New York – maailma pienoiskoossa

New York on minun niin kuin monen muunkin lempikaupunki maailmassa. Itse asiassa New York on itsessään maailma pienoiskoossa. Joten jos New Yorkista et löydä jotain, niin sitä ei olemassa. Muistisääntö numero yksi on kuitenkin se, että New York ei ole yhtä kuin Manhattan. Manhattanin lisäksi New Yorkiin kuuluu Bronx, Brooklyn, Queens ja Staten Island. Tässä postauksessa vinkit New Yorkiin, joilla säästät matkabudjetissasi.

Vinkit New Yorkiin helpottamaan budjettia

Vaikka New York tunnetaan myös rahan ja vaikutusvallan pääkaupunkina, niin kaupungin parhaista nähtävyyksistä suurin osa on ilmaisia. Matkailijan kannalta tämä on hieno asia, sillä vastaavasti New Yorkissa saa kulumaan rahaa kiitettävästi niin ruokaan ja juomaan kuin ostoksiin. Toisaalta kaupungissa voi pärjätä melko pienelläkin budjetilla, jos löytää edullisen majoituksen. Tässä esittelen teille rakkaat lukijani omasta mielestäni New Yorkin kymmenen parasta ilmaista asiaa, mitä sinne matkaajan kannattaa kokea ja huomioida.

New York Top10 ilmaiset nähtävyydet

Staten Islandin lautta

Manhattanin pilvenpiirtäjät ja Staten Islandin lautta – onko yhtään varteenotettavaa televisiosarjaa tai elokuvaa kuvattu New Yorkissa ilman vilaustakaan tästä yhdistelmästä? Ei ole. Turistin kannalta Staten Islandin lautta on täydellinen, jos haluaa nähdä Manhattanin eteläkärjen pilvenpiirtäjät mereltä käsin sekä Vapauden patsaan. Nämä ilmaiset lautat kulkevat Manhattanin ja Staten Islandin väliä väsymättömästi puolen tunnin välein kellon ympäri (ruuhka-aikana hetkittäin 15 minuutin välein). Näin ollen voit nauttia maisemista lautalta mihin aikaan vuorokauden aikaan tahansa. Kun lautta saapuu Staten Islandin satamaa, niin ehdit reippaalla kävelyllä heti seuraavaan takaisin päin kulkevaan lauttaan, jos sinulla ei ole aikomusta viettää aikaa Staten Islandilla.

Staten Islandin lautat lähtevät Manhattanin eteläkärjestä.

Staten Islandin lautat lähtevät Manhattanin eteläkärjestä.

Manhattanin eteläkärjen näkee parhaiden Staten Islandin lautalta.

Manhattanin eteläkärjen näkee parhaiden Staten Islandin lautalta.

Samoin Vapauden Patsaan näkee hyvin lautalta.

Samoin Vapauden patsaan näkee hyvin lautalta.

High Line

Jos minun pitäisi valita yksi kaupunki maailmasta, minne kaikki loppuelämäni matkat suuntautuisi, niin valinta olisi helppo – New York City. Jos vastaavasti sieltä minun pitäisi nostaa vain yksi asia esiin, niin vastaus olisi vaikea, mutta siihenkin olisi vastaus olemassa: High Line. Tämä vanha kaupungin yläpuolelle vuonna 1934 tehdaskuljetuksia varten rakennettu rautatie on muutettu kolmessa osassa todella hienoksi ja koko maailmassa ainutlaatuiseksi puistoksi.

Viimeisin juna liikkui High Linen rautatiellä vuonna 1980 ja alue rappeutui tasaisesti vuosien saatossa. Lopulta vuonna 1999 perustetun Friends of the High Line -yhdistyksen ja pitkällisen prosessin aikaansaamana High Linen ensimmäinen osa (Gansevoort Streetin ja 20th streetin välinen alue) avattiin puistoksi vuonna 2009 – itse olin myyty saman tien. Vuonna 2011 avattiin puiston toinen osuus (20th ja 30th street), joka on omasta mielestäni puiston kaunein osuus. Viime vuoden syyskuussa avattiin viimeinen kolmas osuus (30th ja 34th street välinen alue), joka poikkeaa huomattavasti kahdesta ensimmäisestä osuudesta. Tälle viimeiselle osuudelle on jätetty rataa myös alkuperäisessä kunnossa, eikä se ole niin puistomainen kuin kaksi ensimmäistä osuutta. Eli jos energiaa ja intoa ei ole nauttia kävellen koko osuudesta, niin suosittelen mielummin eteläisempää osuutta High Linesta.

The Vessel

High Linen pohjoispäässä on New Yorkin uusin yleisömagneetti The Vessel. Tämä upea portaikkokehä on ilmainen, mutta siihen pitää varata lippu ajoissa etukäteen. Eli seuraavan kerran kun New Yorkiin olet menossa, muista varata aika The Vesseliin!

High Line - puisto katujen yläpuolella

High Line – puisto katujen yläpuolella

The Standard High Line hotelli on puiston päällä.

The Standard High Line hotelli on puiston päällä.

Eri vuoden ajat näkyvät hyvin myös High Linella.

Eri vuoden ajat näkyvät hyvin myös High Linella.

High Linen uusin osuus kiertää metrojen parkkialueen.

High Linen uusin osuus kiertää metrojen parkkialueen.

Katutaidetta High Linelta kuvattuna.

Katutaidetta High Linelta kuvattuna.

The Vessel

The Vessel

Brooklyn Bridge

Riippumatta siitä, onko matkassa puolison vai kavereiden kanssa, niin New Yorkin alkuillan kruunaa kävely Brooklynistä Manhattanille kuuluisaa Brooklyn Bridgeä pitkin. Toki Brooklyn Bridge tarjoaa hienot maisemat myös päiväsaikaan ja kumpaankin suuntaan kävellen tahansa, mutta maisemat ovat ylivertaiset pimeän tultua kävellessä Brooklynista Manhattanille päin. Kävelyretken vaikein osuus on löytää oikeat portaat Brooklynissä, missä sillalle pääsee nousemaan. Saattaa kuulostaa liioittelulta, mutta omien kokemuksien mukaan jokainen kerta on ollut yhtä vaikea, vaikka olen muistanut missä suurin piirtein portaat ovat.

Brooklyn Bridgellä kävellessä avautuvat upeat maisemat niin Manhattanin kuin Brooklynin puolelle. Manhattanin puolelle aukeaa upeasti sekä eteläkärjen toimistotalot uuden One World Trade Centerin (Freemdom Tower) kohotessa korkeimmalle, kun vastaavasti Midtownin valoloisteessa Empire State Building loistaa kirkkaimpana kruununa. Käveltyään sillan ylitse, kannattaa tähdätä lähimmälle metroasemalle tai yrittää napata taksi lennosta ja jatkaa matkaa kohti hotellia tai kaupungin yöelämää.

Samalla kun Brooklyn Bridgellä käy kävelemässä, kannattaa Brooklynin puolella nauttia maisemista Brooklyn Bridge Parkissa.

Brooklyn Bridge oli valmistuessaan aikansa mestariteos yhdistäen Manhattanin ja Brooklynin toisiinsa.

Brooklyn Bridge oli valmistuessaan aikansa mestariteos yhdistäen Manhattanin ja Brooklynin toisiinsa.

Kävelijät kulkevat autoja yhden tason ylempänä Brooklyn Bridgellä.

Kävelijät kulkevat autoja yhden tason ylempänä Brooklyn Bridgellä.

Empire State Building kohoaa korkeimmalle Midtownin alueella.

Empire State Building kohoaa korkeimmalle Midtownin alueella.

Central Park

Central Park eli keskuspuisto on kaupungin keuhkot. Puiston koko yllättää ensikertalaisen totaalisesti, vaikka kuinka olisi kartasta yrittänyt hahmottaa mittasuhteita. Monet matkailijoista kiertää vain puiston eteläosan alueita, ja suurin osa puistosta jää näkemättä. Toki rehellisyyden nimissä puistosta saa irti aivan riittävästi, kiertäessään pari tuntia puiston eteläosassa.

Oma suosikkini puistossa on kaakkoisosassa olevat kalliot, joista on mielettömän upeat maisemat kohti Midtownin pilvenpiirtäjiä. Talviaikaan sieltä on myös hyvät näkymät luisteluareenalle, jossa on parempi jää ulkosalla jo lokakuussa kuin Hakametsän jäähallissa koko vuonna – rahalla saa ja hevosella pääsee.

Musiikin ystävät käyvät katsastamassa John Lennonin muistomerkin, joka on lähellä hänen ja Yoko Onon asuntoa Dakota Toweria. Strawberry Fields muistomerkiltä voi jatkaa kävellen kohti pohjoista, jolloin voi helposti yhdistää Luonnontieteellisen museon päiväohjelmaan.

Central Parkin parhaat maisemat avautuvat tämän kallion päältä.

Central Parkin parhaat maisemat avautuvat tämän kallion päältä.

Talvi tuo oman juttunsa New Yorkin arkeen.

Talvi tuo oman juttunsa New Yorkin arkeen.

Central Park syksyn väriloistossa.

Central Park syksyn väriloistossa.

Times Square

Times Square eli maailmankuulun New York Times sanomalehden pääkonttorin sijainnin mukaan nimetty aukio. Aukio ei ole varsinaisesti mikään tori, vaan sijoittuu verraten laajalle alueelle käsittäen korkeussuunnassa 39th ja 52nd street väliset alueet. Alueen säännöt määrittävät nykyään sen, että jokainen mainos on oltava video- tai vähintään neonvaloja. Näin ollen Time Square on parhaimmillaan väriloistossa varsinkin yöaikaan, joskin paikka on harvinaisen valoisa myös päiväsaikaan.

Times Squaren lähistöllä sijaitsevat monet maailmankuulut Broadway-teatterit, joiden esitykset ovat kyllä kaiken kaikkiaan varsinkin lavasteiden osalta omaa luokkaansa maailmassa. Alueella on lisäksi lukuisia kauppoja ja ravintoloita, sekä usein jonkun tuotteiden lanseerauksia. Satuin itsekin kerran paikalle, kun uutta Nokian luuria lanseerattiin. Se oli sitä aikaa, kun Nokia oli NOKIA.

Toki Times Square on myös erittäin tunnettu Uuden vuoden vaihtumisesta ja pallon laskeutumisesta valtavan väkijoukon ympäröimänä. Itsekin olin sitä muutama vuosi sitten aitiopaikalta seuraamassa pitkän haaveilun jälkeen. Puoliso katsoi showta hotellihuoneessa sängyssä maaten televisiosta ja itse sentään jetlagin vaikutuksen alaisena jaksoin katsoa tapahtuman hotellihuoneen ikkunasta. 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – kaksi – Yksi – NOLLA -> Hyvää Uutta Vuotta, saako jo mennä nukkuun 😉

Time Square on illalla kauneimmillaan.

Times Square on illalla kauneimmillaan.

Vuosi vaihtuu Times Squarella. Tässä tosin vasta harjoitukset menossa.

Vuosi vaihtuu Times Squarella. Tässä tosin vasta harjoitukset menossa.

Arkkitehtuuri

Arkkitehtuuri pitää sisällään New Yorkissa kymmeniä maailmanluokan mittapuun mukaan suurenmoisia rakennuksia. Chrysler Building, Empire State Building, Flatiron Building, Grand Central Station, New York Public Library ja esimerkiksi United Nations Headquaters on rakennuksia, joiden arkkitehtuurista ja ulkoasusta voi nauttia kuka tahansa ilmaiseksi. Monissa rakennuksista on pieniä yksityiskohtia ulkopinnoilla, joita ei välttämättä edes huomaa kovin helposti niitä etukäteen tietämättä. Yksi mielenkiintoinen seikka on myös talojen katolla olevat vesisäiliöt, jotka kuuluvat New Yorkin kaupunkikuvaan.

Solomon R. Guggenheim -museo

Solomon R. Guggenheim Museum

YK:n päämaja Hudson joen rannassa

YK:n päämaja Hudson joen rannassa

Flatiron Building

Flatiron Building

Grand Central Stationin kuuluisa kello sisätiloissa.

Grand Central Stationin kuuluisa kello sisätiloissa.

Chrysler Buildingin pölykapselit iltavalaistuksessa.

Chrysler Buildingin pölykapselit iltavalaistuksessa.

Manhattanin kaupunginosat

Manhattanin eri osiin tutustuminen ei maksa mitään. Jokaisella kaupunginosalla on oma luonteensa, joten kannattaakin tutustua mahdollisimman moneen alueeseen. Korkeimmat pilvenpiirtäjät sijaitsevan Midtownissa ja saaren eteläkärjessä, muuten rakennusten korkeus on huomattavasti maltillisempaa. Omat suosikkialueeni löytyvät Houston Streetin molemmin puolin. Greenwich Village on monelle tuttu televisiosta Frendien ja Sinkkuelämää sarjan kautta. Se onkin omasta mielestäni yksi New Yorkin idyllisimmistä alueista, missä on mukava viettää aikaa kävellen maisemia katsellen ja nauttia alueen erinomaisesta ravintolatarjonnasta kellon ympäri. Maailman paras Gastro Pub, The Spotted Pig, sijaitsee myös Greenwich Villagessa.

Chelseassa voi tutustua alueen monien taidegallerioiden näyttelyihin ilmaiseksi, joten se on hyvää viihdettä taiteesta kiinnostuneille. Nolita ja Sohon alue tarjoaa erinomaisia illanviettopaikkoja hyvän ruuan ja juoman keran. Manhattanin eteläkärjestä löytyy puolestaan rahan ja vallan katu Wall Street, missä voi pyörähtää arkipäivänä työaikaan samalla kun on matkalla Staten Islandin lautalle. Paras tapa alueisiin on tutustua luonnollisesti jalkaisin, joten kannattaa valita jalkaan hyvät kengät kävellä. Manhattanin lisäksi on hyvä vierailla ainakin jossain muussa New Yorkin osassa esimerkiksi Brooklynin Willamsburgissa tai Queensin Flushing Meadows–Corona Parkissa, joka on kaupungin toiseksi suurin puisto.

Little Italy

Little Italy

Kävelyllä East Villagessa

Kävelyllä East Villagessa

Apolloteatteri on Harlemin tunnusmerkki.

Apolloteatteri on Harlemin tunnusmerkki.

Midtown on tunnettu korkeista taloistaan.

Midtown on tunnettu korkeista taloistaan.

Flushing Meadows – Corona Park

Flushing Meadows – Corona Park

American Museum of Natural History

American Museum of Natural History eli Luonnontieteellinen museo sijaitsee Central Parkin laidalla. Vaikka et muuten menisi ihmettelemään tätä maailman laajinta luonnontieteellistä museota (45 hallia erilaisia näyttelyitä), niin ilmaiseksi voi käydä katsomassa museon päärakennuksen aulassa kahden dinosauruksen (Allosaurus ja Barosaurus) luiden kipsikopiot. Täytyy kyllä sanoa, että on niissäkin ihmettelemistä.

Allosaurus

Allosaurus

Urheile New Yorkissa

Urheile niin kuin newyorkilainen. Vaikka ollaan lomalla, niin kunnosta kannattaa pitää huolta. Keskimääräiset mielikuvat saattavat tuoda mieleen lihavat ruokaa rakastavat amerikkalaiset, mutta New Yorkissa terveys on osa joka päiväistä elämää. Missään muualla maailmassa ei ole niin suuria luontaiskauppoja (=WalMart) kuin New Yorkissa, missä terveyttä arvostetaan yli kaiken. Jos nyt kuitenkin unohdetaan terveellisimmät palautusjuomat (=olut), niin Central Park on paikallisten lenkkeilymaasto nro 1 maailmassa. Siellä monet paikalliset ja lomailijat tekevät itselleen sopivan kokoisen lenkin nauttien keskuspuiston ainutlaatuisista maisemista.

Itse kuitenkin juoksen mielummin pallon perässä, niin New Yorkissa löytyy useita kenttiä koripallon pelaamiseen. 4th Street Basketball Cours lienee tunnetuin, paljon muitakin mahdollisuuksia pallon heittelemiseen ja pelaamiseen on. Muista kuitenkin varoa Uncle Drewta, jos se sattuu olemaan vastapuolella kavereidensa kanssa.

Mikäli haluat mieluummin penkkiurheilla, niin New Yorkia parempaa paikkaa maailmassa siihen ei ole.

Urheilutapahtumat New Yorkissa – penkkiurheilu Jenkeissä osa 4

4th Street Basketball Court on keskellä kaupunkia

4th Street Basketball Court on keskellä kaupunkia

Koripallokentät on ahkerassa käytössä kellon ympäri. Tässä pelit menossa Brooklynissä.

Koripallokentät on ahkerassa käytössä kellon ympäri. Tässä pelit menossa Brooklynissä.

Brooklyn Brewery

Brooklyn Brewery – onko parempaa kuin täysi kymppi? Ennen vanhaan Amerikka oli täynnä panimoita kaupungin keskustoissa, mutta vuosien varrella ne on hävinneet esikaupunkialueille. Brooklyn Brewery on poikkeus, ja sijaitsee Brooklynissä edelleen täydessä toimintavalmiudessa. Viikolla Brooklyn Breweryn panimokierros on maksullinen, mutta viikonloppuisin on mahdollisuus osallistua ilmaiseen kierrokseen. Toki kierroksen jälkeen voi ostaa lipukkeita, millä voi maistella tämän yhden maailman parhaan panimon tuotteita. Näin oluen harrastajalle tämä on kohteena täysi kymppi.

Brooklyn Brewery

Brooklyn Brewery

Summa summarum: Vaikka New York on kallis kaupunki, niin siellä monet mielenkiintoisimmista asioista on ilmaisia. Nähtävää ja tekemistä riittää usealle lomalle, joten budjettia säästävät vinkit New Yorkiin on aina mukava bonus omillekin lomille. Onko sinulla vinkkejä New Yorkiin, mitä kannattaa nähdä ja tehdä pienellä budjetilla?

Arkkitehtuuria ja viheralueita,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Käy lukemassa minun ja muiden osallistujien New Yorkin matkavinkit Twitterissä käydystä #matkachatin koosteesta.

Urheilutapahtumat New Yorkissa – penkkiurheilu Jenkeissä osa 4