Mitä tekemistä New Yorkissa lasten kanssa?

New York on erinomainen kaupunkikohde myös lapsiperheille, sillä tekeminen ei taatusti lopu kesken. Hyvin suunnittelemalla New York lasten kanssa on kiehtova kohde, sillä monet elokuvista tutut jutut on lasten mukava kokea ja nähdä omin silmin. New York ei ole matkakohteena halvimmasta päästä, mutta toisaalta monet mielenkiintoiset kohteet ovat kuitenkin jopa ilmaisia tai kohtuullisen hintaisia laatuun nähden.

Lasten kanssa lomaillessa New Yorkissa on helppo aikuistenkin samalla tutustua ison omenan parhaimpiin nähtävyyksiin. Monet huippunähtävyydet kiehtovat niin vanhempia kuin jälkikasvujakin, joten ainoastaan ilta- ja yöelämä jää väliin lasten kanssa reissatessa.
Vapauden patsas kuuluu myös lasten kanssa reissatessa ohjelmaan.

Vapauden patsas kuuluu myös lasten kanssa reissatessa ohjelmaan.

Top 10 New York lasten kanssa

New Yorkissa tapahtuu koko ajan 24/7. Pelkästään erilaisten hälytysajoneuvojen määrä, kaupungin hektiset äänet ja ohikiitävät ihmiset takaavat sen, että koko ajan tapahtuu kaupungilla jotain. Siksi lasten kanssa reissatessa on hyvä tasaisin väliajoin rauhoittaa menoa kaupungin lukuisissa puistoissa, ja suunnitella päivittäiset matkat jalkaisin kohtuullisiksi.

Vaikka meillä oli New Yorkissa lasten kanssa viikon metrokortti käytössä, niin silti päivittäiset kävelymatkat olivat 12-15 kilometriä. Siihen nähden ei voi kuin nostaa hattua, että muksut jaksoivat reissun niin hyvin kuin jaksoivat.

Kokosin tähän postaukseen sellaista tekemistä, mikä kiinnostaa keskimäärin viisivuotiaista yläasteikäisiin. Monet näistä asioista kiinnostaa myös hieman pienempiäkin ja toisaalta sitten lähempänä täysi-ikäisyyttä olevia lapsia.

Metro on New Yorkin paras liikkumismuoto ja turvallinen vaihtoehto myös lasten kanssa.

Metro on New Yorkin paras liikkumismuoto ja turvallinen vaihtoehto myös lasten kanssa.

#1

Luonnontieteellinen museo dinosauruksineen

Luonnontieteellinen museo on valtava. Sen kokoon nähden reilu parinkymmenen dollarin pääsymaksu on varsin kohtuullinen. Central Parkin laidalla oleva luonnontieteellinen museo on kaupungin suosituimpia käyntikohteita, oli sitten mukana lapsia tai ei. Museon ehdoton vetonaula on suuri dinosaurusnäyttely, ja sen lisäksi Afrikan eläimet olivat varsin upeasti toteutettuna.

Mikäli haluaa käydä katsastamassa vain kaksi isoa dinosauruksen luurankoa luonnontieteellisen museon eteisaulassa, niin se on mahdollista ihan ilmaiseksi. Itsekin olen aikoinaan käynyt katsomassa pelkästään nämä pari dinosaurusta, mutta lasten kanssa koko museon kiertäminen oli koko porukan mieleen.

Luonnonhistoriallisen museon dinosaurukset ovat kiehtova kuvauskohde.

Luonnonhistoriallisen museon dinosaurukset ovat kiehtova kuvauskohde.

#2

Lukuisat leikkikentät

New Yorkissa on upeita leikkipuistoja. Pelkästään Central Parkista niitä löytyy 17 kappaletta, joten muksujen kanssa liikkuessa mukavia pysähdyspaikkoja on paljon tarjolla. Toisaalta sitten välimatkat ovat varsin pitkiä, joten pelkästään leikkipuistojen välillä saattaa pienet jalat olla varsin puutuneita.

New Yorkin leikkikentät ovat kooltaan kaupungin koon mukaisia eli varsin isoja. Siksi myös jopa yläasteikäiset muksut saattavat innostua leikkipuistoista, varsinkin kun ei ole koulukaverit näkemässä 😀

Usein New Yorkin leikkipuistoissa on eri alueet pienille muksuille ja kouluikäisille. Toki osa leikkipuistoista on suunnattu pelkästään esimerkiksi pienemmille muksuille kuten Bleecker Streetin sympaattinen puisto, joka oli usein kuvissa Sinkkuelämää -sarjassa. Vastaavasti hieman isompia muksuja kiinnostaa erinäköiset kiipeilytelineet, joita löytyy kyllä useita jokaisesta kouluikäisille suunnatuista leikkipuistoista.

Sporttisia nuoria kiinnostaa luonnollisesti kaupungin lukuisat urheilukentät, joissa voi pelata esimerkiksi koripalloa tai softballia (baseballin kevyempää vastinetta).

Leikkikenttä East Villagessa.

Leikkikenttä East Villagessa.

Bleecker Streetin leikkikenttä pienemmille lapsille.

Bleecker Streetin leikkikenttä pienemmille lapsille.

#3

Shoppailu ja näyteikkunaostokset

New Yorkissa on muutamia upeita lelukauppoja, sekä luonnollisesti useita muksuja kiinnostavia kauppoja muutenkin. Kaksi mielenkiintoista kauppaa sijaitsee Madisson Square Parkin läheisyydessä; Harry Potter Shop ja Lego Shop. Näissä käynti on mukava yhdistää Madisson Square Parkin Shake Shackiin, joka on yksi kaupungin burgeripaikoista.

Lego Shopissa on Legon isoimpia pakkauksia myynnissä, sekä sitten paljon sellaisia “erikoispakkauksia”, joita ei ole Suomessa myynnissä ollenkaan. Isoimmat Star Warsin alukset niin kuin kuuluisimpien jalkapallostadionien pienoismallit kiinnostivat itseäni eniten.

Harry Potterin kauppa puolestaan on tehty kirjojen ja elokuvien teemaan, joten se on omanlainen nähtävyytensä, vaikka ei ostaisikaan mitään. Kaupassa on monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, ja lopuksi voi nauttia “voikaljat” kaupan baarissa.

Harmittavasti Toys ‘R’ Us meni konkurssiin ja niin katosi myös New Yorkin upein lelukauppa katukuvasta. Sen sijaan perinteinen kolmikerroksinen FAO Schwarz löytyy Rockefeller Centeristä.

Urheilevia nuorukaisia kiinnostaa tietysti NBA ja NHL Storet, joista kotiintulijaiseksi on mukava ostaa suosikkijoukkueen vaatteita.

Harry Potter Shopista löytyi tuttu puhelinkioski.

Harry Potter Shopista löytyi tuttu puhelinkioski.

Legokauppa on pakollinen käyntikohde legojen ystäville.

Legokauppa on pakollinen käyntikohde legojen ystäville.

Schwarzin lelukauppa on New Yorkin vanhin.

Schwarzin lelukauppa on New Yorkin vanhin.

#4

Tutustu elokuvista tuttuihin paikkoihin

Lasten kanssa reissatessa New Yorkiin on hyvä käydä paikan päällä tutustumassa elokuvista tuttuihin paikkoihin. Tom & Jerry New Yorkissa oli erinomainen alustus New Yorkin reissuun, ja se sattui vielä sopivasti olemaan lentokoneenkin viihdetarjonnassa.

Toisaalta sitten Alex leijonan koti eli Central Parkin eläintarha oli mielenkiintoinen nähtävyys, jossa hämmästykseni poitsu ilmoitti heti haluavansa nähdä elokuvasta tutun kelloportin. Samoin tietysti Madagascarin jäljissä kiinnosti nähdä Grand Central Stationin kuuluisa kello, johon kirahvi Melman löi päänsä.

Hieman vanhempia lapsia kiinnostaa monet muut New Yorkin elokuvista ja televisiosarjoista tutut kohteet, joihin ei ole voinut olla törmäämättä vuosien saatossa. Samoin tietysti se on aikuisillakin, että on mukava käydä katsomassa niin Frendien talo, Carrien portaat tai Ghostbustersin päämaja. Viimeisimpänä Instagramkohteena on kunnostautunut Jokerin portaat Bronxissa.

Grand Central Station

Grand Central Station

Central Parkin eläintarhassa.

Central Parkin eläintarhassa.

#5

Tutustu New Yorkiin yläilmoista

New York on parhaimmillaan lintuperspektiivistä. Korkeiden pilvenpiirtäjien näköalatasanteelta New York ja sen valot avautuvat parhaiten nähtäväksi. Jos muksuja ei innosta näköalat yhtä paljon kuin aikuisia, niin onneksi jokaisessa näköalapaikassa on myös baari- tai ravintola korkeuksissa. Lasten nauttiessa jäätelöä, niin aikuisilla on aikaa ihastella vielä maisemia.

Yksi vaihtoehto katsella New Yorkia lintuperspektiivistä on mennä gondolihissillä Roosevelt Islandille. Neljän minuutin maisemamatka on varmasti myös lasten mieleen, sillä näköalat ovat varsin hulppeat.

New Yorkin parhaat näköalapaikat

New Yorkin katolla Edgen näköalatasanteella.

New Yorkin katolla Edgen näköalatasanteella.

Roosevelt Islandin gondolihissi on yksi suosikeistani New Yorkissa.

Roosevelt Islandin gondolihissi on yksi suosikeistani New Yorkissa.

#6

Rentoudu New Yorkin puistoissa

Hektisen New Yorkin rauhalliset keitaat löytyvät sen lukuisista puistoista. Central Parkin eteläosassa olevat kalliot ovat varsin suosittuja lasten kiipeilykohteita, joissa vanhemmat samalla tykkäävät katsella upeita maisemia. Kalliot tarjoavat myös erinomaisen mahdollisuuden leikkiä piilosta, joten puitteet Central Parkissa on lasten kanssa touhuamiseen varsin mukavat.

High Linella kävellessä puolestaan on kuin lasten kanssa pitkospuilla urbaanissa kaupunkiviidakossa. Yläilmoista on myös lasten hauska seurata alapuolella kulkevia autoja, ja lukuisilla High Linen penkeillä voi viettää evästaukoja.

Muita mainitsemisen arvoisia puistoja on Washington Square Park, sekä Brooklynin puolella olevat Brooklyn Bridge Park ja Brooklynin suuri keidas Prospect Park

Sometauko yhdellä New Yorkin lukuisista puistoista.

Sometauko yhdellä New Yorkin lukuisista puistoista.

Väsyneiden jalkojen lepuutusta High Linella.

Väsyneiden jalkojen lepuutusta High Linella.

Roosevelt Islandilla tytär kiinnosti pudonneet kirsikanlehdet.

Roosevelt Islandilla tytär kiinnosti pudonneet kirsikanlehdet.

#7

New Yorkin museot ja näyttelyt

New Yorkissa on lukuisia museoita ja näyttelyitä, joista kannattaa valita sopivimmat lasten mielenkiintojen mukaan. Vaihtoehtoja on lukuisia, joten valinnanvaraa riittää.

Star Wars faneille avautui maailman suurin Star Wars aiheinen näyttely maaliskuussa, mikä olikin varsin mielenkiintoinen kohde. Vastaavasti ilmailun historiasta kiinnostuneille Intrepid Sea, Air & Space Museum on pakollinen käyntikohde. Taiteen ystäville MoMa ja Solomon R. Guggenheim on pakollisia käyntikohteita.

Star Wars näyttely alkamassa.

Star Wars näyttely alkamassa.

#8

Urheilutapahtumat ja Broadway näytökset

Mikäli lapsesi on kiinnostunut jääkiekosta tai koripallosta, niin käynti NHL:n tai NBA:n ottelussa saattaa olla loman kohokohta. Suosikkipelaajien näkeminen livenä parinkymmenen tuhannen kanssakatsojan kanssa on elämys.

Mikäli haluat lasten kanssa käydä urheilutapahtumassa vaikka et olisi itse niin suuri urheilufani, niin silloin suosittelen baseball-ottelua. Se myös tulee kukkarolle huomattavasti halvemmaksi kuin NFL, NBA ja NHL-ottelut. Baseball-otteluissa pääasia onkin “oleminen ja syöminen”, eli muksujen kanssa varsin helppo tutustumiskohde.

Broadwayn upeat musikaalit on helppo seurata, jos aihe on tuttu. Esimerkiksi Leijonakuningas on niin upeasti toteutettu, että se on myös kielitaidottomien helppo katsella. Toisaalta sitten Harry Potter on enemmän teatteria, mikä saattaa haitata nuorempia katsojia.

Tommyn ja Jerryn jalanjäljillä Yankees-stadionilla.

Tommyn ja Jerryn jalanjäljillä Yankees-stadionilla.

#9

Time Square ympäristöineen

Time Squaren valot eivät jätä ketään kylmäksi. Varsinkin illan pimennyttyä videoscreenit ja valoloiste on upeita seurattavaa. Isot mainokset suosikkipiirretyistä on myös kiehtovaa katseltavaa ihmisvilinässä.

Time Squaren läheisyydessä on myös lapsia kiehtovia kauppoja kuten M & M, jossa saa helposti kulumaan aikaa omia värikkäitä karkkipusseja tehdessä. Lisäksi lasten kanssa toimivia ruokapaikkoja on paljon läheisyydessä eli varsin helppo vierailukohde lasten kanssa kaiken kaikkiaan.

Time Squaren valomerta.

Time Squaren valomerta.

Disney Store löytyy Time Squarelta.

Disney Store löytyy Time Squarelta.

Kuin myös M & M Store.

Kuin myös M & M Store.

#10

Burger-, pirtelöt ja donitsitpaikat

New Yorkissa on mukava käydä lasten kanssa syömässä, sillä heitä kiehtovia paikkoja on paljon kaupungissa. Välipalapaikoiksi on tarjolla lukuisia herkuttelupaikkoja, joten ongelmaksi ei muodostu vaihtoehtojen puute vaan enemmän niiden valinnanvaikeus.

Lasten kanssa reissatessa kannattaakin pitää huoli siitä, että energiataso ei lopu kesken. Siksi kannattaa päiväohjelmaan varata reilusti aikaa ruoka- ja herkutteluhetkiin kaupungilla. Mikäli aikuiset haluavat nauttia päiväaikaan jonkun alkoholipitoisen juoman, niin klo 18 saakka suurimmassa osassa ravitsemusliikkeitä lapset ovat myös tervetulleita.

Shake Shackin burgerit ja pirtelöt ovat muksujen mieleen.

Shake Shackin burgerit ja pirtelöt ovat muksujen mieleen.

Five Guysin limuautomaatti.

Five Guysin limuautomaatti.

+ Bronx Zoo ja Coney Islandin huvipuisto

Central Parkin eläintarha on hyvin pieni, joten se on helppo aikatauluttaa myös Central Parkin tutustumiseen. Mikäli haluaa tutustua enemmän eläimiin, niin Bronx Zoo on huomattavasti isompi päiväkohde tiikereineen.

Kesäaikaan puolestaan varsin suosittu päiväkohde on Coney Islandin huvipuisto Luna Park, jonka yhteydessä on myös Yhdysvaltain vanhin meriakvaario New York Aquarium. Huvipuiston tunnetuin laite on legendaarinen puinen vuoristorata Cyclone, joka on yksi maailman kuuluisimmista vuoristoradoista.

Summa summarum: New York on loistava kaupunkilomakohde lasten kanssa. Aikaerosta johtuva jetlag aiheuttaa omat ongelmansa molempiin suuntiin, mikä on hyvä huomioida matka-ajankohtaa miettiessä. Mikäli on mahdollista, niin New York on myös helppo yhdistää lapsia kiinnostavaan Floridaan sekä vaihtoehtoisesti aurinkolomaan Karibian saarilla. Eipä silti, New York itsestäänkin on jo lasten kanssa erinomainen matkakohde.

Tommyn ja Jerryn jalanjäljissä New Yorkissa,
-Kohteena maailma / Rami

Lue lisää New Yorkista: