Matkustelua, valokuvausta ja sosiaalista mediaa

Seppo Alanko alias picseeker

Seppo Alanko alias picseeker

Tutustuin Riimunkantajan Seppo Alankoon aikoinani työskennellessä samassa työpaikassa ja hänen kanssaan oli helppo päästä jutulle varsinkin Guinness-tuoppien ääressä. Tarton yliopiston kasvatti teki minuun visuallisella silmällään välittömästi vaikutuksen ja oli itsestään selvyys, että Seppo suunnitteli Kohteena maailma -blogin logot ja sosiaalisen median bannerit.

Monelle valokuvaaminen on iso osa matkustamista ja valokuvaamistakin reissuilla voi harrastaa monella eri tapaa. Sosiaalisen median valta-aikana Instagramista on tullut monelle erittäin tärkeä kanava jakaa kuviaan reissuilta. Itse olen vielä enemmän perinteisemmän valokuvaamisen ystävä, joskin sitä tulee myös Instagramiin kuvia reissuilta laitettua. Usein kuitenkin julkaisen reissukuvia Instagramissa reissujen jälkeen, kun matkoilla aika menee matkaseuran kanssa maailmaa tutkiessa.

Omanlaista matkailua onkin tutustua maan kulttuuriin valokuvauksen ja Instagramin kautta. Instagram voi olla jopa matkakaverina reissussa ja keskustelut matkasta eletään virtuaalielämässä seuraajien kanssa. Näin yksinäisen reissumiehen ei tarvitse reissata yksinään. Vieraskynä sarjan kolmannessa osassa Seppo Alanko avaa matkatottumuksiaan ja Instagramin kanssa matkakaveruutta.

Postauksen kuvat ovat Sepon ottamia kuvia ennen ja jälkeen Instagram -julkaisun – itse en pystyisi moiseen.

Vieraskynä: Vieraskynä -sarjassa matkailuun tavalla tai toisella liittyviä vinkkejä ja tarinoita kirjoittavat vierailevat tähdet. Postaus on kokonaan vieraskynäilijän käsialaa ja juttujen tarkoituksena on tarjota Kohteena maailma -blogin lukijoille elämyksiä mielenkiintoista asioista aiheen todellisen asiantuntijan voimin.

Matkakaverina Instagram – Seppo Alanko

Kaikki alkoi kaamosmasennuksesta. Joskus kolmenkympin jälkeen syksyt eivät olleetkaan enää jatkuvia uusien aloitusten ja mahdollisuuksien henkistä nostetta kohti joulua, vaan pimeä alkoi käydä voimille ja hyvän tunnelman kanssa oli tekemistä. Puolisoni suostui jäämään pienten lasten kanssa kotiin, jos tuliaisina olisi kohonnut mielentila ja sävyisämpi perheenisä.

Ensimmäinen etappi

Matka Madeiralle poiki viikossa jokusen sata kuvaa, mutta jokin puuttui. Matkatoimiston retkillä juttuseurana oli sinänsä pirteitä eläkeläisiä, mutta usein heilläkin oli omat porukkansa ja muutenkin valmismatka hotellikylineen maistuin hiukan muoviselta. Oli tuotekehittelyn paikka!

Vaihe kaksi

Jokunen vuosi myöhemmin oli vuorossa viikko Mumbaissa, jonne sain houkuteltua kaverini mukaan. Sain jälleen satoja kuvia, mutta vasta muutama kuukausi reissun jälkeen kaveri tunnusti päässeensä yli pölyisten intialaislähiöiden ihmismassoista ja oluesta vanhassa terrori-iskubaarissa ja tunsi saaneensa todellisen elämyksen. Mutta ei silti varsinaisesti vastannut hänen käsitystään etelän matkasta. Back to the drawingboard, niin kuin elokuvissa sanotaan.

Kolmas kerta toden sanoo!

Sitten, joskus noin kolme vuotta sitten todella löysin sosiaalisen median. Ensimmäiset haparoivat kuvat Twitteriin sateenvarjosta samuraimiekan kädensijalla hotellissa Lontoon Victorian aseman vieressä viimein herättivät kipinään. Ja lopulliseen liekkiin harrastus leimahti Instagramin ja iPhone 6 plussan oleellisesti aiempaa parempien hämäräkuvausominaisuuksien myötä.

Kuva Berliinistä ennen muokkausta, alla kuva Instagramissa.

Kuva Berliinistä ennen muokkausta, alla kuva Instagramissa.

#leonardcohen said it well: #… then we take #berlin #visitberlin #lightroom #iphone6plus #bubbles #sky #clouds

A post shared by Seppo Alanko (@picseeker) on

Amsterdam, Tukholma, Berliini, Pariisi, Tallinna, Lontoo, Lontoo, Milano

Siitä lähtien olen rampannut Euroopan suurkaupungeissa jatkuvasti kiihtyvään tahtiin. Joskus seurana on joko yksi tai kaksi teini-ikään ehtinyttä lasta. He tuntevat isänsä omituisuudet ja teini-ikäisillähän närkästyminen vanhemmille kuuluu jo perusolemukseen.

Kuvat kertovat paljon ja minä vielä enemmän. Usein seuraajieni kanssa saattaa herätä kolmen mantereen välisiä keskusteluja esimerkiksi saksalaisesta ja suomalaisesta terveydenhuollosta, kun niitä verrataan Yhdysvaltojen Obama Careen tai Australialaiseen systeemiin, joka muuten muistuttaa yllättävän paljon meidän suomalaista malliamme kansantalouden kulta-aikana.

Mutta yksinäisyyskin piinaa. Sateisessa Milanossa liian moni halusi myydä minulle jotain liian usein ja liian paljon. Mutta ystävällinen yksinhuoltajaäiti ja runoilija Calgarystä laittoi jo varhain aamulla viestin, ”onko kaikki kunnossa?”. Kiitokseksi lähetin hänelle visuaalisen Cappuccinon kuppilasta sivukadulla ja kaikki oli jälleen kunnossa.

Sen jälkeen jaksoin jälleen ilolla hämmästellä, kuinka ovela italialainen keksii nyhtää tyhmältä turistilta 51 euroa, että tämä pääsee kääntämään selkänsä Da Vincin ”Viimeiselle ehtoolliselle” ottaakseen siitä selfien itsensä kanssa. Sen sijaan lähdin vain vähän kalliimmalle päiväretkelle Como-järvelle ja vietin hulvattoman päivän kuuden rääväsuisen skottimummon kanssa.

Kuva Como-järveltä ennen muokkausta, alla kuva Instagramissa.

Kuva Como-järveltä ennen muokkausta, alla kuva Instagramissa.

Kohti ikuisuutta ja sen yli

Ja nyt, kuukautta myöhemmin, olen jälleen suunnittelemassa seuraavaa matkaa, kun Norwegianin Cyber Mondayn tarjouksena ostin 38:lla eurolla lennot jälleen Lontooseen jo neljännen kerran. Olen jo nähnyt Steve Merchantin ex tempore stand up klubilla, Kenneth Branaughin sekoilevan West Endin lavalla, käynyt kahdesti samalla opastetulla pubikierroksella (historia faktat olivat tosi mielenkiintoista, oikeasti! Yksityiskohdat jostain syystä ei vain pysynyt mielessä) ja kiertänyt Sohon ravintolakierroksella, jonka oppaan eno asui Espoon Karakalliossa.

Mietin jo, että olisin pyytänyt joululahjaksi liput Harry Potter and the Cursed Child teatteriesitykseen, kunnes selvisi, että show on kaksiosainen ja molempien näytösten yhteishinta olisi valitseminani päivinä kivunnut yli tuhannen euron. Ja minä, kun kuvittelin, että italialaiset osasivat sen höplästä vetämisen taidon!

Kuva Pariisista ennen muokkausta, alla kuva Instagramissa.

Kuva Pariisista ennen muokkausta, alla kuva Instagramissa.

Mutta siitä täytyy saada kuva, ja julkaista tietenkin Instagramissa. Sitten saan päivitellä sitä yhdessä monta mannerta kattavassa keskustelussa!

-Seppo Alanko

P.S. Käy katsomassa sekä Sepon että Kohteena maailma -blogin kuvat Instagramissa: