Penkkiurheilureissut Jenkkeihin

Penkkiurheilureissu Jenkkeihin on syyskaudella monen ammattilaisurheilua seuraavan unelmareissu. Sarjan ensimmäisessä osassa keskityttiin siihen, mitä pitää huomioida penkkiurheilureissua Jenkkeihin suunnitellessa. Sarjan toisessa osassa kerrotaan, mitä lysti suurin piirtein kustantaa. Kolmannessa osassa ollaan paikan päällä eli mitä on hyvä huomioida pelipaikalle mentäessä. Sarjan päättävä viimeinen osa kertoo urheilutapahtumista New Yorkissa. Tulossa lisäksi Lauri Markkasen innoittama Chicagon urheiluopas, heti kun kotiudun Chicagosta.

[Alkuperäinen postaus 20.9.2015. Juttu tarkistettu ja päivitetty kauden 2017-2018 tietoihin 20.10.2017.]

Mitä huomioida penkkiurheilureissussa paikan päällä

Ottelutapahtumiin kannattaa lähteä ajoissa ja tutkia etukäteen reitti valmiiksi. Viimeistään edellisenä iltana on hyvä olla tietoinen siitä, miten ja millä välineillä stadionille kannattaa mennä. Koska stadioneille tulee yleensä muitakin katsojia kuin sinä itse, niin on hyvä varata matkantekoon riittävästi aikaa. Ruuhkat saavat yllättää niin joukkoliikenteen kuin yksityisautoilunkin suhteen.

Yleensä NBA ja NHL -areenoille pääsee sisään tuntia ennen ottelua. Jos haluaa käydä fanikaupoissa ja nähdä alkulämmittelyt, niin kannattaa olla paikan päällä heti silloin. Riippuen siitä, minne paikkakunnalla peliin on menossa, niin jääkiekko- ja koripallo-otteluiden ohjeistapahtumissa saattaa olla ennen peliä merkittävästikin eroa. Kannattaa siis ottaa selvää, onko ennen ottelua jotain tapahtumia areenan läheisyydessä tai paikan päällä.

NFL:n eli Jenkkifutiksen otteluissa monelle kannattajalle suurin tapahtuma on ennen peliä, kun parkkipaikoilla järjestetään grillijuhlia rasvaisen lihan ja kylmän kaljan keran. Monet kannattajat seuraavatkin pelin parkkipaikalla, eivätkä mene itse stadionille olleenkaan! Muutenkin amerikkalaisen jalkapallon pelitapahtumiin kannattaa mennä useampikin tunti ennen ottelua, sillä grillipartyjen lisäksi stadionille on järjestetty monenmoista ohjelmaa. Itse pelitapahtuma kestää 3- 3,5 tuntia ja sitä ennen vastaava aika saattaa kulua helposti myös stadionin ja parkkipaikan tapahtumissa. Viimeksi kun olimme stadionin läheisyydessä pari tuntia ennen peliä, niin se oli auttamatta liian vähän.

Sitä ei ole tullut vielä kokeiltua, että ostaisi riskillä grillattavat ja oluet matkaan mukaan suunnaten ennen peliä parkkipaikalle – eiköhän muutama punaniska lainaisi grilliään paria olutta vastaan ja näin ollen saisi nauttia ainutlaatuisesta tunnelmasta! Minivaatimuksena tälle idealle on se, että on pukeutunut saman joukkueen fanipaitaan kuin kenen grilliä haluaa lainata 😉

Huom! NFL-peleihin on todella tiukat säännöt, mitä stadionille saa ottaa mukaan. NFL-on tehnyt siitä selventävän videon, minkä avulla pääkohdat on helposti katsottavissa. Stadionille saa kantaa korkeintaa pienen läpinäkyvän kassin. Kännykkä ja pieni digikamera on sallittu, mutta järjestelmäkamerat ei. Kannattaa katsoa selkeät ohjeet, vaikka et olisi NFL-peliin menossa:

NFL stadioneille kannattaa mennä vähintään pari tuntia ennen ottelua.

NFL stadioneille kannattaa mennä vähintään pari tuntia ennen ottelua.

Fanikaupoissa on hauska käydä, vaikka ei ostaisikaan mitään.

Fanikaupoissa on hauska käydä, vaikka ei ostaisikaan mitään.

Cheerleaderit nostavat miesväen tunnelman kattoon - yllättävää kyllä.

Cheerleaderit nostavat miesväen tunnelman kattoon – yllättävää kyllä.

Pelinrakentajan kykyjä voi testata ennen ottelua.

Pelinrakentajan kykyjä voi testata ennen ottelua.

Tämäkin on mun laji.

Tämäkin on mun laji.

Potkumaalin tekemiseen oli jonoa, itse suuntasin tekniikkaradalle.

Potkumaalin tekemiseen oli jonoa, itse suuntasin tekniikkaradalle.

Ennen kuin lähtee stadionille, niin itsestään selvänä minivaatimuksena on ottaa otteluliput mukaan matkaan. Se mikä sitä vastoin monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, niin mahdolliseen alkoholin ostoon tarvitaan myös virallinen henkilökortti eli mielellään siis passi mukaan. Suomalainen ajokortti ei yleensä Jenkeissä kelpaa, joten ilman virallisia henkilöllisyyspapereita oluen osto jää haaveeksi. Näytettyään myyjälle henkilöllisyyspaperit, täytetään lomake alkoholin osto-oikeutta varten. Lomake on kaiken huipuksi vielä tiskikohtainen eli jokaiselle tiskille täytetään oma lomake. Näin ollen pelioluiden osto kannattaa keskittää yhteen pisteeseen.

Periaatteessa alkoholia myös saa ilman papereita, jos myyjän kysyessä ostajan henkilöllisyyttä ostaja sanoo iäkseen yli neljäkymmentä. Tällöin myyjällä on oikeus myydä alkoholia ilman papereita henkilölle, jonka hän katsoo olevan yli neljäkymmentävuotias. Edellisellä kerralla NFL-matsissa omalla kohdallani tämä riitti varsin hyvin, kaveri jäi ilman oluen osto-oikeutta ilmoitettuaan iäkseen 35 vuotta! Seuraavana päivänä sitten korispelissä itsellekin “tuli reissun kohokohta”, jolloin nuorehko naismyyjä totesi minun olevani alle kolmekymmentä ja oluet jäi ostamatta. Kolmas kaveri olikin sitten varsin tyytyväinen, kun sai hakea meidän kaikkien kolmen jokaisen oluen ja maksimissaan voi kaksi ostaa kerralla 😀 Kolmas peräkkäinen urheiluilta olikin sitten jo passit matkassa, kun tämä kolmas kaveri varmisti tämän ennen kuin lähdettiin hotellilta kohti Madison Square Gardenia…

Basson kanssa ehdittiin ruokaostoksille, kun Hande oli hakemassa meille oluita.

Basson kanssa ehdittiin ruokaostoksille, kun Hande oli hakemassa meille oluita.

Ruoka ja juoma on isossa osassa ottelutapahtumia. Jenkit kyllä osaavat homman ja tarjolla on monenmoista syötävää. Oma hauskuutensa on katsomossa kiertävät myyjät, jotka kauppaavat Pop Cornin lisäksi, Hot Dogeja ja olutta suoraan katsomoon – lähetät setelin eteenpäin muiden katsojien kautta ja otat paluulähetyksenä tilaamasi tuotteet nautittavaksi.

Stadioneilla ja areenoilla on lukuisia myyntipisteitä, mistä voi käydä hankkimassa itselleen syötävää. Hauskan näköistä onkin, kun välillä suomalaisen mansikkalaatikon verran katsoja kantaa itselleen katsomoon “pientä purtavaa”. Joka tapauksessa itseä oluen ystävänä lämmittää se, että käytännössä jokaisella stadionilla on tarjolla bulk-oluiden lisäksi myös paikallisia pienpanimotuoteitta.

Oluen ystäville on tarjolla eri vaihtoehtoja eikä tarvitse tyytyä pelkästään Molsoniin.

Oluen ystäville on tarjolla eri vaihtoehtoja eikä tarvitse tyytyä pelkästään Molsoniin.

Lähes yhtä isossa roolissa pelitapahtumien kanssa on erilaiset tulostaululla tapahtuvat kilpailut ja pelikatkojen aikana tapahtuvat showt. Pelikatkoilla usein pääosassa on cheerleaderit tai jotkut muut oheistapahtumat, joilla pidetään katsojien mielenkiinto koko ajan tapahtumassa. Paitatykit ampuvat fanipaitoja katsomoon ja välillä on erinäköisiä pikaisia kilpailuja kentällä. Tulostaululla on oma merkittävä roolinsa tapahtumissa, joten ne ovatkin yleensä digitaalisuuden huipputuotoksia.

Varsinkin baseball-peleissä tulostaulun kilpailut yhdistettynä ruokaan ja juomaan on tapahtumien pääjuttu suurimmalle osalle kannattajista. Muutenkin baseball peleihin on moni tullut viettämään aikaa ja ottelutapahtumien seuraaminen tapahtuu siinä sivussa.

Täytyy aina muistaa se, että baseball eroaa monessakin suhteessa muista mainituista ammattilaissarjoista. Yksi todella merkittävä asia on otteluiden määrä: jokainen joukkue pelaa kauden aikana 82 koti- ja 82 vierasottelua. Kun sarja käytännössä vedetään läpi puolessa vuodessa, niin pelejä on tarjolla lähes joka päivä pelaajille. Näin ollen edes baseballin hard core fanit harvoin seuraavat kaikkia oman joukkueensa otteluita kauden aikana.

Videoscreenit on tärkeitä niin tilastojen kuin kilpailujen näyttämiseen.

Videoscreenit on tärkeitä niin tilastojen kuin kilpailujen näyttämiseen.

Baseball pelissä maskotit ottaa mittaa toisistaan.

Baseball pelissä maskotit ottaa mittaa toisistaan.

Korispeleihin kuuluu cheerleaderien esitykset.

Korispeleihin kuuluu cheerleaderien esitykset.

Samoin paitatykit kuuluvat sisäareenojen peleihin.

Samoin paitatykit kuuluvat sisäareenojen peleihin.

Kaikesta muusta ohjelmasta huolimatta, on itse ottelutapahtumat penkkiurheilufanin kohokohta reissulla. Ottelutapahtumista saa toki irti enemmän, jos on tietoinen joukkueiden historiasta ja pelaajista etukäteen. Monet suunnittelevatkin reissut siten, että näkevät tiettyjä joukkueita ja pelaajia paikan päällä. Kaiken kaikkiaan Jenkit tarjoavat oivan mahdollisuuden nähdä maailman parhaita pelaajia livenä paikan päällä.

Joukkueiden kannattamisesta on hyvä mainita se, että koripallossa ja amerikkalaisessa jalkapallossa omaa joukkuetta kannatetaan silloin, kun se on puolustamassa. Tämä saattaa tulla yllätyksenä niille, jotka ovat tottuneet vain jääkiekkoa seuraamaan.

Hard Core fanit katsovat joukkueiden lämmittelytkin.

Hard Core fanit katsovat joukkueiden lämmittelytkin.

Baseball -säännötkin oppii parin pelin aikana.

Baseball -säännötkin oppii parin pelin aikana.

Kansallislaulut lauletaan aina ennen pelin alkua.

Kansallislaulut lauletaan aina ennen pelin alkua.

-Kohteena maailma / Rami

P.S.3 Jos matkaat New Yorkiin, niin sitten kannattaa lukea myös tämä: