Kohokohtana New York ja Praha

Matkailuvuosi 2022 oli parin koronavuoden jälkeen edelleen hieman rauhallisempi reissujen suhteen. Toki kotimaata kiersin edelleen varsin paljon, mutta ulkomaanreissuja oli normaalia vähemmän. Aikaisemmin koronan siirtämä New Yorkin reissu toteutui nyt toisella yrittämällä suunnitellusti, ja tulihan vuoden aikana yksi uusi maakin itselle lisää reissukohteena. Tällä kerralla se osui Tšekkeihin, kun vihdoista viimein pääsin tutustumaan Prahan kaupunkiin. New Yorkissa käyntini olikin jo viides kaiken kaikkiaan.

Perinteitä kunnioittaen matkailuvuosi 2022 avataan Matka-aakkosten muodossa A:sta Ö:hön. Tällä kerralla lähdetään liikkeelle Aavasaksasta ja palataan takaisin Tornijoen toiselle puolelle Övertorneåån.

Matka-aakkoset 2022 – vuoden kohokohdat aakkosittain

A = Aavasaksa

Alkuvuodesta työreissu suuntautui kohti pohjoista, ja sopivasti matkan varrelle osui myös Aavasaksa. Olin monesti lukenut, että Aavasaksan vaaran maisemat on yksi Suomen 27. kansallismaisemasta. Näin ollen oli aika suunnata itsekin keisarinmajalle ja katsastamaan Lapin vanhin matkailukohde. Aavasaksa on myös yksi Struven ketjun mittauspisteistä eli siltä osin Unescon maailmanperintökohteita.

Aavasaksa ja keisarinmaja.

Aavasaksa ja keisarinmaja.

B = Brooklyn

Olen monena vuonna haaveillut, että pääsen katsomaan Brooklyn Netsin kotipelin Barclay’s Arenalle Brooklyniin. Tällä kerralla oli sopivasi kotipeli tarjolla eikä vielä mikä tahansa peli, vaan sopivasti runkosarjan viimeinen ottelu Lauri Markkasen Cleveland Cavaliersia vastaan. Kaiken kaikkiaan mukava reissu Brooklynin urheilupyhättöön, ja luonnollisesti sitä ennen paikallisiin olutbaareihin.

Josko yksi jokaista?

Josko yksi jokaista?

C = Caribia

Alkuperäisen suunnitelman mukaan tätä kirjoittaessa piti olla Karibialla, mutta se reissu vaihtui lopulta Thaimaan aurinkorantoihin. Sitä vastoin kävin lähes Karibialla, kun suuntasin joulun alla viikonlopuksi Turun Caribialle. Kyllähän muksut sielläkin viihtyivät varsin hyvin, itse kyllä jäin kaipaamaan Karibian palmuja – ei siitä pääse mihinkään.

Turku lasten kanssa talvella

Holiday Clubin kylpylä on lapsiperheiden mieleen.

Holiday Clubin kylpylä on lapsiperheiden mieleen.

D = Dalibornin torni

Prahan linnoituksen yhteydessä on kuuluisa Dalibornin torni, joka toimi vankilana. Sen ensimmäisen asukas oli Daliborn, jonka jälkeen seuraavat vangit aina tiputtivat edellisen kuolleen vangin lattian reiästä alaspäin. Kaiken kaikkiaan vierailu niin Dalibornin tornissa kuin Prahan linnassa oli upean kaupungin kohokohtia.

Prahan linna, St. Vituksen katedraali ja Kultainen kuja

Dalibornin torni ja lattialuukku.

Dalibornin torni ja lattialuukku.

E = Edge

Vuoden yksittäinen kohokohta oli Edge-nimisen pilvenpiirtäjän katolla maisemien ihailu Manhattanilla. Tämä uusi uljas pilvenpiirtäjä tarjoilee todella upeat 360 asteen näkymät New Yorkiin ja New Jerseyn puolelle. Itse jokaisella New Yorkin reissulla matkustan hissillä korkeuksiin, sillä New York illan pimeydessä on vain niin sanoin kuvaamattoman kaunis.

New Yorkin parhaat näköalapaikat

New Yorkin katolla Edgen näköalatasanteella.

New Yorkin katolla Edgen näköalatasanteella.

F = Föglö

Helmikuun alku Ahvenanmaalla on hieman erilaista kuin kesällä. Sanotaan näin, että sää voi olla mitä vain, kun suuntaa Föglön saarelle lautalla. Täällä päin Suomea ollaan omissa oloissaan, kasvatetaan kalaa ja vedetään karvahattua syvemmälle tiukassa viimassa. Upea kokemus kaiken kaikkiaan, näin työmatkalaisen näkökulmasta.

Föglö näkyvissä.

Föglö näkyvissä.

G = Gustav

Rollosta on tullut suosikkikaupunkini, ja siellä ravintola Gustav on lempiravintolani. Samaisen ravintolan teki tunnetuksi Gordon Ramsey Suomen vierailullaan, eikä ihme, että Gordon ihastui tähän loistopaikkaan. Kun seuraavan kerran menet Rovaniemelle tai olet ohikulkumatkalla pohjoisempaan Lappiin, muista pysähtyä Gustaviin.

Talviloma Rovaniemellä – Lappi alkaa Ounasvaaralta

Nautiskelua Gustavissa.

Nautiskelua Gustavissa.

H = Hvitträsk

Vitträsk järven rannalla Kirkkonummella komean kallion laella sijaitsee Eliel Saarisen ateljee- ja taitelijakoti Hvitträsk. Tämä arkkitehtuurillisesti mielenkiintoinen ja upea rakennus osui sopivasti kyläilymatkalle Espooseen, kun kävimme tutustumassa isäntäperheen kanssa Hvitträskin joulumarkkinoihin. Itse luonnollisesti suuntasin tähän kansallismuseon ylläpitämään arkkitehtuurilliseen helmeen samalla kertaa tutustumiskäynnille.

Hvitträskissä oli paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia niin arkkitehtuurillisesti kuin sisustuksellisesti.

Hvitträskissä oli paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia niin arkkitehtuurillisesti kuin sisustuksellisesti.

I = Iisalmi

Pitkäaikainen haaveeni toteutui, kuin pysähdyimme Iisalmessa Olvin olutmuseossa. Erittäin mielenkiintoinen näyttely oluen ystävälle, kohokohta eri vuosikymmenten Olvin televisiomainokset. Varsin suositeltava pysähtymispaikka, jonka yhteydessä hyvä lounasravintola.

Iisalmessa Olvin olutmuseossa.

Iisalmessa Olvin olutmuseossa.

J = Järntorget

Evert Tauben patsas Tukholman vanhankaupungin Järntorgetilla on sellainen, että siinä olen ottanut itsestä kuvia kolmenkymmenen vuoden ajan. Käytännössä jokaiselta reissulta Gamla Staniin löytyy tältä patsaalta joku kuva, missä on tullut itse patsasteltua.

Evert Tauben patsaalla - jälleen kerran.

Evert Tauben patsaalla – jälleen kerran.

K = Kuninkuusravit

Forssan kolmipäiväiset Kuninkuusravit oli kesän kohokohta. Olin siellä nauttimassa hevosurheilusta jokaisen päivänä ja hauskaa oli. Kaiken kaikkiaan sen verran huipputapahtuma, että ensi vuonna on suunnattava Kouvolaan kuninkuusraveihin.

Kuninkuusravit ovat hevosystävien kesän kohokohta.

Kuninkuusravit ovat hevosystävien kesän kohokohta.

L = Linnasaaren kansallispuisto

Kävimme keväällä aikuisten kesken rentoutumassa Järvi-Sydämessä, jonka reissun kohokohtana oli risteily Saimaalla Linnasaaren kansallispuistoon. Kiersimme Linnansaaren kansallispuiston rengasreitin ja nautimme maisemmista. Norppia ei näkynyt kuin kiikarilla, sillä kapteeni tiesi missä jääkaapin kokoinen Teemu makoilee auringossa.

Linnasaaren kansallispuisto copyright VisitSavonlinna.

Linnasaaren kansallispuisto oli itselle uusi kansallispuisto.

M = Mokka-Pirtti

Kangasalta kotoisin olevana Kummelin ystävänä Valkeakosken suosikkipaikka on luonnollisesti Kontio & Parmas -sarjasta tuttu Mokka-Pirtti. Siellä on erinomaiset leivonnaiset, joita nauttiessa pääsee tutustumaan Otson ja Ragun levykokoelmaan.

Mokka-Pirtti ja sen Kontio & Parmas sarjan tutut rekvisiitat.

Mokka-Pirtti ja sen Kontio & Parmas sarjan tutut rekvisiitat.

N = Nokia Arena

Kotikaupunkini ylpeys Nokia Arena on todella upea ja onnistunut monitoimihalli. Olen siellä vieraillut niin musiikki- kuin urheilutapahtumissa, ja jokainen on ollut mukava päivä viihteen parissa. Oli sitten kyseessä liigajääkiekko, MM-kisat tai NHL-ottelu, niin penkkiurheilun ystävälle ei Euroopasta parempia puitteita löydy. Kaikista Nokia Arenalla viettämistäni otteluista parhaiten mieleen jäi MM-kisoissa Suomi vs Norja, jolloin majoituin Lapland Hotels Arena View aitiohuoneessa.

Lapland Hotels Arena aitiohuoneet – jääkiekon ystävän unelma

Kävin katsomassa kaksi peliä jääkiekon MM-kisoissa Arena View -aitoista käsin - oluenmakuisia unelmareissuja penkkiurheilun parissa parhaimmillaan.

Kävin katsomassa kaksi peliä jääkiekon MM-kisoissa Arena View -aitoista käsin – oluenmakuisia unelmareissuja penkkiurheilun parissa parhaimmillaan.

O = Oulangan kanjoni

Olen Oulangan kansallispuistossa vieraillut todella monessa mielenkiintoisessa retkikohteessa ja useassa niistä useamman kerran eri vuodenaikoina. Oulangan kanjonissa en ollut aikaisemmin vieraillut, niin tänä kesänä tuli tehtyä siellä rengasretki. Täytyy sanoa, että harvoin sattuu niin kovaa sadetta päälle retkeilyssä kuin Oulangan kanjonissa, mutta silti retkenä varsin mukava upeassa jylhässä luonnossa.

Toisella puolella kanjonia satoikin sitten kaatamalla.

Toisella puolella Oulangan kanjonia satoikin sitten kaatamalla.

P = Piispanlinna

Haapsalun Piispanlinna on rakennettu jo 1200-luvulla. Tämä komea linnoitus toimi aina 1600-luvulle saakka paikallisten viranomaisten valtapaikkana. Piispanlinna onkin Viron parhaiten säilyneitä linnoituksia.

Piispanlinna on rakennettu jo 1200-luvulla.

Piispanlinna on rakennettu jo 1200-luvulla.

R = Ruisrock

Ruisrock on ollut monena vuonna haaveena, mutta samana viikonloppuna oleva Viinikka-Fest ajaa vuosittain edelle. Tänä kesänä kuitenkin parin perutun vuoden jälkeen tuli Ruisrockin liput ensikertalaiselle käyttöön, ja pääsimmekin nauttimaan huippumusiikin lisäksi ennen kaikkea kosteasta illanvietosta kirjaimellisesti. Melkoiset olosuhteet hieman haittasivat tunnelmaa, mutta sellaista festarisää Suomessa voi olla.

Ruisrockissa kuivana ei säästynyt kukaan.

Ruisrockissa kuivana ei säästynyt kukaan.

S = Salla

En ollut aikaisemmin Sallassa lomaillut, mutta uskoakseni jatkossa kyllä useammin. Salla on varsin pieni ja kompakti kooltaan, joka tarjoilee luonnon ystäville upeat puitteet ulkoiluun. Seuraavaksi aion mennä tutustumaan Sallaan talvella, tällä kerralla kierreltiin kesäisesti Sallan parhaita ulkoilunähtävyyksiä.

Sallan kansallispuisto ja parhaat retkikohteet

Sallassa saa olla keskellä luontoa omassa rauhassa.

Sallassa saa olla keskellä luontoa omassa rauhassa.

T = Tallinnan portti

Pärnussa tuli edellisen kerran oltua Neuvostoliiton aikaan 1988, ja nyt heti perään syksyllä 2022. Tallinnan portti on vanhan postitien aloitus kohti Tallinnaa, ja se on oman aikansa parhaiten säilynyt valliportti Virossa. Suurin osa Pärnuun matkaavista suuntaa kuitenkin Pärnun upealle rannalle, mikä on Baltian upeimpia. Sekä tietysti kylpylöihin, joita kaupungissa on eri tasoisia ja erilaisia hyvin runsaasti.

Mitä nähdä ja tehdä Pärnussa

Pärnussa Tallinnan Portilla vuonna 2022.

Pärnussa Tallinnan Portilla vuonna 2022.

U = U Pinkasu

Räätäli Pinkasun luona nautittiin ensimmäisen kerran Prahassa Pilsner Urguellia. Sen jälkeen mikään Prahassa ei olutkulttuurin saralla ollut entisensä. Praha on yksi maailman upeimpia kaupunkeja, joissa yhdistää kätevästi olutmatkailu alla olevan oppaan avulla. Tein nimittäin sellaisen oppaan, jota olisin kaivannut ennen Prahan reissua.

Prahan parhaat olutravintolat ja nähtävyydet

U Pinkasu on kaupungin viehättävämpiä olutpuutarhoja.

U Pinkasu on Prahan viehättävämpiä olutpuutarhoja.

V = Visavuori

Valkeakosken Visavuori on taitelija Emil Vikstörmin ateljee ja taiteilijakoti. Todella upea ja mielenkiintoinen rakennus, jonka naapurissa on taiteilija Kari Suomalaisen taiteilijakoti. Valkeakoskella on yllättävän paljon mielenkiintoista nähtävää eli suosittelen sen yhdistämistä Tampereella lomailuun.

Top10 tekemistä Valkeakoskella

Emil Vikströmin ateljee Visavuoressa on arkkitehtuurillinen mestariteos.

Emil Vikströmin ateljee Visavuoressa on arkkitehtuurillinen mestariteos.

W = Washington Square

Washington Square on varsin eläväinen puisto Etelä-Manhattanilla. Monet rentoutuvat evästauon merkeissä puiston siimeksessä kuunnellen live-esiintyjiä ja katsellen skeittaajien temppuilua. Kiireisen miljoonakaupungin puistot ovat oiva tapa rentoutua ja tutustua paikallisten elämään.

Washington Squaren ympäristössä päivystävät myös Food Truckit nälkäisiä lounastajia.

Washington Squaren ympäristössä päivystävät myös Food Truckit nälkäisiä lounastajia.

Y = Yankee stadium

Edellisen kerran kävin Bronxissa Yankee Stadiumilla vuonna 1994, joten oli aika käydä tutustumassa myös uudelleen rakennettuun New York Yankeeseen kotistadionille. Muun ryhmän lähtiessä katsomaan Harry Potteria Broadwaylle, lähin nuorimman poitsun kanssa katsomaan baseballia. Upea stadion, ja mukava reissu penkkiurheilun parissa tälläkin kertaa.

Tom & Jerry -leffan hengessä Yankee Stadiumilla.

Tom & Jerry -leffan hengessä Yankee Stadiumilla.

Z = Zero Point

Levillä eturinteiden hiihtokoulun kokoontumispiste on Zero Pointissa, josta saa ostettua hissiliput ja vuokrattua välineet. Samalla kun tytär lähti yksityisopetukseen hiihdonopettajan kanssa, laskettelin itse Levin rinteillä vauhdikkaampia laskuja mustilla ja punaisilla rinteillä. Oli hieno huomata, että laskettelutuntien jälkeen tytär uskaltautui myös mustiin rinteisiin eli tarvittaessa päästään mäki kuin mäki alas. Vahva suositus hiihtokoululle, joka helpottaa lasten laskettelun alkeita huomattavasti!

Top10 tekemistä Levillä talvella

Jälkikasvun teema oli yksityistunnilla oppia laskemaan turvallisesti punaisia rinteitä.

Jälkikasvun teema oli yksityistunnilla oppia laskemaan turvallisesti punaisia rinteitä.

Å = bakeri Å

Turun Kakolanmäki on varsin viihtyisä kohde. Lapsia kiehtovat bakeri Å:n leivokset, itseä houkuttelee viereinen Kakola Brewing Company Taproom oluineen ja pizzoineen. Mutta ei hätää, molemmat kohteet voi helposti yhdistää Funikulaariajeluun Kakolanmäelle.

bakeri Å oli muksujen mieleen.

bakeri Å oli muksujen mieleen.

Ä = Äsvägen

Työmatkalla Pelloon vedettiin ässä hihasta, ja käytiin Haaparannan Systembolagetissa ostamassa matkaeväät ja kotiin tulijaiset. Siitä sitten matka jatkui kohti pohjoista Ruotsin puolella tietä nro 99, joka on hetken matkaa nimetty Äsvageniksi. Suosittelen ajelemaan Ruotsin puolella vaihtelun vuoksi, siellä on nimittäin paremmat maisemat kuin Suomen puolella Torniojoen rantamaisemissa. Eikä Systembolagetiakaan kannatta jättää väliin siellä päin liikkuessa.

Ö = Övertorneå

Äsvägeniä pitkin pääsee Övertorneåån, joka on Aavasaksan kohdalla oleva kylä Ruotsin puolella. Ylitimme Övertorneån kohdalla Torniojoen, kävimme Aavasaksan huipulla ja palasimme takaisin Ruotsin puolelle Övertorneåån jatkamaan matkaa kohti Luppoa ja lopullisena kohteena Pelloa.

Äsvägenillä kohti Övretorneåå.

Äsvägenillä kohti Övertorneåå.

Summa summarum: Näin matkasimme Aavasaksasta Torniojoen toiselle puolelle Övertorneåån. Sellainen oli minun matkailuvuoteni toistaiseksi. Matka jatkuu seuraavaksi kohti Seutulaa ja uusia seikkailuja. Millainen reissuvuosi sinulla oli ja mikä oli sen kohokohta?

Reissuterveisin,
-Kohteena maailma / Rami

Edellisvuosien matkakoosteita:

Matkailuvuosi 2021 – Ounasvaaralta Las Vegasiin

Matkailuvuosi 2020 – Baltiaa ja kotimaata

Reissut 2019 – matka-aakkoset 11 maasta

Kesäloman matka-aakkoset 2018

Kesäloman matka-aakkoset 2017

Kesäloman matka-aakkoset