheen laitteet on helppo suojata F-Securen Safella eikä silloin tarvita muita suojausohjelmia laitteille. Esimerkiksi verkkopankkiyhteyden ajaksi Safe blokkaa kaiken muun liikenteen pois, jolloin pankkitietosi ovat varmasti suojattuina.

F-Secure Safe ominaisuudet.

F-Secure Safe ominaisuudet.

F-Secure Search estää haitallisille sivuille pääsyn hakujen yhteydessä ja poistaa esimerkiksi "aikuismateriaalin" hakutuloksista.

F-Secure Search estää haitallisille sivuille pääsyn hakujen yhteydessä ja poistaa esimerkiksi “aikuismateriaalin” hakutuloksista.

Käyttökokemukset Karibian reissulla

Tärkein taustalla tapahtuva asia oli turvalliset tietoliikenneyhteydet, näkyvin oman sijainnin vaihtaminen tilanteen mukaan kotisuomeen. Verkkopankin käyttö tuntui langattomassa verkossa turvalliselta, kun oli suojattu yhteys käytössä. Luonnollisesti myös sähköpostien lukeminen on mukavampaa kun tietää, että muut eivät pääse tietoihin käsiksi.

Arkielämän tilanteita reissuissa helpotti eniten se, että monessa ravintolassa reissun aikana sai avoimella langattomalla verkolla ja Freedomen avulla Suomen Netflixin auki. Näin ollen ruuan odotus tyttärellemme ei tuntunut liian pitkältä, kun suomenkielistä Taavi Tiikeriä pystyi katsomaan täppäriltä. Vanhemmatkin saivat välillä muutenkin “omaa aikaa”, kun Emma halusi katsoa netistä suomenkielisiä ohjelmia kuten Pikku Kakkosta livenä. Puoliso puolestaan oli tyytyväinen, kun sai seurata iltaisin Ruudusta Australian Master Chefiä.  Itse innostuin katsomaan Yle Areenalta ampumahiihtoa, kun uima-altaalla ilma tuntui liian kuumalta. Toki oleellisempaa itselle oli päästä katsomaan Suomen Viaplayn kautta urheilua.

Itselle Freedomen käytössä oli kuitenkin yksi merkittävä ongelma. Freedome ei ole saatavilla Windows puhelimeen, mikä on itselle työni kannalta pakollinen valinta matkapuhelimeksi. Näin ollen reissussa puhelimella verkkoon meneminen oli edelleen venäläisen ruletin pelaamista. Käytännössä pyrin kuitenkin siihen, että verkkovierailut tein reissussa läppärillä tai täppärillä aina kun se oli mahdollista. Hieman tästä yhdistelmästä tuli sellainen fiilis, että kotona oli laitettu kaikki muut ovet lukkoon, mutta jätetty parvekkeen ovi auki tuuletuksen takia.

Kaiken kaikkiaan omien kokemusten mukaan, Freedome ja Safe ovat tuotteita, jotka ovat itselle välttämättömiä niin Tampereella kuin Tokiossakin. Vielä kun Freedomen saisi Windows puhelimeen, niin venäläisen ruletin pelaaminen loppuisi itsellä kokonaan.

Taavi Tiikeri löytyi Netflixistä täppärin sijainnin Suomeen vaihtamalla.

Taavi Tiikeri löytyi Netflixistä täppärin sijainnin Suomeen vaihtamalla.

Ravintoloissa ruuan odotus menee nopeasti, kun uskaltaa käyttää turvallisesti avoimia verkkoja.

Ravintoloissa ruuan odotus menee nopeasti, kun uskaltaa käyttää turvallisesti avoimia verkkoja.

Freedome auttoi tässäkin asiassa.

Freedome auttoi tässäkin asiassa.

Matkailijan tietoturva – yhteenveto

Tietoturvaa ei todellakaan koskaan kannata väheksyä. Aikaisemmin luulin, että pankki- ja luottokorttien tietoja halutaan varastaa vain miljonääreiltä. Näin ei kuitenkaan ole, lähipiiristä ikäviäkin kokemuksia löytyy jopa verkkopankkitunnusten varastamisesta internetissä. Kun useampi tuhannen euroa on 180 päivää poissa tililtä, niin harmitus ja epäusko valtaa helposti mielen.

Kannattaa pitää mielessä, että yhtä vaarallista on liikkua avoimessa suojaamattomassa verkossa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Eli vaikka joku perheenjäsen ei ikinä matkustaisikaan ulkomaille, niin yhtä lailla hänen laitteensa pitää olla suojattu kotimaassakin. Ja kun reissulle ylipäätään lähdetään oli suuntana sitten Naantali tai New York, kannattaa varmuuskopioida laitteet tasaisin väliajoin. Mieluummin liian usein kuin harvoin.

Mitä enemmän reissaa, niin sen tärkeämpi on omistaa useampia luottokortteja. Oman luottokorttini jouduin kuolettamaan juuri ennen Karibian matkaa, minkä takia käytänkin kolmea eri luottokorttia. Näin ollen viimeisin reissu ei mennyt pilalle, kun oli muita luottokortteja käytettäväksi. Usein nimittäin reissuilla on käynyt niin, että pankki on kuolettanut varmuuden vuoksi jonkun luottokortin omankin ostoksen vuoksi ulkomailta.

Mikäli käytät tietoteknisiä laitteita, niin suosittelen suojaamaan ne esimerkiksi F-Securen tuotteilla. Vastaavia tuotteita löytyy luonnollisesti muiltakin valmistajilta, joten oleellisinta on se, että laitteet ovat suojattuja.

Freedome tarjous ja Safe kokeiluun

Freedome on mahdollista saada tarjoushinnalla käyttöön. Safe on puolestaan mahdollisuus ottaa neljän kuukauden koekäyttöön ilmaiseksi. Mikäli Safe tuntuu itsellesi hyvältä, tuotteen lisenssin voi helposti ostaa omaksi ja jatkaa jo asentamansa ohjelman käyttöä. Lisenssien määrissä on eroa eli kannattaa katsoa, mikä on järkevin koko perheen käyttämien laitteiden tietoturvan suojaamiseksi.

Tuote-arvonta #Freedome #Safe

Haluaisitko itsellesi vuodeksi joko F-Secure Freedome tai Safe -tuotteen? Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia F-Securen Freedomesta tai Safesta taikka vastaavista muista tuotteista?

Osallistut F-Secure Freedomen ja Safen arvontaan kommentoimalla tätä blogipostausta alla olevaan kommenttikenttään. Arvon kaikkien kommentin jättäneiden kesken jollekin Freedomen ja toiselle Safen vuodeksi käyttöön. [Palkinnon arvo: Freedomen (enintään kolmelle laitteelle) vuodeksi  (arvo 49,90 €) tai SAFEn (jopa 3 laitteelle) vuodeksi  (arvo 59,90 €)]

Osallistumisaika päättyy sunnuntaina 24.4.2016 klo 23:59. Julkaisen arvonnan voittajan postauksen kommenttikentässä ja Kohteena maailma Facebook-sivulla. Otan häneen yhteyttä sähköpostitse. Jätä siis sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään. Osoite tulee vain omaan tietooni, eikä sitä julkaista missään.

Huom (27.4.2016):  Arvonta on päättynyt ja tällä kerralla onni suosi Jaanaa ja Katjaa. Kiitokset kaikille kommenteista ja osallistumisesta arvontaan! Jaanalle Freedome ja Katjalle Safe vuodeksi – onnittelut!

Turvallisesti maailmalla,
-Kohteena maailma / Rami

* Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä F-Securen kanssa

Lisää luettavaa tietoturvasta: